Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Chyba nie ma tak że się poleca czy nie poleca. Kwestia mocno indywidualna moim zdaniem. Każdy bank ma swoje plusy i minusy. Idź do jakiegoś doradcy i niech Ci przedstawi ofertę z kilku banków, za to się nic nie płaci.Polecacie hipoteczne gdzies?
Ja byłem u trzech niezależnych doradców i oferty były praktycznie identyczne, różniły się dosłownie minimalnie i to tylko dlatego, że w bankach bardzo często zmieniają się promocje więc nie ma czegoś takiego, że dla „swojego” banku zrobią super ofertę a dla pozostałych chujnie. To już tak nie działa, tacy doradcy funkcjonują poprzez opinie klientów i raczej rzadko pozwalają sobie na takie kręcenie. Moim zdaniem warto bo masz wszystko fajnie rozpisane czarno na białym. Ja zdecydowałem się na mBank ale w topie miałem jeszcze Millenium i Pekao SA. Mi zależało żeby mieć jak najmniej kosztów początkowych, opcji jest naprawdę bardzo dużo więc moim zdaniem nie ma czegoś takiego jak ogólnie „najlepszy bank”. Dla mnie najlepszy bank to był mBank a w przypadku mojego szwagra najlepszy był Millenium, mój brat wziął w Santanderze. I to nie chodzi o to że mieli najtaniej bo nie zawsze najtaniej oznacza najlepiej.@respect
Akurat ci polecaja tam gdzie maja najwieksze prowizje. Sa jakies rankingi niby, ale tych finansowych guru po prostu nie kojarze.
Polecacie hipoteczne gdzies?
Zasada jest taka, że bank nie daje ci od razu dobrej oferty, tylko standartową.Chyba nie ma tak że się poleca czy nie poleca. Kwestia mocno indywidualna moim zdaniem. Każdy bank ma swoje plusy i minusy. Idź do jakiegoś doradcy i niech Ci przedstawi ofertę z kilku banków, za to się nic nie płaci.
Tak, mi się udało zjechać na oprocentowaniu. Ale moim zdaniem najlepiej tak czy siak iść do doradcy żeby mieć chociaż przed nosem standardowe oferty z kilku banków i na ich podstawie już możemy jakieś wyeliminować zamiast biegać do 10 banków. Jak miałem w jednym banku prowizje na start 16k to od razu z niego zrezygnowałem bo chciałem uniknąć wysokich kosztów początkowych. Dobierałem też trochę hajsy na wykończenie i w niektórych bankach musisz pokazywać paragony i faktury za zakupione rzeczy i wykonane usługi a w niektórych wystarczy żeby to co wymieniłeś we wniosku znajdowało się w domu i koleś tylko przyjeżdża zobaczyć czy są (typu kuchnia pod zabudowę, schody itd.). Mi na tym zależało bo sporo rzeczy będę miał robione bez żadnych papierów. Są jeszcze kwestie obowiązkowych ubezpieczeń na życie, na dom, na stratę pracy itd. Dlatego mówię, że taki kredyt to jest bardzo mocno indywidualna sprawa i każdy ma inne potrzeby. Jeżeli ktoś powie „idź do Banku X bo oni są najlepsi” to moim zdaniem gada głupoty.Zasada jest taka, że bank nie daje ci od razu dobrej oferty, tylko standartową.
Jak przyjdziesz z kontrofertą z innego banku, to Ci się dostosują i obniżą.
Warto trochę pochodzić za tym.
Jesli to do mnie to przeciez nie pytalem "kto jest najlepszy" tylko "kto co kto poleca" (a wiec bazujac na swoim doswiadczeniu, swoich potrzebach).„idź do Banku X bo oni są najlepsi”
Nie uderzam do Ciebie ziom, tylko ostrzegam przed tym jakby ktoś Ci tak wmawiał.Jesli to do mnie to przeciez nie pytalem "kto jest najlepszy" tylko "kto co kto poleca" (a wiec bazujac na swoim doswiadczeniu, swoich potrzebach).
Moze i lepiej wygenerowac kilka ofert, a moze nie? Wiem np. ze ASO sie bronią przed składaniem zapytań do wielu salonów, nie wiem jak to działa w bankach, na pewno twoja oferta, mimo że przez brokera, też jest "pamiętana" przez bank, i od tego gadka się zacznie.
