Seriale

Zależy ,dwuręczne jak widzisz to 3 kg maks tam ,ceremonialne więcej.Jednoręczne chyba z 1200 g
miecze miały od 400 do 800 gram, 1500 mialy miecze katowskie :) wez sobie kilogram maki i proboj nim machac szybko chociaz przez kilka minut. przekonasz sie ze nie mogly miec wiecej :) Oj, zęby zjadlem na rycerstwie. Robiłem wczesne sredniowiecze, a wiec slowian i wikingów, i XIII wiek

miecze miały od 400 do 800 gram, 1500 mialy miecze katowskie :) wez sobie kilogram maki i proboj nim machac szybko chociaz przez kilka minut. przekonasz sie ze nie mogly miec wiecej :) Oj, zęby zjadlem na rycerstwie. Robiłem wczesne sredniowiecze, a wiec slowian i wikingów, i XIII wiek

Uprawiałeś rycerstwo?Po pierwsze kwestia wyważenia ,łatwiej kilogramowym mieczem niż paczką mąki

Przepraszam, mój błąd, miecze miały do 1,5 kg, ale rycerskie zwykle kilogram, piechota używała czasem tych po 2 kg, ale nie rozmawiamy o piechocie.
jesli walczyles bez tarczy(a prawie zawsze sie walczylo bez tarczy) to uzywalo sie miecza od kilograma do poltora kiograma. Teraz sprawdzilem zrodla, bo dawno w tym nie siedzialem.
I oczywiscie ze latwiej kilogramowym mieczem. Co nie zmienia faktu ze zadne miecze, nawet półtorareczne, najciezsze, nie mogly miec wiecej niz 2 kg. \

http://mieczesredniowieczne.pl/waga-miecza/ tu troche o tych mitach

No jeżeli chodzi o jednoręczne i półtoraki to tak.Góra w jednej ręce miał dwuręczny w drugiej tarczę
Dlatego to jest fantastyka. Raz, po co mu tarcza jesli ma pelna zbroje, dwa, dlugich mieczy nie da sie uzywac jedna reka, chyba ze ksiazce :)

Dlatego to jest fantastyka. Raz, po co mu tarcza jesli ma pelna zbroje, dwa, dlugich mieczy nie da sie uzywac jedna reka, chyba ze ksiazce :)
Jak typ ma 240 cm wzrostu ,co jest możliwe i 180 kg waży co jest możliwe(naturalnie nie jest to coś zwyczajnego) ,a 3 kg miecz

Nie mam ,ale są tacy ludzie ,najwyższy miał chyba 251.Pudzian ważył 180 kg jakbył w strongmanach zapewne

I ten najwyższy miał problemy ze zdrowiem, serce nie nadąrzało pąpować krwi, ciągle osłabiony organizm i zwykle szybka śmierć z powodu niewydolności serca :)
Serio, ja cały czas mowiłem o średniowieczu i rzeczywistosci a Ty o ksiazce ;p

Góra miał migrenę mocną.Z resztą jak umarł miał 35 lat,jakiś typ nie z średniowiecza miał 2,49 i 56 lat przeżył w obecnych czasach .
Ale Ogar jest za to postacią realną

Panowie a propos seriali:
leciec 3 sezon house of cards czy zaczac homeland?

Homeland fajne przez pół pierwszego sezonu. Potem już tylko wkurwialo mnie.

A 3 sezon HoC jakoś nie może mi wejść. pierwszy odcinek oglądałem na 5 partii. Drugiego jak na razie na dwie i nie jestem w połowie. Coś nie może mnie ten sezon zainteresować, wciągać wciągnąć. PoprPoprzednie sezony lykalem szybko, odcinek po odcinku.

Homeland fajne przez pół pierwszego sezonu. Potem już tylko wkurwialo mnie.

A 3 sezon HoC jakoś nie może mi wejść. pierwszy odcinek oglądałem na 5 partii. Drugiego jak na razie na dwie i nie jestem w połowie. Coś nie może mnie ten sezon zainteresować, wciągać wciągnąć. PoprPoprzednie sezony lykalem szybko, odcinek po odcinku.
Bo ta częśc jest o upadku Franka, kiedy jego miecz się od niego odbija i każdy go opuszcza i zdradza. Dlatego nie będzie tutaj intryg genialnych, są, ale nie wychodzą. Mnie to także nie podeszlo ale swoje smaczki ten sezon ma.

fianł TWD bez szaleństw, tak jak cały sezon
teraz ogarniam The 100 na początku myślałem, że to jakaś bajka dla nastolatków, ale teraz już drugi sezon i zmieniłem zdanie coraz lepiej

Bo ta częśc jest o upadku Franka, kiedy jego miecz się od niego odbija i każdy go opuszcza i zdradza. Dlatego nie będzie tutaj intryg genialnych, są, ale nie wychodzą. Mnie to także nie podeszlo ale swoje smaczki ten sezon ma.
dzieki kurwa mac za spoiler!
zaczne homelanda w takim razie.

I tak dalej mnie wkurwia to, że wikingowie nie walczą w hełmach i wygrywają. Ba, większość nawet zbroi nie ma czasem, co już jest kolosalnym debilizmem. Dlatego sceny bitew mnie bolą w tym serialu i ciesze sie ze w trzeciej części prawie ich nie ma.
Temu zawdzięczają szybkość :D
Miecze nawet kilograma nie miały/mają? Nieźle. Rakieta do tenisa lżejsza, ale nie aż tak dużo jak myślałem :D

A mi się TWD podoba dalej, zmienia się, spełnia oczekiwania. Oglądam to jak historię pewnych osób, a nie czy mi się podoba czy nie ;-)

Temu zawdzięczają szybkość :D
w rzeczywistości to nie tak wyglądało. szybkość nic im nie da gdy byle cięciem można było zrobić kuku :) co im da szybkość gdy przeciwnik ma pełną zbroje i nie mają go jak ciąć? Bo mieczem da się przebić zbroje tylko pchnięciami, a te są prawie niemożliwe do wykonania długim mieczem w bitwie. Faktem jest, że zbroje mieli ograniczone, tylko przyszywanice, w czasach Ragnara już kolczugi, ale hełm to podstawa :)

Służby Specjalne właśnie się skończyły. Ktos w ogóle wie czy będą kręcić drugi sezon, jak tak to kiedy? Chyba, że Vega ma inne plany na przyszłość np: jakieś samobójstwo czy coś:)

comment_vOMLRfc3he4DoXxneXxUSss2sPWb2KxB,w400.jpg

Back