Siłownia ( rzeźba, spalanie) pytanie :)

dobre transformejszyn

I recently took part in the '10 week challenge'. I started at 207 pounds and 15.2% body fat. On the final day of my challenge I weighed 154 pounds and my body fat percentage reading was 4.95%. I lost 53 pounds (3 and a half stone) and looked a lot better for it. I have included a few pictures of the results below, click on a picture to enlarge it.

@up

Widziałem to już wcześniej i myślę, że spora porcja tych "komercyjnych przemian" właśnie w ten sposób powstaje.

zdecydowanie w jeden dzień koleś wyrzeźbił nogi, opalił się, zmienił kształt twarzy i doczepił sobie włosy

komercyjne przemiany - typu 'wypróbuj tą zasadę a spalisz 10 kg w tydzień!!!' to tak, pewnie tak jest ;)

o tym wlasnie mowia Morcik.

a tamten koles wyglada jakby na solarke uderzyl i duuuzo fatu zrzucil, podstawe mial niezla, massssa!

W swoich planach macie wyszczególniony brzuch? Jeżeli tak to które z ćwiczeń polecacie (na przyrost masy). Odpadają ćwiczenia na maszynach bo tak sięskłąda że nie mam w domu wszystkiego :)

Przy treningu nóg ile robicie serii i ćwiczeń? Ja robię przysiady ze sztangielkami (nie mam stojaków, a nie dam rady zarzucić na plecy sztangi z takim obciążeniem) wykroki chodzone oraz syzyfki na koniec. Ilość powtórzeń - aż pieką nogi ilość serii - do tej pory 4 na ćwiczenie ale zastanawiam sienad zwiększeniem.

Ja już nie ćwiczę brzucha z wyjątkiem jak czasem nam na BJJ każą robić, tak to mi szkoda czasu na siłowni, zresztą ćwiczenia podstawowe też wyrabiają. Kiedyś jak jeszcze ćwiczyłem to robiłem coś a'la ABS, po siłowym 3 ćwiczenia 2-3 serie na brzuch. Aktualnie teorię wyrobienia kaloryfera bez ćwiczeń bezpośrednio na brzuch testuję na moim kumplu który jest początkujący i robi właśnie wolne ciężary, wszystko wskazuje na to, że teoria jest zgodna z prawdą. Sam wyrobiłem 6pak na ćwiczeniach na brzuch i jedyne co mogę potwierdzić, to że nie znika :P

Co do treningu nóg to ja robię FBW (w tygodniu wychodzi 15 serii właściwych przysiadów + jeszcze parę serii rozgrzewkowych na każdy dzień), wcześniej jak robiłem splitem to 2 serie rozgrzewkowych przysiadów, 4x12 przysiadów przednich, 5x5 ze sztangą na plecach i na koniec 4x12 dzień dobry, ale to już na koniec trochę męczyło kręgosłup.

@cRe ja oprócz tego co zrobię na macie podczas treningu nie robię więcej brzucha. Poza tym martwy i ciężkie przysiady i dla mnie to już wystarczająco angażuje mięśnie brzucha. Odnośnie treningu nóg to robię 4 ćwiczenia: na maszynie czwórki i dwójki w superserii, przysiady ze sztangą z tyłu albo z przodu i na koniec suwnica. Każde cztery serie

cRe jesli mozesz tylko an hantelkach to mozesz dolozyc pistolety, bardzo fajne cwiczenie na nogi pomaga rowniez w koordynacji.

Co do brzucha moim zdaniem jesli juz chcesz go cwiczyc to rob regularnie 2-3 cwiczen np podstawowe brzuszki,skosy, unoszenie nog. 2-3 serie powtorzen tyle ile dasz rade.

Nie no ja mam widoczne mięśnie brzucha bo nie mam dużo tkanki tłuszowej. Brzucha też nie robie osobno - tak was tylko spytałem. Z ćwiczeń jakie wykonuje jeszcze to będzie tak (może dorzucicie coś wartego albo coś wyrzucicie z planu):
1 klatka barki (bardzo dobrze mi się ćwiczy w ten sposób, a na początku robiłem klatka triceps)
wyciskanie na płaskiej
wyciskanie na skośnej głową w góre
wysikanie na skośnej głową w dół
rozpiętki
żołnierskie wyciskanie
unoszenie sztangielek w bok stojąc
unoszenie sztangielek w opadzie tułowia

