Browar nr. 15

Browar Miejski Olsztyn / HighLander Whisky Olsztyn​

Tym się kończy nieuważne czytanie map :fjedzia: . Dzięki temu mam jednak w kolekcji 2 nowe kufle, więc na dobre wyszło.

Podczas ostatniego pobytu w Olsztynie, byłem pewien, że jest tu tylko 1 browar restauracyjny a okazało się, że są 2. Tak się jednak składa, że przyszła pora na zimowe zabezpieczenie łódki, więc w drodze na Mazury, ponownie skręciłem do - podobno - stolicy Warmii :mamed:.

W menu kilka piw, a na miejscu dostępne 2 - słabo. APA bardzo dobra, pils średni ze wskazaniem na "dobry".

browar.jpg

Musiałem się dorobić w Česká Republika:

ceska.jpg

Browar nr. 15

Tym się kończy nieuważne czytanie map :fjedzia: . Dzięki temu mam jednak w kolekcji 2 nowe kufle, więc na dobre wyszło.

Podczas ostatniego pobytu w Olsztynie, byłem pewien, że jest tu tylko 1 browar restauracyjny a okazało się, że są 2. Tak się jednak składa, że przyszła pora na zimowe zabezpieczenie łódki, więc w drodze na Mazury, ponownie skręciłem do - podobno - stolicy Warmii :mamed:.

W menu kilka piw, a na miejscu dostępne 2 - słabo. APA bardzo dobra, pils średni ze wskazaniem na "dobry".

View attachment 109365

View attachment 109366

Ja bym sie napił ciepłego piwa we Wroclawiu, gdzie isc? Znow Spiż?

mam na myśli grzańca takiego zimowego z cynamonem, pomarańczą itd
Kup harnasia, podgrzej sobie w garnku, napierdol cynamonu i proszę bardzo. Nie dziekuj za przepis.
No i w domu nie będziesz miał kolejki do kibla, żeby to wyrzygać jak najprędzej. :żeco:

Browar nr. 15

View attachment 109365

View attachment 109366
Highlander to gówno. Browar Warmia ma swoje piwko, pięknie położony i żarcie o wiele lepsze. W Czeskiej Republice po rebrandingu też ludzie narzekają, że obniżyli mocno loty. Na gutkowie jeszcze jest browar ukiel. Wprawdzie żarcia nie mają, ale browara w ładnym otoczniu można obalić.

Highlander to gówno. Browar Warmia ma swoje piwko, pięknie położony i żarcie o wiele lepsze. W Czeskiej Republice po rebrandingu też ludzie narzekają, że obniżyli mocno loty. Na gutkowie jeszcze jest browar ukiel. Wprawdzie żarcia nie mają, ale browara w ładnym otoczniu można obalić.

Highlander też ma swoje piwo w ramach "Miejskiego Browaru Olsztyn" - dzielą lokal.
Byłem w Warmii w tym roku. Znam lokalizację wszystkich 298 czynnych browarów w Polsce (spójrz w nick ;) ), ale dzięki. Odwiedzam browary restauracyjne, ale do tych większych też pewnie kiedyś się wybiorę.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tymczasem kontynuuję :) .

Browar nr. 16 - Browar Zadyma w Szaflarach

Nie spodziewałem się wiele, bo całe miejsce aż krzyczy "dawaj dudki, ceprze", ale w sumie było spoko.

zadyma1.jpg
zadyma2.jpg

Browar nr. 17 - Browar Pstrąg Górski w Zakopanem
Jest to kolejny lokal właściciela Browaru Watra, w którym już kiedyś byłem, ale pewnie w ramach swojego wyzwania odwiedzę znowu. Podobny sprzęt co w browarze Watra, podobne menu, to samo piwo. Właściwie kopia. Jest to "tourist trap" jakich wiele na Krupówkach, ale w sumie szczególnie jakoś drogo nie jest.

pstrąg.jpg

Powoli mi się mapa Polski odwiedzonych browarów zapełnia :roberteyeblinking:.

1727705437535.png

Highlander też ma swoje piwo w ramach "Miejskiego Browaru Olsztyn" - dzielą lokal.
Byłem w Warmii w tym roku. Znam lokalizację wszystkich 298 czynnych browarów w Polsce (spójrz w nick ;) ), ale dzięki. Odwiedzam browary restauracyjne, ale do tych większych też pewnie kiedyś się wybiorę.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tymczasem kontynuuję :) .

Browar nr. 16 - Browar Zadyma w Szaflarach

Nie spodziewałem się wiele, bo całe miejsce aż krzyczy "dawaj dudki, ceprze", ale w sumie było spoko.

