"Sztuczna inteligencja" - temat jak najogólniejszy, by zmieścić wszystko!

"Inwestowanie w AI prowadzi już teraz do znacznych oszczędności w firmach; jedno z przebadanych przedsiębiorstw zaoszczędziło w ciągu roku 8 mln dol. dzięki zakupowi narzędzia AI za 8 tys. dol."

Słucham teraz wielkich panów programistów :lesnarhappy:

"Najbardziej widoczne zmiany dotykają początkujących programistów.

"Drastycznie spadł popyt na początkujących juniorów, którzy do niedawna byli wsparciem dla doświadczonych specjalistów. Dziś ich rolę przejmuje sztuczna inteligencja" — czytamy w dzienniku.

To zjawisko kontrastuje z sytuacją na Zachodzie, gdzie firmy technologiczne otwarcie przyznają, że masowe zwolnienia mają związek z wdrażaniem AI. W Polsce jednak większość specjalistów IT wciąż nie dostrzega zagrożenia."

:tysoncoffe:

"Najbardziej widoczne zmiany dotykają początkujących programistów.

"Drastycznie spadł popyt na początkujących juniorów, którzy do niedawna byli wsparciem dla doświadczonych specjalistów. Dziś ich rolę przejmuje sztuczna inteligencja" — czytamy w dzienniku.

To zjawisko kontrastuje z sytuacją na Zachodzie, gdzie firmy technologiczne otwarcie przyznają, że masowe zwolnienia mają związek z wdrażaniem AI. W Polsce jednak większość specjalistów IT wciąż nie dostrzega zagrożenia."

:tysoncoffe:
Juniory to już od lat mają przejebane

Juniory to już od lat mają przejebane
Powiedziałbym że wszyscy na początku drogi mają przejebane. Firmy chcą często ludzie z doświadczeniem i po studiach a może 20% na jakiekolwiek doświadczenie w zawodzie po studiach. Dodajmy do tego mała place bo przecież masz mieć doświadczenie ale się uczysz... Jednym słowem chca doświadczonych osób ale niechce za nie zapłacić. Z drugiej chcą mało polecić młodym gdy koszta w dużych miastach zabijają minimalna. I tak koło się zamyka

Powiedziałbym że wszyscy na początku drogi mają przejebane. Firmy chcą często ludzie z doświadczeniem i po studiach a może 20% na jakiekolwiek doświadczenie w zawodzie po studiach. Dodajmy do tego mała place bo przecież masz mieć doświadczenie ale się uczysz... Jednym słowem chca doświadczonych osób ale niechce za nie zapłacić. Z drugiej chcą mało polecić młodym gdy koszta w dużych miastach zabijają minimalna. I tak koło się zamyka
chodzi mi o to że kilka lat temu była 4 cyfrowa liczba chętnych na jedno miejsce

"Jak ujawnił tytuł, setki tysięcy prywatnych rozmów z asystentem AI zostało upublicznionych, co w wielu przypadkach nastąpiło bez wiedzy i zgody zainteresowanych użytkowników. Jak do tego doszło?

Źródłem całego zamieszania jest przycisk “Udostępnij”. Po jego kliknięciu wygenerowany zostaje unikalny adres URL, pozwalający na udostępnienie konwersacji e-mailem, SMS-em lub w inny sposób.

Jeszcze do niedawna mało kto wiedział, że ten sam, unikalny link jest również… udostępniany wyszukiwarkom, takim jak Google, dzięki czemu każdy może go wyszukać w sieci. W momencie publikacji Forbesa, tj. w środę 20 sierpnia 2025 roku, w wyszukiwarce Google znaleźć można było ponad 370 tys. rozmów z Grokiem."

:beczka:

O proszę, coraz ciekawiej się robi :gdzie:

Narzędzie z Polski dla programistów wykorzystujących AI

„Złoty algorytm” VeloxQ od Quantumz.io. Polski startup stworzył bezprecedensowy algorytm kwantowy https://share.google/R6w1EMsiHvc69dNM5

"Problemy optymalizacyjne są kluczowe dla niemal każdego współczesnego systemu od logistyki i planowania, poprzez trenowanie AI, po zrządzanie portfelem inwestycyjnym – mówi Kamil Hendzel, CEO Quantumz.io. – Wierzymy, że budowa koprocesora kwantowego pozwoli nam osiągnąć skalowalność w rzeczywistych warunkach.

