1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kulinaria

Discussion in 'Suplementacja i Odżywianie' started by Tsubasa, Apr 4, 2014.

  1. Comber

    Comber UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jun 11, 2011
    Komentarze:
    15,788
    Zdobyte Lajki:
    17,660
    Punkty:
    1,790
    Można spróbować. Kiedyś teść to kupił i opędzlowaliśmy po takiej jednej tacce w kilka minut. Jeśli masz polubić sushi, to taki pakiet z Biedry na pewno Cię nie zrazi. Ja ogólnie lubię łososia, sos sojowy, więc jako przekąska może być, ale szczególnym fanem sushi nie jestem. Mam neutralny stosunek.
     
  2. baju

    baju Vale Tudo
    Championship
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Aug 8, 2012
    Komentarze:
    27,357
    Zdobyte Lajki:
    36,859
    Punkty:
    5,790
    Płeć:
    Male
    to mnie teraz zagiales, serio w biedrze gdzies to jest? bywam tam czesto nawet i nie zwrocilem uwagi. :C
     
  3. tsatsiki

    tsatsiki WSOF
    Featherweight

    Dołączył:
    Aug 31, 2009
    Komentarze:
    3,168
    Zdobyte Lajki:
    2,148
    Punkty:
    2,790
    Płeć:
    Male
    ja kiedyś pracowałem w japonskiej restauracji i powiem wam szczerze że nigdy nie tknąłbym sushi z marketu!
     
  4. Mataleo

    Mataleo Jungle Fight
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 5, 2013
    Komentarze:
    235
    Zdobyte Lajki:
    3
    Punkty:
    1,190
    ok jestem już po:) żyję póki co, więc chyba nie jest najgorzej:)



    powiem tak, ogólnie chyba nie zrozumiem całego fejmu na sushi, bo czego można się spodziewać po ryżu z sosami i rybą?:)



    Ale ostateczny werdykt podejmę, kiedy spróbuję je zjeść w jakiejś restauracji. Co do tej tacki z biedronki na pewno warta swojej ceny, bo smakowo jak i ilościowo całkiem dobrze wypada. Można zjeść raz na jakiś czas, choć na pewno trzeba to traktować w postaci urozmaicenia, aniżeli pełnowartościowego posiłku:)



    Ogólnie solidne 7/10 - nie mam odniesienia do "prawdziwego" sushi :)
     
  5. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,032
    Punkty:
    1,790
    @Comber



    sprobuj prawdziwego sushi ze swiezej ryby i dodatkow to to z biedry nie nazwiesz wiecej sushi. a jak nie czujesz roznicy miedzy 3 dniowym a 14 dniowym surowym lososiem to cos z toba nie tak ;)
     
  6. Comber

    Comber UFC
    Light Heavyweight

    Dołączył:
    Jun 11, 2011
    Komentarze:
    15,788
    Zdobyte Lajki:
    17,660
    Punkty:
    1,790
    Myślisz, że pokusiłbym się o porównanie nie jedząc wcześniej "prawdziwego" sushi? Moim zdaniem nie ma jakiejś diametralnej różnicy. Świeże jest nieco bardziej wyraziste, te biedronkowe stłumione. Dla mnie jako laika w kwestii sushi może być. Natomiast jeśli chodzi o łososia to jem bardzo często. Uwierz, że rozróżnię tego z supermarketu od tego, który przyszedł dostawą z FrischeParadies.
     
  7. ALRI

    ALRI BAMMA
    Flyweight

    Dołączył:
    Mar 15, 2014
    Komentarze:
    707
    Zdobyte Lajki:
    685
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Miasto:
    Gold's Gym
    Akurat w przypadku łososia to kwestia smaku nie jest aż tak zależna od tych kilku dni "świeżości', a raczej z jakiego połowu - mimo wszystko nie świeży łosoś robi się nijaki.
    Znacznie prędzej psuje się smak tuńczyka(choć charakterystyczny smak pozostanie, to już jest z deka inny niż ten ze świeżego połowu) czy węgorza. Oczywiście piszę o walorach smakowych, bo wręcz oczywistym jest, że dla własnego zdrowia wybieramy te świeże pokarmy, a nie te wegetujące w spiżarniach, lodówkach czy zapleczach.
     
