Ja o swoim doświadczeniu w piłce nie będę się nawet rozpisywał chłopaku, ale w dużym skrócie mogę ci tylko napisać, że nie opieram się tylko na statystykach. Ty udajesz, że nie widzisz, że porównałeś topowego defensywnego pomocnika z topowymi ofensywnymi pomocnikami? Przecież to właśnie oczywiste, że ci drudzy najprawdopodobniej wykręca lepsze liczby jeśli chodzi o gole.
endrju masz rację.
wcześniej był dobry przykład:
piję kawkę, mam trochę czasu, to popatrzę na statystyki, liczby, cyfry.....
pierwsze 114 meczów w chelsea: cole palmer i frank lampard jr.
frank zaczynał w chelsea bardzo dawno- 2001- 03 (114 meczów).
cole palmer- 2023-24.
trenerzy:
lampard: claudio ranieri i jose mourinho (ostatnie mecze z tych 114)
palmer: mauricio pochettino i enzo maresca
w skrócie, to panowie mauricio i enzo proponowali dużo pressingu, a z obrony do ataku często przechodzili szybciutko.
panowie claudio i jose, to z kolei raczej więcej posiadania piłki, budowania (ranieri) i mourowania czasami.
to już nam dużo mówi, ale dalej.
czego ta statystyka nie mówi, a sprawdziłem.
w pierwszych 114 meczach w chelsea:
1. gole z rzutów karnych:
lampard- 2
palmer- 16
2. średnia podań na mecz:
lampard - 45-50
palmer- 30- 35
celność tych podań internet podaje pomiędzy 78-80 % u lamparda, palmer to 75-77%
3. odbiory/ przechwyty
lampard to około 2,5
palmer 1,5.
czyli spokojnie możemy zrobić mema z tym co napisałem powyżej i będzie on wyglądał zupełnie inaczej, a dalej dotyczył pierwszych 114 spotkań obu piłkarzy.
teraz pytanie- budujesz drużynę jako pierwszy wybór masz tych dwóch podobno ofensywnych pomocników.
możesz zabrać jednego- którego?
ja od siebie podpowiem tylko, że jeden z tej dwójki w czasie tych pierwszych 114 meczów stworzył pewną serię.
seria ta to 164 mecze premier league rozegrane z rzędu, co jest rekordem w premier wśród graczy z pola.
ten sam gość jest jednym z dwóch piłkarzy, którzy strzelali 10 lub więcej goli w 10 kolejnych sezonach ligowych- drugi to wayne rooney.