Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Bo jesteś słabiutki <tuli,tuli> kulturowniczkaJebany. Mnie gniecie jak sam skurwesen 70kg na stronę.
![]()

No to wiele zmieniaNo i waze 130:P

Pamięć mięśniowa wariacik czyni cuda, nigdy nie zaczyna się od zera po kontuzji, czy innej przerwie i ciało pamięta, że kiedyś było kotem, szybko się wraca do dobrej formy jeśli kiedyś się już w niej było.Tak jak rok temu zmagałem się z kontuzją barku i naderwanym bickiem tak teraz wracamy do żywych.
Rok temu kilka zwykłych pompek to był maks bo ból jak skurwesyn, hantelki powyżej 5kg już powodowały dyskomfort.
Powoli, cierpliwie, małymi kroczkami gotowałem ten kamień. Dziś mogę powiedzieć że jestem innym zawodnikiem, wiadomo w tym sporcie nie ma przelewek i pełno młodych wilczków ale ja jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa.
Pompeczki na poręczach 4x 8-10 zaczynają wjeżdżać z ciężarem, podciąganie z ciężarem, hantle 40stki z dokreceniem na ostatniej serii. Teraz cel na OHP swoją wagę ciała wyjebać
takA te 100*12 to na płaskiej?
czyli ćwiczysz na płaskiej
tylko testuje siłe
moj maks
W teorii git, w praktyce dbaj o deload i całkowite okresy bez treningu też i nie dokładaj zbyt wiele co tydzień, nie ma sensupostanowiłem przetestować na sobie nasze wszystkie wnioski zebrane w tym temacie a dokładnie w podejściu treningowym dwóch obozów. Kończę z układaniem planów na zasadzie 8-12 tyg / nowy plan i zmiana ćwiczeń. Chce spróbować tego o czym mówił @Brawler098 by nie robić masy ćwiczeń i nimi żonglować a skupić się na kilku bazowych.
Ogólnie zamysł polega na tym że mam nadal FBW 3x tyg, każdy dzień treningowy ma główne 3 siłowe ćwiczenia PUSH PULL LEGS ( większość to podciągania, pompki na kołach etc z ciężarem) i zamierzam to zostawić jako stała mojego planu. Zmieniać będę jedynie pozostałe 2 ćwiczenia w dniu treningowym co jakieś 8-10 tyg. Głównie akcesoryjne, wzmacniające etc.
Jestem ciekawy jak długo będę mógł progresować wykonując stały plan i te same sekwencje jedynie dokładając ciężaru ( mam porównanie jak progresowałem kiedy plany zmieniałem ) i jaki to będzie mieć długotrwały efekt w porównaniu do tego jak dotychczas trenowałem. Chce tym sposobem potrenować przynajmniej pół roku jak nie rok by móc wyciagnać jakieś wnioski.
Na razie robie@alww pochwal się tym planem
Na razie robie
A
Podciąganie podchwytem
Wyciskanie hantli
Przysiad
+
Przysiad kozacki
Wiosło na wyciągu
Dodatkowo dwie luźne serie na rotatory i jakieś świece czy hollow body
B
Martwy ciąg
OHP
Australijskie
+
Dwójki maszyna
Plecy wyciąg
Dodatkowo ławka rzymska
C
Pompki na kołach
Podciąganie nachwytem
Hip thrusty
+
RDL
Wiosło jednorącz
Dodatkowo kettlem "dookoła świata" + jakaś izometria na brzuch.
Przed każdym treningiem mam jeszcze plyo 2 ćwiczenia składające sie z 2 serii łączonych góra + dół. Rzuty piłka, rotacje, skoki, skoki z rotacją etc.
Zamierzam rotować jedynie tymi dwoma dodatkowymi ćwiczeniami plus ćwiczenia akcesoryjne zmieniać. Pewnie z nowym rokiem jak siłownie będą przepełnione to wszystkie maszyny z tych dodatkowych ćwiczeń pójdą w odstawkę i zastąpią je cwiczenia z kettlami.
Obecnie mam przerwę od września, zamierzam wrócić na razie na jeden trening w tyg.A do tego SW też będziesz robił?
Ja trenuję 1 raz w tygodniu i w sumie, żeby to robić tak dla siebie to wystarczy, jeśli już się coś potrafi. A nie chcę dokładać więcej stójki kosztem treningu siłowego, bo w wieku 36 lat i przy siedzącej pracy, to ta siłówka chyba daje więcej korzyści niż walki.Obecnie mam przerwę od września, zamierzam wrócić na razie na jeden trening w tyg.
Docelowo chciałbym ćwiczyć 2 razy w tygodniu, ewentualnie na przekładkę 2 + 2, 3 + 1
Ja to z racji pracy siedzącej to bym nawet 3+2, 3+3 mógł robić tyle ze czas dojazdów i tego jak to pożera czas mnie skutecznie zniechęca.Ja trenuję 1 raz w tygodniu i w sumie, żeby to robić tak dla siebie to wystarczy, jeśli już się coś potrafi. A nie chcę dokładać więcej stójki kosztem treningu siłowego, bo w wieku 36 lat i przy siedzącej pracy, to ta siłówka chyba daje więcej korzyści niż walki.
@Brawler098 napisz więcej o tym świadomym oddychaniu. Ja od 3 lat bawię się w medytację co dzień, obecnie rano 15 minut. Ale to bardziej taka obserwacja myśli i oddechu. Dodatkowo jak mam stres to robię ćwiczenia typu oddychanie pudełkowe, albo oddychanie gdzie wydech jest dwa razy dłuższy niż wdech. Ostatnio miałem kilka nocy, gdzie miałem problem z zaśnięciem i te długie wydechy bardzo dobrze redukują takie wewnętrzne nakręcenie i niepokój. Myślę, żeby włączyć 5 minut takiego oddychania np na koniec pracy i potem jeszcze przed pójściem spać.
Oddech steruje i kształtuje całe nasze życie i to nie jest żartJa trenuję 1 raz w tygodniu i w sumie, żeby to robić tak dla siebie to wystarczy, jeśli już się coś potrafi. A nie chcę dokładać więcej stójki kosztem treningu siłowego, bo w wieku 36 lat i przy siedzącej pracy, to ta siłówka chyba daje więcej korzyści niż walki.
@Brawler098 napisz więcej o tym świadomym oddychaniu. Ja od 3 lat bawię się w medytację co dzień, obecnie rano 15 minut. Ale to bardziej taka obserwacja myśli i oddechu. Dodatkowo jak mam stres to robię ćwiczenia typu oddychanie pudełkowe, albo oddychanie gdzie wydech jest dwa razy dłuższy niż wdech. Ostatnio miałem kilka nocy, gdzie miałem problem z zaśnięciem i te długie wydechy bardzo dobrze redukują takie wewnętrzne nakręcenie i niepokój. Myślę, żeby włączyć 5 minut takiego oddychania np na koniec pracy i potem jeszcze przed pójściem spać.
Taki slam ball jest zajebisty, masę ćwiczeń możesz z tym zrobić właśnie takich plyo.
Dodałbym właśnie plyometrie na każdym treningu po rozgrzewce, żeby na świeżym układzie nerwowym porzucać piłką, poskakać, itd.ale brakuje mi sprzętu, robię tylko skoki z własną masą czasami.
Zarzuty, high pulle, przysiady z wyskokiem, itp dołożę do planu jak się odbije finansowo i dokupię sprzętu. Głownie kettle musze dokupić, bo mam tylko jednego i będę mógł robić masę innych ćwiczeń.