Gdybym ja robił bittera to bym go zrobił na słodzie Pale Ale i dodał powiedzmy 0,5-1% zasypu wagowo jakiś słód crystal. Do tego chmiel EKG, target i wziąłbym drożdże FM10 z fermentuje mobile.
Więc biorąc ekstrakty chmielowe musisz popatrzeć z jakich słodów jest zrobiony. Te które są z pilzneńskiego i wiedeńskiego bym skreślił i trzymał się brytyjskich składników. Więc najlepiej, żeby był to ekstrakt z Pale Ale i jakiegoś karmelowego. Potem musisz popatrzeć jaką barwe piwa da ten ekstrakt na danej wielkości warkę o danym ekstrakcie. W zależności od tych wartości to musisz manipulować ilością ekstraktów tak, aby EBC i blg zgadzało się ze stylem.
Zawsze możesz kupić brewkit na bittera i ekstrakt z Pale Ale. Brewkit przygotować według przepisu i zamiast cukru dodać po prostu ten ekstrakt. Powinno być ok jeżeli dobrze obliczysz barwę i blg.
Potem jak ci wyjdzie to musisz ocenić smak wygląd itd i wtedy już recepturę skorygować o coś co Ci nie pasuje. Podczas następnego warzenia już coś udoskonalić. Możliwe, że pierwsze piwa będą z jakimiś wadami alemto też się wyeliminuje z czasem.
Ja na ekstraktach warzyłem tylko na początku i mało więc nie mam aż takiego doświadczenia z tym jeżeli chodzi o jakieś niuanse. Pamiętam jak może pierwsze piwo robiłem właśnie z brewkitu to miałem podczas fermentacji kwas masłowy który było czuć poza fermentorem. Przeraziłem się wtedy ale jakoś się zredukował do swoich pochodnych i już pachniało owocami potem.