Syn, dąb i... ...DOM :)

I odjebałeś taką szczegółową robotę?

1. Elementy ogólne:
    • metraż
    • wysokość pomieszczeń,
    • ekspozycję okien (oraz wpływ na parametry użytkowe).
  2. Charakterystykę obiektu:
    • izolację termiczną,
    • typ oraz kondycję konstrukcji,
    • inne elementy o kluczowym charakterze (np. stan schodów).
  3. Zawilgocenia oraz ogniska grzybów (czyli element świadczący często o dużych patologiach w przegrodach budynku).
  4. Otoczenie budynku:
    • ogrodzenie,
    • stan elewacji,
    • zagospodarowanie terenu,
    • podjazd,
    • zagospodarowanie wody opadowej (bardzo istotny element, który może negatywnie wpływać na konstrukcję budynku).
  5. Dach:
    • ogólną kondycję techniczną,
    • odprowadzenie wody,
    • nieszczelności,
    • okładzinę dachową,
    • konstrukcję.
  6. Dostępne elementy drewniane pod kątem:
    • zawilgoceń,
    • zgnilizny,
    • obecności szkodników drewna,
    • ogólnej wizualnej oceny fizyki oraz stateczności konstrukcji.
  7. Instalacje: wodną, kanalizacyjną, grzewczą, elektryczną, wentylacyjną oraz inne (jeden z najważniejszych punktów, z uwagi na potencjalnie wysokie koszty remontu)
    • ocenimy na podstawie dostępnych informacji rodzaj oraz stan instalacji, poinformujemy, czy w naszej opinii poszczególne instalacje kwalifikują się do wymiany.
  8. Wykończenie:
    • kondycję tynków oraz malowania ścian,
    • okładziny podłogowe oraz wylewki,
    • rodzaj oraz stan stolarki okiennej i drzwiowej,
    • stan oraz szczelność parapetów.
Ocenimy również stan przynależności tj balkony, piwnice, tarasy, poddasza nieużytkowe oraz inne pomieszczenia przynależne.

Kamerą termowizyjną możemy sprawdzić:

1. Zawilgocenia, czyli najważniejszy element, który może powstawać z wielu przyczyn:
    • woda technologiczna "zamknięta" w murach - jeżeli podczas wykańczania budynku nie zostały zachowane odpowiednie czynniki (czas i temperatura) i nie pozwolono ścianom wyschnąć, to woda technologiczna może być zamknięta w porach materiałów budowlanych, w takim wypadku nie powinno się przystępować do prac wykończeniowych,
    • ogniska korozji biologicznej,
    • nieszczelność przy wykańczaniu komina lub połaci dachu - woda spływająca po kominie 5 kondygnacyjnego budynku może mieć ujście dopiero na parterze),
    • błędnie wykonane izolacje poziome budynku - woda podciąga kapilarnie powodując zawilgocenia ścian. Zawilgocenia oprócz tego, że są ciężkie do wyeliminowania mogą mieć również negatywny wpływ na klimat panujący w mieszkaniu,
    • nieszczelności instalacji wodnej i kanalizacyjnej,
  2. Instalację elektryczną - jeśli instalacja będzie podłączona możemy sprawdzić czy przewody i bezpieczniki nie są nadmiernie obciążone,
  3. Syndrom chorego budynku (SBS) - wg. WHO SBS występuje aż w 30% nowych i odnawianych budynków na świecie,
  4. Ogrzewanie podłogowe wodne lub elektryczne - jeśli jest włączone - rozmieszczenie mat grzewczych oraz wycieki,
  5. Wentylację - w którym kierunku działa,
  6. Szczelność okien i drzwi - zweryfikujemy obecność nieszczelności stolarki okiennej i drzwiowej pod kątem występowania przedmuchów
  7. Niedociągnięcia i rażące błędy w termoizolacji ścian/dachu/przegród budowlanych - zwierzęta w połaci dachu ewentualne ubytki w izolacji spowodowane przez zwierzęta, niechlujnie wykonaną termoizolację. - latem działa to na zasadzie odwróconego obrazu termicznego - miejsca w których występują rażące niedociągnięcia będą zauważalnie cieplejsze od sąsiadujących przegród.
Anemometrem będziemy weryfikować:

