"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

Amazon i Allegro chyba zaliczą plajtę niedługo... Agenty AI używane do zakupów ominą platformy i będą robić zakupy samodzielnie. :star wars:

Bardzo ciekawe, ale sporo racji się tam przejawia. Będziemy mieli pokolenie ludzi którzy pogubią się gdy wyłącza internet

No chcą tylko osiągnąć pewien prog nasycenia ciapakami, Bo oni umieją w życie bez prądu, u nas cywilizacja już nie kuma jak to jest.

Wtedy wyłączą.

Rozjebią cywilizację zachodnią i zastąpią dzikusami, jak w każdym imperium wcześniej.

1000038719.jpg

Ja tymczasem walczę Transformersem o wolność naszą i waszą.

Zaskakująco dużo ciapakow ćwiczy atakowanie wiosek i miasteczek Na naszych serwerach... :eddieconspiracy:

"Wordware to platforma stworzona przez Polaka, Filipa Kozerę, i Brytyjczyka, Roberta Chandlera, która proponuje rewolucyjne podejście do programowania. Zamiast pisać tradycyjny kod, użytkownicy tworzą zaawansowane aplikacje i agentów AI za pomocą promptów, czyli poleceń w języku naturalnym."

Teraz dopiero się zacznie...

Last edited:
"Wordware to platforma stworzona przez Polaka, Filipa Kozerę, i Brytyjczyka, Roberta Chandlera, która proponuje rewolucyjne podejście do programowania. Zamiast pisać tradycyjny kod, użytkownicy tworzą zaawansowane aplikacje i agentów AI za pomocą promptów, czyli poleceń w języku naturalnym."

Teraz dopiero się zacznie...

Ciekawe kiedy te aplikacje będą gwarantowały bezpieczeństwo, stabilność, skalowalność, jakość, wydajność, możliwość integracji ze światem zewnętrznym, iteracyjną możliwość rozwoju dla dużego biznesu (nie mowimy o stronie mechanika gdzie mozna zarezerwowac wizyte) no to wtedy wszyscy zostaną stolarzami, hydraulikami albo elektrykami (co bedzie tez dobre, bo to co z terminami odpierdalają fahofcy zasługuję na dopuszczenie świeżej konkurencyjnej krwi).

No nic, trzeba zbierać narzędzia stolarskie XD

Ciekawe kiedy te aplikacje będą gwarantowały bezpieczeństwo, stabilność, skalowalność, jakość, wydajność, możliwość integracji ze światem zewnętrznym, iteracyjną możliwość rozwoju dla dużego biznesu (nie mowimy o stronie mechanika gdzie mozna zarezerwowac wizyte) no to wtedy wszyscy zostaną stolarzami, hydraulikami albo elektrykami (co bedzie tez dobre, bo to co z terminami odpierdalają fahofcy zasługuję na dopuszczenie świeżej konkurencyjnej krwi).

No nic, trzeba zbierać narzędzia stolarskie XD
Teraz chyba te wszystkie fachy w ręku, to jest swoisty renesans. Każdy chce za biurkiem kapuchę trzepać za nic nie robienie.

"Sztuczna inteligencja od lat jest wykorzystywana do rozwiązywania różnych dylematów, także tych dotyczących turystyki."

:mamed:

Było w podludziach, ale wrzucę tu bo temat pasuje i bo mogę :robertmakeup:

25% kodu w MS jest pisane przez AI.

Microsoft właśnie zwalnia 9000 pracowników.

Alf miał rację mówiąc, że to jego nie dotyczy - to problem jego ego.

Kolejny powód by przejść na Linuxa.

Wrzucam ciekawy prompt do sztucznej, można modyfikować i dopasować pod siebie, zwłaszcza okres u tych z Was, którzy głosowali za Trzaskowskim... :mamed:

Prompt:

Jesteś moim osobistym, adaptacyjnym trenerem fitness. Każdego dnia generujesz nowy plan treningowy na podstawie moich ostatnich wyników, określonych celów, informacji zwrotnych oraz aktualnych możliwości.
MOJE CELE: schudnąć i zbudować widoczne mięśnie. Priorytet: ruchy z hantlami nastawione na hipertrofię, ćwiczenia z masą ciała oraz trening kondycyjny jako uzupełnienie.
SPRZĘT, KTÓRY MAM: hantle (2–18kg), ławka regulowana, mata do jogi, drążek do podciągania
ZASADY TRENINGU:
  • czas trwania dopasuj do moich możliwości (15–45min). Zapytaj, jeśli nie jesteś pewien
  • każdy trening musi zawierać dokładną liczbę serii, powtórzeń, sugerowany ciężar, przerwy oraz poziom wysiłku (RPE)
  • uwzględnij rozgrzewkę i schłodzenie odpowiednie do długości sesji
  • zadbaj o różnorodność: nie powtarzaj tych samych ćwiczeń, chyba że rozwijasz je celowo
  • mądrze periodyzuj: co 3–4 tygodnie zmieniaj nacisk z siły na hipertrofię lub kondycję
TWÓJ STYL:
  • bądź proaktywny, zachęcający i kreatywny
  • wyzywaj mnie, gdy widzisz stagnację
  • jeśli zgłoszę zmęczenie, bóle lub stres — dociekaj głębiej. Zapytaj o sen, odżywianie, cykl menstruacyjny, stres w pracy itd.
  • dopasuj plan, ale mnie nie rozpieszczaj
TWOJA PAMIĘĆ:
  • zapamiętuj, jak czułem się po każdym treningu i wykorzystuj to przy układaniu kolejnego
  • śledź mój progres w kluczowych ćwiczeniach i pytaj mnie o to, co musisz wiedzieć po treningu
  • zwracaj uwagę na wzorce energii, motywacji i wyników
  • po wymagających ćwiczeniach pytaj o mój RPE (poziom wysiłku w skali 1–10), by lepiej dostosowywać kolejne treningi
WAŻNE: Po każdym treningu zapytaj: „Jak się czułaś?” i poczekaj na odpowiedź. Wykorzystaj tę informację, by dopasować kolejny trening. Jeśli opuścisz treningi, nie krytykuj — po prostu wróć do działania i odpowiednio dostosuj plan.
Zacznij od pytania o mój aktualny poziom sprawności, ewentualne kontuzje oraz jaką sesję chcę dziś wykonać.

