Napisałem że czym bardziej ktoś jest wyspecjalizowany w kierunku szczepień) epidemiologia, immunologia) tym bardziej popiera szczepienie. Tendencje a nie że zawsze i wszędzie albo tak albo tak
Rozumiem, niemniej część Twojej wypowiedzi zakrawa o generalizowanie. Szanuje Twoje podejście i nie oceniam, wybrałeś coś, czemu zaufałes, masz do tego pełne prawo.
Ja zapoznałem się z różnymi głosami, nie ograniczyłem się do jakiejś "zaufanej" grupy, bo jeżeli coś jest promowane jako zaufane przez dzisiejsze media, to warto wziąć to pod lupę. Przyglądałem się różnym źródłom.
Sceptycyzm i ograniczone zaufanie do jakiejkolwiek koncepcji to droga do mądrości, a nauka nie rozwijalaby się, gdyby nie osoby, które miast ślepej wiary w autorytety widziały luki, nieścisłości i potencjał na zmianę.
Stąd też stwierdzenie "wierzę w naukę" jest jednoznaczne z zabijaniem rozwoju nauki. To właśnie niewiara w przyjęte naukowe teorie pozwala poruszać się po przestrzeni tworzenia nowych teorii, które są bardziej kompletne. Stąd konkluzja, że warto mieć dystans, zwłaszcza do autorytetów, który nie musi wiązać się z odrzuceniem ich tez, ale z pewnością daje możliwość przyjrzenia się im z odpowiedniego dystansu, który nie jest możliwy do osiągnięcia w momencie, kiedy bezkrytycznie przyjmujemy autorytet, ufając bezgranicznie tylko ze względu na tytuły.
@Karateka@ życzę Ci dużo zdrowia i pomyślności, i tak jak mówię, szanuje Twoje podejście, daje sobie wolność, i automatycznie nie podważam czyjejś