Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Czyli endoproteza bardziej przepuszcza promieniowanie x niż "gołe ciało"?Tak to jasne, może ogarnę jakieś foty z operacji to wrzucę, polega to na całkowitym wymianie biodra.
Wygląda to mniej więcej tak:
![]()
![]()
Tutaj ładnie widać na obu biodrach:
![]()
odwrotnie...Czyli endoproteza bardziej przepuszcza promieniowanie x niż "gołe ciało"?
O matko, no tak, teraz by się wszystko zgadzało.odwrotnie...
Nie można wszystkiego pamiętać.![]()
Przeprowadzając wywiad z pacjentem, którego boli prawe biodro zapytałem o operacje w przeszłości. Gość zaprzeczył. Wysłaliśmy pacjenta na zdjęcie i ukazało nam się coś takiego. Endoproteza biodra prawego, ale operacji żadnych nie było.

BHP to podstawa w tej piekarni....Przyszła dziewczyna lat 29, tuż przed końcem dyżuru. Kupiła sobie bułki kajzerki w ,,Piotrze i Pawle". Zaczęła jeść i okazało się że w bułkach było szkło, połknęła dwa odłamki. Po tomografii okazało się że perforowało jej jelito cienkie, czyli szkło zrobiło dziurę w jelicie i cała zawartość tego co było w żołądku wylała się do brzucha. Ogólnie misja mało ciekawa bo muszą ją pokroić, zaszyć jelito i odnaleźć odłamki. Więc kilka godzin z bani. Plus tego jest taki że jej ojciec jest prawnikiem i powiedzieliśmy żeby założył sprawę w sądzie i bez większych problemów wygra i to na dobry hajs.
@Grubas życzę zdrowia mamie, niech się nią zajmie dobry rehabilitant bo to jest bardzo ważne.
Chyba, że pieczywo się robi samemu, lub kupuje w dobrej piekarni, a nie markecie ;)To prawda, a tak na serio im ciemniejsza bułka tym gorsza, bo to nie jest ciemna mąka tylko jest dojebane więcej karmelu. Tak właśnie karmelu nie żartuję i dlatego mają taki wysoki indeks glikemiczny.
Czasami takie sytuacje się zdarzają. Nie jestem jakimś super katolem, ale to cud i tyle. Mieliśmy takie chłopaka po wypadku motocyklowym, na początku mojej pracy na OIT. Rozjebany w drobny mak. Nikt nie dawał mu szansy. Chcieli brać narządy do przeszczepu, ale rodzina się nie zgodziła. Gość po 4 miechach się wybudził a po 6 miesiącach wyszedł ze szpitala na własnych nogach. To był cud pierwszy i jedyny który widziałem.
What's up. Tomograf twarzoczaszki kobiety, która wyglebiła na rowerze. Bez cech pourazowych.
![]()
Keloid czyli przerośnięta tkanka bliznowata.
Skłonności do tworzenia keloidów maja tylko niektórzy.
Jeśli ktoś będzie chciał wiedzieć coś więcej to napiszę.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
nie działa fotka :(
ps. co spowodowało takie otwarcie się rany po ugryzieniu przez węża? :O
Widziałem sekcje na żywo-rusza jak odcinek Klanu. Tylko zapach w nosie pozostaje na kilka dni.Kiedyś oglądałem sekcję zwłok kobiety, ale chyba tu nie wrzucę bo mnie który zbanuje :P
Coś co w Polsce nie zobaczę pewnie przez całe życie. Chociaż może, jest coraz więcej zapaleńców którzy trzymają jadowite zwierzaki.
Tutaj stan po ugryzieniu przez grzechotnika teksańskiego.
![]()
Widać tkankę martwiczą, 2 dni po ukąszeniu
![]()
![]()
Tutaj już po wstępnym oczyszczeniu i zaopatrzeniu rany
![]()
![]()
Gościowi założono specjalną siatkę, która ma przyśpieszać proces gojenia
![]()
Tak mniej więcej wygląda rączka po zakończonym leczeniu.
![]()
Z tego co udało mi się ogarnąć. Gość przeszedł około 10 zabiegów, żeby ręka była w miarę sprawna.
Z taką wchodząca na psychę muzyką? Coś takiego pamiętam :DKiedyś oglądałem sekcję zwłok kobiety, ale chyba tu nie wrzucę bo mnie który zbanuje :P