Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
@osk oraz inni co się znają, czy to te książki muszę mieć? (lista w środku, w wątku)
Może jakieś inne podstawowe oraz bardziej zaawansowane tytuły?
Ostatnio miałem nawet o to pytać a tu proszę, taka ściąga.

@osk oraz inni co się znają, czy to te książki muszę mieć? (lista w środku, w wątku)
Nic nie musisz. Jesteś wolnym człowiekiem, a blokady są tylko w twojej głowie
Dzięki!W pierwszej kolejności wszystko Krawczuka. Na YT jest jego kilkadziesiąt godzin jako audio dla niewidomych. Ale w pierwszej kolejności "Poczet cesarzy rzymskich" i p
"Poczet cesarzy bizantyjskich". Zajebista sieka, zwłaszcza ta ostatnia pozycja. :)

Dziękuję, zapisujęHolland i Goldsworthy mają dobre pozycje, zwłaszcza o Cezarze i jego rodzie.
A to z kolei, przypomniało mi o jeszcze jednej słynnej książce z jeszcze słynniejszą adaptacją filmową.Przeczytałem sobie Psychozę. Ot takie krótkie, przyjemne czytadło.
Teraz zacząłem Adwokat Diabła i tu ciekawostka, która spodoba się szczególnie @Dzihados
Pamiętacie tę początkową scenę w sądzie kiedy główny bohater bronił obleśnego nauczyciela oskarżonego o molestowanie dziewczynek?
Otóż okazuje się, że w książce to kobieta, nauczycielka, lesbijka...
A Time to Kill is not a true story, but John Grisham was first inspired to write A Time to Kill after reading about a case where two white girls were raped by a black man.
A to z kolei, przypomniało mi o jeszcze jednej słynnej książce z jeszcze słynniejszą adaptacją filmową.
Pamiętacie Czas Zabijania? Ciekawe ilu z Was do dzisiaj nosi w sercu tę zadrę, którą poczuł jako młodzieniec widząc biedną czarną dziewczynkę zgwałconą przez dwóch białych redneków...
A tymczasem:

Nie! Ale zajebiste! Z Vesper?
Wydawnictwo Zysk I S-Ka.Nie! Ale zajebiste! Z Vesper?
Dopiero się obudziłem się zaraz googlujęWydawnictwo Zysk I S-Ka.
Parę lat temu, ktoś u mnie w robocie położył to cudo na półce z książkami, które można było sobie zabrać za darmo. Kolos, który cierpliwie czeka na odpowiedni moment, bo póki co mam przesyt jeśli chodzi o Lovecraft'a.

Tak na szybko mogę polecić dwie pozycje:Panowie polećcie jakieś ciekawe biografie/pamiętniki, czasy/dziedzina obojętne.
Od siebie dodam świetną książkę:Tak na szybko mogę polecić dwie pozycje:
Cel snajpera
Czerwony krąg.
Jeśli lubisz wspomnienia byłych operatorów Seals, to polecam bardzo.
Z tym Luttrellem to nie było tak, że się schował za kamieniem gdy jego przyjaciele ginęli, a potem go uratował jeden z tubylców? Są filmy nagrane przez Talibanów, które zaprzeczają temu co podali Amerykanie. Brzmi jak naciągana historia pod Hollywood.Od siebie dodam świetną książkę:
![]()
Piekło Afganistanu | Marcus Luttrell, Patrick Robinson
To historia, która wydarzyła się naprawdę. W pogodną noc pod koniec czerwca 2005 roku, czterech komandosów elitarnej jednostki Navy SEALs wyrusza z bazy w Afganistanie i udaje się na górzystą...lubimyczytac.pl
Ja nam ją pt. Przetrwałem Afganistan. W dużej mierze jest to też biografia.
Ekranizacja:
![]()
Ocalony | Film | 2013
Ocalony (2013) Lone Survivor - Afganistan, 28 czerwca 2005 roku, czterech członków SEAL Team 10 otrzymuje zadanie zabicia lidera talibów. Niespodziewanie sami zostają otoczeni przez...www.filmweb.pl
Też posiadam Przetrwałem Afganistan, będzie czytana po ConanieOd siebie dodam świetną książkę:
![]()
To historia, która wydarzyła się naprawdę. W pogodną noc pod koniec czerwca 2005 roku, czterech komandosów elitarnej jednostki Navy SEALs wyrusza z bazy w Afganistanie i udaje się na górzystą...lubimyczytac.pl
Ekranizacja:
![]()
Ocalony | Film | 2013
Ocalony (2013) Lone Survivor - Afganistan, 28 czerwca 2005 roku, czterech członków SEAL Team 10 otrzymuje zadanie zabicia lidera talibów. Niespodziewanie sami zostają otoczeni przez...www.filmweb.pl

Tak na szybko mogę polecić dwie pozycje:
Cel snajpera
Czerwony krąg.
Jeśli lubisz wspomnienia byłych operatorów Seals, to polecam bardzo.
Do tego dorzucam Kosiarz - Nicholasa Irvinga, luźno napisana i miła lektura.Od siebie dodam świetną książkę:
![]()
Ekranizacja:
![]()
Ocalony | Film | 2013
Ja tylko widziałem filmy z pierwszej wymiany ognia między Amerykanami a talibami. Zakładam, że to o czym mówisz to jedynie kilka minut, które nie oddają całego obrazu tych wydarzeń.Z tym Luttrellem to nie było tak, że się schował za kamieniem gdy jego przyjaciele ginęli, a potem go uratował jeden z tubylców? Są filmy nagrane przez Talibanów, które zaprzeczają temu co podali Amerykanie. Brzmi jak naciągana historia pod Hollywood.
Ja tylko widziałem filmy z pierwszej wymiany ognia między Amerykanami a talibami. Zakładam, że to o czym mówisz to jedynie kilka minut, które nie oddają całego obrazu tych wydarzeń.
To nie była bohaterska operacja, tylko katastrofa.