Wakacje

B00YAK

Bellator
Featherweight
Kredyt-gotowkowy-na-wakacje-epW6c5.jpg

Jako, że nie zauważyłem jeszcze takiego tematu na forum postanowiłem go założyć, w związku ze zbliżającymi się nieuchronnie wakacjami.

Celem wątku jest wymienienie się doświadczeniami z różnych wyjazdów wakacyjych i nie tylko (zagranicznych jak i tych w kraju). (Nie chodzi tu o to kto ile wypił na wakacjach itd!:-)) Przedewszystkim chęć wymienienia się adresami sprawdzonych kwater, apartamentów, domków itp. Najprościej będzie podać mniej więcej określony schemat,a mianowicie:

Cel podróży (kraj/miasto)

Dojazd (wszelkie wskazówki)

Warte zobaczenia (zabytki itd)

Lokum (adresy i wszystko co z tym związane)

Zdjęcia (z naszych wycieczek)

Własne uwagi i spostrzeżenia na temat wyjazdu (ceny produktów za granicą, czego byście 2 raz nie zrobili, koszta...)

B00YAK

Bellator
Featherweight
Żeby było łatwiej może sam zacznę...

To były bardzo spontaniczne wakacje, zbiórka kilku kolegów i bez planowania w kilka dni za cel obraliśmy sobie Chorwację. Nie było ważne, gdzie byle po prostu się tam znaleźć. Ostatecznie wylądowaliśmy w miasteczku Makarska.

Dojazd był bardzo intuicyjny i nie sprawiał większego problemu, lecz dobra nawigacja to podstawa jak dla mnie przy podróżach za granicę.

Przekroczyliśmy granicę w Piwnicznej- Zdrój dalej już Słowacja przez Presov, Kosice. Węgry na Miskolc, Budapeszt, wzdłuż Balatonu i kierunek Chorwacja-Zagrzeb, dalej już tylko autostradą praktycznie do samej Makarskiej. Łącznie 1250km w jedną stronę.

Wyjazd był na tyle spontaniczny, że pojechaliśmy "w ciemno" bez rezerwacji żadnego lokum. Mogło to być ryzykowne bo wybraliśmy się w sezonie, lecz nie było problemu, apartament znaleźliśmy w 30min. Plusem jest możliwość negocjacji na miejscu czego nie można powiedzieć o rezerwacji przez internet. Za głowę na dobę zapłaciliśmy 14 euro. Sklep 50m. Do plaży jakieś 400 m ale to oczywiście ma przełożenie na cenę.

Co warto zobaczyć? Hmm. Morze i góry w jednym miejscu? Czego chcieć więcej. Na pewno warto pospacerować po promenadzie wzdłuż brzegu, wieczorem robi wrażenie, szczególnie polecam z kobietą. Starówka jest celem obowiązkowym. Jest kilka dyskotek i klubów. Darmowa na plaży lub w jaskini czy skale coś takiego :-) Obowiązkowy skok na bungee nad wodą w takiej scenerii, robi wrażenie.

Jeżeli, ktoś zdecydowany jest na wyjazd w ciemno polecam jechać w nocy, aby rankiem poszukać kwatery, bo np kiedy robimy to wieczorem gospodarz potrafi zedrzeć na nas bo wie, że o tej porze zdesperowany człowiek nie będzie wybrzydzał :-) Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pytania służę pomocą. Paliwo wyszło jakieś 1200zł co na 5 osób nie jest jakimś dużym wydatkiem. Ceny takie same lub niewiele wyższe niż w naszych sklepach. Sery i wędliny wyraźnie droższe.

MAM NADZIEJĘ, ŻĘ TEMAT ZOSTANIE POTRAKTOWANY POWAŻNIE. JEŻELI KTOŚ CHCE SOBIE ROBIĆ nibyŻARTY TO OD TEGO JEST INNY TEMAT :-)

Malymaja

WSOF
Lightweight
Jak komuś się temat nie podoba to niech go unika a nie wchodzi tu po to by pisać jakieś bzdety. Darkmann daj spokój to nie było śmieszne. Dla mnie temat bardzo fajny

Darkmannn

Oplot Challenge
Heavyweight
@Malymaja

Jak się wchodzi na Cohones to na 25 tematów jest 16 wogóle nie na temat mma. Nie wydaje Ci się, że to za dużo? Hyde Park, Boks, Piłka nożna i skoki narciarskie mogłyby wystarczyć.

