Wtorkowe bydlę - 0,75l.

Niby jesteśmy na 3 miejscu, jeżeli chodzi o produkcję piwa w UE, a klasztornych piw nie ma :jon:. No dobra, ostatnio coś się dzieje - nawet 3 kumpli wypuściło coś.

Niby nudna Belg... wróć, Holandia - ale naprawdę takie piwo podchodzi na eleganckości.

la trappe.jpg

Odwiedzony browar nr. 9

Browar Otwarte Bramy, Obrońców Pokoju 8, 05-800 Pruszków

Kuchnia: no typowo pubowa. Dziwi obecność aterynek (pieprzone paskudztwo, ale żona chciała) i smażonego sera. Reszta raczej standardowa - frytki, orzeszki itp.

Piwo: IPA średnia - albo ja już na tym etapie jestem tak tym stylem zmęczony, bo każdy browar w PL trzepie go na potęgę. Wybitny Roggenbier - ten gatunek w ogóle rzadko się w PL pojawia. Również bardzo dobry Kölsch. Z tego powodu nie wiem czy właścicielem nie jest jakiś Niemiec. Teorię potwierdzałby fakt, że porter wyjątkowo słaby - a jak powszechnie wiadomo, tylko Polacy potrafią w portery.

deska.jpg

deska2.jpg

@cRe @Alkoneser

Dobra polećcie jakiś lokal z browarami co warzy piwo umiejscowiony na rynku badz blisko niego, bede mial gosci na nastepny weekend i chcialbym sie wybrac do ktoregoś.
we Wroclawiu rzecz jasna :D

@cRe @Alkoneser

Dobra polećcie jakiś lokal z browarami co warzy piwo umiejscowiony na rynku badz blisko niego, bede mial gosci na nastepny weekend i chcialbym sie wybrac do ktoregoś.
we Wroclawiu rzecz jasna :D

Browar Złoty Pies
Rynek 41, 51-116 Wrocław

Spiż. Minibrowar i restauracja
Rynek Ratusz 2, 50-106 Wrocław

Restauracja Piwnica Świdnicka Wrocław
Rynek Ratusz 1A, 50-106 Wrocław

Nie byłem w "Piwnicy Świdnickiej" nigdy, więc się nie wypowiem. Jakbym miał wybierać miedzy "Spiżem" a "Psem" to pewnie wybrałbym "Spiż".

Browar Złoty Pies
Rynek 41, 51-116 Wrocław

Nie byłem w "Piwnicy Świdnickiej" nigdy, więc się nie wypowiem. Jakbym miał wybierać miedzy "Spiżem" a "Psem" to pewnie wybrałbym "Spiż".

dziekuje bardzo za polecenie :)

Browar Złoty Pies
Rynek 41, 51-116 Wrocław

Podałeś o dwa za dużo.

Teraz Seba musi restartować system.

Browar Złoty Pies
Rynek 41, 51-116 Wrocław

po czym byś dokonywał wyboru ?

bo ja nieukrywam ze tez wazne zeby lokal byl ladny ;)

E.
bardzo dobra lokalizacja tego spiżu widze, dobra wybieram zatem spiż

W końcu, bo już zacząłem trzeźwieć :pjelen: .
Z tymi piwami klubowymi to jest ciekawie - ReCraft produkuje piwo zarówno dla Wisły Kraków, jak i dla Ruchu Chorzów. Fajnie, że są bezalkoholowe wersje.

Z przykrością też stwierdzam, że polskie sklepy sprowadzające piwo do PL nie mają mnie już czym zaskoczyć :jon:.

piwo.jpg

Odwiedzony browar nr. 10

Restauracja AZIA
Franciszka Klimczaka 1, 02-797 Warszawa

Szczerze mówiąc to myślałem, że browaru tam nie ma. Kiedyś było tam Bierhalle i myślałem, że na tym piwna przygoda tego miejsca się skończyła. Okazuje się jednak, że infrastruktura została i nowy właściciel dalej warzy piwo. Sama restauracja również się tym zbytnio nie chwali, skupiając się raczej na jedzeniu.