  8. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,032
    Punkty:
    1,790
    @Comber



    w takim razie nie rozumiem jak mozesz porownywac biedronkowe sushi ze swiezym. sprobuj sam zrobic sushi (bardzo atwa sprawa) z kupionych przez siebie skladnikow, cena wyjdzie troche wyzsza niz w biedrze ale smak i pewnosc swiezosci gwarantowana (jak umiesz kupowac rybe ;)



    @ARLI



    95% lososia na europejskim rynku pochodzi z hodowi norweskich. baltyckiego nigdy na surowo nie jadlem ale z patelni jest o niebo lepszy niz rozowy norweski. i odpowiednio rzadszy i drozszy.
     
  9. Masato

    Masato Oplot Challenge
    Middleweight

    Dołączył:
    Mar 1, 2014
    Komentarze:
    80
    Zdobyte Lajki:
    1
    Punkty:
    790
    Ktos moze pije kefir? :D Jezeli tak to jaki polecacie ?
     
  10. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,032
    Punkty:
    1,790
  11. Masato

    Masato Oplot Challenge
    Middleweight

    Dołączył:
    Mar 1, 2014
    Komentarze:
    80
    Zdobyte Lajki:
    1
    Punkty:
    790
    @dobryskun dzieki a co to za firma? bo nie za bardzo mozna dostrzec zbt male litery...
     
  12. _Logan_

    _Logan_ Guest

    Wczorajsza inauguracja sezonu, skromna ale udana. Polecam pierogi zbójnickie z grilla:



    [​IMG]
     
  13. kofi

    kofi Maximum FC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 16, 2012
    Komentarze:
    1,703
    Zdobyte Lajki:
    4,082
    Punkty:
    1,790
    Przed chwilą na pierwszy posiłek wleciał u mnie makaron ze szpinakiem i kurczakiem :-) coś pięknego-polecam!!



    1. Wrzucamy pokrojoną w kostkę i przyprawioną pierś kurczaka i podsmażamy. Po chwili dodajemy szpinak rozdrobniony i czosnek. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez chwilę. Uważajcie żeby nie przypalić czosnku bo kiepsko smakuje.



    2. Dodajemy serek mascarpone (ja kupuje ten z biedronki). Rozpuszczamy na patelni i mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem. Warto dodać też szczyptę gałki muszkatołowej.



    3. Wrzucamy wcześniej ugotowany makaron i jeszcze 1-2 minuty trzymamy na patelni.



    GOTOWE :-)



    Jak dla mnie super danie. Jednym takim załatwiam swój jeden z dwóch posiłków w ciągu dnia. Przede wszystkim smaczne i szybkie do przygotowania. Chciałem wrzucić fotkę, ale byłem zbyt głodny po treningu :-)



    Składniki i wartości odżywcze dania:



    200g piersi z kurczaka, 150g makaronu, 50g serka mascarpone, 100-150g szpinaku mrożonego, 2 ząbki czosnku, przyprawy do smaku



    białko: 69g



    węglowodany: 108g



    tłuszcze: 24g



    Kalorie: około 925 kcal
     
  14. Mataleo

    Mataleo Jungle Fight
    Featherweight

    Dołączył:
    Dec 5, 2013
    Komentarze:
    235
    Zdobyte Lajki:
    3
    Punkty:
    1,190
    Przepis na szybkie i smaczniutkie placuszki:)



    2 jajka, 6 dużych łyżek mąki, szczypta soli, mleko, łyżka budyniu, i najważniejsze: banan drobno pokrojony.



    Wszystko ładnie mieszamy i smażymy do zarumienia z obu stron. Banan daje niesamowicie apetyczny zapach i smak. Polecam z czym kto lubi :)
     
  15. baju

    baju Vale Tudo
    Championship
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Aug 8, 2012
    Komentarze:
    27,357
    Zdobyte Lajki:
    36,859
    Punkty:
    5,790
    Płeć:
    Male
    aaa, mialem ocenic tutaj te piersi: kozak! ser fajnie sie przypieka, pikantny ketchup fajne komponuje z papryka i cebula, no i piers jak piers, smaaaczne!!! pewnie kcal grube od sera etc., ale da rade przezyc. :)



    ogolnie robil kiedys ktos w szpinakowym ciescie lososia i almette? nie wiem jak to opisac, takie roladki. moja mama tez wlasnie zrobila na ostatni melanz, kuuurwa, mega!
     
