Baton17
PRIDE FC Lightweight
Kwaśne z porzeczkami. Souer Fruit Ale
Wysyłałeś kiedyś jakieś na konkurs?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kwaśne z porzeczkami. Souer Fruit Ale
Nie, nigdy. Nawet nie jestem zrzeszony chociaż kilka razy już miałem.wplacsc wpisowe :p
Wysyłałeś kiedyś jakieś na konkurs?
To kiedyś trzeba ten pierwszy raz;) Duża konkurencja, tzn jacyś profesjonalni wysyłają czy ludzie hobbystycznie robiący?Nie, nigdy. Nawet nie jestem zrzeszony chociaż kilka razy już miałem.wplacsc wpisowe :p
Wielu zawodowców wyszło z piwowarstwa domowego. Ogladnij sobie kilka filmów z kuźni piwowarów. Tam masz pokazane jak Ci ludzie opowiadają w jaki sposób robią piwa. To są w zasadzie profesjonaliści którzy robią to w domu zamiast w browarze. Tyle, że wiesz. Na konkursach liczy się mocno "dyspozycja dnia". Wiadomo można zrobić piwo BA, brett, smoked i wymrażanie. Piwo pozrywane papę z dachu i dostanie medal. Jednak jak robisz np zwykłego weizena i zrobisz go poprawnie to jak pojedzie świeży na konkurs to może spokojnie coś wygrać.To kiedyś trzeba ten pierwszy raz;) Duża konkurencja, tzn jacyś profesjonalni wysyłają czy ludzie hobbystycznie robiący?
To ciekawe. Sam bym tak chyba kiedyś zrobił, żeby zobaczyć jak wypada moje piwo w oczach profesjonalistów. Czy odeślą, że może być czy że chujnia z grzybnią i lać w ruryWielu zawodowców wyszło z piwowarstwa domowego. Ogladnij sobie kilka filmów z kuźni piwowarów. Tam masz pokazane jak Ci ludzie opowiadają w jaki sposób robią piwa. To są w zasadzie profesjonaliści którzy robią to w domu zamiast w browarze. Tyle, że wiesz. Na konkursach liczy się mocno "dyspozycja dnia". Wiadomo można zrobić piwo BA, brett, smoked i wymrażanie. Piwo pozrywane papę z dachu i dostanie medal. Jednak jak robisz np zwykłego weizena i zrobisz go poprawnie to jak pojedzie świeży na konkurs to może spokojnie coś wygrać.
Ludzie często na konkursy coś wysyłają po to, żeby dostać spowrotem metryczke z oceną sędziowska. Bywało tak, że wiedzieli o tym że piwo jest słabe ale wysyłali.
Na dużych konkursach jest duża konkurencja ale są też takie mniejsze regionalne.
Zawsze lepiej dwa razy coś przemyśleć i zaplanować przed warzeniem niż potem wylewać :p Ja też przed tym jak coś robię to czytam sporo na ten temat i weryfikuję informacje. Ostatnio grzebałem w amerykańskiej części YT w celu ustalenia skuteczności czegoś takiego co się nazywa "bouncer filter". Już jestem po kontakcie z importerem i jakoś za tydzień ma być dostępne u mnie w mieście. Mam zamiar kupić dwa.To ciekawe. Sam bym tak chyba kiedyś zrobił, żeby zobaczyć jak wypada moje piwo w oczach profesjonalistów. Czy odeślą, że może być czy że chujnia z grzybnią i lać w rury
Powiem ci, że tak myślę i obliczam i chyba osiągnąłem sukces i wymyśliłem tego bittera z ekstraktów, który łapie się w ramach stylu;) pierwszy sukces teoretyczny:D
To widzę, że u ciebie pełna profeska wchodzi;)Zawsze lepiej dwa razy coś przemyśleć i zaplanować przed warzeniem niż potem wylewać :p Ja też przed tym jak coś robię to czytam sporo na ten temat i weryfikuję informacje. Ostatnio grzebałem w amerykańskiej części YT w celu ustalenia skuteczności czegoś takiego co się nazywa "bouncer filter". Już jestem po kontakcie z importerem i jakoś za tydzień ma być dostępne u mnie w mieście. Mam zamiar kupić dwa.