1. Rozmieszczenie kanałów wywiewnych,
  2. Obecność otworów kompensacyjnych (nawiewników),
  3. Trasę wymienianego powietrza w lokalu (od pomieszczenia czystego, do pomieszczenia mokrego),
  4. Kierunek działania wentylacji (ciąg wsteczny)

No właśnie wolałbym to zrobić przed zakupem :awesome:
najbardziej zabawny jest punkt 7, w budynkach aktualnie budowanych te elementy są ukryte, chuja można ocenić a nie instalacje
tak samo punkt 4ty, rozmieszczenie mat grzewczych :)

najbardziej zabawny jest punkt 7, w budynkach aktualnie budowanych te elementy są ukryte, chuja można ocenić a nie instalacje
gaz mi leci po wierzchu, u znajomych (inny deweloper) tak samo ale to tylko gaz reszta w ścianach tak jak piszesz

Ale w starych pewnie można.
Może dlatego, jeśli chodzi o nowe budownictwo, użyli tego zabiegu "na podstawie dostępnych informacji", a że informacji nie ma to pora na csa :mamed:
"jesli jest włączona"

na pewno można jakimś sprzętem termowizyjnym wybadać jak pod podłogą idą te maty czy pasy czy druty czy chuj wi co tam się pcha :awesome:

gaz mi leci po wierzchu, u znajomych (inny deweloper) tak samo ale to tylko gaz reszta w ścianach tak jak piszesz
Gaz jest wszędzie na wierzchu, chyba musi być... no chyba, że jest w działce, którą kupiłeś, na której wybudowałeś nowy dom, i na której nie możesz teraz postawić ogrodzenia bo właśnie się okazało, że ktoś podczas kupna działki i wydania pozwolenia na budowę przegapił rurociąg wysokoprężny :waldeklaugh:

True story :śmiech:

Elektryczna w ścianach ale można chyba jakoś ocenić czy jest stara czy nowa, po drutach będzie widać... chyba (nie wiem, chuja się znam).

Woda i kanalizacja, jakiś dostęp jest na pewno, muszą być rewizje choćby do liczników więc pewnie widać czy to stare czy nowe.

Generalnie kupując stary dom to i tak trzeba robić wszystko nowe, ale np. jakieś grzyby, wilgoci, mury, podłogi to chuj wie, lepiej byłoby uniknąć sytuacji, w której ładujesz regips na ścianę i jest fajnie, a w ścianie mikro jurassic park, gnije wszystko i wyjdzie po 10 latach.

Nie wiem nawet czy dobrze myślę :zakręcony:

Na chuj mi dom? :cryme:

Gaz jest wszędzie na wierzchu, chyba musi być... no chyba, że jest w działce, którą kupiłeś, na której wybudowałeś nowy dom, i na której nie możesz teraz postawić ogrodzenia bo właśnie się okazało, że ktoś podczas kupna działki i wydania pozwolenia na budowę przegapił rurociąg wysokoprężny :waldeklaugh:

Elektryczna w ścianach ale można chyba jakoś ocenić czy jest stara czy nowa, po drutach będzie widać... chyba (nie wiem, chuja się znam).

Woda i kanalizacja, jakiś dostęp jest na pewno, muszą być rewizje choćby do liczników więc pewnie widać czy to stare czy nowe.

Generalnie kupując stary dom to i tak trzeba robić wszystko nowe, ale np. jakieś grzyby, wilgoci, mury, podłogi to chuj wie, lepiej byłoby uniknąć sytuacji, w której ładujesz regips na ścianę i jest fajnie, a w ścianie mikro jurassic park, gnije wszystko i wyjdzie po 10 latach.

w miejscach inspekcyjnych jak ktoś jest sprytny to tak może upiększyć, że się nie kapniesz
gazu nie miałem na uwadze, bo to każdy głupi zobaczy z racji dostępności rury

ja bym się nastawił na uczciwą ocenę dachu i ogólnie konstrukcji bo to najdroższe do remontu, okna
no i jak napisałeś miernik wilgoci, sam mam taki do pomiarów, warto, od razu wychodzi czy woda podchodzi z fundamentów czy może jest przeciek dachu

