No i chuj. Mylalem, myslalem i wymyslilem jaki blad popelnilem. Mam nadzieje ze bedzie sie dalo wypic. Nie wypieprzylem chmielin. Wszystko kurwa przelalem, schlodzilem i dojebalem drozdzy.. :facepalm:
To akurat nic specjalnego się nie stało.
 
Dzisiaj przeprowadzielem kontrole i kranika nie wywalilo, folia sie sprawdza - nie cieknie. Fernentacja burzliwa dziala ladnie, co widac przez fernentor ze w srodku jest ladna piana, rurka napieprza ile moze. Temp brzeczki 17 stopni wiec idealnie. Teraz czekam cierpliwie
 
Dzisiaj przeprowadzielem kontrole i kranika nie wywalilo, folia sie sprawdza - nie cieknie. Fernentacja burzliwa dziala ladnie, co widac przez fernentor ze w srodku jest ladna piana, rurka napieprza ile moze. Temp brzeczki 17 stopni wiec idealnie. Teraz czekam cierpliwie
Elegancko. :beer: I tak na prawdę to wszystko wcale nie jest trudne.
 
@cRe wciagnalem sie w to piwowarstwo i juz mysle o przyszlosci czysto teoretycznie na razie. Doszedlem do wniosku ze chcialbym kiedys uwarzyc bittera. Warze jedynie z ekstraktow bo nie mam warunkow na zacieranie. I teraz moj dylemat, nie wiem jak to zaplanowac. Mysle zeby dac ekstrakt pale ale i jakis bursztynowy. Do tego jakies chmiele angielskie i dobrac odpowiednie drozdze. Czy z tego wyjdzie bitter? Z dwoch puch ekstraktu 1,7kg wychodzi ok 12blg w charakteryatyce pisza ze ma 10. Tu mam najwiekszy problem jak wyliczyc ile dac slodu zeby wyszlo odpowiednie blg?
 
Jesli ktos chce kupic cos mocniejszego w dobrej cenie to teraz w Winnicy Lidla przy rezerwacji dwoch butelek mocniejszego alkoholu jest -39zl, a dodatkowo mozna wpisac kod rabatowy na -20zl: RABAT20ZL, wiec np. kupujac alko na 200zl placimy 140zl. https://winnicalidla.pl/
 
Jesli ktos chce kupic cos mocniejszego w dobrej cenie to teraz w Winnicy Lidla przy rezerwacji dwoch butelek mocniejszego alkoholu jest -39zl, a dodatkowo mozna wpisac kod rabatowy na -20zl: RABAT20ZL, wiec np. kupujac alko na 200zl placimy 140zl. https://winnicalidla.pl/
Rabat -20zl juz chyba nie dziala, rano jeszcze na niego zamowilem, a teraz nie chce mi wejsc.
Sorki za dubla
 
No to tutaj nie ma żadnej tajemnicy. Ekstrakt (blg) to po prostu zawartość cukrów w brzeczce. Zwykłą proporcja sobie liczysz ile L wody na g cukrów.
Ok, ale zeby osiagnac np 10blg w 20l ile tego musze dac? Masz jakis kalkulator?
 
Cukru ale ekstrakt slodowy wychodzi tak samo ze 1blg to 1g/L?
Ekstrakt to jest po prostu zagęszczona brzeczka. Więc jeżeli ekstrakt jest na warkę 20L dając 10blg to jest odpowiednik tego jakbyś zatarł taką brzeczkę i odparował wodę na tyle, żeby objętość zmieściła się w puszce. Na ekstrakcie albo będzie informacja o tym ile da blg na warkę 20l albo będzie zawartość cukru w gramach więc możesz sobie policzyć ile musisz dodać na konkretne blg. Jeżeli puszka ekstraktu ma 400g cukru to dajesz jej pół na warkę 20L i masz 10glg


Edit

Po prostu musisz wjebac 200g cukru nie zaleznie czy z ekstraktu czy że slodu czy z czego tam chcesz.
 
Ekstrakt to jest po prostu zagęszczona brzeczka. Więc jeżeli ekstrakt jest na warkę 20L dając 10blg to jest odpowiednik tego jakbyś zatarł taką brzeczkę i odparował wodę na tyle, żeby objętość zmieściła się w puszce. Na ekstrakcie albo będzie informacja o tym ile da blg na warkę 20l albo będzie zawartość cukru w gramach więc możesz sobie policzyć ile musisz dodać na konkretne blg. Jeżeli puszka ekstraktu ma 400g cukru to dajesz jej pół na warkę 20L i masz 10glg


Edit

Po prostu musisz wjebac 200g cukru nie zaleznie czy z ekstraktu czy że slodu czy z czego tam chcesz.
To jeszcze dopytam. Wyczytalem ze 100g cukru to 150g ekstraktu prawda to czy nie?
 
A co na puszcze jest napisane?
Teraz to nie wiem bo zuzylem i wyjebalem:lol: na razie sobie planuje przyszlosc i zastanawiam sie nad wyliczenuami i balansowaniem ekstraktami zeby zrobic konkretne blg i zalapac sie jakos na styl piwa.
 
Teraz to nie wiem bo zuzylem i wyjebalem:lol: na razie sobie planuje przyszlosc i zastanawiam sie nad wyliczenuami i balansowaniem ekstraktami zeby zrobic konkretne blg i zalapac sie jakos na styl piwa.
No to na puszce albo będzie podana ilość cukru albo blg na x litrów także spokojnie wyliczysz bez najmniejszego problemu.
 