2 plecy + bic/tric
martwy
wisosłowanie sztangą
wiosłowanie sztangielką
szrugsy
superseria bic tris - uginanie ramion ze sztangielką, wyciskanie francuskie siedząc, uginanie ramion ze sztangą, wyciskanie francuskie leżąc

3 nogi
przysiady ze sztangielkami
wykroki chodzone
syzyfki

Nie mam jak się podciągać jeszcze ale chyba będę musiał sobie zmontować drążek. Śmiało, proszę o opinie co dorzucić co wyrzucić ale z jakimś uzasadnieniem dlaczego :)

Ja na nogi robie przysiady, hak przysiady, wykroki/ wyprosty na maszynie (zalezy od dnia), na dwojki martwy i uginanie na lezaco/stojaco (zalezy od dnia). Kazde cwiczenie po 4 serie.

A co ty na to by wywalic:

Klatka,Barki : Skosna Dol i np Unoszenie Sztangielek w bok zamienic na Dipsy?

Plecy: Wioslowanie Sztanga albo Sztangielka + Szrugsy zamiast tego dałbym Podciaganie Szeroko.

Nogi: dodał bym pistolety

@waar

dispów nie mam jak robić w domu, wole nie bawić sięw ustawianie krzeseł, nie mam drążka nad czym ubolewam i też napisałem to (czytać trzeba uważniej :)) te pistolety spróbuje i powiem jak poszło.

ja bym rozłożył to tak bardziej klasycznie:

klata+bic

plecy+tric

nogi+barki

Bo w piatek troche słabo 3 ćwiczenia, a w środę 8 :-) Wiosło sztangą musi być jeżeli nie masz drążka.

cRe a powiedz czy robisz jakieś treningi mma/bjj/mt? czy dałbyś radę rozłożyć to na 4 dni treningowe?

Hubi robienie pleców z tricepsem jest bez sensu. :D Lepiej klatka+tric i martwy+bic, bo w jednym ruchy są pchane, w drugim ciągnione

Ja robię treningi dla siebie. Dla zdrowia i wyglądu. Nie uprawiam żadnego sportu jako zawodnik. Teoretycznie dałbym radę to rozdzielić ale nie w 3 dniach jest mi wygodnie ze względu na różnego rodzaju obowiązki.

Jakbyś dał rade rozbić to na 4 dni byłoby dużo lepiej bo faktycznie dzień, w którym trenujesz plecy i jeszcze superserie tric/bic to lekka przesada. Superserii raczej nie powinno sie łączyć z innymi partiami i ćwiczeniami. Ale jeśli masz 3 dni to proponowałbym coś takiego:

1 dzień: robisz klatkę (3-4 ćwiczenia), barki (przód i bok po 1 ćwiczeniu), triceps (2 ćwiczenia)

2 dzień: plecy (3 ćwiczenia), tył barków ( 1 ćwiczenie), biceps (2 ćwiczenia)

3 dzień: tylko i wyłącznie nogi

Gwarantuję, że się nie zajedziesz na treningu, wcale nie będą to długie treningi. I nie martw się, że tylko po 2 ćwiczenia na bic/tric bo akurat w przypadku tych partii więcej nie zawsze oznacza lepiej. Wiem to z własnego doświadczenia i kolegów

kofi moim zdaniem 3-4 ćwiczenia na klatkę to za dużo :p lepiej zrobić np. skos 30 stopni 5x5, żołnierskie wyciskanie 5x5 i dipsy 5x5, jak zrobisz dobrym ciężarem, to gwarantuję, że po tych 3 ćwiczeniach jesteś wypompowany i idziesz do szatni ;) a rośnie się pięknie

Pomyślę i jutro napisze jak to zamieniłem. Pamiętajcie też że nie ćwiczę długo i nie napierdalam wielkich ciężarów. Powoli siła idzie do przodu. Tak z tygodnia na tydzień coraz lepiej się czuje. Jak zaczynałem to byle jaki ciężar był za duży, a za niedługo przekroczę 100% wagi swojego ciała przy niektórych ćwiczeniach. A jak już tu jestem to zapytam jak to u Was wygląda. Ile na płasko, przysiad, martwy no i ile waga/wzrost?

