Siłownia ( rzeźba, spalanie) pytanie :)

Ciekawostka. Natrafiłem dziś na shorcie FB, czarnobiały materiał o polskich kulturystach. Ich trener wypowiadał się, że jeden siada z ponad 200 kg przy wadze około 70 kg, rzuca oszczepem, skacze o tyczce. Pełna atletyka i na nikim nie robiło to wrażenia.

Niestety nie znam tytułu całego materiału a szkoda, bo z chęcią zapoznałbym się z tym.

Jeśli jest w połowie tak dobry jak dokument o starej szkole polskiego boksu, gdzie zawodnicy ruszali się jak koty i nikt nie uderzał na kwadratowo, to jest co oglądać. Jeśli ktoś kiedyś trafi na coś podobnego, to z chęcią zapoznam się z tym.

BTW w temacie boksu. Zabawne, że wiele materiałów z US opowiadających o sowieckiej szkole boksu, przypisuje nam taką samą charakterystykę. Patrząc po galach w kraju i kreatywności stylu na naszym podwórku, to nie jeden Amerykanin mógłby się zdziwić.

Niestety nie ruszamy się już tak…

Zaskoczony tym że ludzie kiedyś byli bardziej przekrojowi w każdej dziedzinie życia niż teraz, nie no kurwa :beczka:

Spierdalam, drugi i ostatni post w tym temacie, bez stresu :jjsmile:

Ciekawostka. Natrafiłem dziś na shorcie FB, czarnobiały materiał o polskich kulturystach. Ich trener wypowiadał się, że jeden siada z ponad 200 kg przy wadze około 70 kg, rzuca oszczepem, skacze o tyczce. Pełna atletyka i na nikim nie robiło to wrażenia.

Niestety nie znam tytułu całego materiału a szkoda, bo z chęcią zapoznałbym się z tym.

Jeśli jest w połowie tak dobry jak dokument o starej szkole polskiego boksu, gdzie zawodnicy ruszali się jak koty i nikt nie uderzał na kwadratowo, to jest co oglądać. Jeśli ktoś kiedyś trafi na coś podobnego, to z chęcią zapoznam się z tym.

BTW w temacie boksu. Zabawne, że wiele materiałów z US opowiadających o sowieckiej szkole boksu, przypisuje nam taką samą charakterystykę. Patrząc po galach w kraju i kreatywności stylu na naszym podwórku, to nie jeden Amerykanin mógłby się zdziwić.

Niestety nie ruszamy się już tak…
No cóż, zjadanie węglowodanów na potęgę, często śmieciowych powoduje, że społeczeństwo jest coraz bardziej zatłuszczone i coraz mniej sprawne. Ktoś może robić i 6x w tygodniu trening jak będzie zjadał produkty, które mu szkodzą to będzie mało sprawny i otłuszczony i to są fakty.

Tak odbiegając od rozważań , wczorajsza moja sesja wyglądała tak :

Drążek 160pow (drabinka do 5 i w dół - cały czas)
Poręcze 140pow - analogiczne
Hollow body z ketlami 10kg trzymane za dupy 5 serii po 30 sekund, spięcie na max

I dziś jest ciekawie, a jutro to się nasili. Czuje wszystko od karku po łydki.
Drążek i poręcze od pewnego momentu już z gumami pomocniczymi - to była mocna przeprawa

Trening prosty. Nie łatwy.

Nie lubię gościa, ale trochę tutaj daję do myślenia

Tylko naturalne trenowanie. Nie muszę się boostować, szanuję swój organizm i jego naturalne limity oraz możliwości i wolę powolny progress niż drogę na skróty ze sterydianami :fjedzia:

Nie lubię gościa, ale trochę tutaj daję do myślenia

Tak to już jest z ludźmi. Sam byłem "hejterem" sportowym dopóki sam nie wszedłem w ten świat. I tak jest z ludźmi, nienawidzą, zazdroszczą, chcieli by a nie mogą i tak to się kręci. Ale lepiej trenować naturalnie, mieć swoje 5min na pompie po treningu w dobrym świetle niż ładować towar i psuć sobie zdrowie na resztę życia które daj Bóg będzie jego większą częścią.