Jeszcze jedna rzecz którą sobię sprawię to taka głowica na keg którą się nakręca na złączkę IN. Do niej wkłada się naboje z CO2 które tworzą ciśnienie wystarczające do wyszynku piwa z beczki. Jak testy pójdą pozytywnie to przy jakiejś słonecznej sobocie będę polewał piwo z beczki na grillu. :P
@cRe a co sądzisz o chmieleniu tego bittera w ten sposób. 10g Challengera na początek na 60 min. Potem 20g w 30 min. Dalej w 45 Fuggle 10g i 20g w 55. IBu z tego wychodzi 27,3
EDIT ekstrakty mam zamiar do tego dać pale ale i amber z gozdawy blg ok 12
Największa moja rozterka to refermentacja. Kupiłem sobie dropsy do tego, masz może z nimi doświadczenie? Boję się w chuj, że narobię granatów:D
No powolutku powolutku sobie kompletuję sprzęt. Może kiedyś jakiś brewmaister wjedzie :pTo widzę, że u ciebie pełna profeska wchodzi;)
Zgadza się 1 drops to 3g. Czyli widzę, że może warto ibu podkręcić do 30 żeby ewentualny spadek tych 15% nie był niższy niż w stylu. A co sądzisz o tych ekstraktach które planuje wrzucić?No powolutku powolutku sobie kompletuję sprzęt. Może kiedyś jakiś brewmaister wjedzie :p
Co do chmielenia to wydaje się spoko. Lepiej zakładać, że wyjdzie ci nieco niższe IBU niż z kalkulatora. Powiedzmy 15% niższe.
Jeżeli chodzi o dropsy to nigdy nie używałem ale akurat granaty to sprawa która może wyniknąć tylko z błędu piwowara.
Po pierwsze może to być zakażenie bakteriami albo dzikimi drożdżami. Tego łatwo uniknąć zachowując odpowiednią higienę w browarze.
Po drugie może to być niedofermentowanie piwa. Te dropsy pewnie odpowiadają jakiejś ilości cukru. Zakładam że jest to pewnie około 3g. Jeżeli dobrze przefermentujesz brzeczkę to po wrzuceniu dropsa nie ma chuja, żeby był granat.
30 IBU będzie git. Zawsze potem można zmodyfikować chmielenie, żeby bardziej Ci odpowiadało.Zgadza się 1 drops to 3g. Czyli widzę, że może warto ibu podkręcić do 30 żeby ewentualny spadek tych 15% nie był niższy niż w stylu. A co sądzisz o tych ekstraktach które planuje wrzucić?
Z moich nieudolnych obliczeń, któe jeszcze muszę sprawdzić wstępnie wyszło EBC28 co daje SRM 11 i BLG 12 więc się łapie;) teraz tylko rozlać witbiera i wypić, potem zrobię brewkita i dopiero wtedy wejdzie ten bitter albo na odwrót z brewkitem, zobaczymy:D30 IBU będzie git. Zawsze potem można zmodyfikować chmielenie, żeby bardziej Ci odpowiadało.
Co do ekstraktów to ekspertem nie jestem ale tak jak mówiłem. Jeżeli jest to ekstrakt z Pale Ale i jakiegoś karmelowego to będzie pasował. Kwestia żeby wyliczyć odpowiednie EBC i BLG.
Produkcja idzie pełną parą :) masz tyle butelek?Z moich nieudolnych obliczeń, któe jeszcze muszę sprawdzić wstępnie wyszło EBC28 co daje SRM 11 i BLG 12 więc się łapie;) teraz tylko rozlać witbiera i wypić, potem zrobię brewkita i dopiero wtedy wejdzie ten bitter albo na odwrót z brewkitem, zobaczymy:D
Jeszcze nie mam ale są już zamówione:D Poza tym od jakiegoś czasu składuję te, z których piwo już wypiłem;)Produkcja idzie pełną parą :) masz tyle butelek?
Ja zazwyczaj robię tak, że jak jakiś znajomy robi imprezę to go proszę, żeby brązowe butelki zostawił. Ostatnio po grillu na działce zostało jakieś 60 ale tylko 40 wziąłem. Tak najłatwiej bo nie idą do śmieci i za darmo.Jeszcze nie mam ale są już zamówione:D Poza tym od jakiegoś czasu składuję te, z których piwo już wypiłem;)
Ja próbuję od znajomego znajomego, który ma knajpę. Powiedział, że za free odłoży mi 2 skrzynki i butelki do tego, więc czekam;)Ja zazwyczaj robię tak, że jak jakiś znajomy robi imprezę to go proszę, żeby brązowe butelki zostawił. Ostatnio po grillu na działce zostało jakieś 60 ale tylko 40 wziąłem. Tak najłatwiej bo nie idą do śmieci i za darmo.