– VeloxQ 1 skutecznie adresuje problem optymalizacji dzięki natywnej skalowalności i wysokiej precyzji – wszystko to na standardowym sprzęcie GPU, bez konieczności stosowania technologii kwantowej czy wstępnego przekształcania danych – dodaje Bartłomiej Gardas, CSO Quantumz.io.

W przeciwieństwie do rozwiązań kwantowych, VeloxQ 1 nie wymaga tzw. embedowania często skomplikowanego i ograniczającego procesu dostosowywania problemów do konkretnej architektury sprzętowej. Wspiera dowolne topologie grafów i struktury połączeń, dzięki czemu znajduje natychmiastowe zastosowanie w wielu branżach, takich jak optymalizacja łańcuchów dostaw, energetyka, finanse czy uczenie maszynowe.

Wersja dla komputerów kwantowych już wkrótce
VeloxQ 1 to efekt dwuletniej pracy zespołu polskich ekspertów – fizyków, matematyków i informatyków – zrealizowany mimo ograniczonych środków, co czyni ten sukces jeszcze bardziej imponującym. W 2023 roku Quantumz.io pozyskało milion dolarów od syndykatu inwestorów z Polski i USA oraz 6 milionów dolarów w formie grantów. Obecnie firma prowadzi rundę seed w celu komercjalizacji VeloxQ i udostępnienia go firmom z sektora logistyki, finansów i ener getyki."

W przyszłym roku podepną to pod prawdziwy kwantowy sprzęt... Dopiero będzie odlot.

Chyba kolejny jednorożec z Polski nam powstaje.

Jak tam, zapisał się ktoś? Ja wbiłem z listy rezerwowej po podaniu najwidoczniej sensownych argumentów :cmgkeepgoing:
1000040823.jpg

Jak ktoś chce to, Można odebrać 12 miesięcy Perplexity Pro, należy spełnić jeden ważny warunek. Jest nim warunek, by konto Perplexity, z którego korzystasz nigdy wcześniej nie miało aktywowanej subskrypcji Pro (ani płatnie, ani dzięki wcześniejszym akcjom promocyjnym, jak ta z T-Mobile). Następnie należy zalogować się do PayPala przez stronę perplexity.ai/join/p/paypal-subscription.

W ten sposób aktywujesz darmową roczną subskrypcję Perplexity Pro, która będzie aktywna natychmiast. Promocja trwa do 31 grudnia 2025 r

Chyba raczej chat GPT ci podał te sensowne argumenty
:jjsmile:
Nie, wolałem być autentyczny, bo to w końcu Google, ale za to w rekrutacji dość często korzystałem z sztucznej, do pisania cover letterów głównie.

Kilka razy zrobiłem też cv specjalnie pod ofertę, ale żadna z tych prób nie była skuteczna.

A pykło jednak na ręcznie zrobione prymitywnie proste cv, pdf, który wyglądał na prosty doc czy inny notatnik, bez zdjęcia, z wywalonymi przechwalkami, a zamiast tego tylko linijka tekstu z podsumowaniem czym się zajmuję i dla jakich firm pracowałem, plus w samym cv dwie ostatnie firmy i obowiązki z grubsza, plus wymieniony tech stack, języki i gdzie (!) studiowałem. Tyle.

Na jedno stanowisko mają kilkuset ludzi chętnych, na PMa ostatnio mieli 800 chętnych, ciekawa statystyka... I wtedy otwieram i wchodzę se oknem ja. Bez znajomości, bez zajebistego cv, bez zbyt dużych zdolności, poza wszechstronnością i rozwiązywaniem problemów na styku biznesu/systemu.

Tym razem spory progres względem ostatniego miejsca pracy, choć downgrade względem stanowiska, bo z architekta na analityka systemowego, ale skoro hajs x2 względem poprzedniego miejsca pracy, to tylko gupi by nie skorzystał.

Opłacało się czekać tyle czasu na taką posadę, a wisienką na torcie są dodatkowo imprezy integracyjne z firmą klienta, jebitnym zagranicznym kompleksem ubezpieczeniowym, z lotami, hotelami, restauracjami i rejsami najczęściej w jakichś tropikach :antonio:

Podobno trafiłem na najlepszy projekt jaki mają, więc zobaczymy :corn:

Back