Kanał Powertraining jak zawsze nie zawodzi. Na ruszt tym razem wrzucony Merab Dvalishvili.

• Ćwiczenie specyficznych scenariuszy walki w wysokim tempie
• Przyrządy, strefy tętna, V2OMAX < Sprinty, interwały < Drille z partnerem, tarcze, sparingi
• Psychika - gdy panikujesz, najlepsze cardio świata idzie do kosza

Opisywany Shark Tank stosuje także Volkanovski. Coś w tym jest. Alex potrafił jako jedyny dotrzymać kroku Maxowi, deklasując go na pełnym dystansie.

Kanał Powertraining jak zawsze nie zawodzi. Na ruszt tym razem wrzucony Merab Dvalishvili.

• Ćwiczenie specyficznych scenariuszy walki w wysokim tempie
• Przyrządy, strefy tętna, V2OMAX < Sprinty, interwały < Drille z partnerem, tarcze, sparingi
• Psychika - gdy panikujesz, najlepsze cardio świata idzie do kosza

Opisywany Shark Tank stosuje także Volkanovski. Coś w tym jest. Alex potrafił jako jedyny dotrzymać kroku Maxowi, deklasując go na pełnym dystansie.

oglądałem dzisiaj rano ten materiał właśnie, kozak. Zapierdalaj na treningu, śmiej się podczas walki.

Proszę bardzo

Proszę bardzo

Dzięki stary! Nie wierzyłem, że ktoś to odnajdzie.

@Brawler098 doradził byś coś w kwestii treningu w trasie, jeżdżę po Europie, jestem w dobrej formie ok 8-9% bf, ale już nie mam pomysłu jak usystematyzować trening. Zwykle robię podciągania, dipy, pompki i przysiady z obciążeniem na plecach, stanie na rękach (docelowe 10pompek), jakieś pozycje kalisteniczne na brzuch, ale chciałbym żeby to miało ręce i nogi, co byś dorzucił i jak to rozpisał? Zostać przy tym i tylko dokładać ciężar?

@Brawler098 doradził byś coś w kwestii treningu w trasie, jeżdżę po Europie, jestem w dobrej formie ok 8-9% bf, ale już nie mam pomysłu jak usystematyzować trening. Zwykle robię podciągania, dipy, pompki i przysiady z obciążeniem na plecach, stanie na rękach (docelowe 10pompek), jakieś pozycje kalisteniczne na brzuch, ale chciałbym żeby to miało ręce i nogi, co byś dorzucił i jak to rozpisał? Zostać przy tym i tylko dokładać ciężar?

Dorzuć bicie czarnuchów na pace..
@Siwy25_1 powiedział że przyrosty idą jak złe, forma jak żyletka..

Gumy możesz zawsze dorzucić. Mało miejsca zajmują a mogą urozmaicić

Szedlbym raczej w naturalną progresję ćwiczeń. Powiedzmy robisz podpór przodem, następnie podpór z jednej ręki, następnie z jednej ręki i jednej nogi, następnie znów pełny podpór tylko na samych palcach, potem odejmujesz palce, znów odejmujesz kończynę, jak już to osiągniesz to podnosisz nogi powyżej poziomu głowy itp

Masz co robić na lata. Generalnie sztuka jest zrozumieć, że wszystkie pozycje w kalistenice to jest hollow body - to jest absolutna baza i trzon w zwisach i podporach. I masz różne ułożenia : side body czyli hollow bokiem, arch body czyli odwrotność hollow (na brzuchu) itp do tego możesz urozmaicić trening i podokładac gumę.

Podzielilbym to na : góra pozycje poziome, dół - całość, góra pozycje pionowe.

