Konflikt Rosja-Ukraina

Niby sobie zażartowałem, a teraz paczam na TVPINFO a tak babka z dworca w Przemyślu mówi, że Podkarpacie i Lubelszczyzna to tylko bufory, które mają uchodźców przyjąć a następnie będą kierowani do m.in. Wrocławia i Krakowa... ale się Polska A z Tytusem na czele zdziwią :beczka:
Na lokalnych grupach od wczoraj prowadzą zapisy kto ile osób może przyjąć do siebie, jakiej płci, ze zwierzętami czy bez, z wyżywieniem czy nie itd

nie wyraziłem się precyzyjnie: od lewa do prawa pouciekaliby polscy politycy,
a wojsko było w amoku od kogo przyjmować rozkazy.
To raczej smutna prawda i musimy to przyznać...
Nawet nie mamy w polskich mediach reporterów wojennych robiących takie filmy dokumentalne jak seria Dziwny jest ten świat...
Nie przesadzaj, bo to zakrawa na sianie paniki. Mamy armię, policję i inne służby, jakie są takie są, ale nie róbmy z nich bandy gamoni. My nie jesteśmy jakimiś cyckami w rurkach, tylko bitnym narodem, który takie wojny przerabia w swojej historii dosyć regularnie i jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy kiedyś dali dupy po całości. Częściej ginęliśmy bez sensu niż uciekaliśmy, i uwierz mi, że nic się w naszej naturze nie zmieniło.

Całe to internetowe pierdolenie jest osłabianiem naszego morale, które jest jednym z elementów oceny strategicznej potencjału przeciwnika. Czas sobie uświadomić, że być może trzeba będzie wstać od komputerów i pójść w kamasze. A Fejsbuka i twitera trzeba będzie za chwilę wyłączyć bo są źródłem chaosu i dezinformacji.

Po co Ty piszesz takie rzeczy? Myślisz, że to kto by został, a kto nie, zależy od tego jakiej retoryki używa w polityce? Walczą zwykle ci co muszą, młodzi ludzie, którzy gówno z tego wszystkiego rozumieją, i nie mogą uciec do domu nawet jak ze strachu walą w gacie.
A Ty co byś zrobił gdyby Putin wjebał się do nas?

Nie przesadzaj, bo to zakrawa na sianie paniki. Mamy armię, policję i inne służby, jakie są takie są, ale nie róbmy z nich bandy gamoni. My nie jesteśmy jakimiś cyckami w rurkach, tylko bitnym narodem, który takie wojny przerabia w swojej historii dosyć regularnie i jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy kiedyś dali dupy po całości. Częściej ginęliśmy bez sensu niż uciekaliśmy, i uwierz mi, że nic się w naszej naturze nie zmieniło.

Całe to internetowe pierdolenie jest osłabianiem naszego morale, które jest jednym z elementów oceny strategicznej potencjału przeciwnika. Czas sobie uświadomić, że być może trzeba będzie wstać od komputerów i pójść w kamasze. A Fejsbuka i twitera trzeba będzie za chwilę wyłączyć bo są źródłem chaosu i dezinformacji.

trzeba przyznać, że jednak niektóre poglądy też są niebezpieczne. Pamiętam RUch Palikota mówiący że trzeba zmniejszyć wydatki na wojsko o połowę, strasząc faszystowskim myśleniem. Na cholerę czołgi, samoloty F16. Była powódź, ludzie mieszkań nie mają -i co? Pomogło to F16 podczas powodzi? Czołgi, prawicowe zabawki, a oddłużanie szpitali?
Pamiętam te teksty. One są nadal powtarzane, nawet przez Hołownie.

