Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
W firmie mam gree, w zimę trochę dogrzewamy w lato trochę chłodzimy. Na razie działa.pany, ktoś tu siedzi w klimatyzacjach?
jakiego sprzętu unikac, do czego warto dopłacić żeby nie żałować?
dzwoniłem dziś do jednej firmy najtańsza jednostka z montażem 3,5k pln, z tego co mówił to montują rotenso lub gree ale widziałem że u sąsiada ostatnio montowali (ta firma co dzwoniłem) kaisai.
No i dowiedziałem się przynajmniej że jednostkę mogę sam kupić nawet ratalnie tylko muszę mieć certyfikat na montaż od firmy. Rozważam taki zakuo ale w temacie jestem zielony i nawet nie wiem od czego zacząć research dobrej klimatyzacji
Ciężko mi powiedzieć. U mnie w Polsce z Toshiby byłem zadowolony. Obecnie, tu gdzie mieszkam, nie posiadam klimy (nie jest mi na Skandynawii potrzebna).
Zależy czy chcesz nią chłodzić, czy i ogrzewać- wszystkie już mają funkcje grzania, ale nie wszystkie mają parametry by grzać przy dużych minusach.pany, ktoś tu siedzi w klimatyzacjach?
jakiego sprzętu unikac, do czego warto dopłacić żeby nie żałować?
dzwoniłem dziś do jednej firmy najtańsza jednostka z montażem 3,5k pln, z tego co mówił to montują rotenso lub gree ale widziałem że u sąsiada ostatnio montowali (ta firma co dzwoniłem) kaisai.
No i dowiedziałem się przynajmniej że jednostkę mogę sam kupić nawet ratalnie tylko muszę mieć certyfikat na montaż od firmy. Rozważam taki zakuo ale w temacie jestem zielony i nawet nie wiem od czego zacząć research dobrej klimatyzacji
dzięki, a co sądzisz o firmie Haier?Zależy czy chcesz nią chłodzić, czy i ogrzewać- wszystkie już mają funkcje grzania, ale nie wszystkie mają parametry by grzać przy dużych minusach.
Każda z firm ma i takie i takie (przynajmniej te które ja znam).
Odradzam Kasai.
Rotenso chińczyzna ale nie ma z nią żadnego problemu.
Daikin to najwyższa półka, ale od kilku lat zauważyłem że płyty lubią na niektórych jebnać (koszt droższy niż całej klimy), więc odradzam (stare były nie do zajebania).
Sinclair bardzo fajny. Sinclaira Terrel i Sinclair Marvin to dwie całoroczne i serio fajne (Marvin ma nawet lamoę UV).
Z zwykłych Sinclair SKY. Super tani, a dogrzeje w chłodne dni i schłodzi fajnie.
Gree też dobry.
Odradzam kupowanie bez gazu. Ktoś ten gaz Ci musi potem sprzedać, i poprawnie załozyć (plus próba ciśnieniowa i próżnia, a jak próżnia to pompka próżniowa).
Każdy Cię skasuje dużo więcej niż jakbyś to mu zlecił- tego możesz być pewien.
Pamiętaj że jak zamówisz u fachowca to masz montaż na 8% więc kolejny argument.

Ja miałem mieć Rotenso ale im się rozjebało w transporcie i przywieźli mi Auxa. Zadowolony jestem. W sumie nie wiem jakimi kryteriami oceniać

Jak nie chcesz grzać to nie ma co przepłacać, więc bierz zwykłą.dzięki, a co sądzisz o firmie Haier?
rotenso słyszałem dobre opinie i mi polecane, również gree.
Tego sinclair nie znam i nie widziałem chyba u nikogo.
Grzać na minusowych temp raczej nie zamierzam, mam dosyć ciepłe mieszkanie, jedynie wczesna wiosna i jesień na odrobinę dogrzania najwyżej. 62mkw, byłem u sąsiada wyżej ma właśnie Haier 3,5kw fajnie to daje rade u niego, a mieszka na samej górze.
Miał. ustawione 25 stopni, a miałem wrażenie że mi łeb zmrozi
![]()
haier robi też agd i podobno kupili Candy.Jak nie chcesz grzać to nie ma co przepłacać, więc bierz zwykłą.
Haier tylko że słyszenia, ale kojarzę z podrzędną firmą (może mylnie).
Ważne żebys miał serwis który ma części do klimy, a nie jak te niektóre marketowe (i nie tylko) jednorazówki, że nie dostaniesz nigdzie nic i klima do wyjebania.
@respect nie warto lecieić w multi na dwie jednostki.
Jak dwie to split. Poza tym jak Ci pierdolnie agregat, to druga Ci pracuje, a w multi po stokach.
Nie zrozumialem. Tak czy siak kupiles? Tylko nie od firmy, a od majstra jakiegos?ja panelowy dałem zrobić bo wyszedł dzięki temu mnie niecałe 17k a kupując taki bym wyjebał ponad 35k.
kupił i obrobił materiały a facet mu zmontowałNie zrozumialem. Tak czy siak kupiles? Tylko nie od firmy, a od majstra jakiegos?