Jak mu odpalisz piwo za to i wyjdzie dobre to potem sam będzie pytał czy butelek nie potrzebujesz hehe.Ja próbuję od znajomego znajomego, który ma knajpę. Powiedział, że za free odłoży mi 2 skrzynki i butelki do tego, więc czekam;)
Ja miałem tylko 1 granat ale to ewidentnie niedofermentowanie piwa. Z reszty butelek puszczałem gazu. Nigdy uwagi nie zwracałem na żadne tłoczenia. Wiadomo, że te grubsze lepsze bo odporniejsze ale i taka się da wysadzić :pUważaj tylko na butelki z wytłoczonymi elementami w szkle. Ponoć podatne na wybuchy, nie @cRe ?
No powiem ci ze obecnie sie wciagnalem. Pewnie kiedys sie wypale jak z robieniem wina, ale na razie cisne. Zreszta piwo pije najczesciej ze wszystkich trunkow wiec zawsze jakies bedzie w piwnicy. Ja akurat z temp nie mam na razie problemow. Niedawno sie przeprowadzilem i wstawilem piwo w niedziele gdzie u mnie bylo mocno goraco, a w piwnicy 15 stopni. Zastanawiam sie co bedzie w zimie sie tam dzialoOdkąd uwarzyłem swojego "lagera" z chmielem cascade na cichej fermentacji mało które piwo mi smakuje. Kurła jakie to dobre. Już się nie mogę doczekać jesieni i większej ilości czasu.
Widzę @Baton17 że jesteś strasznie pochłonięty i zafascynowany. Ja ten stan miałem luty/kwiecień teraz praktycznie brak czasu i problem z za dużą temperaturą mocno mnie ogranicza. Ale wiem że to chcę w życiu robić
Cascade, mój ulubiony chmiel...Odkąd uwarzyłem swojego "lagera" z chmielem cascade na cichej fermentacji mało które piwo mi smakuje. Kurła jakie to dobre. Już się nie mogę doczekać jesieni i większej ilości czasu.
Widzę @Baton17 że jesteś strasznie pochłonięty i zafascynowany. Ja ten stan miałem luty/kwiecień teraz praktycznie brak czasu i problem z za dużą temperaturą mocno mnie ogranicza. Ale wiem że to chcę w życiu robić
ze wszystkich odmian czy z tych, które dają nuty cytrusowe?Cascade, mój ulubiony chmiel...
Z tego i z tegoze wszystkich odmian czy z tych, które dają nuty cytrusowe?
Zimą powinna być podobna, jak to z reguły jest w piwnicach, czy lato czy zima temperatura podobnaNo powiem ci ze obecnie sie wciagnalem. Pewnie kiedys sie wypale jak z robieniem wina, ale na razie cisne. Zreszta piwo pije najczesciej ze wszystkich trunkow wiec zawsze jakies bedzie w piwnicy. Ja akurat z temp nie mam na razie problemow. Niedawno sie przeprowadzilem i wstawilem piwo w niedziele gdzie u mnie bylo mocno goraco, a w piwnicy 15 stopni. Zastanawiam sie co bedzie w zimie sie tam dzialo
Warto wspomnieć, że warzenie w domu, a warzenie w browarze na dużym sprzęcie, to zupełnie inna para kaloszy!To kiedyś trzeba ten pierwszy raz;) Duża konkurencja, tzn jacyś profesjonalni wysyłają czy ludzie hobbystycznie robiący?
Browar Witnica i ich zielone = zielone biłgorajskieDobra lamusy, pił ktoś kiedyś Zielone Biłgorajskie ?
Wiadomo. Zastanawialem sie po prostu czy tacy domowi maja czego tam szukac.Co dobrego ostatnio piliście?
Warto wspomnieć, że warzenie w domu, a warzenie w browarze na dużym sprzęcie, to zupełnie inna para kaloszy!
Ci w browarach właśnie wywodzą się z piwowarstwa domowego w większości przypadkówWiadomo. Zastanawialem sie po prostu czy tacy domowi maja czego tam szukac.