Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
U siebie mam saunier duval i z tego co rozmawiałem ze znajomymi hydraulikami no to te kociołki są eleganckie. Z tym, że ja mam wiszący z 40l zasobnikiem, ale są też wielkie kobyły do pracy z dużymi zbiornikami zewnętrznymi.Pany, Viessman czy Immergas? Jakie dwufunkcyjne modele proponujecie dla rodziny 2+2 z czego 3 osoby kąpią się w lawie? Zbiornik 140L, 200L? ile kW itd itp?
Generalnie, mam ten piec w lokalu usługowym więc nie jest to typowo dobrane pod rodzinkę.40l? Na ile to osob?
U mnie w rodzinach 2+2 są następujące rozwiązania:
100L
140L
180L (+200L bufor)
200L
Wiec kurde podejscia sa naprawde rozne. No i wiadomix, kazdy ma inny cykl + inna temperature w zbiorniku (im mniejszy zbiornik, tym wieksza temperatura, tak ogolnie, bo wtedy mozna zmieszac z zimna i miec wiekszy wolumen) w zaleznosci od potrzeb.
Jedni mowia ze lepiej szybko "zagotowac" 100L i nie trzymac temperatury caly dzien, inni mowia ze lepiej miec wiekszy zbiornik i cos tam utrzymywac.

Dwufunkcyjny do domu pasuje jak świni siodlo.Pany, Viessman czy Immergas? Jakie dwufunkcyjne modele proponujecie dla rodziny 2+2 z czego 3 osoby kąpią się w lawie? Zbiornik 140L, 200L? ile kW itd itp?
Masz racje, jednofunkcyjny, choc z dwoma wyjsciami (CO i CWU np), pomylilem nazweDwufunkcyjny do domu pasuje jak świni siodlo.
Te kotły tylko i wyłacznie na bloki, gdzie od kotła do umywalki i wanny masz 3mb.
Ile metrów masz ten dom?
Czy Viessmann czy Imer to Ci nie powiem, bo to jak z autami-kazdy ma inne doświadczenia i innych faworytów.

Mordo, to są lata badań, metody naukowe i solidny research!Ostatnio postanowiłem doszkolić się w temacie charakterystyk energetycznych. Jak kończyłem studia to temat w sumie nie istniał, przegrody kleiło się na odpowiedni współczynnik przenikania, unikało mostków termicznych i dawało super super okna + wentylacja mechaniczna z rekuperacją i budynek już był uważany za "pasywny".
W realizacji i tak zawsze ktoś coś spierdolił i gówno z tego wychodziło, ale wystarczyło dać zapas na mocy ogrzewania i był luz.
Teraz jak się dowiedziałem czego wymaga się już teraz i będzie się wymagało później żeby chałupki spełniały wymagania tych klas energetycznych to złapałem się za głowę.
Żadnego źródła energii z paliw kopalnych, tylko pompy ciepła i koniecznie fotowoltaika która zrównoważy zużycie energii i produkcję gazów cieplarnianych
Za 20 lat wszyscy będziemy w kamperach mieszkać bo nawet zarobki na poziomie klubu gentelmenów cohones nie wystarczą na kawalerkę. Ci wszyscy niedojebańcy, którzy popierają unijne głupoty chyba nie zdają sobie sprawy jak to się odbije na ich życiu.
A później będzie płacz, że młodzi ludzie nie mogą sobie pozwolić na mieszkanie jak koszt budowy to będzie 50 koła z metra.
My nie potrzebujemy ruska czy ukra żeby nas wykończyć.Ostatnio postanowiłem doszkolić się w temacie charakterystyk energetycznych. Jak kończyłem studia to temat w sumie nie istniał, przegrody kleiło się na odpowiedni współczynnik przenikania, unikało mostków termicznych i dawało super super okna + wentylacja mechaniczna z rekuperacją i budynek już był uważany za "pasywny".
W realizacji i tak zawsze ktoś coś spierdolił i gówno z tego wychodziło, ale wystarczyło dać zapas na mocy ogrzewania i był luz.
Teraz jak się dowiedziałem czego wymaga się już teraz i będzie się wymagało później żeby chałupki spełniały wymagania tych klas energetycznych to złapałem się za głowę.
Żadnego źródła energii z paliw kopalnych, tylko pompy ciepła i koniecznie fotowoltaika która zrównoważy zużycie energii i produkcję gazów cieplarnianych
Za 20 lat wszyscy będziemy w kamperach mieszkać bo nawet zarobki na poziomie klubu gentelmenów cohones nie wystarczą na kawalerkę. Ci wszyscy niedojebańcy, którzy popierają unijne głupoty chyba nie zdają sobie sprawy jak to się odbije na ich życiu.
A później będzie płacz, że młodzi ludzie nie mogą sobie pozwolić na mieszkanie jak koszt budowy to będzie 50 koła z metra.
Twój wpis to "chłopski rozum" czy "solidny research" bo nie wiem czy wierzyć czy nieMy nie potrzebujemy ruska czy ukra żeby nas wykończyć.
Za nich to zrobią lewackie kurwy z Unii.
To są tak tępe dzidy, że mnie to przeraża że takie gówna decydują o losach tylu ludzi.
Jak złodziejskie Niemiaszki miały rurociąg tylko dla siebie i sztamę z ruskimi to było: Błękitne Paliwo.
Teraz już jak im wysadzili złoty interes w pizdu, to już się nazywa: kopalniane paliwo, a te tępe kurwy to powielają tylko.
3.5mln.ludzi ma gaz, około 4 miliony ma kocioł na węgiel.
Gdyby chodziło o ekologię, to by zabrali się za te węglowe najpierw, bo nie ma porównania co do tego co leci z komina węglowego a co z gazowego.
Pompy ciepla już też są złe. Ludzie nakupowali gówien chińskich i teraz płaczą bo rachunki ekstremalne.
Fizycznie infrastruktura energetyczna by nie wydoliła, bo my już jesteśmy na zakręcie, a 7.5mln.pomp ciepła by chcieli podłączyć? Paranoja.żadno fotowoltaika tego nie załatwi (to osobny temat).
Wdrożą to, co będą chciały Niemcy, taka prawda. Mamy bardzo duże możliwości jako kraj,ale nie mamy ludzi z otwartymi głowami. Mentalność tych pijackich mord z Wiejskiej jest dalej taka,że mamy klęczeć i hapać niemieckie berło, a mamy serio szansę być czołowym graczem w Europie.
Niestety z takim gównem jakim mamy, chuja ugramy.
Koniec końców będziemy palić ekologicznie mokrym chrustem (co zresztą już było nam przykazane całkiem niedawno).

