1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. Comber

    Comber UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jun 11, 2011
    Komentarze:
    15,762
    Zdobyte Lajki:
    17,547
    Punkty:
    1,790
    Można spróbować. Kiedyś teść to kupił i opędzlowaliśmy po takiej jednej tacce w kilka minut. Jeśli masz polubić sushi, to taki pakiet z Biedry na pewno Cię nie zrazi. Ja ogólnie lubię łososia, sos sojowy, więc jako przekąska może być, ale szczególnym fanem sushi nie jestem. Mam neutralny stosunek.
     
  2. baju

    baju #ThereIsOnlyOne Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Aug 8, 2012
    Komentarze:
    26,975
    Zdobyte Lajki:
    35,888
    Punkty:
    5,190
    Płeć:
    Male
    to mnie teraz zagiales, serio w biedrze gdzies to jest? bywam tam czesto nawet i nie zwrocilem uwagi. :C
     
  3. tsatsiki

    tsatsiki WSOF
    Featherweight

    Dołączył:
    Aug 31, 2009
    Komentarze:
    3,168
    Zdobyte Lajki:
    2,147
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    ja kiedyś pracowałem w japonskiej restauracji i powiem wam szczerze że nigdy nie tknąłbym sushi z marketu!
     
  4. Mataleo

    Mataleo Jungle Fight
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 5, 2013
    Komentarze:
    235
    Zdobyte Lajki:
    3
    Punkty:
    1,190
    ok jestem już po:) żyję póki co, więc chyba nie jest najgorzej:)



    powiem tak, ogólnie chyba nie zrozumiem całego fejmu na sushi, bo czego można się spodziewać po ryżu z sosami i rybą?:)



    Ale ostateczny werdykt podejmę, kiedy spróbuję je zjeść w jakiejś restauracji. Co do tej tacki z biedronki na pewno warta swojej ceny, bo smakowo jak i ilościowo całkiem dobrze wypada. Można zjeść raz na jakiś czas, choć na pewno trzeba to traktować w postaci urozmaicenia, aniżeli pełnowartościowego posiłku:)



    Ogólnie solidne 7/10 - nie mam odniesienia do "prawdziwego" sushi :)
     
  5. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,031
    Punkty:
    1,790
    @Comber



    sprobuj prawdziwego sushi ze swiezej ryby i dodatkow to to z biedry nie nazwiesz wiecej sushi. a jak nie czujesz roznicy miedzy 3 dniowym a 14 dniowym surowym lososiem to cos z toba nie tak ;)
     
  6. Comber

    Comber UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jun 11, 2011
    Komentarze:
    15,762
    Zdobyte Lajki:
    17,547
    Punkty:
    1,790
    Myślisz, że pokusiłbym się o porównanie nie jedząc wcześniej "prawdziwego" sushi? Moim zdaniem nie ma jakiejś diametralnej różnicy. Świeże jest nieco bardziej wyraziste, te biedronkowe stłumione. Dla mnie jako laika w kwestii sushi może być. Natomiast jeśli chodzi o łososia to jem bardzo często. Uwierz, że rozróżnię tego z supermarketu od tego, który przyszedł dostawą z FrischeParadies.
     
  7. ALRI

    ALRI Brutaal
    Super Heavyweight

    Dołączył:
    Mar 15, 2014
    Komentarze:
    696
    Zdobyte Lajki:
    674
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Gold's Gym
    Akurat w przypadku łososia to kwestia smaku nie jest aż tak zależna od tych kilku dni "świeżości', a raczej z jakiego połowu - mimo wszystko nie świeży łosoś robi się nijaki.
    Znacznie prędzej psuje się smak tuńczyka(choć charakterystyczny smak pozostanie, to już jest z deka inny niż ten ze świeżego połowu) czy węgorza. Oczywiście piszę o walorach smakowych, bo wręcz oczywistym jest, że dla własnego zdrowia wybieramy te świeże pokarmy, a nie te wegetujące w spiżarniach, lodówkach czy zapleczach.
     