Dzieki, a tak dla jasnosci z tych skladnikow co naposalem wyjdzie mi bitter?
Gdybym ja robił bittera to bym go zrobił na słodzie Pale Ale i dodał powiedzmy 0,5-1% zasypu wagowo jakiś słód crystal. Do tego chmiel EKG, target i wziąłbym drożdże FM10 z fermentuje mobile.

Więc biorąc ekstrakty chmielowe musisz popatrzeć z jakich słodów jest zrobiony. Te które są z pilzneńskiego i wiedeńskiego bym skreślił i trzymał się brytyjskich składników. Więc najlepiej, żeby był to ekstrakt z Pale Ale i jakiegoś karmelowego. Potem musisz popatrzeć jaką barwe piwa da ten ekstrakt na danej wielkości warkę o danym ekstrakcie. W zależności od tych wartości to musisz manipulować ilością ekstraktów tak, aby EBC i blg zgadzało się ze stylem.

Zawsze możesz kupić brewkit na bittera i ekstrakt z Pale Ale. Brewkit przygotować według przepisu i zamiast cukru dodać po prostu ten ekstrakt. Powinno być ok jeżeli dobrze obliczysz barwę i blg. :frankapprove:

Potem jak ci wyjdzie to musisz ocenić smak wygląd itd i wtedy już recepturę skorygować o coś co Ci nie pasuje. Podczas następnego warzenia już coś udoskonalić. Możliwe, że pierwsze piwa będą z jakimiś wadami alemto też się wyeliminuje z czasem.

Ja na ekstraktach warzyłem tylko na początku i mało więc nie mam aż takiego doświadczenia z tym jeżeli chodzi o jakieś niuanse. Pamiętam jak może pierwsze piwo robiłem właśnie z brewkitu to miałem podczas fermentacji kwas masłowy który było czuć poza fermentorem. Przeraziłem się wtedy ale jakoś się zredukował do swoich pochodnych i już pachniało owocami potem. :cmgkeepgoing:
 
Gdybym ja robił bittera to bym go zrobił na słodzie Pale Ale i dodał powiedzmy 0,5-1% zasypu wagowo jakiś słód crystal. Do tego chmiel EKG, target i wziąłbym drożdże FM10 z fermentuje mobile.

Więc biorąc ekstrakty chmielowe musisz popatrzeć z jakich słodów jest zrobiony. Te które są z pilzneńskiego i wiedeńskiego bym skreślił i trzymał się brytyjskich składników. Więc najlepiej, żeby był to ekstrakt z Pale Ale i jakiegoś karmelowego. Potem musisz popatrzeć jaką barwe piwa da ten ekstrakt na danej wielkości warkę o danym ekstrakcie. W zależności od tych wartości to musisz manipulować ilością ekstraktów tak, aby EBC i blg zgadzało się ze stylem.

Zawsze możesz kupić brewkit na bittera i ekstrakt z Pale Ale. Brewkit przygotować według przepisu i zamiast cukru dodać po prostu ten ekstrakt. Powinno być ok jeżeli dobrze obliczysz barwę i blg. :frankapprove:

Potem jak ci wyjdzie to musisz ocenić smak wygląd itd i wtedy już recepturę skorygować o coś co Ci nie pasuje. Podczas następnego warzenia już coś udoskonalić. Możliwe, że pierwsze piwa będą z jakimiś wadami alemto też się wyeliminuje z czasem.

Ja na ekstraktach warzyłem tylko na początku i mało więc nie mam aż takiego doświadczenia z tym jeżeli chodzi o jakieś niuanse. Pamiętam jak może pierwsze piwo robiłem właśnie z brewkitu to miałem podczas fermentacji kwas masłowy który było czuć poza fermentorem. Przeraziłem się wtedy ale jakoś się zredukował do swoich pochodnych i już pachniało owocami potem. :cmgkeepgoing:
Tak jak pisalem mialem zamiar dax ekstrakt pale ale i ekstrakt bursztynowy, czyli dobrze myslalem z tego co piszesz. Do tego odpowiednie do bittera drozdze i angielskie chmiele. Mam nadzieje ze sie uda ale to jeszcze troche czasu minie zanim sie tym zajme:)
 
Tak jak pisalem mialem zamiar dax ekstrakt pale ale i ekstrakt bursztynowy, czyli dobrze myslalem z tego co piszesz. Do tego odpowiednie do bittera drozdze i angielskie chmiele. Mam nadzieje ze sie uda ale to jeszcze troche czasu minie zanim sie tym zajme:)
A jak idzie to piwo co już fermentuje?
 
A jak idzie to piwo co już fermentuje?
Ladnie, wstawilem je w niedziele. W poniedzialek ostro pracowalo. Wczoraj juz spowolnilo. W przepisie jest ze burzliwa 4-8 dni wiec planuje w niedziele pomiar blg i potem kolejne 2 w nastepnych dniach.
 
Ladnie, wstawilem je w niedziele. W poniedzialek ostro pracowalo. Wczoraj juz spowolnilo. W przepisie jest ze burzliwa 4-8 dni wiec planuje w niedziele pomiar blg i potem kolejne 2 w nastepnych dniach.
No to wszystko wygląda na to, że jest dobrze. Ja muszę pojechać zobaczyć jak moje. Może w weekend właśnie się wybiorę.
 
Back
Top