Piłem Weizen i Pils - nie spodziewałem się niczego, a jest naprawdę super. Widać, że zatrudnili kogoś kto się zna i w końcu mamy wytrawną pszenicę a nie słodką.
Tym razem do kolekcji trafia szklanka do weizena.

ramen.jpg
pszenica.jpg

Browar nr. 11

Browar Księży Młyn
ks. bp. Wincentego Tymienieckiego 22/24, 90-349 Łódź

Naprawdę wszystko było spoko - nie ma się do czego przyczepić. Jeżeli bardzo bym czegoś szukał to tego, że piwa są mało wyraziste - raczej bezpieczne, żeby nie odrzucić nikogo.

ksiezy mlyn 2.jpg
ksiezy mlyn 1.jpg

Browar nr. 12

Browar WARKOT
prez. Gabriela Narutowicza 7/9, 90-117 Łódź

Trochę bieda. Pszenica kwaśna, New Zealand IPA bardzo karmelowa. Jedynie Pils się jakoś broni. Miałem zamówić coś do jedzenia, ale zobaczyłem warunki sanitarne na zapleczu i odpuściłem. Poszedłem do Pierogarni :mamed:.

warkot1.jpg
warkot2.jpg
warkor3.jpg

pierogi.jpg

Browar nr. 13

Sami Swoi
plac Wolności 11/13, 95-015 Głowno

Chyba największe zaskoczenie do tej pory. Niskie oceny w Google, ale przechodzę przez próg i myślę sobie "jestem w domu". Wystrój knajpy dosłownie jakby wyciągnięty żywcem z moich wspomnień kolonijnych późnych lat 90'. Takie widoki trafiają prosto w serduszko. Knajpa ma ogródek z widokiem na zalew, a i na samym zalewie sporo atrakcji.

Piwo naprawdę bardzo dobre - szczególnie Pale Ale. Niestety browar nie ma nic brandowanego, więc do kolekcji nie trafi żaden gadżet.

samiswoi1.jpg
sami swoi1.jpg

Browar nr. 14

Cukier Bistro Mini Browar / Browar Pompa
Rynek 17, 98-200 Sieradz

Ponowne zaskoczenie. W ofercie 4 piwa, z czego jedno cydrowe, które w ogóle mnie nie interesowało. Najlepiej wypada piwo Aparatka (Pale Ale), potem Jaśnie Pan (Pilsner). Z Rudym Jankiem, który jest chlubą browaru mam ogromny problem, gdyż teoretycznie jest to Red Lager, ale w smaku to bardziej przypomina Litovel Cerny Citron. Nie wiem - może im się skończyło :pjelen: .

Warto było przyjechać dla samego jedzenia - mistrzostwo.
Brak brandowanego szkła- kupiłem torbę z logo :fjedzia:.

cukier1.jpg
cukier2.jpg

Browary odwiedzone do tej pory w spoilerze:

NazwaMiastoWojewództwoAdres
Hotel Trzy KoronyPuławyLubelskie6 Sierpnia 43B, 24-100 Puławy
C.K. BrowarKrakówMałopolskiePodwale 7, 31-118 Kraków
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilvaKrakówMałopolskieŚw. Wawrzyńca 12, 31-060 Kraków
Browar TumskiPłockMazowieckieStary Rynek 13, 09-400 Płock
BierhalleWarszawaMazowieckieJana Pawła II 82, 00-175 Warszawa
Browar Otwarte BramyPruszkówMazowieckieObrońców Pokoju 8, 05-800 Pruszków
Browar WarszawskiWarszawaMazowieckieHaberbuscha i Schielego 2, 00-864 Warszawa
Browar WarmiaOlsztynWarmińsko-mazurskieFeliksa Nowowiejskiego 15, 10-162 Olsztyn
BrovariaPoznańWielkopolskieStary Rynek 73/74, 61-772 Poznań
Browar WARKOTŁódźŁódzkieprez. Gabriela Narutowicza 7/9, 90-117 Łódź
Browar Księży MłynŁódźŁódzkieks. bp. Wincentego Tymienieckiego 22/24, 90-349 Łódź
Browar Restauracyjny - Sami SwoiGłownoŁódzkieplac Wolności 11/13, 95-015 Głowno
Pompa Sieradzki Browar RestauracyjnySieradzŁódzkieRynek 17, 98-200 Sieradz

Browar nr. 13

Sami Swoi
plac Wolności 11/13, 95-015 Głowno

Chyba największe zaskoczenie do tej pory. Niskie oceny w Google, ale przechodzę przez próg i myślę sobie "jestem w domu". Wystrój knajpy dosłownie jakby wyciągnięty żywcem z moich wspomnień kolonijnych późnych lat 90'. Takie widoki trafiają prosto w serduszko. Knajpa ma ogródek z widokiem na zalew, a i na samym zalewie sporo atrakcji.