View attachment 109700 View attachment 109701

Browar nr. 17 - Browar Pstrąg Górski w Zakopanem
Jest to kolejny lokal właściciela Browaru Watra, w którym już kiedyś byłem, ale pewnie w ramach swojego wyzwania odwiedzę znowu. Podobny sprzęt co w browarze Watra, podobne menu, to samo piwo. Właściwie kopia. Jest to "tourist trap" jakich wiele na Krupówkach, ale w sumie szczególnie jakoś drogo nie jest.

View attachment 109702

Powoli mi się mapa Polski odwiedzonych browarów zapełnia :roberteyeblinking:.

View attachment 109703

@respect kiedy robimy ten zlot, pomozmy Alkoneserowi w zapelnieniu tej mapy :blablabla:

Ach, w supermarketach czuć już ducha świąt. Obkupiłem się jak pojebany. Oprócz kilku zestawów ze szklankami udało się dorwać taki zestaw 12 niemieckich i austriackich piw w metalowym pudełku.

Jedyna wada to taka, że w środku był katalog z innymi zestawami prezentowymi dostępnymi na niemieckim rynku i aż mi się smutno zrobiło, jak te Niemce mają dobrze :childcry:.

Sam zestaw 40% droższy w PL niż w DE :fjedzia:.

piwko.jpg

No niby jeszcze wcześnie, ale świąteczne zakupy i tak trzeba kiedyś zacząć :fjedzia: .

Te nowe szklanki Kormorana to mistrzostwo i sięgam po każdy zestaw. Chimay - wiadomo, klasyka. A na dzisiejszy wieczór 0,75l piwa świątecznego z Bernardusa.

Gdyby ktoś nie znał, a chciał spróbować to link poniżej. Bardzo lubię piwa "Noel" - na jesień i w zimie jasne piwa jakoś średnio mi podchodzą, a to jest idealne pod słotę panującą za oknem.

secik.jpg
noel.jpg

Przejmuję ten wątek :mamed: .

Wspominałem już, że idą święta? Dalej zaopatruję się zatem w różne importowane dobra. Odwiedziłem dzisiaj mój ulubiony "antykwariat" i obkupiłem się jak pojebion. Większość piw importowanych zza wielkiej wody, więc można się poczuć jak w PEWEX :juanlaugh:. Dlaczego "antykwariat"? Bo sprzedaje piwa leżakowane. Piwa widoczne na zdjęciu były butelkowane w latach 2013-2015. Tych nowszych nawet mi się nie chce pokazywać, za dużo :mamed: .

Jeden mędrzec powie, że 50zł za piwo to dużo. Ja za to odpowiem, że kwota ta blednie przy wysokości całego rachunku :beczka:.

A jeszcze czekam na przesyłkę z OneMoreBeer dwóch "kalendarzy adwentowych" :antonio:.

piwo1.jpg
piwo.jpg

No i doszedł zamówiony kalendarz adwentowy - 24 belgijskie piwa, z których większość jest baaaardzo trudno dostępna w PL, a jednak nie mogę jeździć tam cały czas.
Oprócz tego kilka zestawów z PINTy, bo mają fajne szklanki i kilka pojedynczych egzemplarzy.

kalendarz1.jpg
kalendarz2.jpg

Czy 200zł, za 3 małe piwa, to dużo? To filozoficzne pytanie. Jak policzyłem to w tym miesiącu wydałem na alkohol ponad 6 000 zł :fjedzia: .

To już jest taka moja tradycja, że grudzień to i piwa z Sint-Sixtusabdij Westvleteren. Produkcja jest bardzo limitowana - 19 mnichów produkuje jedynie 5 000 beczułek piwa rocznie (około 6 000hl), co czyni je ogromnym rarytasem. Dla porównania - Browar PINTA, który jest browarem kraftowym produkuje około 50 000hl a ich piwa dystrybuowane są głównie w Polsce.

Piwa Trappistów to jeden z moich absolutnie ulubionych rodzajów piwa, a nie ma chyba lepszego przedstawiciela niż te poniżej.

st sixtus.jpg

Last edited:
Czy 200zł, za 3 małe piwa, to dużo? To filozoficzne pytanie. Jak policzyłem to w tym miesiącu wydałem na alkohol ponad 6 000 zł :fjedzia: .

To już jest taka moja tradycja, że grudzień to i piwa z Sint-Sixtusabdij Westvleteren. Produkcja jest bardzo limitowana - 19 mnichów produkuje jedynie 5 000 beczułek piwa rocznie (około 6 000hl), co czyni je ogromnym rarytasem. Dla porównania - Browar PINTA, który jest browarem kraftowym produkuje około 50 000hl a ich piwa dystrybuowane są głównie w Polsce.

Piwa Trappistów to jeden z moich absolutnie ulubionych rodzajów piwa, a nie ma chyba lepszego przedstawiciela niż te poniżej.

View attachment 114814

Dobrze ze whisky nie pijesz, wtedy bys zbankrutowal szybko :lol:

Co nie @Evo? :crazy:

Back