Kulinaria

10576154_803067933107837_377882711_n.jpg


omomomomom, papryka, o g ó r e k , łosoś, awokado
 
Przekozackie krewetki w 5 minut

surowe krewetki
czosnek
chilli
maslo
kolendra
grzanki

na rozgrzane maselko wrzucamy posiekany czosnek i chilli

2enu8b9.jpg


po max 2 minutach jak czosnek zrumieni sie wrzucamy krewetki

2hmd175.jpg


krewetki smazymy 30 sekund (WAZNE) podrzucamy zeby sie przemieszaly, dodajemy masla i zdejmujemy z ognia. przykrywamy.

16hsocj.jpg


po minucie od przykryciem krewetki wrzucamy na talerz, polewamy tym przezajebistym sosem z patelni i posypujemy natka kolendry. ja zrobilem grzanki z oliwa z patelni.

k315qv.jpg


Przezajebiste, latwe i szybkie.

SMACZNEGO
 
Byc moze-jezeli czas pozwoli mi odebrac sprzecik- stane sie dzis posiadaczem jednokomorowego profesjonalnego pieca do wypiekania pizzy. Wrzuce recenzje i byc moze jakas fotorelacje z premierowego pieczenia. Swoja droga mam chyba problem- to juz powazne uzaleznienie.
 
Byc moze-jezeli czas pozwoli mi odebrac sprzecik- stane sie dzis posiadaczem jednokomorowego profesjonalnego pieca do wypiekania pizzy. Wrzuce recenzje i byc moze jakas fotorelacje z premierowego pieczenia. Swoja droga mam chyba problem- to juz powazne uzaleznienie.


Dobrze ze moja zona tego nie czyta bo by się zakochala.

Macie jakies przepisy na oliwy smakowe do pizzy? Ja czosnkowa robię rak ze lekko rozgniecione ząbki czosnku wrzucam do garnka z oliwa, podgrzewam i czekam aż czosnek wyda z siebie dźwięk. Chetnie zrobilbym oliwę chilli.
 
@Masu
Zeby zrobic oliwe z chili rzucilbym po prostu do dobrej oliwy z oliwek suszone platki chili i dal jej odstac min. 3 dni, zeby wszystko sie przegryzlo. Swoja droga te produkty mozna dostac w lidlu a ich cena nie jest szczegolnie wyzsza niz cena zwyklej bez dodatkow.
 
@Saenchai
Ty tak na wlasny uzytek ten piec? Musisz kochac pizze :)
Moze wieczorami otworz pizze na telefon. Po zdjeciach i opisach Twoich wypiekow widze, ze piec odrobilbys w dwa wieczory ;)
 
@Masu
oliwe z chilli najlepiej zrobic na goraco. Wrzucasz chilli na goraca oliwe, przesmazasz na srednim ogniu ( ja dodaje tez czosnek w lupinach ) po chwili masz gotowa oliwe smakowa. Ostudzasz i do butli.
 
Piec ma niezalezna mozliwosc regulacji temperatury z gory i z dolu (do 400 stopni) , najlepsze jest to, ze kosztowal mnie 0 zl bo jest prezentem od zaprzyjaznionego gastronomika.
 
Magicznego przepisu nie posiadam, ale ostatnio zrobiłem łososia w marynacie z świeżego imbiru i cytryny i smak naprawdę kozak dla mnie. Tylko ja grillowalem. No i tania marynata, a spełnia funkcje.
 
Magicznego przepisu nie posiadam, ale ostatnio zrobiłem łososia w marynacie z świeżego imbiru i cytryny i smak naprawdę kozak dla mnie. Tylko ja grillowalem. No i tania marynata, a spełnia funkcje.

Jak długo marynowałeś?
 
Ja tam lososia przyprawiam zawsze sola morska grubo mielona i pieprzem z platkami chili. Z takimi dobrymi produktami trzeba uwazac, to nie kurczak czy swiniak- latwo przedobrzyc, aczkolwiek pomysl imbir i cytryna niezly.
 
