Książki

@osk oraz inni co się znają, czy to te książki muszę mieć? (lista w środku, w wątku)

Może jakieś inne podstawowe oraz bardziej zaawansowane tytuły?
Ostatnio miałem nawet o to pytać a tu proszę, taka ściąga.

@osk oraz inni co się znają, czy to te książki muszę mieć? (lista w środku, w wątku)

Myślę, że to od Ciebie zależy czy powinieneś mieć te książki. Na pewno po przeczytaniu dziesięciu książek nikt nie stanie się ekspertem, tak jak po robieniu minuty deski, nikt nie zostanie kulturystą (naukowcy go nienawidzą - zobacz jak!). :lol:

Nie chcę polecać konkretnych tytułów, bo sam też nie czuję się żadnym ekspertem w dziedzinie (a temat sformułowany został niebywale ogólnie), ale pochwalam podejście, żeby była to mieszanka współczesnych opracowań i źródeł starożytnych.

Nic nie musisz. Jesteś wolnym człowiekiem, a blokady są tylko w twojej głowie

Nic nie musisz. Jesteś wolnym człowiekiem, a blokady są tylko w twojej głowie
1724005294556.png

W pierwszej kolejności wszystko Krawczuka. Na YT jest jego kilkadziesiąt godzin jako audio dla niewidomych. Ale w pierwszej kolejności "Poczet cesarzy rzymskich" i p
"Poczet cesarzy bizantyjskich". Zajebista sieka, zwłaszcza ta ostatnia pozycja. :)

Przeczytałem sobie Psychozę. Ot takie krótkie, przyjemne czytadło.

Teraz zacząłem Adwokat Diabła i tu ciekawostka, która spodoba się szczególnie @Dzihados :awesome:

Pamiętacie tę początkową scenę w sądzie kiedy główny bohater bronił obleśnego nauczyciela oskarżonego o molestowanie dziewczynek?
Otóż okazuje się, że w książce to kobieta, nauczycielka, lesbijka...

Holland i Goldsworthy mają dobre pozycje, zwłaszcza o Cezarze i jego rodzie.

Przeczytałem sobie Psychozę. Ot takie krótkie, przyjemne czytadło.

Teraz zacząłem Adwokat Diabła i tu ciekawostka, która spodoba się szczególnie @Dzihados :awesome:

Pamiętacie tę początkową scenę w sądzie kiedy główny bohater bronił obleśnego nauczyciela oskarżonego o molestowanie dziewczynek?
Otóż okazuje się, że w książce to kobieta, nauczycielka, lesbijka...
A to z kolei, przypomniało mi o jeszcze jednej słynnej książce z jeszcze słynniejszą adaptacją filmową.
Pamiętacie Czas Zabijania? Ciekawe ilu z Was do dzisiaj nosi w sercu tę zadrę, którą poczuł jako młodzieniec widząc biedną czarną dziewczynkę zgwałconą przez dwóch białych redneków...

A tymczasem:

A Time to Kill is not a true story, but John Grisham was first inspired to write A Time to Kill after reading about a case where two white girls were raped by a black man.

A to z kolei, przypomniało mi o jeszcze jednej słynnej książce z jeszcze słynniejszą adaptacją filmową.
Pamiętacie Czas Zabijania? Ciekawe ilu z Was do dzisiaj nosi w sercu tę zadrę, którą poczuł jako młodzieniec widząc biedną czarną dziewczynkę zgwałconą przez dwóch białych redneków...

A tymczasem:
YARN | WOW, WHAT A COINCIDENCE. | The Brady Bunch (1969) - S05E09 Family |  Video clips by quotes | 8be6f7f9 | 紗

Macie, używacie coś takiego?
Ja często książkę do plecaka wrzucam a najbardziej na świecie boję się, że ją zniszczę.
Wszystkie moje książki, nawet po przeczytaniu, są w stanie idealnym i jak widzę zagięty róg albo coś takiego to coś we mnie umiera.