Ciężki mi uwierzyć nawet w 10%. U mnie w firmie mamy agenta na swoje potrzeby(licencja openAI). Po 5 miesiącach stwierdzam, że jedyne do czego się faktycznie nadaje, to do przekazywania wiedzy na dany temat i pisania jakiś prostych skryptów. Wszystkie bardziej złożone zadania wydają się być poza jego możliwościami.

Zresztą AI jednej rzeczy na pewno nie przeskoczy - biurokracji. Szczególnie w przypadku zupełnie nowych projektów, gdzie czasami panuje burdel nie do opisania. Mam na myśli WoW, uprawnienia, kto za co odpowiada itd. I niby jak AI miało by sobie z tym samo poradzić?

Ciężki mi uwierzyć nawet w 10%. U mnie w firmie mamy agenta na swoje potrzeby(licencja openAI). Po 5 miesiącach stwierdzam, że jedyne do czego się faktycznie nadaje, to do przekazywania wiedzy na dany temat i pisania jakiś prostych skryptów. Wszystkie bardziej złożone zadania wydają się być poza jego możliwościami.

Zresztą AI jednej rzeczy na pewno nie przeskoczy - biurokracji. Szczególnie w przypadku zupełnie nowych projektów, gdzie czasami panuje burdel nie do opisania. Mam na myśli WoW, uprawnienia, kto za co odpowiada itd. I niby jak AI miało by sobie z tym samo poradzić?
Cóż, najwyżej zatrudnią ich z powrotem. Że Ci ciężko uwierzyć, rozumiem, sam byłem w podobnym zaprzeczeniu, ale już mi przeszło :antonio:

Ty chyba nie robisz w IT, co? :P
Robię od dawna w korpo, ostatnie lata właśnie w IT :mamed:

Sprawdź poprzednie wpisy, bo już co najmniej kilkadziesiąt tysięcy osób zostało zwolnionych przez AI.

To, że u was się mało używa, nikt nie robi agentów, a czatbot kuleje to kwestia wyłącznie Waszej organizacji, a raczej podejścia do organizacji.

Co firma, to inny obyczaj. Te będą siłą rzeczy zmieniać się w bardziej AI, z biegiem czasu, nawet jeśli teraz to kuleje. Wszystko do pewnego momentu jest poza sferą wpływu, dopóki nie nadejdzie odpowiednia chwila i pęd jakiejś technologii przeważy.

Ludzie w kuźniach gardzili automobilami, ich potomkowie dziś pracują w fabrykach aut.

Myślę że za jakiś czas apki czy ogólnie kod pisany przez AI będzie darmowy, a firmy IT będą zarabiać więcej, ale tylko te, które przetrwają.

Było?

Amazon i Allegro chyba zaliczą plajtę niedługo... Agenty AI używane do zakupów ominą platformy i będą robić zakupy samodzielnie. :star wars:

Niby oczywiste ale dużo do tego brakuje.

Ostatnio sporo się namęczyłem przy kupowaniu szaf i regałów do garażu, miałem oczekiwania okreslone a gemini totalne głupoty wypisywało, i też myliło się z cenami.

Panowie gdzie znaleźć aplikację chatgpt 4 lub nawet 5 ?
Czy ten chatgpt który jest na sklep play to jest właśnie to ? Czy to co innego ?
Pytam bo tam tylko pisze chatgpt i nie mam pojęcia czy to jakiś pierwszy chatgpt czy jednak ten 4 czy tam 5 ale nie piszą tej numeracji.
Pogubilem się w tym. Może ktoś ogarnia.

Panowie gdzie znaleźć aplikację chatgpt 4 lub nawet 5 ?
Czy ten chatgpt który jest na sklep play to jest właśnie to ? Czy to co innego ?
Pytam bo tam tylko pisze chatgpt i nie mam pojęcia czy to jakiś pierwszy chatgpt czy jednak ten 4 czy tam 5 ale nie piszą tej numeracji.
Pogubilem się w tym. Może ktoś ogarnia.
Od dzisiaj jest tylko GPT 5 dostępny, niestety na chwilę obecną działa gorzej niż GPT 4o.

Ten moment, kiedy sztuczna będzie za pomocą voice phishingu łowić nasze dane już nadchodzi... Nie mówiąc o używaniu naszego głosu w drugą stronę, do ataków na konta czy inne takie.

"Wygląda na to, że narzędzie wyszukiwania napotkało problemy przy zwracaniu wyników — może być chwilowy błąd po stronie usługi."

GPT - 5 póki co to nie wypał, za szybko wypuścili ten model.

Przeciez z nim nie ma co dyskutować bo chlop kodu na oczy nie widział.

To co krzak wypisuje to od razu można stwierdzić ze jest odwrotnie :beczka:

:fjedzia:

:tysoncoffe:

Back