Piłka nożna

myślałem, że coś się ruszyło a tu takie rozczarowanie. Czas na radykalne zmiany w naszej piłce. Wygląda na to, że to moze być paskudny rok dla polskich sportowców.

Legia w rewanżu ma jakieś szansę, dobrze, że Ljuboja coś urwał w końcówce. Ruch i Lech raczej pozamiatane. Rywal Ruchu moim zdaniem najmocniejszy ze wszystkich rywali polskich drużyn, włącznie z Helsinborgiem.

liga szwedzka jest słaba a pakuje naszym "najlepszym" zespolom po 3 bramki, nie wiem czy sie smiac czy plakac, jedyny przeciwnik budzacy jakikolwiek respekt jest victoria ktora w tamtym roku jakos sobie radzila w lm, jednym slowem od euro nasza piłka osiagnela dno absolutne

Nie wiem co możnaby zmienić. Reprezentacja to inna rozmowa. Kluby mają swoje szkółki, budżety napewno duzo większe niz nasi rywale, a zawodnicy w Polsce dostają pieniadze niewspółmierne do umiejetności. Poprostu grać nie umiemy i tyle.

Legia znowu biorąc Urbana na trenera walnęła sobie sama w stopę. Lipa jak wszystko na raz odpadnie zwłaszcza, ze w zeszłym sezonie postawa Legionistów cieszyła chyba wszystkich w Polsce. cóż słaba ta na sza pilka ...

Póki zdziadziałe komuchy z pzpn-u oraz ich ziomale wciąż będą przy korycie, to sytuacja w polskiej piłce się nie zmieni - taka prawda.

W "Skórze..." pojawił się filmik z młodym Polakiem, który przeszedł do Udinese. Poliglotą to on raczej nie będzie, ale zdarzyło mu się powiedzieć coś sensownego na temat panującej chu*ozy w polskiej piłce:
- Nie mam zamiaru więcej grać w polskiej lidze. Przez tych 16 meczów poznałem Ekstraklasę od środka i zdążyłem się przekonać, jaki to brud, smród i obłuda. Wolałbym zakończyć karierę, zamiast znów grać w Polsce - mówi w rozmowie z serwisem 2x45.com.pl. <br style="color: rgb(68, 68, 68); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 11px; line-height: 13px; " />
<br style="color: rgb(68, 68, 68); font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 11px; line-height: 13px; " />
- Na przykład podejście wielu piłkarzy - byle jak najwięcej napchać do kieszeni, a jak najmniej z siebie dać. Poza tym u nas zupełnie nie docenia się młodych zawodników. Możesz prezentować naprawdę dobry poziom i decydować o wynikach, ale większy kontrakt i tak ma 30-latek, który całe życie kisi się w tej lidze i nie grał w żadnych wielkich meczach. Moim zdaniem wszyscy powinni być traktowani równo, a nie, że młody, to pewnie zaraz mu odwali, więc lepiej niech dostaje mniej niż starszy. Mentalność i sposób rozumowania niektórych ludzi w polskiej piłce to dramat - tłumaczy.

jak to jest ?

-Kluby mają coraz więcej pieniędzy

- Wydają coraz więcej na transfery

- Piłkarze zarabiają więcej.

- Sprowadzają trenerów z zagranicy

- Jeżdżą na profejsonalne obozy przygotowawcze

- Młodzież jest coraz lepsza.

A co roku w piłce jest coraz gorzej :D ?

Ja już się nie wkurwiam bo to jest komedia, nie ma czym się podniecać bo to nie piłkarze tylko cyrkowcy.

Jebać polską piłke, przez następnych 5 lat nie obejrze żadnego meczu oprócz reprezentacji o punkty. Dla mnie to są cioty bez honoru i ambicji.

Tak jak powiedział młody Pawłowski ( bramkarz Udine)

- Nie mam zamiaru więcej grać w polskiej lidze. Przez tych 16 meczów poznałem Ekstraklasę od środka i zdążyłem się przekonać, jaki to brud, smród i obłuda. Wolałbym zakończyć karierę, zamiast znów grać w Polsce - mówi w rozmowie z serwisem 2x45.com.pl.

