Poledwica z jelenia w sosie jagodowym z karmelizowana marchewka i ziemniaczkami pieczonymi w ziolach
Poledwice oczyszczamy z blon, suszymy recznikiem i obtaczamy w ubitymi w mozdzierzu 5 owocami jalowca, 10 ziarnami czerwonego pieprzu i rozmarynem. Smarujemy miecho musztarda dijon, zawijamy w folie spozywcza i zostawiamy w lodowce najlepiej na noc.
Ziemniaki obieramy w cwiartki, robimy mix oliwy, czosnku, tymianku, chili i soli. Obtaczamy dokladnie cwiary i wrzucamy na blache tak zeby sie nie stykaly. Wrzucamy do pieca na 30-45 min w temp 200 (termoobieg 180)
Mala marchewke kroimy na pol i wrzucamy do gara z lyzka masla na sredni ogien. Przykrywamy i dusimy z 10 min. Dodajemy duza szczypte cukru, i co chwile mieszamy az sie zrumienia i zrobia elastyczne.
Jagody z mala iloscia wody i kilkoma listkami rozmarynu dusimy przez 5 minut, dodajemy ocet i miod (maja byc lekko slodkie ale bez przesady) gotujemy az sos sie zredukuje i bedzie mial odpowiednia konsystencje.
Poledwice smazymy na malej ilosci oleju po 5 min z kazdej strony. Pod koniec dodajemy syta lyzke masla. Po usmazeniu odkladamy na 3 minuty zeby odpoczela. mieso powinno byc lekko surowe/rozowe w samym srodku.
Wykladamy na talerz i jemy ze smakiem. Ja dorzucilem jeszcze marynowane na slodko ogorki.
Pozdro.
Poledwice oczyszczamy z blon, suszymy recznikiem i obtaczamy w ubitymi w mozdzierzu 5 owocami jalowca, 10 ziarnami czerwonego pieprzu i rozmarynem. Smarujemy miecho musztarda dijon, zawijamy w folie spozywcza i zostawiamy w lodowce najlepiej na noc.
Ziemniaki obieramy w cwiartki, robimy mix oliwy, czosnku, tymianku, chili i soli. Obtaczamy dokladnie cwiary i wrzucamy na blache tak zeby sie nie stykaly. Wrzucamy do pieca na 30-45 min w temp 200 (termoobieg 180)
Mala marchewke kroimy na pol i wrzucamy do gara z lyzka masla na sredni ogien. Przykrywamy i dusimy z 10 min. Dodajemy duza szczypte cukru, i co chwile mieszamy az sie zrumienia i zrobia elastyczne.
Jagody z mala iloscia wody i kilkoma listkami rozmarynu dusimy przez 5 minut, dodajemy ocet i miod (maja byc lekko slodkie ale bez przesady) gotujemy az sos sie zredukuje i bedzie mial odpowiednia konsystencje.
Poledwice smazymy na malej ilosci oleju po 5 min z kazdej strony. Pod koniec dodajemy syta lyzke masla. Po usmazeniu odkladamy na 3 minuty zeby odpoczela. mieso powinno byc lekko surowe/rozowe w samym srodku.
Wykladamy na talerz i jemy ze smakiem. Ja dorzucilem jeszcze marynowane na slodko ogorki.
Pozdro.