Powódź

Niby minęło 27 i 14 lat od największych powodzi, a wniosków nie wyciągnięto. Problem zbagatelizowany, zbiorniki nie opróżnione, infrastruktura stara i niesprawdzana od lat. Do tego ekolodzy i patodeweloperka budująca na bagnach... This is fine.

@respect trzymaj się tam Byku!
Działamy na rejonie.
Jest kilka ekip od zabezpieczania workami z piachem. Ja działam przy „wyprowadzkach”.
Jutro od rana wynosimy cały parter szkoły na wyższe piętra. Nowa szkoła, w zeszłym roku oddana do użytku…

Jest bardzo gęsta atmosfera na mieścinie, naprawdę ładunek emocjonalny jest ogromny.

Vx3zArMSG7auaqMylF6e7d17qv6ZUC9a.png
WX298nILu0sRagmC0TaIeScVkh3YcfKj.png
r7ehMBiqGSBrlp2tbBxX4hUd4P8ORKCx.png

Przejebane jak bardzo człowiek jest bezradny wobec żywiołu. Chujowe to wszystko, wina ludzi bo sami budowali na terenach zalewowych, wina polityków i władz samorządowych bo bagatelizowały problem, a teraz chuj człowieka strzela jak widzi ogrom ludzkiego nieszczęścia. Wszędzie jebana betonoza, brak melioracji. I wkurwia niemiłosiernie "dej" na powodzian, bo ubezpieczenia nie ma albo firmy ubezpieczeniowe dały polisy na wszystko poza szkodami wyrządzonymi przez wodę. Państwo z kartonu kurwa jego mać :latajacaslomkaptysiowa: I winnych jak zwykle nie ma i nie będzie.

To zawsze są drażliwe i trudne do rozwiązania kwestie a pogląd na nie bardzo się zmienia w zależności którym podmiotem tematu jesteśmy
Nie wiem jaką powierzchnie te zbiorniki by ocaliły, ale zgaduje że dość sporą w skali kraju. Myślę też, że ilość wywłaszczonych rodzin nie byłaby bardzo duża. Skoro nasi krajanie potrafią dać w 1 dzień kilka baniek na drony dla Ukrainy, dać 300k na pogrzeb Adamowicza, oraz robić inne zabawne zrzutki to myślę że i tutaj mogliby zadbać o interes tych rodzin i swój. Ale kwestia organizacji, chęci itd. To też nie takie banalne.

Kurwa, rozmawiam w przerwie ze strażakami z OSP - byli gotowi do działania i umacniania wałów na widawie oraz na odrze w Kamieńcu, Gajkowie itp od wczoraj od rana. Decyzja pozwalająca im na działanie zapadała dopiero dziś o 10...

U mnie też nastroje podłe i nie wiadomo w co wierzyć - poszła (niesprawdzona) informacja, że mają coś kombinować z jazem zastawkowym na widawie celem ochrony części wrocławia

Trzymaj się Byku. Takie sytuacje budują żelaznych facetów.
Dzięki Panowie. Ja generalnie jestem spokojny o siebie i mój dobytek, ale żal mi tych wszystkich ludzi, którzy są w bezpośrednim zagrożeniu plus to co się wydarzyło na Ziemii kłodzkiej, zdjęcia, filmy, apele znajomych na socialach o pomoc itd. Przybijające.

Najgorsze w tym jest to, że człowiek zdaje sobie sprawę, że po pierwsze można było tego, może nie uniknąć, ale znacznie ograniczyć.
Po drugie, Ci ludzie teraz mogą liczyć głównie na dobrych ludzi wokół a nie na tą skurwiałą władzę.
Po trzecie, pamiętam jak długo rejon podnosił się po powodzi w 97’.

Kurwa, rozmawiam w przerwie ze strażakami z OSP - byli gotowi do działania i umacniania wałów na widawie oraz na odrze w Kamieńcu, Gajkowie itp od wczoraj od rana. Decyzja pozwalająca im na działanie zapadała dopiero dziś o 10...

U mnie też nastroje podłe i nie wiadomo w co wierzyć - poszła (niesprawdzona) informacja, że mają coś kombinować z jazem zastawkowym na widawie celem ochrony części wrocławia
Oczywiście że tak zrobią. Wrocław jest dla nich miastem wizerunkowym

Ale nie martw się nieoficjalnie napisze że we Wroclaw mają jebnąć 2 fale, jedną w połowie tygodnia, druga na weekend. Nie opanują tego żywiołu raczej.