Aaajj faktycznie, nie wiem czemu napisałem 3-4, myślę jedno piszę drugie :-) dzięki za uwagę, jasne, że 3 to wystarczająca ilość i sam taką stosuję

Hubi robienie pleców z tricepsem jest bez sensu. :D Lepiej klatka+tric i martwy+bic, bo w jednym ruchy są pchane, w drugim ciągnione

Co dla kogo, wiele osób twierdzi,że Twoja metoda jest dla leniwych, bo przy klatce i tak triceps angażujemy, a przy plecach bicek, więc lepiej zrobić to mocniej na innym treningu :-)

Jest sens w ogole cwiczyc split? Troche badan czytalem i najwieksza odpowiedz hormonalną uzyskuje się cwiczac fbw w cwiczeniach angazujacych maksymalnie wiele grup miesniowych, cwiczone dynamicznie z maksymalnie duzym obciazeniem z mala iloscia powtorzen, przez krotki okres czasu (sesja ponizej godziny jesli kondycja da) z dniem (co najmniej) bez zadnych obciazen na regeneracje.

@up

Zależy od organizmu, ja ogólnie nie ćwiczę splitami, bo tragicznie się na tym czuje, do tego siła mi spada i nie mam satysfakcji z treningu. Niektórzy jak ćwiczą typowo pod siłownie, trenują tylko splitami, bo mają najlepsze efekty, a kulturyści prawie zawsze robią splity lub dzielone całkiem na wszystkie dni tygodnia, czyli na każdy dzień inna partia.

Panowie jak nie bierzecie koksu, a chcecie zajebisty trening to polecam PHAT od Layna Nortona. Spora grupa osob ze swietnymi wynikami tak trenuje.

http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=132299573 - rozpiska i krotki opis o co chodzi.

Ze splitami to jest tak, że robiąc np. klatkę + tric to bardziej męczysz triceps (i przez to w ćwiczeniach na niego będziesz miał mniej siły), ale z klatą i bicepsem to z kolei elegancko rozciągasz sobie triceps po ćwiczeniach na klatkę, a wiadomo, że nietknięty nie pozostaje po tych wszystkich wyciskaniach ;)

Ja tam wolę 5x5 z wolnymi ciężarami podobnie jak Mort i sobie chwalę. Ćwiczenia pomniejsze "dla estetyki", typu wyciskania na skosach czy sztangielkami siedząc robię na 12 powtórzeń i bez szaleństw na ciężarze, żeby już czuć mięsień. Nawet po najcięższych seriach przysiadów nie zdarza mi się uczucie "miękkich nóg" od spompowanych mięśni, a mimo to mięso na uda wchodzi aż milo. Pompa i ból w konkretnej partii wcale nie muszą być wyznacznikiem dobrego treningu.

Dyskusja split-FBW jest bezsensowna, jedno i drugie dobrze działa, jeśli umiesz sensownie to rozplanować pod siebie a nie zżynasz z czyjejś rozpiski. Trzeba znać swoje ciało i wiedzieć chociażby w jaki sposób się męczysz poszczególnymi ćwiczeniami, czy przy którychś np. bolą cię stawy itp. i na tej podstawie dobierać poszczególne ćwiczenia i partie. FBW wg mnie jest lepsze dla początkujących bo jak w szatni widzę 60kg kolesi którzy gadają o tym, że dzisiaj robili 5 ćwiczeń na biceps to mi żal dupę ściska.

Ja sam wolę FBW choćby dlatego, że jak w tygodniu mi wypadnie jeden trening to nie mam żalu, że pominąłem jakąś partię.

Po waszych sugestiach zmienię plan w ten sposób:

1 dzień klatka + biceps
wyciskanie na płaskiej, rozpiętki, skos (głowa w dół lub górę z zależności od chęci)
Uginanie ramion ze sztangielkami, uginanie ramion z gryfem łamanym

2 dzień plecy + triceps
martwy, wiosłowanie sztangą, wisłowanie sztangielkami (jak w końcu załatwie drążek to zamienie jedno wiosłowanie na podciągnaie szeroko)
wyciskanie francuskie sztangielką siedząc, wyciskanie francuskie gryfem łamanym leżąc

3 dzień nogi
przysiady ze sztangielkami, wykroki chodzone, syzyfki (spróbuje proponowane pistolety)

Ponowie też pytanie które zostąło chyba przeoczone. Ile kg w seriach robicie na martwy, płaską, przysiad, ile ważycie przy jakim wzroście.

Ja waze 75/178 i daleko mi do bycia silnym, bo choc 100pompek zrobie to np. na klate 4s x 8powtorzen biore tylko 62kg:-) Duzo pracy przede mną, ale startowałem z nieposiadania klaty w ogole, wiec patrze glownie na swoj progres a nie na rezultaty innych - innym radze to samo...

Back