Da się sprawdzić, pociągnie Cię to po kieszeni, ale jak jesteś uparty i masz czas i chęci by się kopać o każdą usterkę to śmiało
A potem zamieszkasz i tak kurwa wszystko będziesz robił po swojemu

w miejscach inspekcyjnych jak ktoś jest sprytny to tak może upiększyć, że się nie kapniesz
gazu nie miałem na uwadze, bo to każdy głupi zobaczy z racji dostępności rury

ja bym się nastawił na uczciwą ocenę dachu i ogólnie konstrukcji bo to najdroższe do remontu, okna
no i jak napisałeś miernik wilgoci, sam mam taki do pomiarów, warto, od razu wychodzi czy woda podchodzi z fundamentów czy może jest przeciek dachu
To ile bierzesz za take robote? :awesome:

mało, stówy na wysłanie dobrej flachy pewnie nie ma:awesome:
Nie żebym oceniał ale zainteresowany kolega ma od lat konto premium,
ostatnio kupił działkę, postawił na niej garaż i ogrodzenie, teraz planuje kupić na innej działce gotowy dom,
więc mamy tu do czynienia z użytkownikiem premium nie tylko z nazwy, wszystko przeciągu jednego roku,
należy więc strzyc bezwzględnie.

P6j4Bi.gif

:beczka:

Edit: tu
użytkownik @Miskatonic przed i po usłudze
200w.gif

Nie żebym oceniał ale zainteresowany kolega ma od lat konto premium,
ostatnio kupił działkę, postawił na niej garaż i ogrodzenie, teraz planuje kupić na innej działce gotowy dom,
więc mamy tu do czynienia z użytkownikiem premium nie tylko z nazwy, wszystko przeciągu jednego roku,
należy więc strzyc bezwzględnie.

P6j4Bi.gif

:beczka:

Edit: tu
użytkownik @Miskatonic przed i po usłudze
200w.gif
Nie ogrodziłem działki :werdum:

Poza tym, co ja mogę zarabiać wstając o 5:30 do fabryki smrodu?
Nawet na piwo już zaczyna brakować...

Obejrzyj to.

Tu jest ich strona:

podoba mi się to, że połączenie siatek nie zgnije i wycisza uderzenia siatki.

Może Ci się to przyda do czegoś.

Marketingowy bełkot i lanie wody mające usprawiedliwic zmianę systemu mocowania. Przecież oczywistym jest że taniej wychodzi zrobienie tego czegoś na wtryskarce niż wytłoczenie blachy i ocynk. Z korozją to największa bzdura. Płot panelowy jest ocynkowany i malowany. Elementy mocujące miały ZAWSZE wkładki z tworzywa sztucznego aby była odp sztywność. Mam taki płot 14 lat i nadal wygląda jak nowy. Należy tylko dopłacić za produkt nie marketowy. W takiej Castoramie panel jest z cieńszego drutu, rzadziej rozmieszczonego, ogólnie jest gorzej wykonany.

Czy Wy macie kompostowniki przy domach?
Dużo przy tym roboty?
Trzeba wokół tego chodzić, robić i doglądać czy leży i się kisi?

Mogę coś takiego zrobić na działce, na której nie jestem codziennie (a nawet rzadziej) czy będą jakieś kwasy z sąsiadami, szczury i karaluchy?

Dużo przy tym roboty?

Mogę coś takiego zrobić na działce, na której nie jestem codziennie (a nawet rzadziej) czy będą jakieś kwasy z sąsiadami, szczury i karaluchy?
Jak robisz zgodnie z zasadami, to zero problemów. Ja mam plastikowy, chyba z Castoramy i dobrze działa. Żarcia nie wrzucam za dużo, raczej rośliny, trawę i ewentualnie jakieś nadmiarowe czy zepsute warzywa/owoce, potem warstwa ziemi lub popiołu i luz. Nic nie śmierdzi, nie widzę odcisków szczura czy innych pasożytów. Juz trzeci rok czy nawet lepiej.

Dużo przy tym roboty?

Tak

Dużo przy tym roboty?

Wrzucasz sypiesz jakimś starterem i chuj.
Dwa razy do roku trzeba przerzucić.

Back