B00YAK

Bellator
Featherweight
Dobrze więc jak temat się nie podoba to prosze redakcję o jego usunięcie, założyłem go w dobrej wierze, żeby sobie użytkownicy pomagali, ale jak widać niepotrzebnie. Dziękuję...

Arlovski

UFC
Heavyweight
Niezły ból dupy fanów "niepotrzebnych tematów". Ja tam jestem jak najbardziej za takimi tematami. Fajnie, że można podyskutować o wszystkim nie tylko o mma. przychodzi weekend i gala UFC to na forum nie dyskutuje się o niczym innym jak o mma. A gdy teochę rozluźnienia to miło, że można powymieniać się opiniami na zróżnicowane tematy. Oczywiscie wszystko w granicach rozsądku;)

ironical man

Legacy FC
Middleweight
Tomasz Chmura - http://cohones.mmarocks.pl/topic/pilnie-potrzebna-pomoc

Tu masz coś na 'potwierdzenie' twojej tezy...

Cloud

UFC
Light Heavyweight
MMARocks
Od tego są moderatorzy, żeby pilnować takich rzeczy. Zwróciłeś uwagę, przeniosłem do działu "Cohones". W czym tkwi jeszcze problem?

Maciej Szumowski

M-1 Global
Heavyweight
Ludzie, Cohones to nie tylko MMA, to też po części forum nawet ogólnotematyczne. No praktycznie na większości forów jest dział Hyde Park - tutaj jest Cohones, który pełni taką tematykę... :)

KrwS

Brutaal
Super Heavyweight
Siemanko.

Male pytanie. Orientuje sie ktos moze ile w przyblizeniu trzeba liczyc za tygodniowy wyjazd na Ibize? Planuje takie wakacje w 2014. Luksusowe zakwaterowanie mnie nie interesuje, moze byc najzwyklejszy pensjonacik :D. Rowniez nie orientuje sie w kosztach podrozy. Pomoze ktos?

TheChosen1

KSW
Lightweight
Bilety sprawdzasz na ryanair i wizzair. Hotele sprawdzasz na booking.com

Polecam jednak szukac last minute w tym okresie - czesto tygodniowka bedzie kosztowac tyle co przelot w miesiacach wakacyjnych, a odpada planowanie samemu i czesto martwienie się o wyzywienie, którego zazwyczaj nie gwarantują hotele/hostele na booking.com W hiszpanii najdrozej nie jest generalnie - chcesz doznac bolu dupy, to jedz do takiej Chorwacji.

Painkiller

Bellator
Middleweight
mi się marzą wakacje w Chorwacji, ale nie, że ciepło etc. Tylko Chorwacja docelowo Zagrzeb i do CroCopa na salkę. Żyć nie umierać :D

KrwS

Brutaal
Super Heavyweight
Ok dzieki sprawdze.A jak myslisz, w jakisch kosztach udaloby sie zamknac tygodniowy, moze poltora pobyt? Nie liczac np imprez czy innych atrackcjii?

B00YAK

Bellator
Featherweight
Myślałem też chwilę o Ibizie i chyba sobie obliczyłem, że to wydatek 4 tys zł (pewnie można taniej jakbyś poszukał dobrze)

Zlatan

WSOF
Featherweight
Ja planuje z dziewczyna do Zakopanego na tydzien pojechac. Problem w tym ze nie mam zarezerwowanego noclegu. Macie moze namiary na jakies niedrogie domki letniskowe albo pensjonaty, ktore beda mialy jeszcze wolne miejsca?

Celem podrozy sa takze Krakow, Wieliczka i Szlak Orlich Gniazd.

ALIG8R

Shark Fights
Heavyweight
Byłem na Ibizie ze znajomymi w 2011.

Transport: od nas do Frankfutru busem w 7 osób po 50 PLN na łebka, z Franfurtu bezpośrednio na Ibizę Wizzair 99 EUR (wtedy było to najbliższe lotnisko oferujące lot na Ibizę bez przesiadek, nie wiem jak jest teraz)

Zakwaterowanie: Eivissa lub San Antonio, polecam Eivisse jeśli masz chajs lub San Antonio gdy jedziesz na ciasnym budżecie, w każdym razie za 3 giazdkowy hotel (zarezerowany w kwietniu, byliśmy na przełomie lipiec-sierpień) płaciliśmy 8 EUR za dobę ale jak mówie lepiej zarezerwój przed sezonem.