Masz jeszcze aspekt izometrii - bardzo podnosi siłę maxymalna, z resztą izometria to 3/4 kalisteniki, bo nie jesteś w stanie robić pompek na jednej ręce dopóki nie opanujesz samego utrzymania pozycji itp

Dam Ci przykład góry poziom

Podpór przodem jednorącz 4x30 sekund na stronę
Pompki jednorącz na kolanach 4x12 na stronę
Hollow body 4x30 sekund
Side body 4x30 sekund
Arch body 4x30 sekund
+Skakanka 7-10 minut

To tylko wygląda niewinnie

Szedlbym raczej w naturalną progresję ćwiczeń. Powiedzmy robisz podpór przodem, następnie podpór z jednej ręki, następnie z jednej ręki i jednej nogi, następnie znów pełny podpór tylko na samych palcach, potem odejmujesz palce, znów odejmujesz kończynę, jak już to osiągniesz to podnosisz nogi powyżej poziomu głowy itp

Masz co robić na lata. Generalnie sztuka jest zrozumieć, że wszystkie pozycje w kalistenice to jest hollow body - to jest absolutna baza i trzon w zwisach i podporach. I masz różne ułożenia : side body czyli hollow bokiem, arch body czyli odwrotność hollow (na brzuchu) itp do tego możesz urozmaicić trening i podokładac gumę.

Masz jeszcze aspekt izometrii - bardzo podnosi siłę maxymalna, z resztą izometria to 3/4 kalisteniki, bo nie jesteś w stanie robić pompek na jednej ręce dopóki nie opanujesz samego utrzymania pozycji itp

Hollow body 4x30 sekund
Side body 4x30 sekund
Arch body 4x30 sekund
+Skakanka 7-10 minut

Podbieram sobie te Pompki jednorącz, wygląda kozacko. Do tej pory robiłem archer push ups, też fajna wixa

Podbieram sobie te Pompki jednorącz, wygląda kozacko. Do tej pory robiłem archer push ups, też fajna wixa
Zdecydowanie ćwiczenia z masą ciała robią robotę pod każdym względem. Ciekawie też się przekładają na obciążenia. Przykładowo walczę teraz o to by robić pompki na samych kciukach, bo na dwóch już robię i siła palców i całych przedramion urosła bardzo. Ketlla 90kg dwoma palcami na kilkanaście ruchów w podnoszeniu z ziemi z zapasem.

Kalistenika daje te możliwości przetrenowania od największych do absolutnie najmniejszych mięśni.

Hollow body 4x30 sekund
Side body 4x30 sekund
Arch body 4x30 sekund
+Skakanka 7-10 minut

Co do tych pompek jednorącz, to po prostu trzymasz tak podpór i "tyle"?

Chciałbym masy złapać tak do 89kg maks KMWTN. Chatgpt podpowiedział żeby robić PPL w wersji z różnymi podciągnięciami, dipami, pompkami itd. Do tego dorzucę to co Brawler podpowiedział, nie wszystko na raz żeby się nie zajechać plus te gumy i mam nadzieję, że coś ruszy.
Polećcie jakaś dobrą kamizelkę z obciążeniem, bo ten plecak już mnie denerwuje, a tak to bym sobie wrzucał co trening 0.5kg wiecej i progresował

Chciałbym masy złapać tak do 89kg maks KMWTN. Chatgpt podpowiedział żeby robić PPL w wersji z różnymi podciągnięciami, dipami, pompkami itd. Do tego dorzucę to co Brawler podpowiedział, nie wszystko na raz żeby się nie zajechać plus te gumy i mam nadzieję, że coś ruszy.
Polećcie jakaś dobrą kamizelkę z obciążeniem, bo ten plecak już mnie denerwuje, a tak to bym sobie wrzucał co trening 0.5kg wiecej i progresował
Najlepsze znajdziesz tutaj

Ja polecam od Bushido, mają 40-50kg nawet.

Back