Piwo naprawdę bardzo dobre - szczególnie Pale Ale. Niestety browar nie ma nic brandowanego, więc do kolekcji nie trafi żaden gadżet.

View attachment 106516 View attachment 106517

Browar nr. 14

Cukier Bistro Mini Browar / Browar Pompa
Rynek 17, 98-200 Sieradz

Ponowne zaskoczenie. W ofercie 4 piwa, z czego jedno cydrowe, które w ogóle mnie nie interesowało. Najlepiej wypada piwo Aparatka (Pale Ale), potem Jaśnie Pan (Pilsner). Z Rudym Jankiem, który jest chlubą browaru mam ogromny problem, gdyż teoretycznie jest to Red Lager, ale w smaku to bardziej przypomina Litovel Cerny Citron. Nie wiem - może im się skończyło :pjelen: .

Warto było przyjechać dla samego jedzenia - mistrzostwo.
Brak brandowanego szkła- kupiłem torbę z logo :fjedzia:.

View attachment 106518 View attachment 106519

Browary odwiedzone do tej pory w spoilerze:

NazwaMiastoWojewództwoAdres
Hotel Trzy KoronyPuławyLubelskie6 Sierpnia 43B, 24-100 Puławy
C.K. BrowarKrakówMałopolskiePodwale 7, 31-118 Kraków
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilvaKrakówMałopolskieŚw. Wawrzyńca 12, 31-060 Kraków
Browar TumskiPłockMazowieckieStary Rynek 13, 09-400 Płock
BierhalleWarszawaMazowieckieJana Pawła II 82, 00-175 Warszawa
Browar Otwarte BramyPruszkówMazowieckieObrońców Pokoju 8, 05-800 Pruszków
Browar WarszawskiWarszawaMazowieckieHaberbuscha i Schielego 2, 00-864 Warszawa
Browar WarmiaOlsztynWarmińsko-mazurskieFeliksa Nowowiejskiego 15, 10-162 Olsztyn
BrovariaPoznańWielkopolskieStary Rynek 73/74, 61-772 Poznań
Browar WARKOTŁódźŁódzkieprez. Gabriela Narutowicza 7/9, 90-117 Łódź
Browar Księży MłynŁódźŁódzkieks. bp. Wincentego Tymienieckiego 22/24, 90-349 Łódź
Browar Restauracyjny - Sami SwoiGłownoŁódzkieplac Wolności 11/13, 95-015 Głowno
Pompa Sieradzki Browar RestauracyjnySieradzŁódzkieRynek 17, 98-200 Sieradz

Zrob tournee po wroclawskich warzelniach, yo mnie interesuje najbardziej hyhy

Ja bylem w tym Spiżu i z 3 piw (pszeniczne, ciemne i marcowe) to marcowe bylo najlepsze, kubki smakowe oszalaly pijac go ;))

Zrob tournee po wroclawskich warzelniach, yo mnie interesuje najbardziej hyhy

Spoko, daj tylko znać kiedy zamierzasz odwiedzić rodzinny Sanok :pjelen:.

Ja bylem w tym Spiżu i z 3 piw (pszeniczne, ciemne i marcowe) to marcowe bylo najlepsze, kubki smakowe oszalaly pijac go ;))

Jak lubisz marcowe to kup sobie jakąś butelkę z niemieckiego browaru Schlenkerla. Nie ma lepszych piw dymionych na rynku.
Przeklęci Niemcy.

@Alkoneser nie wiem czy coś Cię zainteresuje ale wrzucam.
https://browarszreniawa.pl/ tu dodatkowo do zwiedzenia muzeum rolnictwa.
https://www.cukrowniaznin.pl/kuchnia/browar-stacja-filtracja ciekawie zrobiony hotel ze starej cukrowni
https://browarsady.pl/?page_id=697 nie wiem czy tu jest jakaś knajpa
https://www.za-miastem.pl/warzenie-kontraktowe.html tu też nie wiem czy mają jakiś bar ale jest opcja uwarzenia sobie piwa

Dzięki, znalazłem już mapę jakiegoś dobrego człowieka, ze wszystkimi browarami w PL :)

Smutne, że w PL mamy zaledwie 300 browarów, przy naszej ogromnej konsumpcji cały hajs idzie zagranicę (90% rynku to 3 zagraniczne koncerny), a w takich Włoszech - kraju totalnie winiarskim - browarów jest ponad 700.

Back