Atis
Legacy FC Light Heavyweight
Widać że nie jestem w temacie, bo takich prostych rzeczy nie wiemTyle że akurat wilki mówią ale tylko w wigilię.![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Widać że nie jestem w temacie, bo takich prostych rzeczy nie wiemTyle że akurat wilki mówią ale tylko w wigilię.![]()

Nie da się, bo rozmówcy są zbyt zaangażowani emocjonalnie w dyskusję.To byłby dobry temat, jak pozbyć się hejtu do religii :)
Też bym sobie hejtował, ale wole unikać tego tematu.Nie da się, bo rozmówcy są zbyt zaangażowani emocjonalnie w dyskusję.
Obojętnie czy bym wyznawał jakąś religie czy był przeciw niej to było by tylko działanie wedle mojej opinii, czy byłbym na TAK czy na NIE to w pewnym sensie było by jedno i to samo. 
A gdzie w Biblii pisze, że nie wolno jeść ludzkiego mięsa?
To właśnie odpowiedź na wątpliwości: "a gdzie to w Biblii jest napisane". Odpowiedź jest taka, że nie wszystko musi być napisane. Tak samo nie musi być napisana chwała Matki Boskiej, by ona była faktem. Źródłem wiary jest serce, a nie sztywne zapisy w książce. Poleganie w wierze na wskazaniach rozumu ją wypacza, bo Bóg nie mówi do nas przez rozum, ale przez serce.Nie musi. Po owocach ich poznacie. Jakie są owoce jedzenia mięsa?
- człowiek musi umrzeć - czyli istota, w której zamieszkuje Bóg.
- trzeba go zamordować lub zabić, aby pozyskać mięso w wypadku 'hodowli'
- spożywanie ludzkiego mięsa prowadzi do licznych chorób, w tym psychicznych
Pozdro Wewiur!
A gdzie w Biblii pisze, że nie wolno jeść ludzkiego mięsa?
Też zdjęcie z imprezy religijnej, WOWKatolik ze mnie taki sobie, ale cieszę, się, że te ŚDM wszyscy (no może oprócz GazWybów i im podobnych) uznają za bardzo udane.
To zdjęcie, po prostu WOW.
![]()
Pełna zgoda. Liczy się zdrowy rozsądek i własny rozum. W końcu to każdy z nas z osobna stanie przed obliczem Pana. Nie mam zamiaru podważać spraw, o których w Biblii nie napisano. Bo sam muszę to rozsądzić wyciągając wnioski z słów tam zapisanych. Kwestionuję, a raczej dopytuję, o sprawy, które dziś są obiektem wiary, a są sprzeczne z zapisami Pisma Świętego. Jeśli ktoś nie jest wierzący, to jego sprawa czy szydzi z Boga. Dla mnie są to kwestie w życiu najważniejsze i wolę się podzielić wątpliwościami z kimś innym, mądrzejszym ode mnie. A nuż się mylę lub nie mam wystarczającej wiedzy. A może jednak jest tak jak piszę. Tego nikt jednoznacznie nie osądzi. Przynajmniej na razie.To właśnie odpowiedź na wątpliwości: "a gdzie to w Biblii jest napisane". Odpowiedź jest taka, że nie wszystko musi być napisane. Tak samo nie musi być napisana chwała Matki Boskiej, by ona była faktem. Źródłem wiary jest serce, a nie sztywne zapisy w książce. Poleganie w wierze na wskazaniach rozumu ją wypacza, bo Bóg nie mówi do nas przez rozum, ale przez serce.
Rozum podpowiada, że ludzkie mięso jest najlepiej wchłanialne, zawiera najlepsze białka i składniki odżywcze, ale mimo to nie jemy ludzkiego mięsa. Istnieje większa wartość od rozumu i tylko na niej możemy w pełni polegać.
Pełna zgoda. Liczy się zdrowy rozsądek i własny rozum. W końcu to każdy z nas z osobna stanie przed obliczem Pana. Nie mam zamiaru podważać spraw, o których w Biblii nie napisano. Bo sam muszę to rozsądzić wyciągając wnioski z słów tam zapisanych. Kwestionuję, a raczej dopytuję, o sprawy, które dziś są obiektem wiary, a są sprzeczne z zapisami Pisma Świętego. Jeśli ktoś nie jest wierzący, to jego sprawa czy szydzi z Boga. Dla mnie są to kwestie w życiu najważniejsze i wolę się podzielić wątpliwościami z kimś innym, mądrzejszym ode mnie. A nuż się mylę lub nie mam wystarczającej wiedzy. A może jednak jest tak jak piszę. Tego nikt jednoznacznie nie osądzi. Przynajmniej na razie.

Żadnych pytań do moich rodziców, jak choćby w pracy im idzie. Do mnie tylko cały czas jakieś pretensje i zjeby, że mam czelność brać od rodziców kasę na studia. NO KURWA JEGO MAĆ. Chuj go obchodzi, skąd ja mam kasę. Ja jemu nie zaglądam w finanse.
Fajnie o. Adam Szustak tłumaczy Apokalipsę św. Jana. Jak ktoś chce niech sprawdzi "Straszne Rekolekcje" na YT.
Oczywiście jest to pewnego rodzaju interpretacja, o. Adam nie jest człowiekiem nieomylnym i myślę, że czasem może kogoś urazić tym jak on przekazuje rozumienie Apokalipsy. Tytuł tych rekolekcji jest bardziej clickbajtowy niż styl w jakim są one prowadzone. O. Adam często bowiem używa słowa "straszne, strasznie" nawet(przede wszystkim) w radosnym kontekście jak "strasznie fajnie", "strasznie mnie to zaciekawiło", "strasznie dużo ludzi" :)
Ogólnie działalność tego kanału "Langusta na palmie" to jeden z pozytywów polskiego YT jak dla mnie. Podoba mi się człowieczeństwo tego dominikanina, może ze względu na jego przeszłość, a także i na wędrowniczy tryb życia, gdzie nawet zwykła osoba nie jest skazywana na jednolitość, a widzi sporo różnych kultur i spotyka na swej drodze wielu ludzi nie żyjących w takim stylu jak my w Europie.
Po tym miałem ochotę skończyć, ale doczytałem do końca i widzę, że właśnie na tej (nieprawdziwej?) tezie autor opiera swój dalszy wywód. Dlaczego nie może być dwóch nieskończoności? Z matematyki wiemy, że może być nieskończenie wiele nieskończoności.Nie może być dwóch nieskończoności.