  8. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,031
    Punkty:
    1,790
    @Comber



    w takim razie nie rozumiem jak mozesz porownywac biedronkowe sushi ze swiezym. sprobuj sam zrobic sushi (bardzo atwa sprawa) z kupionych przez siebie skladnikow, cena wyjdzie troche wyzsza niz w biedrze ale smak i pewnosc swiezosci gwarantowana (jak umiesz kupowac rybe ;)



    @ARLI



    95% lososia na europejskim rynku pochodzi z hodowi norweskich. baltyckiego nigdy na surowo nie jadlem ale z patelni jest o niebo lepszy niz rozowy norweski. i odpowiednio rzadszy i drozszy.
     
  9. Masato

    Masato Oplot Challenge
    Middleweight

    Dołączył:
    Mar 1, 2014
    Komentarze:
    80
    Zdobyte Lajki:
    1
    Punkty:
    790
    Ktos moze pije kefir? :D Jezeli tak to jaki polecacie ?
     
  10. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,031
    Punkty:
    1,790
  11. Masato

    Masato Oplot Challenge
    Middleweight

    Dołączył:
    Mar 1, 2014
    Komentarze:
    80
    Zdobyte Lajki:
    1
    Punkty:
    790
    @dobryskun dzieki a co to za firma? bo nie za bardzo mozna dostrzec zbt male litery...
     
  12. _Logan_

    _Logan_ Guest

    Wczorajsza inauguracja sezonu, skromna ale udana. Polecam pierogi zbójnickie z grilla:



    [​IMG]
     
  13. kofi

    kofi Maximum FC
    Middleweight

    Dołączył:
    Feb 16, 2012
    Komentarze:
    1,625
    Zdobyte Lajki:
    3,744
    Punkty:
    1,790
    Przed chwilą na pierwszy posiłek wleciał u mnie makaron ze szpinakiem i kurczakiem :-) coś pięknego-polecam!!



    1. Wrzucamy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka i podsmażamy. Po chwili dodajemy szpinak rozdrobniony i czosnek. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez chwilę. Uważajcie żeby nie przypalić czosnku bo kiepsko smakuje.



    2. Dodajemy serek mascarpone (ja kupuje ten z biedronki). Rozpuszczamy na patelni i mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem. Warto dodać też szczyptę gałki muszkatołowej.



    3. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i jeszcze 1-2 minuty trzymamy na patelni.



    GOTOWE :-)



    Jak dla mnie super danie. Jednym takim załatwiam swój jeden z dwóch posiłków w ciągu dnia. Przede wszystkim smaczne i szybkie do przygotowania. Chciałem wrzucić fotkę, ale byłem zbyt głodny po treningu :-)



    Składniki i wartości odżywcze dania:



    200g piersi z kurczaka, 150g makaronu, 50g serka mascarpone, 100-150g szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku



    białko: 69g



    węglowodany: 108g



    tłuszcze: 24g



    Kalorie: około 925 kcal
     
  14. Mataleo

    Mataleo Jungle Fight
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 5, 2013
    Komentarze:
    235
    Zdobyte Lajki:
    3
    Punkty:
    1,190
    Przepis na szybkie i smaczniutkie placuszki:)



    2 jajka, 6 dużych łyżek mąki, szczypta soli, mleko, łyżka budyniu, i najważniejsze: banan drobno pokrojony.



    Wszystko ładnie mieszamy i smażymy do zarumienia z obu stron. Banan daje niesamowicie apetyczny zapach i smak. Polecam z czym kto lubi :)
     
  15. baju

    baju #ThereIsOnlyOne Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Aug 8, 2012
    Komentarze:
    26,975
    Zdobyte Lajki:
    35,888
    Punkty:
    5,190
    Płeć:
    Male
    aaa, mialem ocenic tutaj te piersi: kozak! ser fajnie sie przypieka, pikantny ketchup fajne komponuje z papryka i cebula, no i piers jak piers, smaaaczne!!! pewnie kcal grube od sera etc., ale da rade przezyc. :)



    ogolnie robil kiedys ktos w szpinakowym ciescie lososia i almette? nie wiem jak to opisac, takie roladki. moja mama tez wlasnie zrobila na ostatni melanz, kuuurwa, mega!
     