Ja miałem mieć Rotenso ale im się rozjebało w transporcie i przywieźli mi Auxa. Zadowolony jestem. W sumie nie wiem jakimi kryteriami oceniać
Chłodzi dobrze, dość cicha, grzać też grzeje. Awarii żadnej nie miałem. Serwisuję co rok. Agregat w miarę możliwości z zewnątrz też czyszczę na bieżąco. Wszystko śmiga elegancko.
Żałuję tylko, że od razu nie wziąłem multisplita. Coś sobie wkręciłem wtedy, że po prostu z czasem sobie dokupię jednostkę wewnętrzną do tego samego agregatu.
No dzban.
![]()
Ja też mam aux z funkcją dogrzewania i sobie chwalę. Na parter mam splita a na piętro multisplit rozprowadzony na wszystkie sypialnie.Jak nie chcesz grzać to nie ma co przepłacać, więc bierz zwykłą.
Haier tylko że słyszenia, ale kojarzę z podrzędną firmą (może mylnie).
Ważne żebys miał serwis który ma części do klimy, a nie jak te niektóre marketowe (i nie tylko) jednorazówki, że nie dostaniesz nigdzie nic i klima do wyjebania.
@respect nie warto lecieić w multi na dwie jednostki.
Jak dwie to split. Poza tym jak Ci pierdolnie agregat, to druga Ci pracuje, a w multi po stokach.
A nie, to ja nie mam czasu płoty wozić po proszkowniach, jeszcze musiałbym auto dostawcze kombinować, urlopy brać.kupił i obrobił materiały a facet mu zmontował
Co ja zrobiłem!? Ja pierdyle, co prawda papierologia jeszcze przed nami, ale można powiedzieć, że właśnie kupiłem działkę budowlaną pod Sanokiem...
Nie miał chłop problemów to kupił sobie krowę
Nigdy nie kupowałem ani nie posiadałem na własność działki, nie mam kogo o cokolwiek zapytać, ani kogo poprosić o pomoc później. Sam jestem z tym wszystkim![]()
?
Byłem w firmie która zajmuje się instalacja i serwisem głównie rotenso, polecił mi taki modelZależy czy chcesz nią chłodzić, czy i ogrzewać- wszystkie już mają funkcje grzania, ale nie wszystkie mają parametry by grzać przy dużych minusach.
Każda z firm ma i takie i takie (przynajmniej te które ja znam).
Odradzam Kasai.
Rotenso chińczyzna ale nie ma z nią żadnego problemu.
Daikin to najwyższa półka, ale od kilku lat zauważyłem że płyty lubią na niektórych jebnać (koszt droższy niż całej klimy), więc odradzam (stare były nie do zajebania).
Sinclair bardzo fajny. Sinclaira Terrel i Sinclair Marvin to dwie całoroczne i serio fajne (Marvin ma nawet lamoę UV).
Z zwykłych Sinclair SKY. Super tani, a dogrzeje w chłodne dni i schłodzi fajnie.
Gree też dobry.
Odradzam kupowanie bez gazu. Ktoś ten gaz Ci musi potem sprzedać, i poprawnie załozyć (plus próba ciśnieniowa i próżnia, a jak próżnia to pompka próżniowa).
Każdy Cię skasuje dużo więcej niż jakbyś to mu zlecił- tego możesz być pewien.
Pamiętaj że jak zamówisz u fachowca to masz montaż na 8% więc kolejny argument.
Ja mam Sinclair w domu i kilka sztuk w pracy i chodzą elegancko, cichutko, proste w obsłudze.Byłem w firmie która zajmuje się instalacja i serwisem głównie rotenso, polecił mi taki model
![]()
Rotenso Imoto X - klimatyzator ścienny SPLIT
Klimatyzator do domu Rotenso Imoto X. Indywidualna oferta, szybki termin montażu. Umów się na darmowy audyt!aero7.pl
Nie wiem czemu ale nie jestem przekonany jakoś.
Znaleźć opinie o klimatyzacji to w ogóle jakiś koszmar, na YT same bzdury marketingowe, na allegro opini brak, komentarze na pepper każdy chwali swoje tak jak i na forach.
Już mi łeb puchnie od tego, a wjebać się w gówno na lata nie mam zamiaru.
Jedyne co się dowiedziałem to że do grzania zimą ważniejszy niz grzałka tacki ociekowej jest zawór eev i jakieś inne bzdety ale to mi dynda bo nie będę grzać zimą.
Jak masz chwilę to spójrz na te modele i napisz co sądzisz
![]()
Rotenso Imoto X - klimatyzator ścienny SPLIT
Klimatyzator do domu Rotenso Imoto X. Indywidualna oferta, szybki termin montażu. Umów się na darmowy audyt!aero7.pl
![]()
Haier Flexis Plus White Matt - klimatyzator ścienny SPLIT
Klimatyzator do domu Haier Flexis Plus White Matt. Indywidualna oferta, szybki termin montażu. Umów się na darmowy audyt!aero7.pl
![]()
Haier Nordic Flexis Plus White Matt - klimatyzator ścienny SPLIT
Klimatyzator do domu Haier Nordic Flexis Plus White Matt. Indywidualna oferta, szybki termin montażu. Umów się na darmowy audyt!aero7.pl
![]()
Haier Expert Plus - klimatyzator ścienny SPLIT
Klimatyzator do domu Haier Expert Plus. Indywidualna oferta, szybki termin montażu. Umów się na darmowy audyt!aero7.pl
haier ma cichsze jednostki zewnętrzne i to dosyć znacznie, pytanie jak bardzo się to przekłada na odczucia w mieszkaniu.
