Seriale

A druga sprawa, jak fajnie mozna sobie podszkolić angielski (mowa potoczna, slang, normalne wypowiedzi) oglądając serial oryginalnie po angielsku z napisami, zamiast z lektorem :)
watpliwa sprawa, jak juz to po angielsku bez napisow trzeba ogladac, zeby cos sie nauczyc

Nie zgadzam się. Mój angielski poszedł o poziom do góry conajmniej dzięki serialom i filmom oglądanym z napisami. Jak mamy się uczyć bez napisów, jak wtedy możemy nie znać danego słowa? A tak jest pod spodem wytłumaczone i zapamiętujesz kwestie wraz z tłumaczeniem :)

Niestety HBO GO nie jest dostępne w Francji. Znacie jakieś inne miejsce gdzie na bieżąco można ogarnąć Pakt?

watpliwa sprawa, jak juz to po angielsku bez napisow trzeba ogladac, zeby cos sie nauczyc
Na prawdę? Jak nie znam Hiszpańskiego i zacznę oglądać hiszpańskie seriale w oryginale to się nauczę? Napisy dają to, że wyłapujesz wszystkie głosy normalnie, słyszysz co ludzie mówią i do tego patrzysz na tekst. To zostaje w głowie. Ile razy już korzystałem z tego, co mi się skojarzyło z jakimiś serialami. Oglądanie bez napisów, to kolejny krok. Miałem tak jedynie przy South Park. Wszędzie indziej, gdzie język jest dosyć prosty do zrozumienia, oglądam też z angielskimi napisami.

No chyba najwięcej daje oglądanie z angielskimi napisami, ale to trzeba coś już ogarniać. Ja na przykład oglądałem Przyjaciół 3 razy. Za pierwszym razem z lektorem, za drugim z napisami PL i na końcu oryginalne napisy. Lektor zabija śmieszność scen, wiele żartów jest śmiesznych tylko w oryginale.

jak chcesz sie nauczyc to ogladaj bez napisow i pozniej z napsami i sprawdzaj czy wszystko dobrze zrozumiales, z samymi napisami nic sie nie nauczysz

jak chcesz sie nauczyc to ogladaj bez napisow i pozniej z napsami i sprawdzaj czy wszystko dobrze zrozumiales, z samymi napisami nic sie nie nauczysz
Jest nawet jakis program, który daje napisy polskie i angielskie równocześnie.

Po dwóch epach Into The Badlands jest naprawdę nieźle, oczywiście serial wiele zyskuje jak bohaterowie przestają gadać i przechodzą do rzeczy. Dobry odmóżdżacz, świetnie wchodzi przy piwie, posoka leje się równo, kończyny latają, fajnie się biją i ruda wdowa very ruchable.

tumblr_nya612za5L1s05hv8o6_400.gif

(filmik na YT w wersji soft bez hektolitrów CGI krwi, nie mogłem znaleźć innego)

The Last Kingdom juz koniec, kurna ale zajebisty serial
konczymy Walking Dead, Fargo i Z Nation, do konca roku bedzie trzeba poczekac na nowe seriale
ktos cos nowego dobrego?

Back