Syn, dąb i... ...DOM :)

Obecnie nawet właściciel działki, na której znajdują się drzewa nie może pozwolić sobie na ich wycinkę, co jest związane z konstrukcją polskiego prawa. Od lipca bieżącego roku przepisy mają się nieco zmienić, co znacznie ułatwi właścicielom działek samodzielną decyzję o wycince drzew. O zmianach w przepisach pisze WP Finanse.

Wycinka drzew ze swojej działki ma być o wiele łatwiejsza​

Od lipca 2025 r. właściciele prywatnych działek będą mogli szybciej usuwać drzewa bez konieczności uzyskiwania formalnej zgody urzędu. Nowe przepisy wprowadzą jednolity 35-dniowy termin, w którym odpowiedni organ będzie mógł zgłosić sprzeciw wobec planowanej wycinki. Jeśli urząd nie zareaguje w tym czasie, właściciel będzie mógł wyciąć drzewo na zasadzie tzw. milczącej zgody.

Obecnie urzędnik ma 21 dni na oględziny i kolejne 14 dni na zgłoszenie sprzeciwu, co często prowadzi do opóźnień, gdy oględziny nie są przeprowadzane terminowo. Nowelizacja ma na celu usprawnienie procedur administracyjnych, ułatwienie życia właścicielom posesji oraz poprawę bezpieczeństwa w przypadku drzew stanowiących zagrożenie. Projekt zmian prawnych ma zostać zaakceptowany przez Radę Ministrów w trzecim kwartale 2025 r.

Kurwa czytam i nie wierzę :pociesznymirek:
Abberacja. Matrix jak chuj.

Drzewa nie wytniesz, ale już musisz mieć taki dom jak chce komuch w Brukseli.

Abberacja. Matrix jak chuj.

Drzewa nie wytniesz, ale już musisz mieć taki dom jak chce komuch w Brukseli.
W zeszłym roku chciałem wyciąć jedną sosnę to przyszły jakieś dwie pizdy z komisji "ekologicznej". Musiałem się mocno gimnastykować żeby zezwoliły. Że słońce zasłania i grzyb na chacie że nowy dach i nie ma jak rozstawić rusztowania, że grozi przewróceniem i w żadnym wypadku nie jest to pod działalność. Dusił bym.

W zeszłym roku chciałem wyciąć jedną sosnę to przyszły jakieś dwie pizdy z komisji "ekologicznej". Musiałem się mocno gimnastykować żeby zezwoliły. Że słońce zasłania i grzyb na chacie że nowy dach i nie ma jak rozstawić rusztowania, że grozi przewróceniem i w żadnym wypadku nie jest to pod działalność. Dusił bym.
Ważne, żebyś dom podwójnym styropianem (który nic nie daje) z Niemiec ocieplił.

Planeta się pali!

1000002408.jpg

Dzień dobry. W kupionym niedawno domu wystaje z elewacji kabel i taki drut. Czy ktoś z Was orientuje się po co jest ten drut? Spełnia jakąś konkretną funkcję? Co tam można podłączyć?

View attachment 126111
Dzień dobry. W kupionym niedawno domu wystaje z elewacji kabel i taki drut. Czy ktoś z Was orientuje się po co jest ten drut? Spełnia jakąś konkretną funkcję? Co tam można podłączyć?
Ten pręt pewnie wbili w styropian gdy tynkowali elewację żeby przewód im się nie plątał pod pacą podczas zacierania tynku. Sprawdź tylko miernikiem czy nie ma napięcia zarówno na przewodzie jak i na tym pręcie, bo inaczej zatańczysz na drabinie labado jak Narkun Team:werdum:

Kolega mi dzisiaj powiedział, że nie wolno palić trawy, liści, (chyba) gałęzi na swojej działce w formie "ogniska" ale już na jakimś palenisku, takim stojącym nad ziemią, jak pod grilla to można to spalać, prawda to?