  16. HubiSSJ3

    HubiSSJ3 UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 20, 2010
    Komentarze:
    18,644
    Zdobyte Lajki:
    14,854
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    @baju



    Moja mama robiła, nawet dobre ale dla mnie to marnotrawstwo łososia :-) Ja uwielbiam tę rybę, ale niestety jest mega droga i pozwalam sobie na nią tylko 2 razy w tygodniu, w zwykłej formie, czyli sól+zioła prowansalskie czy jakoś tak. Zawsze zasysałem tą z biedronki, ale teraz patrzę,że promocja w Lidlu jest 3,30 za 100g, będzie trzeba sprawdzić.
     
  17. baju

    baju Vale Tudo
    Championship
    Cohones MMARocks

    Dołączył:
    Aug 8, 2012
    Komentarze:
    27,357
    Zdobyte Lajki:
    36,859
    Punkty:
    5,790
    Płeć:
    Male
    czemu marnotrastwo? szpinak - zdrowy, Almette - troche zdrowe - losos - zdrowy. dobry kombos.
     
  18. HubiSSJ3

    HubiSSJ3 UFC
    Heavyweight

    Dołączył:
    Feb 20, 2010
    Komentarze:
    18,644
    Zdobyte Lajki:
    14,854
    Punkty:
    1,790
    Płeć:
    Male
    Ale sam łosoś jest dla mnie dużo smaczniejszy, niż żeby go spożywać w takiej formie. Ale jako zdrowa przystawka na rodzinnej imprezie jak najbardziej.



    Kolejny mega przepis od pONczka WK, ja daje dużo mniej kakao(bo gorzkie się robi) i praktycznie bez słodzika, a do tego szczyptę cynamonu, miazga!) Jak ktoś nie redukuje, to może dodać do tego dżemu, wtedy to już niebo w gębie :-):



     
  19. dobryskun

    dobryskun WSOF
    Welterweight

    Dołączył:
    Mar 19, 2011
    Komentarze:
    3,296
    Zdobyte Lajki:
    3,032
    Punkty:
    1,790
    @baju



    ja robilem takie roladki ale na zimno z wedzonego lososia. swiezy ogorek, serek philadelphia, losos wedzony i pesto samorobka. mega.
     
  20. Betonowy Krzychu

    Betonowy Krzychu Bellator
    Welterweight

    Dołączył:
    Oct 29, 2013
    Komentarze:
    4,386
    Zdobyte Lajki:
    13,718
    Punkty:
    1,190
    Płeć:
    Male
    Fajny temat. Też lubię popichcić, chociaż ostatnio nie ma czasu, żeby robić coś bardziej finezyjnego. Z racji małej ilości wolnego czasu w moim repertuarze są potrawy proste, tanie, w miarę smaczne no i może nie tyle co zdrowe, ale nie za bardzo niezdrowe. Ostatnio najczęściej jadam:

    -makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem - mrożony szpinak z sosem śmietanowym na patelnie, jak się rozmrozi dodaje trochę jakiegoś sera ( feta, żółty, topiony...zależy co w lodówce ), jak mam dorzucam kukurydzę z puszki i gotowe.

    -makaron pełnoziarnisty z pomidorami - podsmażamy cebulkę, czosnek, dodajemy puszkę pomidorów, przyprawiamy ( sól, pieprz, zioła prowansaskie ) i dusimy aż zgęstnieje

    -ryż brązowy z marchewką i kurakiem - pierś z kurczyka przyprawiam, w kosteczke na patelnie, w międzyczasie gotuje ryż i ścieram marchewkę. Kurczaka usmażonego odkładam, jak się ugotuje ryż to wrzucam na patelnie ( bez żadnego oleju ) razem z tą marchewką i chwilę razem duszę, żeby marchewka zmiękła. Przyprawiam, dodaje kurczaka i gotowe. Ogólnie ten patent z marchewką jest fajny, bo dzięki niemu ryż dużo lepiej smakuje - nie przepadam za ryżem bez żadnych dodatków.


    Jak ktoś zna jakieś fajne mało pracochłonne przepisy to niech się dzieli - napewno takich zapracowanych, uczących się jest więcej na forum.
     

Share This Page