Grubo, sołtysowa Kamieńca Wrocławskiego oficjalnie powiedziała teraz na zebraniu wiejskim, że jest plan wysadzenia wałów i prosi wszystkich o zebranie się na wałach bo z ludźmi nie wysadzą…

Edit. Nie mówię że to jest prawda ale sam widziałem nagranie jak te słowa padają z jej ust. Na grupach i forach kurwa zawrzało teraz

Grubo, sołtysowa Kamieńca Wrocławskiego oficjalnie powiedziała teraz na zebraniu wiejskim, że jest plan wysadzenia wałów i prosi wszystkich o zebranie się na wałach bo z ludźmi nie wysadzą…

Edit. Nie mówię że to jest prawda ale sam widziałem nagranie jak te słowa padają z jej ust. Na grupach i forach kurwa zawrzało teraz
A co mówiłem? .... Otworzcie oczy

A z ludźmi wysadzą, po to wprowadzili stan klęski żywiołowej, policja i wojsko za szmaty Cię ściągnie i finał

Last edited:
Tusk trzyma szurie za mordę, neutralizuje. Natomiast PiS zrobiło co szuria chciała.

Tutaj artykuł o tym jak minister z PiS przekazuje informację o zatrzymaniu budowy zbiorników, czyli tego co chciała babka z zielonych

Jest jeszcze jedna partia żyjąca w symbiozie z szuria:
View attachment 108604

View attachment 108605
Jak ogranicza szurie?
Tym, że usuwają stare posty Jak Zielińską jednocześnie,,naturalizacja" Odry, która znacząco utrudni budowę zbiorników?
Czy może przyszłe zerwanie umów na atom z Koreańczykami oraz te przygłupy samorządowe z Po chcące blokować budowę portów i elektrowni bo parafrazując klasyka ,,jesteśmy fanami ekologii tak jak my ją rozumiemy"?

O tej minister środowiska od Hołowni nie wspominając i Trzaskowskim z mądrościami o Turowie...
Jeszcze przedstawiasz mi Justynę Soche i jakieś fan page fejsowe: mimo, że dobrze wiesz, że od kiedy Mentzen przejął partie to sporo pokemonów odleciało aby nie powtórzyć sytuacji z wyborów w 2023 za co teraz Korwinisci go nie lubią :korwinlaugh:
BTW: zacznij wklejać linki a nie screeny. Czasami facebook blokuje niektóre linki ale jak wstawisz na początku linku xxx to przechytrzysz Zuckenberga plus na twoim miejscu szukałbym postów Korony Brauna bo oni pewnie usuwają jak Zieloni :roberteyeblinking:

Strzelam, że paru Braunowców bym tam znalazł. Korona Brauna pewnie usuwa posty jak Zieloni i ich ministrze.
Pytanie tylko jaka była wycena nieruchomości itp.
Zawsze jest tak, że ludzie protestują jak rząd chce coś zbudować na ich ziemi. Autostrady, elektrownie zbiorniki. To akurat nie ich wina, że w głęboko w chuju mają wyższe cele kiedy chce się ich wywalić z dorobku życia.
W państwie prawdziwie demokratycznym powinno się ich przekonać pieniędzmi (nawet dużo wyższymi niż rynkowa wartość nieruchomości), u nas jest wycena z klucza i albo się zgadzasz, albo możesz iść do sądu. Buldożery i tak wjeżdżają a Ty się możesz sądzić o ile masz za co.

Trzeba rozliczyć wszystkich którzy blokowali budowę umocnień, niezależnie z jakiej partii.

::jondance::
Polska myśl polityczna jest taka, że jeśli polityk mający władzę powie, że popijanie ogórków kiszonych mlekiem jest głupie to...
...Patryk Jaki i Szczerba (w zależności od roku i rządzącej partii) powiedzą, że to mit oraz że oni tak robią i żyją.
Więc znajdziemy od PiSu do Po, a te małe partyjki sprzeciwiają się wszystkiemu dla sportu, bo w sumie zawsze każde rozwiązanie ma wady I zawsze jest coś kosztem czegoś ale...
... To ich model biznesowy...
Chociaż trzeba przyznać, że Mentzen trochę zdyscyplinował towarzystwo
Do tego myślenie w perspektywie jednej kadencji...

Back