Jak zrobiłbyś porządny research to wiedziałbyś, że jedyna nadzieja w niemieckich wiatrakach.Paranoja.żadno fotowoltaika tego nie załatwi (to osobny temat).

"solidny" researchJak zrobiłbyś porządny research to wiedziałbyś, że jedyna nadzieja w niemieckich wiatrakach.
Tak mówią eksperci, nie zmyślam![]()

1.- dane ilości kotłów gazowych i węglowych prawilneTwój wpis to "chłopski rozum" czy "solidny research" bo nie wiem czy wierzyć czy nie![]()
Co ty pierdolisz? Hałabała kończył prawo energetyczne i się zna lepiej niż prawdziwi inżynierowie z cohones.Twój wpis to "chłopski rozum" czy "solidny research" bo nie wiem czy wierzyć czy nie![]()

A to prawo w energetyce jest ważniejsze niż wszystkie prawa Maxwela, dlatego ta psia końcówa ekspercka tych drugich za chuj nie ogarniaHałabała kończył prawo energetyczne

Na chuj się uczyć o termodynamice xDA to prawo w energetyce jest ważniejsze niż wszystkie prawa Maxwela, dlatego ta psia końcówa ekspercka tych drugich za chuj nie ogarnia![]()

W energetyce zupełnie zbyteczne. Ludziki z demagoga (wszyscy po jakichś socjologiach) zaraz Ci to wyjaśniąNa chuj się uczyć o termodynamice
300 litrów zbiornik?Pany, mam problem w kotłowni, trochę brakuje mi miejsca na zasobnik z woda, i mimo tego ze ma 300l to wychodzi ze najlepiej by było powiesić go na ścianie (alternatywnie wyspawać "taboret" choć ten nogami trochę by ograniczał dostęp + ustawienie uzdatniacza). Chodzi o dostęp do filtra i zaworów przy równoczesnym odbabraniu "ciągu komunikacyjnego" (a to wazny ciąg, bo będzie się chodziło z praniem do pralki).
No i teraz pytanie czy na ceramicznym pustaku 25cm przewierconym na wylot (na odpowiednich srednicach srub) mozna te ~350kg powiesic? Czy to mi wyjmie cegly ze sciany albo je przetnie/zmiażdzy/skruszy? Wiadomo na scianę może byc L-ka i na kazdej L-ce po dwie sruby (lub więcej), albo nawet wzmocniona L-ka czyli trójkąt prostokątny też na wiele śrub, ale się zastanawiam nad samą ceramiką. Szkiełki coś krzyczą 150kg/m ale nie wiem jak to ma się do ilości śrub (dajmy na to u mnie były 2x 2 śruby na dwóch L-kach po 70cm.
Czy przejmowac sie jakims mostkiem cieplnym z garazem (bo druga strona sciany to garaz) bo po srubach to na pewno cos tam bedzie?
Czy jednak lepiej robic "taboret"?
Sam zasobnik ma trzy nogi wiec trzeba by zrobić "blat" z blachy (3mm? 4mm?) i dopiero na tym postawic...
a to wytrzymałościowo pomaga czy przeszkadza ceramice? ;)300 litrów zbiornik?
Masz solary do niego podpięte?
Ile ten zbiornik waży załadowany po korek?Pany, mam problem w kotłowni, trochę brakuje mi miejsca na zasobnik z woda, i mimo tego ze ma 300l to wychodzi ze najlepiej by było powiesić go na ścianie (alternatywnie wyspawać "taboret" choć ten nogami trochę by ograniczał dostęp + ustawienie uzdatniacza). Chodzi o dostęp do filtra i zaworów przy równoczesnym odbabraniu "ciągu komunikacyjnego" (a to wazny ciąg, bo będzie się chodziło z praniem do pralki).
