Syn, dąb i... ...DOM :)

Dokładnie tak jak @Autovidol napisał, teoretycznie jest to wytrzymalsze drewno, trzymające wymiary i przede wszystkim suche (o ile mnie pamięć nie myli to 12-13%). Do tego czterostronnie strugane i ma fazowane krawędzie. Przy tej wilgotności jest mała szansa, że zapracuje i popęka albo poskręca się. Jak widać źle trafiłem. Jeszcze bardziej stabilne jest bsh które jest klejone warstwowo. Ale cena też razy półtora w stosunku do KVH.

Koledzy, podpowiedzcie mi coś. Chcę zrobić podłogę w garażu blaszanym z płytek chodnikowych.
Teściu mi mówi, żeby zrobić słupy fundamentowe, na tym postawić garaż i wtedy podłogę.
Teraz patrzę i myślę czy nie można po prostu zrobić takiego podłoża i na tym postawić garaż?
Na chuj mi te słupy? Tak nie będzie?

:travolta:

1726674328276.png

Koledzy, podpowiedzcie mi coś. Chcę zrobić podłogę w garażu blaszanym z płytek chodnikowych.
Teściu mi mówi, żeby zrobić słupy fundamentowe, na tym postawić garaż i wtedy podłogę.
Teraz patrzę i myślę czy nie można po prostu zrobić takiego podłoża i na tym postawić garaż?
Na chuj mi te słupy? Tak nie będzie?

:travolta:

View attachment 108817
Co? Rozlezą się te płytki na boki? :zakręcony:

Zależy od konstrukcji wiaty.

Może być tak, że jak położysz na tych płytkach to na narożnikach od ciężaru i sił ścinających będzie Ci wyrywać płytki i podbudowę.
Zwykły blaszak 4x6, nie wydaje mi się żeby ciężar był jakiś kolosalny, ale coś w tym może być co piszesz.

Dobrze, że Ty budowlanki nie kończyłeś.
:beczka:
Nie no, wiem, że te słupy trzeba wylać. Chodzi mi o to żeby nie robić żadnych większych fundamentów w ziemi.
Kto wie czy za kilka lat jej nie pogonię dalej, wtedy albo z garażem albo bez.
Jeśli bez to te metrowe słupy wykopię i chuj a fundamenty to już zawsze albo zostają albo w chuj roboty przy rozbijaniu tego.

Możesz wylać z 6 słupów w miejscach do których przykręcisz blaszaka, ale możesz to połączyć z tymi płytami chodnikowymi. Słupy lejesz niżej, na to płyty i wiercisz przez nie. Masz dość solidne zakotwienia do gruntu i gotową posadzkę w blaszaku :fjedzia:
Brzmi jak dużo pierdolenia :awesome: ale też brzmi solidnie i ciekawie...

ma ktoś coś takiego? z tej albo innej marki, warto?

@Miskatonic może Ty masz w piwnicy?

:awesome:

Ja mam, nawet na drzwiach.

Ja jestem z tego zadowolony, mam od kilku lat, choć może są już jakieś nowocześniejsze.

Cena widzę spadła sporo, jak kupowałem to kosztował prawie tysiąc.

Jak się uruchamia przy drganiach lub guzikiem (czujnika ruchu nigdy nie zamontowałem) to robi 3 zdjęcia w jednej serii i wysyła na Twojego maila.

Jest jeszcze opcja poglądu na żywo w telefonie ale to chyba słabo działało, niestety hasła do aplikacji już nie pamiętam :awesome:

Może pora się rozejrzeć za czymś nowym.

Ja mam, nawet na drzwiach.

Ja jestem z tego zadowolony, mam od kilku lat, choć może są już jakieś nowocześniejsze.

Cena widzę spadła sporo, jak kupowałem to kosztował prawie tysiąc.

Jak się uruchamia przy drganiach lub guzikiem (czujnika ruchu nigdy nie zamontowałem) to robi 3 zdjęcia w jednej serii i wysyła na Twojego maila.

Jest jeszcze opcja poglądu na żywo w telefonie ale to chyba słabo działało, niestety hasła do aplikacji już nie pamiętam :awesome:

Może pora się rozejrzeć za czymś nowym.

Drut kolczasty "pod prądem" już nie wystarcza? Potrzeba tych elektronicznych gadżetów?

Wychodzi na to że przy FV trzeba mentalnie iść w funkcjonowanie off-grid (nawet jak się jest podłączony). #autokonsumpcja

Back