  16. HubiSSJ3

    HubiSSJ3 UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 20, 2010
    Komentarze:
    18,252
    Zdobyte Lajki:
    14,044
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    @baju



    Moja mama robiła, nawet dobre ale dla mnie to marnotrawstwo łososia :-) Ja uwielbiam tę rybę, ale niestety jest mega droga i pozwalam sobie na nią tylko 2 razy w tygodniu, w zwykłej formie, czyli sól+zioła prowansalskie czy jakoś tak. Zawsze zasysałem tą z biedronki, ale teraz patrzę,że promocja w Lidlu jest 3,30 za 100g, będzie trzeba sprawdzić.
     
  17. baju

    baju #ThereIsOnlyOne Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Aug 8, 2012
    Komentarze:
    26,975
    Zdobyte Lajki:
    35,888
    Punkty:
    5,190
    Płeć:
    Male
    czemu marnotrastwo? szpinak - zdrowy, Almette - troche zdrowe - losos - zdrowy. dobry kombos.
     
  18. HubiSSJ3

    HubiSSJ3 UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 20, 2010
    Komentarze:
    18,252
    Zdobyte Lajki:
    14,044
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Ale sam łosoś jest dla mnie dużo smaczniejszy, niż żeby go spożywać w takiej formie. Ale jako zdrowa przystawka na rodzinnej imprezie jak najbardziej.



    Kolejny mega przepis od pONczka WK, ja daje dużo mniej kakao(bo gorzkie się robi) i praktycznie bez słodzika, a do tego szczyptę cynamonu, miazga!) Jak ktoś nie redukuje, to może dodać do tego dżemu, wtedy to już niebo w gębie :-):



     
  19. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,031
    Punkty:
    1,790
    @baju



    ja robilem takie roladki ale na zimno z wedzonego lososia. swiezy ogorek, serek philadelphia, losos wedzony i pesto samorobka. mega.
     
  20. Betonowy Krzychu

    Betonowy Krzychu Bellator
    Lightweight

    Dołączył:
    Oct 29, 2013
    Komentarze:
    4,256
    Zdobyte Lajki:
    13,084
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Fajny temat. Też lubię popichcić, chociaż ostatnio nie ma czasu, żeby robić coś bardziej finezyjnego. Z racji małej ilości wolnego czasu w moim repertuarze są potrawy proste, tanie, w miarę smaczne no i może nie tyle co zdrowe, ale nie za bardzo niezdrowe. Ostatnio najczęściej jadam:

    -makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem - mrożony szpinak z sosem śmietanowym na patelnie, jak się rozmrozi dodaje trochę jakiegoś sera ( feta, żółty, topiony...zależy co w lodówce ), jak mam dorzucam kukurydzę z puszki i gotowe.

    -makaron pełnoziarnisty z pomidorami - podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy ( sól, pieprz, zioła prowansaskie ) i dusimy aż zgęstnieje

    -ryż brązowy z marchewką i kurakiem - pierś z kurczyka przyprawiam, w kosteczke na patelnie, w międzyczasie gotuje ryż i ścieram marchewkę. Kurczaka usmażonego odkładam, jak się ugotuje ryż to wrzucam na patelnie ( bez żadnego oleju ) razem z tą marchewką i chwilę razem duszę, żeby marchewka zmiękła. Przyprawiam, dodaje kurczaka i gotowe. Ogólnie ten patent z marchewką jest fajny, bo dzięki niemu ryż dużo lepiej smakuje - nie przepadam za ryżem bez żadnych dodatków.


    Jak ktoś zna jakieś fajne mało pracochłonne przepisy to niech się dzieli - napewno takich zapracowanych, uczących się jest więcej na forum.
     

Share This Page