Nie przesadzaj, bo to zakrawa na sianie paniki. Mamy armię, policję i inne służby, jakie są takie są, ale nie róbmy z nich bandy gamoni. My nie jesteśmy jakimiś cyckami w rurkach, tylko bitnym narodem, który takie wojny przerabia w swojej historii dosyć regularnie i jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy kiedyś dali dupy po całości. Częściej ginęliśmy bez sensu niż uciekaliśmy, i uwierz mi, że nic się w naszej naturze nie zmieniło.
Całe to internetowe pierdolenie jest osłabianiem naszego morale, które jest jednym z elementów oceny strategicznej potencjału przeciwnika. Czas sobie uświadomić, że być może trzeba będzie wstać od komputerów i pójść w kamasze. A Fejsbuka i twitera trzeba będzie za chwilę wyłączyć bo są źródłem chaosu i dezinformacji.
trzeba przyznać, że jednak niektóre poglądy też są niebezpieczne. Pamiętam RUch Palikota mówiący że trzeba zmniejszyć wydatki na wojsko o połowę, strasząc faszystowskim myśleniem. Na cholerę czołgi, samoloty F16. Była powódź, ludzie mieszkań nie mają -i co? Pomogło to F16 podczas powodzi? Czołgi, prawicowe zabawki, a oddłużanie szpitali?
Pamiętam te teksty. One są nadal powtarzane, nawet przez Hołownie.
Jest moda na kosmopolityzm powoływanie się na BENELUX jako wzór...
RUch Palikota był w złym czasie, w 2019 roku miałby większe poparcie.
Oczywiście jest to w fazie początkowej.
WOjsko, policje jest gorzej wyselekcjonowane niż w tęczowych USA z których naśmiewa się polska prawica, ale mimo wszystko o wojsko nie bałbym się tak jak o polityków.
Od samorządowców do samego szczytu: sorry nie wierze w to, że by nie uciekali. W 1939 roku jednym z nielicznych polityków, którzy zostali z mieszkańcami był prezydent Warszawy, który odmówił wyjechania zagranicę. A to była epoka większego przywiązania do państwa
Mamy już sędziów, którzy wypuszczają na wolnosć ludzi nawołujących do niszczenia polskiej granicy...
Trzeba wskazywać zagrożenie. Mieszkałem w paru krajach. Ja wiem, że po prostu każdy kraj ma własne wady i zalety, i najczęściej to jest tak, że tam gdzie Polska ma wady inny kraj ma zalety, ale też jest wiele rzeczy od których inne kraje są gorsze od Polski.
Obecnie mamy wzrost kosmopolityzmu nawet wśród ludzi, którzy zagranicą byli tylko w Egipcie na wakacjach, albo na zakupach...
Myślisz, że takie podejście jest rzadkie w przedziale wiekowym do 25 lat?
od 15:58