W sumie to nie wiem czy wątek bardziej do "Podróży", czy bardziej tutaj.
Otóż, robię sobie challenge w którym muszę odwiedzić wszystkie browary restauracyjne w Polsce. Wedle mojej wiedzy jest ich 109, a ja właśnie odwiedziłem 7-my. Challenge zaczął się w 2024.

Odwiedzone:

Hotel Trzy KoronyPuławyLubelskie
C.K. BrowarKrakówMałopolskie
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilvaKrakówMałopolskie
Browar TumskiPłockMazowieckie
BierhalleWarszawaMazowieckie
Browar WarszawskiWarszawaMazowieckie
BrovariaPoznańWielkopolskie

A zatem, 7/109 - Browar Warszawski, Haberbuscha i Schielego 2, 00-864 Warszawa

No co tu mówić - spróbowałem każdego piwa i każde jest super. Najlepszy jest Pils. Zawiodłem się trochę na Grodziskim - lubię kiedy jest bardzo dymione, tutaj było co najwyżej średnio, ale i tak bardzo pijalne!

deska.jpg

burger.jpg

Jedzenie jest również na eleganckości - chociaż cena boli :/.
Po raz pierwszy jadłem pierogi rybne - wybitne! Mięsa kaczego nie lubię, bo kaczki to jedne z moich ulubionych zwierząt, ale pierogi z kaczką są tutaj również wyjątkowo dobre.

P.S. Nie śmiejcie się proszę z małych dłoni :pjelen: .

Last edited:
Bylem we Wroclawiu w jakims barze w tych uliczkach pobocznych na rynku i jakiś litovel, bo skad mam pamietac nazwe, mega mi przypadl do gustu, na pewno bym tam jeszcze wrocil sie go napić

Bylem we Wroclawiu w jakims barze w tych uliczkach pobocznych na rynku i jakiś litovel, bo skad mam pamietac nazwe, mega mi przypadl do gustu, na pewno bym tam jeszcze wrocil sie go napić
Jeszcze kwestia tego czy lane czy butelkowe. Czeskie lane a butelkowe to mega różnica na korzyść lanego :)

Jeszcze kwestia tego czy lane czy butelkowe. Czeskie lane a butelkowe to mega różnica na korzyść lanego :)

ja mialem litovela z beczki wiec byl lany, nigdy juz nie kupuje butelkowych jak jestem w barze, jak juz przeplacam za piwo to chociaz niech sie czyms odroznia od tego sklepowego :)

No to numer 8 zaliczony.

Hotel Trzy KoronyPuławyLubelskie6 Sierpnia 43B, 24-100 Puławy
C.K. BrowarKrakówMałopolskiePodwale 7, 31-118 Kraków
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilvaKrakówMałopolskieŚw. Wawrzyńca 12, 31-060 Kraków
Browar TumskiPłockMazowieckieStary Rynek 13, 09-400 Płock
BierhalleWarszawaMazowieckieJana Pawła II 82, 00-175 Warszawa
Browar WarszawskiWarszawaMazowieckieHaberbuscha i Schielego 2, 00-864 Warszawa
Browar WarmiaOlsztynWarmińsko-mazurskieFeliksa Nowowiejskiego 15, 10-162 Olsztyn
BrovariaPoznańWielkopolskieStary Rynek 73/74, 61-772 Poznań

Browar Warmia. Feliksa Nowowiejskiego 15, 10-162 Olsztyn

Piwa do wypicia, ale zdecydowanie bez szału. Pils i Pszeniczne wypadają najlepiej. Stoutów ogólnie nie lubię, ale tego tutaj nie lubię wyjątkowo. Oprócz tego piłem jeszcze IPA oraz sesyjne, które w menu nazwali "piwem sezonowym".

Kolejna szklanka w kolekcji.

piwo.jpg

burgur.jpg

No to numer 8 zaliczony.

Hotel Trzy KoronyPuławyLubelskie6 Sierpnia 43B, 24-100 Puławy
C.K. BrowarKrakówMałopolskiePodwale 7, 31-118 Kraków
Stara Zajezdnia Kraków by DeSilvaKrakówMałopolskieŚw. Wawrzyńca 12, 31-060 Kraków
Browar TumskiPłockMazowieckieStary Rynek 13, 09-400 Płock
BierhalleWarszawaMazowieckieJana Pawła II 82, 00-175 Warszawa
Browar WarszawskiWarszawaMazowieckieHaberbuscha i Schielego 2, 00-864 Warszawa
Browar WarmiaOlsztynWarmińsko-mazurskieFeliksa Nowowiejskiego 15, 10-162 Olsztyn
BrovariaPoznańWielkopolskieStary Rynek 73/74, 61-772 Poznań

Browar Warmia. Feliksa Nowowiejskiego 15, 10-162 Olsztyn

Piwa do wypicia, ale zdecydowanie bez szału. Pils i Pszeniczne wypadają najlepiej. Stoutów ogólnie nie lubię, ale tego tutaj nie lubię wyjątkowo. Oprócz tego piłem jeszcze IPA oraz sesyjne, które w menu nazwali "piwem sezonowym".