Jednostka będzie na balkonie przebita przez ścianę która znajduje się na wprost sofy w salonie.
Tamta firma montuje rotenso, haier i gree głównie z rotenso i haier współpracuje, ma certyfikowany serwis. No ale gość mnie zraził bo takie kocopoły pierdzielił że łeb mały. Niby 30 czy ileś tam lat na rynku...Ja mam Sinclair w domu i kilka sztuk w pracy i chodzą elegancko, cichutko, proste w obsłudze.
Mamy je od kilku lat i dosłownie żadnej awarii, w ani jednym, a w robocie to chodzą prawie non stop jak wściekłe.
Równe 3000 mnie to kosztowało kilka lat temu, razem z montażem.
Polecam.
Dzisiaj nie wiem jakie są ceny.
Z tych trzech to Gree albo Rotenso.Tamta firma montuje rotenso, haier i gree głównie z rotenso i haier współpracuje, ma certyfikowany serwis. No ale gość mnie zraził bo takie kocopoły pierdzielił że łeb mały. Niby 30 czy ileś tam lat na rynku...
Zobaczę jak mi wyceni tego haier expert plus (raczej na to postawie)
Ale będę dzwonił po innych firmach bo tamten typ no dramat, zraził mnie do siebie
na każde pytanie o inną markę niż rotenso (nawet haier którego sami montują) było, panie bierz rotenso bo tamto sramto i w ogóle jakby nic innego lepszego nie istniało. Pytam o aux to odbicie ale rotenso to, pytam o gree to gada że gree nie bo ciężko o dostępność i trzeba po to jechać na Poznań, no jprdl, byle sprzedać to jebane rotenso.Czym Cię zraził? Co konkretnie Ci nie spasowało
Może ma do tego tylko pełen dostęp.na każde pytanie o inną markę niż rotenso (nawet haier którego sami montują) było, panie bierz rotenso bo tamto sramto i w ogóle jakby nic innego lepszego nie istniało. Pytam o aux to odbicie ale rotenso to, pytam o gree to gada że gree nie bo ciężko o dostępność i trzeba po to jechać na Poznań, no jprdl, byle sprzedać to jebane rotenso.
wielkopolska, kawałek od Poznania.Może ma do tego tylko pełen dostęp.
Z jakiego regionu jesteś?
Firm zakładających klimy jest multum
Hehe powiem Ci że monterzy klimy to jest jakiś inny świat.na każde pytanie o inną markę niż rotenso (nawet haier którego sami montują) było, panie bierz rotenso bo tamto sramto i w ogóle jakby nic innego lepszego nie istniało. Pytam o aux to odbicie ale rotenso to, pytam o gree to gada że gree nie bo ciężko o dostępność i trzeba po to jechać na Poznań, no jprdl, byle sprzedać to jebane rotenso.
zauważyłem, a byłem tylko w 1 firmie i do jednego typka dzwoniłem, chociaż ten z którym rozmawiałem przez telefon podał termin i wycenę bez zbędnego pierdoleniaHehe powiem Ci że monterzy klimy to jest jakiś inny świat.
Jak szukałem dla siebie to dzwonię do gościa pytam kiedy ma ew. terminy na montaż bo zależy mi na czasie a ten mi zaczyna: "od razu mówię, że nawet jak Pan dopłaci to ja żadnych gównianych Chińczyków nie montuje tylko japoński sprzęt" i dalej tyrada jakie to Mitsubishi nie jest zajebiste
Kilku innych też było dobrych ananasów, ale ten mi zapadł w pamięć.

Mirek najlepiej gdyby też serwisował.Edit żebym dobrze zrozumiał, założyć mogę u Mirka byle dana marka klimatyzacji miała serwisy np na terenie Wielkopolski czy lepiej jak ten Mirek jest tym serwisem jednocześnie?
Robiłem zabudowę kuchni na jesieni 2021 to jak patrzyłem w zeszłym roku to ceny jakoś +30-40%.Porównywał ktoś cenę mebli na teraz jak to wygląda w gore w dół czy jak?
Tylko pytanie co teraz z gospodarka czy jebnie i janusze i duze sklepy obniza ceny czy ni hujaRobiłem zabudowę kuchni na jesieni 2021 to jak patrzyłem w zeszłym roku to ceny jakoś +30-40%.
Jebany Putin ceny podnosi.
Ja mam 2 szafy do zrobienia w zabudowie, ale czekam na przyszły rok i będę obserwować ceny drewna, bo chce to sam zrobić.Tylko pytanie co teraz z gospodarka czy jebnie i janusze i duze sklepy obniza ceny czy ni huja