No i teraz pytanie czy na ceramicznym pustaku 25cm przewierconym na wylot (na odpowiednich srednicach srub) mozna te ~350kg powiesic? Czy to mi wyjmie cegly ze sciany albo je przetnie/zmiażdzy/skruszy? Wiadomo na scianę może byc L-ka i na kazdej L-ce po dwie sruby (lub więcej), albo nawet wzmocniona L-ka czyli trójkąt prostokątny też na wiele śrub, ale się zastanawiam nad samą ceramiką. Szkiełki coś krzyczą 150kg/m ale nie wiem jak to ma się do ilości śrub (dajmy na to u mnie były 2x 2 śruby na dwóch L-kach po 70cm.
Czy przejmowac sie jakims mostkiem cieplnym z garazem (bo druga strona sciany to garaz) bo po srubach to na pewno cos tam bedzie?
Czy jednak lepiej robic "taboret"?
Sam zasobnik ma trzy nogi wiec trzeba by zrobić "blat" z blachy (3mm? 4mm?) i dopiero na tym postawic...
pewnie ze 350kg (sam zasobnik pewnie nie wazy wiecej niz 50kg).Ile ten zbiornik waży załadowany po korek?
Generalnie na oko ściana powinna wytrzymać jak dasz odpowiednią ilość zamocowań i przekładki które rozłożą docisk po większej powierzchni niż tylko łeb kotwy.
Kiedyś pytałeś o szafę rack i tam od ręki powiedziałem, że 50 kilo nie jest żadnym obciążeniem.
Przy 400+ już fajnie byłoby coś policzyć.

Nie do tego pije.a to wytrzymałościowo pomaga czy przeszkadza ceramice? ;)
Tego argumentu nie brał bym pod uwagę, bo to zupełnie inne siły działają. Domyślam się, że chodzi Ci o akwarium i tam działa ściskanie, a przy tym zasobniku będą działały siły ścinające.U mnie w domu stoi +1 tona na płycie wiórowej.
Jasne ale jeśli użyje elementów jakie wymieniłem to nie ma opcji żeby coś się stało. Na podnośniku kanałowym z nieco grubszego profilu i dwie tony podnoszę.Tego argumentu nie brał bym pod uwagę, bo to zupełnie inne siły działają. Domyślam się, że chodzi Ci o akwarium i tam działa ściskanie, a przy tym zasobniku będą działały siły ścinające.
No tak, ale to jest takie troche z dupy, bo jak bede chcial kupic coś co ma bieg turbo i 800m3/h, no to wiadomo ze tam nie bedzie silnika 200W tylko 300W albo i wiecej.Klasa energetyczna to zużycie prądu przez urządzenie na podstawie typowych urządzeń tego rodzaju.
Obczaj dokładnie bo przepisy wciąż zmieniają i sprzedawcy walą w wacka manipulując przepisami z wcześniejszych lat.
Tylko i tak najsłabszym ogniwem w tej układance będzie ten pustak ceramiczny. Ale niech wypowiedzą się mądrzejsi ode mnie.Jasne ale jeśli użyje elementów jakie wymieniłem to nie ma opcji żeby coś się stało. Na podnośniku kanałowym z nieco grubszego profilu i dwie tony podnoszę.