Robię dzisiaj Pulled Pork czyli szarpaną świnkę. Bierze się łopatkę wieprzową smaruje pieprzem, solą, chilli i co tam jeszcze wam pasuje. Wrzuca do zamkniętego naczynia żaroodpornego na ok 8 h do pieca nagrzanego na stałą temp ok 100 stopni. Po upieczeniu miesko ma się rozpadać na kawałeczki. Do tego dobra bułka, ciabatta, jakiś sosik, musztarda może ogóreczek i jeść.

Jak nie wyjdzie to sam się pokroje do tej bułki po 8 h czekania :boystop:

30356_slow_cooker_pork_3000x2000.jpg
 
Robię dzisiaj Pulled Pork czyli szarpaną świnkę. Bierze się łopatkę wieprzową smaruje pieprzem, solą, chilli i co tam jeszcze wam pasuje. Wrzuca do zamkniętego naczynia żaroodpornego na ok 8 h do pieca nagrzanego na stałą temp ok 100 stopni. Po upieczeniu miesko ma się rozpadać na kawałeczki. Do tego dobra bułka, ciabatta, jakiś sosik, musztarda może ogóreczek i jeść.

Jak nie wyjdzie to sam się pokroje do tej bułki po 8 h czekania :boystop:

30356_slow_cooker_pork_3000x2000.jpg
Kozak! Ja robilem w 70 stopniach przez 72 godziny. Pakowane prozniowo. Mistrz!
Nie waz sie wyciagnac jej wczesniej niz te 8 godzin bo zjebiesz efekt!
Daj znac jak wyszlo.
 
Kozak! Ja robilem w 70 stopniach przez 72 godziny. Pakowane prozniowo. Mistrz!
Nie waz sie wyciagnac jej wczesniej niz te 8 godzin bo zjebiesz efekt!
Daj znac jak wyszlo.


Będzie równe 8,5 h bo żona pracę w aptece kończy o 22. Nie wiem jak wytrzymam te emocje :boystop:

Marzy mi się grill taki amerykański, że na dymie się robi 16 h.

Tutaj cały odcinek w tych klimatach. Magia:chef:

 
Będzie równe 8,5 h bo żona pracę w aptece kończy o 22. Nie wiem jak wytrzymam te emocje :boystop:

Marzy mi się grill taki amerykański, że na dymie się robi 16 h.

Tutaj cały odcinek w tych klimatach. Magia:chef:


Zobacz odcinek Jamiego Olivera z podrozy do stanow. Southern-style pork. Cale swinie robione na zarze przez chyba 15 godzin.
 
Kozak! Ja robilem w 70 stopniach przez 72 godziny. Pakowane prozniowo. Mistrz!
Nie waz sie wyciagnac jej wczesniej niz te 8 godzin bo zjebiesz efekt!
Daj znac jak wyszlo.


Zapomniałem napisać" genialnie! Wiadomo że to nie jest 16 h w dymie ale daje radę. Byłą kolacja wczoraj z bułeczkami i musztardą dijon develey (zajebista a słoik wprost pod burbona hehe), dzisiaj rano podobne śniadanko, ale już podgrzane na patelni. A teraz dokończyłem na zimno zamiast chipsów pod winko z lidla. Bajka
 
Zapomniałem napisać" genialnie! Wiadomo że to nie jest 16 h w dymie ale daje radę. Byłą kolacja wczoraj z bułeczkami i musztardą dijon develey (zajebista a słoik wprost pod burbona hehe), dzisiaj rano podobne śniadanko, ale już podgrzane na patelni. A teraz dokończyłem na zimno zamiast chipsów pod winko z lidla. Bajka
miodowa z develeya wykurwia system dijon tez spoko, bawarska mi nie podeszła :ashamed:
 
Back
Top