D
Deleted member 6793
Guest
Co to znaczy "dołożyłeś"? Te mury oporowe były częścią jakiegoś projektu zamiennego który złożyłeś do urzędu w trakcie budowy, czy to całkowicie oddzielne opracowanie na oddzielne pozwolenie? Jak to drugie to robisz je niezależnie od domu i nie muszą być zrobione, jak pierwsze to powinieneś je mieć wykonane razem z chalupą.@Betonowy Krzychu
@ninja
@reszta
Dwa pytania.
Pierwsze.
Do projektu który miałem wykonany dołożyłem budowę murów oporowych na zewnątrz budynku.
Czy muszą być one tak samo zrobione przed odbiorem domu?
Drugie.
Czytałem że jest coś takiego jak odbiór częściowy, czyli spełniając wszystkie wymogi sanitarne i bezpieczeństwa mogę zamieszkać już w domu i dokończyć resztę potem.
W Nadzorze w Rybniku powiedzieli że oni tego nie wykonują.
Nie jest to odgórnie ustalane takie coś? Może sobie nadzór mieć wyjebane jaja na ten przepis?
Co się tyczy odbiorów częściowych, to słyszałem o czymś takim ale nigdy nie brałem udziału, więc nie będę się wypowiadał. Przypomnę tylko, że każdy urząd to oddzielne państwo które interpretuje przepisy swój sposób i co się tyczy jakichkolwiek procedur odbiegających od standardowej budowy wykonywanej w 100 % zgodnie z PB i pozwolniem to odpowiedź zawsze brzmi "to zależy od konkretnego urzędu".