Jest moda na kosmopolityzm powoływanie się na BENELUX jako wzór...
RUch Palikota był w złym czasie, w 2019 roku miałby większe poparcie.
Oczywiście jest to w fazie początkowej.
WOjsko, policje jest gorzej wyselekcjonowane niż w tęczowych USA z których naśmiewa się polska prawica, ale mimo wszystko o wojsko nie bałbym się tak jak o polityków.
Od samorządowców do samego szczytu: sorry nie wierze w to, że by nie uciekali. W 1939 roku jednym z nielicznych polityków, którzy zostali z mieszkańcami był prezydent Warszawy, który odmówił wyjechania zagranicę. A to była epoka większego przywiązania do państwa

Mamy już sędziów, którzy wypuszczają na wolnosć ludzi nawołujących do niszczenia polskiej granicy...

Trzeba wskazywać zagrożenie. Mieszkałem w paru krajach. Ja wiem, że po prostu każdy kraj ma własne wady i zalety, i najczęściej to jest tak, że tam gdzie Polska ma wady inny kraj ma zalety, ale też jest wiele rzeczy od których inne kraje są gorsze od Polski.
Obecnie mamy wzrost kosmopolityzmu nawet wśród ludzi, którzy zagranicą byli tylko w Egipcie na wakacjach, albo na zakupach...
Myślisz, że takie podejście jest rzadkie w przedziale wiekowym do 25 lat?
od 15:58

Ja naprawdę nie jestem kucem, ale właśnie o tym też gadał Korwin :lol: Tam gdzie kieruje państwem empatia tam prędzej czy później będzie klęska.

To sobie sprawdz co w hejt parku przewidywał Korwin. To jest zaprzeczenie tego co się dzieje. Korwin mówił że Rosja na bank nie wjedzie i nie ma co się bać że będzie wojna na Ukrainie. A teraz jest wojna i Korwin wiedzial że Rosja się do niej przygotowuje od 10 lat, tak jak podają w cytowanym artykule?

Mnie bardziej zastanawia ilu z tych pseudocelebrytów którzy wycierają sobie gębę historią by zostali i bronili kraj a ilu by slierdoliło jak najdalej. To samo tyczy się sebixow którzy ubrani od stóp do głów w polskie barwy.
Myślę, że wielu sebiksów by jednak poszło bić ruska, choć niekoniecznie potrafiliby uargumentować o co toczy się walka

Mnie bardziej zastanawia ilu z tych pseudocelebrytów którzy wycierają sobie gębę historią by zostali i bronili kraj a ilu by slierdoliło jak najdalej. To samo tyczy się sebixow którzy ubrani od stóp do głów w polskie barwy.
Pewnie 99,9% jakby miało tylko możliwość bezpiecznie wyjechać to by to zrobiło i się z nas śmiało popijając drinki siedząc na wyspie z Pawłem Rytem, że robactwo pracujące w magazynach to przegrywy i zostali.

To sobie sprawdz co w hejt parku przewidywał Korwin. To jest zaprzeczenie tego co się dzieje. Korwin mówił że Rosja na bank nie wjedzie i nie ma co się bać że będzie wojna na Ukrainie. A teraz jest wojna i Korwin wiedzial że Rosja się do niej przygotowuje od 10 lat, tak jak podają w cytowanym artykule?
Tak tak wiem, już o tym pisaliśmy kilka stron wcześniej. Oglądałem Hejt Park i przyznałem rację. Ja tego Korwina wrzucam tak wyrywkowo jak to Korwina, pół żartem pół serio.

Myślę, że wielu sebiksów by jednak poszło bić ruska, choć niekoniecznie potrafiliby uargumentować o co toczy się walka

Serio tak myśllisz? Bo ja mam nieprzyjemność znać takich sebiksów, z tego co zauważyłem, to oni zawsze są mocni jak mają przewagę liczebną, żeby kogoś skopać. Pytam bez żadnej szydery, myślisz, że serio te sebixy poszły bić się na wojnę? Ja mam wątpliwości.

To co by do mnie należało, tak jak moi dziadkowie w swoich czasach. Co to jest w ogóle za pytanie?
Ja żonie oznajmiłem że bym został jeśli wejdą do nas, to mnie zjebała :beczka:
Myślę, że taka odpowiedź wcale nie jest dziś oczywistą.
Tu masz rację, kumpel wczoraj mi pisał że myśli o tym żeby kupić bilet na wyspy :fjedzia:
Taki patriota.