$$$: nie jest tanio na Ibizie niestety, za wejście do takich miejsc jak Pacha, Amnesia czy Space liczą sobie nieraz po 50 EUR i to w tygodniu, nie mówiąc już o jakiś weekendowych imprezach gdy gra gwiazda, ale zawsze można się bawić w jakiś anonimowych pubach-dyskotekach gdzie wejście jest za free ale prawda jest taka że nawet tam za alkohol trzeba słono zapłacić, pamiętam że Red Bull + Wódka to wydatek 8 - 10 EUR, piwo (Haineken bo jakiś hiszpańskich wyrobów pić się nie dało) 6 EUR, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w monopolowym i wyjść na imprezę już w błogim stanie :-) . Więcej takich pubów jest własnie w San Antonio, Eivissa jest bardziej ekskluzywna, czasem jak dobrze poszukasz to natrafisz na panie rozdające darmowe wejściówki do m.in Space czy Amnesii ok 20:00 - 21:00.

Ogólnie mimo wysokich kosztów polecam, wakacje życia, tym bardziej dla kogoś kogo kręci muzyka elektroniczna, jedyne co mi się nie podobało to hordy angielskich małolatów tak po 16 - 18 lat zalani w trupa, rzygający gdzie popadnie, ciężko tam rodaków spotkać, ba nawet ludzi z Europy Wschodniej, sporo Skandynawów, Amerykanów.

Za 10 dni, w miarę zrównoważone, gdzie byliśmy po razie w 3 - 4 najlepszych klubach na wyspie wyszło mi osobiście 3700 PLN, tak że jak tylko masz chajs to nie zastanawiaj się ani chwili dłużej. W razie pytan chętnie odpowiem.

TheChosen1

KSW
Lightweight
Na Ibizie nie mam pojecia ile bedzie Cie to kosztowac. Ja bylem dwa razy w Andaluzji samodzielnie organizujac wyjazd i wyszlo mnie ponizej 2 tyś. Mysle, ze jakbym nie jechał zwiedzać najwazniejszych miast i zabytków i nie chciał zobaczyć korridy, nie mieszkal w hostelach w samych centrach miast, nie jadl w restauracjach oraz spakowal tylko szmaty w bagaz podreczny (kosmetyki mozna kupic na miejscu, a bagaz rejestrowany to ok 400zł w 2 strony do biletu, wiec sie nie kalkuluje na tydzien) to zamknalbym sie z przelotem, hotelami i zarciem w 1100z-1200ł (hotele w andaluzji kosztuja w okolicach 50zł za dobę). Niestety sam bilet na Ibize kosztuje pewnie sporo i tutaj widze najwiekszy problem.

TheChosen1

KSW
Lightweight
Dam Ci przykład na Majorkę:

http://www.esky.pl/promocje/bilety-lotnicze/Hiszpania/Palma-de-Mallorca/Palma-de-Mallorca-Airport-PMI/z/Polska/Warszawa/Warszawa-Okecie-WAW/07-2013

Bilet lotniczy 430zł (19-26 lipiec)

Hotel na 2 osoby przy plazy z oceną 8,6 to 1300zł

Na osobę w sumie z opłatami lotniskowymi i dojazdem i skromnym zarciem z 1400zł

PS Jezlei chodzi o Ibize to szukaj lotów przez Szwecje czy Norwegie, dlatego, ż etam jest duzo dzianej, imprezowej mlodziezy wiec loty sa czeste i tanie. Loty do skandynawii z Polski sa juz absurdalnie tanie.

EDIT

Sorry, juz nie ma lotow ze skandynawii do Ibizy z Ryana (przynajmniej nie widze). Ale sa loty z innych lokalizacj z tanim polaczeniem z PL jak Rzym, czy Mediolan.

Malymaja

WSOF
Lightweight
Ibiza, Majorka, Ja tam na wakacje lecę na Woodstock :) Ubieram się w byle co wychodzę z domu idę 1 km może 2 km i jestem na polu woodstockowym a tam czeka na mnie 5 gwiazdkowy hotel w postaci namiotu i mega zabawa nie trzeba nigdzie wyjeżdżać daleko przecież są wakacje a jak wakacje no to WOODSTOCK :) Ktoś się wybiera w tym roku do Kostrzyna na tę imprezę?

Malymaja

WSOF
Lightweight
No to fakt jest bardzo dużo takich ludzi którzy przyjeżdżają na kilka dni przed, a kiedy jest oficjalne otwarcie Woodstocku to oni nie mają ani pieniędzy ani prowiantu i wtedy albo kradną albo żebrają

G

Guest

Guest
Mi się marzy Tajlandia! Takie coś jak woodstock wgl mnie nie interesuje.. najebana wiara która zerwała się z kagańca rodziców.....