Do teraz zawsze owijałem grubo papierem i wsadzałem do jakiejś małej reklamóweczki.
Niby działa ale ostatnio takie coś mi wpadło w oko.

Ostatnio odkrywam różne klasyki, które odrzucałem za młodu.

Otóż już wiem co przeczytam jako kolejne, a tak się składa, dziwnym zbiegiem okoliczności, że teraz wychodzi jakaś nowa kolekcja Hahette z tą powieścią jako pierwszą, więc jest za niecałą dychę w kioskach :beczka:

ma ktoś ochotę kupić? ja odsprzedam za 300 zł. + koszty przesyłki

Właśnie przeczytałem "Uległość" autorstwa Houellebecq'a. Krótka książka (jedynie 280 stron), ale przedstawia mało optymistyczną wizję Europy za jakieś 30/50 lat.

Nie! Ale zajebiste! Z Vesper?
Wydawnictwo Zysk I S-Ka.
Parę lat temu, ktoś u mnie w robocie położył to cudo na półce z książkami, które można było sobie zabrać za darmo. Kolos, który cierpliwie czeka na odpowiedni moment, bo póki co mam przesyt jeśli chodzi o Lovecraft'a.

Wydawnictwo Zysk I S-Ka.
Parę lat temu, ktoś u mnie w robocie położył to cudo na półce z książkami, które można było sobie zabrać za darmo. Kolos, który cierpliwie czeka na odpowiedni moment, bo póki co mam przesyt jeśli chodzi o Lovecraft'a.
Dopiero się obudziłem się zaraz googluję :redford:

Tak na szybko mogę polecić dwie pozycje:
Cel snajpera
Czerwony krąg.
Jeśli lubisz wspomnienia byłych operatorów Seals, to polecam bardzo.
Od siebie dodam świetną książkę:

Ja nam ją pt. Przetrwałem Afganistan. W dużej mierze jest to też biografia.

Ekranizacja:

Ekranizacja:
Z tym Luttrellem to nie było tak, że się schował za kamieniem gdy jego przyjaciele ginęli, a potem go uratował jeden z tubylców? Są filmy nagrane przez Talibanów, które zaprzeczają temu co podali Amerykanie. Brzmi jak naciągana historia pod Hollywood.

Ekranizacja:
Też posiadam Przetrwałem Afganistan, będzie czytana po Conanie :bleed:

Tak na szybko mogę polecić dwie pozycje:
Cel snajpera
Czerwony krąg.
Jeśli lubisz wspomnienia byłych operatorów Seals, to polecam bardzo.

Ekranizacja:
Do tego dorzucam Kosiarz - Nicholasa Irvinga, luźno napisana i miła lektura.

Z tym Luttrellem to nie było tak, że się schował za kamieniem gdy jego przyjaciele ginęli, a potem go uratował jeden z tubylców? Są filmy nagrane przez Talibanów, które zaprzeczają temu co podali Amerykanie. Brzmi jak naciągana historia pod Hollywood.
Ja tylko widziałem filmy z pierwszej wymiany ognia między Amerykanami a talibami. Zakładam, że to o czym mówisz to jedynie kilka minut, które nie oddają całego obrazu tych wydarzeń.

W ogóle wczoraj po dwóch tygodniach od urodzin ogarnąłem prezenty od znajomych. Poza kilkoma naleweczkami i innymi rzeczami znalazłem kupon do Empika na stówkę. Chyba czas zalutować tego Conana i przy okazji jakąś naleweczkę co by kurier szybko przyjechał.

:redford:

To nie była bohaterska operacja, tylko katastrofa.

Zgoda w 100%, z tego co pamiętam to chyba talibowie strącili 1 czy 2 ekipy ratunkowe. Nie jestem pewien czy to nie był przypadkiem tylko patrol, który przerodził się w bitwę z oddziałami talibów.

Back