No to jest głupota, bo jest naprawde sporo kwestii do przegadania. Wiesz, jest bank, który potencjalnie ma fajne warunki, ale trzeba zapłacić 13k za ubezpieczenie od utraty pracy, w innym banku taka opłata w moim przypadku wynosiła 8k a w pozostałych 0 zł. W niektórych bankach wymagają opłacanie u nich ubezpieczenia na życie ok150zł/miesiąc wliczone w ratę w innych nie wymagają. To są właśnie te detale jak mawia Tomasz Hajto. Jak chcesz to mogę Ci przesłać na maila jedną taką ofertę, zobaczysz sobie jak to wygląda.Czyli szablony. Mam jednej ziomka wbitego w telefon od takich spraw, ale po prostu, jako wierzacy w cohones ;), zadalem tu pytanie o wasze doswiadczenia.
Wiadomo ze kazdy bierze inna kwote, ma inny wkład własny, chce inaczej splacać, ma inne przychody i wydatki, ma konta, kredyty, pozyczki, przychody w innych bankach wiec bedzie miec inne priorytety i inne oferty.
Znam asa co wzial hipoteczny na grube kwoty w "swoim" banku w ktorym jest od 15+ lat i nie sprawdzil ani jednej konkurencyjnej oferty :) bo to "jest jego bank", bo "ma historię leasingów i pozyczek" (mial duzo konsupcyjnych)...
Nie wiem gdzie go znaleźćTo podeslij na @ redakcyjnego - z gory dzieki!!
Oferta GAZPOLu
2tys wymiana butli na ich
29/39 dzierżawa (+10 jesli z licznikiem, naziemny/podziemny)
cena: 2zł/l
gwarancja ceny: 3 lata
Inna kaloryczność gazu ziemnego i plynnego, nie mozna porównywać litr do litra, kosztowo ok +20% na gazie plynnym niz ziemnym.
@Shajs @kapusta
Zgadza się?
EDIT:
jakbym nie liczył to instalacja eko-systemów w domu używanym (czyli solidny remont) nie ma ekonomicznego sensu.
Tak na szybko i najprościej jak się da:Oferta GAZPOLu
2tys wymiana butli na ich
29/39 dzierżawa (+10 jesli z licznikiem, naziemny/podziemny)
cena: 2zł/l
gwarancja ceny: 3 lata
Inna kaloryczność gazu ziemnego i plynnego, nie mozna porównywać litr do litra, kosztowo ok +20% na gazie plynnym niz ziemnym.
@Shajs @kapusta
Zgadza się?
EDIT:
jakbym nie liczył to instalacja eko-systemów w domu używanym (czyli solidny remont) nie ma ekonomicznego sensu.
Temat ciekawy, ale odpuściłem, bo wybór projektów jest biedniejszy niż w przypadku murowanych. Po prostu@MaloHombre
jakieś rozkminy o domie szkieletowym?
Może chcesz indywidualny?Temat ciekawy, ale odpuściłem, bo wybór projektów jest biedniejszy niż w przypadku murowanych. Po prostu![]()
może#rozkmina
ściana z oknem vs ściana bez okna - odległość od granicy działki.
Jeśli jest ściana z oknem w odległości 4m to czy od tej samej strony część budynku bez okien może być oddalona o 3m?
Chodzi mi o coś takiego, jedna bryła budynku dwie równoległe części ściany, jedna z oknem, druga bez:
![]()
@MaloHombre
A dlaczego zrezygnowales z danwood, u nich projekt nie jest przeciez problemem? Ponoć jedni z najelpszejszych ;) tylko slysze, ze kolejka o czasie porownywalnym do budowy tradycyjnego. Czy chodzilo po prostu o cene rozwiazania?
Generalnie w takiej konstrukcji to balbym sie wieszania obrazkow, picia z bratem i mocnego wiatru, ale mogloby mnie do niej sklonic tanie utrzymanie. Troche nie czaje tych wszystkich membran co tam wrzucaja - sam widzialem na nich gwarancje na 30 lat - i tak sie sobie wyobrazilem ich wymianę po tym czasie :)
Ja na pewno nie szedlbym w zadne eko-bajery, bo jeszcze nie nawinal mi sie zaden co by byl sensowny ekonomicznie (w naszych warunkach). Na mojej dzialce (na ktorej to ewentualnie bym rozwazyl szkieletowy) jest juz ziemny gaz, takze nie ma bata by cos przebilo sam piec :)
Przy okazji: w takiej konstrukcji szlibyscie w podlogowki, czy typowo po nordycku - zeberka (z tym ze tam olejówki na prąd, a w naszych warunkach z wodą).
W sumie to pytanie także dla domów tradycyjnych: jakie macie rozkminy podłogówka vs kaloryfery? Energooszczędność, awaryjność, ciepło odczuwalne, itp, itd.