Skoki Narciarskie

Nie do końca. Adam w swoim pierwszym mistrzowskim sezonie wygrał 11 z 19 konkursów. Zaliczył 14 podiów. Procentowo wypadł lepiej niż Prevc :)
wiadomo, ze teraz idzie latwiej pobic indywidualne rekordy, bo coraz wiecej konkursow w roku jest

Schlierenzauer szusował podobno gdzieś w niebezpiecznych miejscach i uszkodził sobie kolano. Jeśli to będzie coś poważnego to raczej kolejny sezon na straty tym razem przez kontuzje. Ma przejść badania w Austrii, a wróci do niej z Kanady we wt/śr. Talent miał może i nawet większy od Prevca, a mimo iż sporo osiągnął to jednak mógł dużo więcej. Przypominam, że ze względu na depresję i słabe wyniki wycofał się z tego sezonu po TCS.

Nie do końca. Adam w swoim pierwszym mistrzowskim sezonie wygrał 11 z 19 konkursów. Zaliczył 14 podiów. Procentowo wypadł lepiej niż Prevc :)
Tak tu się trzeba zgodzić.
Tylko, że w przypadku Prevca trzeba dodać TCS, mistrzostwa świata w lotach i pobicie kilku rekordów takich jak liczba punktów w TCS i liczba punktów w ogólę.
Tak jak pisał Gaara, rekordy teraz łatwiej bić ze względu na liczbę konkursów. Ale jakby nie było rekord to rekord a tych Prevc ustanowił w tym roku najwięcej.

Tak jak pisał Gaara, rekordy teraz łatwiej bić ze względu na liczbę konkursów. Ale jakby nie było rekord to rekord a tych Prevc ustanowił w tym roku najwięcej.
I tak, i nie.
Adam też na tamte czasy ustanowił rekord wygranych w sezonie (11).
Ustanowił też niepobite do dziś rekordy:
- przewagi w generalce TCS
- przewagi w pojedynczym konkursie TCS
- przewagi w pojedynczym konkursie PŚ
- pobitych rekordów skoczni w jednym sezonie (nie pobił tylko w Planicy i Sapporo, w Ober pobił, ale zaraz po nim o pół metra dalej skoczył Schmitt... no i w 3 konkursach przed TCS, jeszcze przed Małyszomanią)
- liczby skoków ponad HS w stosunku do liczby ogólnych skoków konkursowych
I parę innych. Nie przytoczę dokładnie, kiedyś jakiś statystyk to wrzucał na skijumping.pl

Mogę nie być do końca obiektywny, ale dla mnie większym dominatorem był Adam. Wiadomo, inne czasy, ale nie ma już skoczków, którzy potrafiliby pobić rekord skoczni w momencie gdy reszta stawki nie osiąga punktu K. Skoro już o TCS mówimy, to Małysz jest jedynym zawodnikiem, który uzyskał na koniec ponad 100pkt. przewagi nad drugim zawodnikiem. Skakał wtedy 10-15 m dalej od reszty. Co nie zmienia faktu, że Prevc zapisał się w historii i myślę, że jeszcze wiele przed nim.

Tak generalnie to wkurwiają mnie noty sędziowskie. Prevc za perfekcyjny skok dostaje 3x20, a Gangnes za równie dobry skok nie dostaje żadnej dwudziestki. Poza tym w przepisach nic nie ma o tym, że im większa odległość tym wyższe noty, a nikt nie dostanie dwudziestki bo skoczy pięknie w okolice K. Powinni ten system uprościć, bo te noty są przyznawane głównie za zasługi.

E: @MysticBęben mnie ubiegł :D

Tak generalnie to wkurwiają mnie noty sędziowskie. Prevc za perfekcyjny skok dostaje 3x20, a Gangnes za równie dobry skok nie dostaje żadnej dwudziestki. Poza tym w przepisach nic nie ma o tym, że im większa odległość tym wyższe noty, a nikt nie dostanie dwudziestki bo skoczy pięknie w okolice K. Powinni ten system uprościć, bo te noty są przyznawane głównie za zasługi.
Jeszcze na IO w Hakubie było tak, że za skok 115m na K-120 sędziowie potrafili dać 18-18,5 - właśnie za ładny styl. Masz 100% racji, ja bym najchętniej zlikwidował te noty, a sędziów trzymał, żeby ewentualnie tylko orzekali - podpórka= minus 3x5, upadek = minus 3x10.

I tak, i nie.
Adam też na tamte czasy ustanowił rekord wygranych w sezonie (11).
Ustanowił też niepobite do dziś rekordy:
- przewagi w generalce TCS
- przewagi w pojedynczym konkursie TCS
- przewagi w pojedynczym konkursie PŚ
- pobitych rekordów skoczni w jednym sezonie (nie pobił tylko w Planicy i Sapporo, w Ober pobił, ale zaraz po nim o pół metra dalej skoczył Schmitt... no i w 3 konkursach przed TCS, jeszcze przed Małyszomanią)
- liczby skoków ponad HS w stosunku do liczby ogólnych skoków konkursowych
I parę innych. Nie przytoczę dokładnie, kiedyś jakiś statystyk to wrzucał na skijumping.pl
No tak, tak. Jest trochę tego. Adam wygrał 11 konkursów na 21. I w sumie zdobył wtedy MŚ i vice. No trzeba by było przy tym porządnie usiąść i liczyć procenty, ale na co to komu.
Oczywiście też uważam, że Prevcowi do Adama brakuje jeszcze bardzo dużo.
Małysz był najlepszym skoczkiem w historii.

A tu się nie mogę zgodzić... Najlepszym był bezapelacyjnie Nykaenen. Małysza postawiłbym tuż za nim w doborowej grupce: Birger Ruud, Jens Weissflog, Janne Ahonen, może Szliri
Tak wiem wiem, trochę patriotycznie poleciałem.
Zdobył w sumie wszystko co się dało i to niejednokrotnie.

Poprawię swoją wypowiedz. Małysz był/jest najlepszym skoczkiem od kiedy oglądam skoki :lol:

Ja się na Nykaenenie "skokowo" wychowałem. Stąd poza Polakami od zawsze byłem za Finami, zwłaszcza w czasach, jak u nas skakały takie "tuzy" jak Klimowski, Kowal czy Papierz :)

Ja się na Nykaenenie "skokowo" wychowałem. Stąd poza Polakami od zawsze byłem za Finami, zwłaszcza w czasach, jak u nas skakały takie "tuzy" jak Klimowski, Kowal czy Papierz :)
Ja wtedy dopiero uczyłem się robić kupę do nocnika :D także ciężko mi mówić cokolwiek o tamtych skoczkach.

Polecam dzisiejsze MP w skokacz w Wiśle.
Po ciężkim i nieudanym sezonie przyda się chłopakom na odbudowanie sukces w postaci polskiego podium

Ktoś się wybiera? Ktoś jest na zawodach? Planuję odwiedzić jutro Wisłę przy okazji drużynówki tak aby zmieścić się w jednodniowej podróży. Wstęp na zawody za free.

Taki o to żarcik aby odświeżyć temat i przypomnieć, ze za 2,5 tyg rusza PŚ :bleed:

14910491_685977421578151_276837226856335198_n.jpg

Back