Zważywszy na to, jak sobie upodobałeś Barmańską to gdybym Ci polał coś z mojego barku to pewnie byś powiedział, że jakieś takie kwaśne i w ogóle parzy w język

Akurat tu się możesz pomylić bo Seba niejedną butelkę dobrej whisky obalił.

Akurat tu się możesz pomylić bo Seba niejedną butelkę dobrej whisky obalił.

Jestem akurat jednym z nielicznych użytkowników tego forum, którzy mają jakąś wiarę w Bastka ;)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A teraz lecimy z kolejnym haulem. Powiedziałbym "zakupami" ale w końcu od października 2023 jesteśmy podobno znowu Europejczykami :mamed:.

Poprzednie piwa z Browaru Spółdzielczego się rozeszły, a trzeba dbać o stałe zaopatrzenie. Serio - jeżeli macie pić tylko jedno piwo w swoim życiu, to wybierzcie piwo z Browaru Spółdzielczego. Zatrudnia on jedynie osoby niepełnosprawne - sam browar powstał właśnie dlatego, żeby takim ludziom dawać pracę.
Oprócz "sztosów" mają w ofercie też normalne piwa. Niestety, piwa widoczne na zdjęciu mają swoją cenę - 60 czy 80 (raczej 80zł teraz) za butelkę, więc wydałem jakieś 800zł, ale nie żałuję :mamed: .

Tylko ja, jako człowiek, który wbrew swojemu nickowi, nie wypełnia nawet 50% polskiej średniej dot. spożycia czystego alkoholu, bardzo doceniam takie piwa. Otwieram, upijam szkopeczek i kapsluję ponownie. W przeciwieństwie do piw "normalnych", nie tracą przy takiej operacji swojego smaku.

P.S. W kontekście spożycia czystego alkoholu - wódka NIE JEST tradycyjnym, polskim alkoholem! Tradycyjnym, polskim alkoholem są miody i cydry.
Polaku, zrzuć okowy rusycyzmów alkoholowych!

haul.jpg

Zważywszy na to, jak sobie upodobałeś Barmańską to gdybym Ci polał coś z mojego barku to pewnie byś powiedział, że jakieś takie kwaśne i w ogóle parzy w język :fjedzia: .

Po tym jak znudzily mi sie whiskacze poszedlem w Barmańską Mango, ale nadal lubie whisky, chociaz teraz co raz czesciej leci drink czyli sok NFC + ballantines.
Ogolnie lubie i pije wszystko poza czystą wódką.
Pijam tylko w weekendy, a wybieram to na co mam ochotę.

Cóż mogę powiedzieć :fjedzia: . Po prostu poważnie podchodzę do kwestii świąt Bożego Narodzenia :mamed:.

KORMORAN ZESTAW DEGUSTACYJNY 4 PIWA + 2 SZKLANKI
MAZÁK MELANCOLIA BUT. 0,75 L
KALEA KALENDARZ ADWENTOWY AUSTRIA 24 X BUT. 0,33 L
DU BOCQ TÊTE DE MORT XMAS 4 X BUT. 0,33 L + SZKŁO
HALVE MAAN BRUGSE ZOT ZESTAW 4 X BUT. 0,33 L + POKAL
DUBUISSON BUSH ZESTAW (2 X CARACTERE BUT. 0,33 L + 2 X TRIPLE BUT. 0,33 L +SZKŁO)
DELIRIUM NOËL ZESTAW (4 X BUT. 0,33 L + SZKŁO)

zakupy.jpg

Pierwszy raz będę pił butelkową IPĘ, kupilem na dzisiejsza gale, proszę o ocenę i kilka zdań o tych butelkach od specjalistów z cohones.

Dziś wieczorem degustacja :conorsalute:

20250110_210000.jpg

Pierwszy raz będę pił butelkową IPĘ, kupilem na dzisiejsza gale, proszę o ocenę i kilka zdań o tych butelkach od specjalistów z cohones.

View attachment 118432
Ja piję mnóstwo IPA ostatnio i stwierdzam, że lepiej smakuje mi puszkowe niż butelkowe. Z tych powyżej piłem Pinty. Wszystkie trzy ok, ale bez szału. Tzn kiedyś byłbym zachwycony, ale teraz po puszkach zmieniła się moja percepcja. Generalnie najbardziej smakują mi Hazy, ale West Coast też spoko. Atak chmielu to klasyka. Bodajże mój pierwszy kraft.

Ja piję mnóstwo IPA ostatnio i stwierdzam, że lepiej smakuje mi puszkowe niż butelkowe. Z tych powyżej piłem Pinty. Wszystkie trzy ok, ale bez szału. Tzn kiedyś byłbym zachwycony, ale teraz po puszkach zmieniła się moja percepcja. Generalnie najbardziej smakują mi Hazy, ale West Coast też spoko. Atak chmielu to klasyka. Bodajże mój pierwszy kraft.

Rozumiem, no po czasie tez sie nudzi wszystko lub tez smaki sie co iles lat zmieniaja twoich kubków smakowych - mi sie np whisky troszeczke znudziła.

Wymieniles ze Hazy najlepsza, no i najdrozsza przy okazji hehe, wiec chyba dobrze.

A APA to jest cos innego niz IPA ?

A APA to jest cos innego niz IPA ?

A czy USA i RPA to to samo :mamedwhat: ?

IPA to styl powstały jeszcze za czasów kiedy Indie były brytyjską kolonią. Tradycyjne piwo się w transporcie psuło i ten styl był na to odpowiedzią - wyższa zawartość chmielu działa jako naturalny konserwant. APA to amerykański styl, liczący sobie zaledwie 40-50 lat, wykorzystujący jedynie amerykańskie odmiany chmieli. Oba style pochodzą zasadniczo od EPA - czyli english pale ale. IPA zdecydowanie najbardziej goryczkowa.

View attachment 118432

A więc wypiłem 3 pierwsze od lewej a na dziś zostanie Pinta Hazy Ipa

A co do tych 3 wypitych to tak :
• Browar Stu Mostów American Ipa - świetna, najlepsza z tych 3, otworzyłem jako 1 i była wspaniała, przyjemnie się piło
• Pinta West Coast Ipa - Też dobra, w miare dobrze sie ja pilo
• Pinta American Ipa - zdecydowanie najgorsza Ipa, mega goryczkowa, nie było przyjemnie podczas picia, ale oczywiscie wypilem, nie bylo tez jakos mega zle, ale nie kupie jej ponownie raczej

A więc wypiłem 3 pierwsze od lewej a na dziś zostanie Pinta Hazy Ipa

A co do tych 3 wypitych to tak :
• Browar Stu Mostów American Ipa - świetna, najlepsza z tych 3, otworzyłem jako 1 i była wspaniała, przyjemnie się piło
• Pinta West Coast Ipa - Też dobra, w miare dobrze sie ja pilo
• Pinta American Ipa - zdecydowanie najgorsza Ipa, mega goryczkowa, nie było przyjemnie podczas picia, ale oczywiscie wypilem, nie bylo tez jakos mega zle, ale nie kupie jej ponownie raczej
Nie ma to jak porządna recenzja :frankapprove:

Back