Kolejna szklanka w kolekcji.

View attachment 105211

View attachment 105212
widzę na liście C.K browar
Ile tam człowiek pieniędzy zostawił za szkolnych czasów
::snoopd::

@Alkoneser a we Wroclawiu co chcesz odwiedzic?

no dawaj, na pewno cos wymyslisz

We Wrocławiu wedle mojej wiedzy są:

Spiż. Minibrowar i restauracjaRynek Ratusz 2, 50-106 Wrocław
Restauracja ProstPaprotna 4, 51-117 Wrocław
Browar Złoty PiesRynek 41, 51-116 Wrocław

W 2 już byłem, jeszcze przed zachorowaniem na manię birofilistyczną, ale liczenie robię od nowa, więc na pewno przyjdę znowu, żeby mieć szklankę do kolekcji.

W 2 już byłem, jeszcze przed zachorowaniem na manię birofilistyczną, ale liczenie robię od nowa, więc na pewno przyjdę znowu, żeby mieć szklankę do kolekcji.
spiż, nie wiem jak teraz ale jeszcze parę lat wstecz bardzo dobre piwa mieli
:lizoremotmaly2:

Jest więcej miejsc we Wrocławiu które warzy swoje piwo.

No to zlocik w pazdzierniku przewidywany wiec mozesz wtedy to zrealizowac

Stu mostów, browar wielka wyspa no i bierhalle robi swoje piwo.

Ale tu jest mowa tylko o browarach restauracyjnych.
100 mostów to normalny browar z BrewPubem, Wielka Wyspa to BrewPub a Bierhalle we Wrocławiu chyba w ogóle nie warzy piwa, tylko ściąga piwo z Bierhalle Arkadia.

Różnica jest taka, że w browarze restauracyjnym to jedzenie jest na 1 miejscu, a w BrewPubie na 1 miejscu jest piwo, a do jedzenia są jedynie proste potrawy i przekąski.
Jakieś ograniczenia jednak muszę sobie założyć :beczka:. Chociaż i tak pewnie się skończy tak, że BrewPuby też będę odwiedzał :awesome:.

Ale tu jest mowa tylko o browarach restauracyjnych.
100 mostów to normalny browar z BrewPubem, Wielka Wyspa to BrewPub a Bierhalle we Wrocławiu chyba w ogóle nie warzy piwa, tylko ściąga piwo z Bierhalle Arkadia.

Różnica jest taka, że w browarze restauracyjnym to jedzenie jest na 1 miejscu, a w BrewPubie na 1 miejscu jest piwo, a do jedzenia są jedynie proste potrawy i przekąski.
Jakieś ograniczenia jednak muszę sobie założyć :beczka:. Chociaż i tak pewnie się skończy tak, że BrewPuby też będę odwiedzał :awesome:.
To w Krakowie masz Lubicz jeszcze

To w Krakowie masz Lubicz jeszcze

Tak, Lubicz znam. Jeden z nielicznych polskich browarów w którym można zamówić beczułkę 5l. Osobiście jeszcze nie byłem - jedynie znajomy z KRK mi regularnie wysyła kartony. W KRK jest jeszcze Browar Górniczo-Hutniczy, który sporo nagród zgarnia. No i TeaTime, które jest właśnie typowym BrewPubem. Zresztą jak tak sobie myślę, to ta granica jest tak cienka, że ostatecznie będę chlał wszędzie, gdzie robią na miejscu.

Tak, Lubicz znam. Jeden z nielicznych polskich browarów w którym można zamówić beczułkę 5l. Osobiście jeszcze nie byłem - jedynie znajomy z KRK mi regularnie wysyła kartony. W KRK jest jeszcze Browar Górniczo-Hutniczy, który sporo nagród zgarnia. No i TeaTime, które jest właśnie typowym BrewPubem. Zresztą jak tak sobie myślę, to ta granica jest tak cienka, że ostatecznie będę chlał wszędzie, gdzie robią na miejscu.
TeaTime zajebiste, super klimat. Jeszcze Brokreacja ma BroPub na Stradomiu, gdzie oprócz piwka możesz zjeść burgera czy quesadille.

Back