Kolega mi dzisiaj powiedział, że nie wolno palić trawy, liści, (chyba) gałęzi na swojej działce w formie "ogniska" ale już na jakimś palenisku, takim stojącym nad ziemią, jak pod grilla to można to spalać, prawda to?
Ognisko jest blisko ziemi, a wiadomo planeta płonie.

Połącz kropki.
:roberteyeblinking:

kupiłem tego tańszego parksajda, z plusów to tani i działa, a z minusów to chujowy naciąg łańcucha
:werdum:

chyba że ja już tak prostych rzeczy nie ogarniam i coś źle robię, a jest tam tylko jedno pokrętło do regulacji naciągu na obudowie.

No nie, nie polecam tego, gówno jak jasny skurwysyn, ten naciąg to porażka.
2 minuty cięcia i w pizdu, możesz naciągać ale skóre na chuju.
Skończyłem co mi leżało w szopie ale ostatnie drzewo to chyba poleci siekierą, bo tę "pilarkę" to dam największemu wrogowi.

No nie, nie polecam tego, gówno jak jasny skurwysyn, ten naciąg to porażka.
2 minuty cięcia i w pizdu, możesz naciągać ale skóre na chuju.
Skończyłem co mi leżało w szopie ale ostatnie drzewo to chyba poleci siekierą, bo tę "pilarkę" to dam największemu wrogowi.
Chłopie... Parchszajs to się do niczego nie nadaje... Już kurwa lepiej Yato kupić
:beczka:

Chłopie... Parchszajs to się do niczego nie nadaje... Już kurwa lepiej Yato kupić
:beczka:
Yato niektóre narzędzia ma naprawdę przyzwoitej jakości. Mam zestaw grzechotek, które były ciorane na budowie i warsztacie i są ok. A z parksajda mam tylko jedno elektronarzędzie. Ostatnio kupiłem frezarkę do lakieru, bo była tańsza od podobnej metabo o prawie osiem stów. Jakość wykonania nie najgorsza i pierwsze testy wypadły całkiem pozytywnie. Do innych sprzętów z Lidla nie mogę się jakoś przekonać. Może gdybym potrzebował coś tylko na jedną robotę, a żal byłoby mi wydawać kasy na coś droższego...

Yato niektóre narzędzia ma naprawdę przyzwoitej jakości. Mam zestaw grzechotek, które były ciorane na budowie i warsztacie i są ok. A z parksajda mam tylko jedno elektronarzędzie. Ostatnio kupiłem frezarkę do lakieru, bo była tańsza od podobnej metabo o prawie osiem stów. Jakość wykonania nie najgorsza i pierwsze testy wypadły całkiem pozytywnie. Do innych sprzętów z Lidla nie mogę się jakoś przekonać. Może gdybym potrzebował coś tylko na jedną robotę, a żal byłoby mi wydawać kasy na coś droższego...
Tam nastąpiła szybka obniżka jakości. Pierwszą młotowiertarką postawiłem warsztat, płot i bramę plus ociepliłem dom i masę innych prac. Ale to było 14 lat temu. Później kupiłem jeszcze kilka narzędzi ale każde szybko się rozpadło.

Zapomniałem o jeszcze jednym. Z Yato mogę polecić przecinarkę taśmową do metalu. Może po wyciągnięciu prosto z kartonu nie cięła idealnie ale po piętnastu minutach regulacji jest naprawdę ok. Szlifierka kątowa nie ma nawet podjazdu w dokładności i czasie cięcia. Wiadomo, że ta taśmówka ma pewne ograniczenia w stosunku do kątówki ale ja nie mam dylematu co wybrać przy cięciu powtarzalnych elementów.

@szplin będę potrzebował coś takiego, ale w rozsądnych piniondzach tj tanio
jaką markę polecisz? byle nie parchszajs, wystarczy mi gówniana pilarka od nich
Screenshot_2025-08-21-18-07-49-86_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc.jpg

Back