A Ty co byś zrobił gdyby Putin wjebał się do nas?
To tez jest dobre pytanie. Zastanawialem sie nad tym bardzo dlugo wczoraj. Jezeli zagrozenie bylo by wymierzone prosto w moja rodzine i znajomych to pewnie stanalbym do walki. Ale chcialbym zeby moj przekaz byl jasny, ze staje w obronie tego co kocham i nie jest to patriotyzm do mojego kraju. Moze to byc przykre dla niektorych ale ja bym z Polskę nie umarł. Za ludzi, ktorych kocham juz tak.

PS Media zdziwione sa atakiem na wyspe zmijową. Oni chyba dalej nie zrozumieli, ze od wczoraj toczą się tam prawdziwe walki. Mieli szanse sie poddac ale podjeli inną decyze to co w takiej sytuacji mieli zrobić ruscy?

Po wystapieniu Putina nabralem jeszcze wiecej powagi do sytuacji jaka mamy obecnie

Serio tak myśllisz? Bo ja mam nieprzyjemność znać takich sebiksów, z tego co zauważyłem, to oni zawsze są mocni jak mają przewagę liczebną, żeby kogoś skopać. Pytam bez żadnej szydery, myślisz, że serio te sebixy poszły bić się na wojnę? Ja mam wątpliwości.
Głowy sobie uciąć nie dam. Obym nie musiał empirycznie sprawdzać

"W tej wojnie wszystko jest prawdziwe: szaleństwo i okrucieństwo Putina, ukraińskie ofiary, bomby spadające na Kijów. Tylko wasze sankcje są udawane. Zhańbiły się te rządy UE, które blokowały trudne decyzje (m.in. Niemcy, Węgry, Włochy)" Donald Tusk

Kluczem w tej wojnie będą Chiny. Oby Jankesi i spółka nie poświęcili Tajwanu w zamian za odwrócenie się skośnookich od kacapskiej agresji. Tajwan to TSMC, a bez chipów z TSMC leżą na maxa światowe gospodarki. To tak jakby dać komuś dostęp do taboretu na którym stoimy ze stryczkiem na szyi.
Pisałem o tym wczoraj, a dzisiaj Tajwan i TSMC stanęli po stronie antyKacapskiej. Nie wiem czy to dobry ruch, czy odpowienia chwila, by prowokować również Chiny.

Przede wszystkim jak jest wojna i mobilizacja, to nikt się nie pyta czy jesteś aktorem, influencerem czy sebixem, dostajesz powołanie, przydział i jesteś jednym z tysiąca takich samych żołnierzy. A jak spierdolisz to jesteś dezerterem, kończysz pod murem z dziurą w głowie, jak śmieć.

Nie zmienia to faktu, że od dawna mówię o zbrojeniu. I od dawna powtarzam, że naiwnością jest wiara, że na całym świecie zapanuje pokój i będziemy popijać sojowe latte.
Ale tu się zgadzam stary w 100 %. Mam ciekawą historię, jak chcesz podaj mejla opiszę, bo to nie ma co forum zaśmiecać.

"W tej wojnie wszystko jest prawdziwe: szaleństwo i okrucieństwo Putina, ukraińskie ofiary, bomby spadające na Kijów. Tylko wasze sankcje są udawane. Zhańbiły się te rządy UE, które blokowały trudne decyzje (m.in. Niemcy, Węgry, Włochy)" Donald Tusk

Tusk dupa do ruchania Niemców jako autorytet. Coraz bardziej mi imponujesz.
:antonio:
Nie wiem co to za gra donka, ale po nim nie spodziewałbym się takich slów

Jeszcze lepsze było jak potem napisał, że w Rosji protestują przeciwko wojnie a policja nie interweniuje.
Po obejrzeniu Hejt Parku stwierdzam, że Korwin nie ma sobie równych w Polsce - najlepszy standuper w kraju.

Back