- Na przykład podejście wielu piłkarzy - byle jak najwięcej napchać do kieszeni, a jak najmniej z siebie dać. Poza tym u nas zupełnie nie docenia się młodych zawodników. Możesz prezentować naprawdę dobry poziom i decydować o wynikach, ale większy kontrakt i tak ma 30-latek, który całe życie kisi się w tej lidze i nie grał w żadnych wielkich meczach. Moim zdaniem wszyscy powinni być traktowani równo, a nie, że młody, to pewnie zaraz mu odwali, więc lepiej niech dostaje mniej niż starszy. Mentalność i sposób rozumowania niektórych ludzi w polskiej piłce to dramat - tłumaczy.

EDIT: patrząc na polskie zespoły to i tak nie ma znaczenia kto będzie mistrzem więc wasze dywagacje są próże czy Śląsk jest najsłabszy. Ktokolwiek by nie byl efekt taki sam, wiec dla mnie i Podbeskidzie może być mistrzem. Może i lepiej by się to oglądało bo by coś powalczyli.

Cala nasza czolowka ligi liczy kazdy grosz i na transfery bardzo malo wydaje. Dopoki pzpn sie caly nie zmieni i mysle prezesow naszych klubow to z roku na rok bedzie gorzej

to dopiero w tym roku. A zatrudnianie Smolarków, Liuboji czy Sobiechów ?

PZPN nic tu nie ma do rzeczy bo kluby są już zarządzane jako osobne firmy w większości.

Mysle, ze taka Legia nie szkoli swoich wychowanków wg wytycznych Pzpnu czy innych "pomocnych" inicjatyw tego związku.

Smolarek, Ljuboja za darmo. Poloni nie wliczam bo tam wojceichowski duzo sary wlozyl i przeplacil za bardzo duzo pilkarzy.

Nie no PZPN nic nie ma wcale jakby wprowadzili, ze nie dadza licencji jezeli ktos nie ma akademi to nic by nie zmienilo. Szkolenia dla trenerow juniorow tez moga organizowac itp, itd.

No wlasine brawo dla Legii, ze zdecydowala sie na utworzenie akademi. Co prawda tylko ktorys zablysnie i chca nie wiadomo jakie pieniadze za niego i go sprzedaja wkoncu taniej no ale to juz jest cos

Pensja dla naszych grajkow jest o 10 razy za duza. Ale napisales, ze wydaja wiecej na transfery i z tym nie moge sie zgodzic.

Tak samo, jak z mojej strony trudno się zgodzić z bagatelizowaniem roli pzpn-u w rujnowaniu polskiej piłki. Nawet jeśli oficjalnie klubów nic nie łaczy z leśnymi dziadami, to i tak to wszystko jest ze sobą mocno powiązane. Kumpel awansuje kumpla, itd. - ja nie rozumiem, jak może być dobrze, skoro o polskiej piłce decydują złodzieje i debile? Nowe stadiony, stara bida. Gdybym interesował się samą piłką bardziej niż trybunami, to chyba bym się załamał. :D

Nowe stadiony to inwestycje przede wszystkim za nasze pieniądze. A za to co dzieje się w naszej piłce odpowiada PZPN OZPN i inne stare leźne dziadki, które sportowo i tematycznie tkwią jeszcze w latach 70-80. Dodatkowo teraz każdy chce tylko kabze napchać albo kumpla wkręcić na jakieś stanowisko. Potrzeba radykalnych zmian. Szkoda czasu i nerwów. Prezesem powinna być taka osoba jak między innymi Jerzy Dudek.

gdzieś słyszałem dziś, że Van Persie dogadany z Juve. Ile w tym prawdy ? wg mnie zła decyzja, powinien zostać na wyspach wydaje mi się, że może z nim być jak z Dennisem Bergkampem piłkarz wybitny ale do Serie A się nie nadawał.

Prezes krajowego związku piłkarskiego to kolejne, świetne stanowisko, na które może się wpraszać Dudek nie posiadając żadnego doświadczenia w dziedzinie. Poza tym, abstrahując od mojej niechęci do tej osoby po tym jak wyszło na jaw ile chciałby zarabiać, ktokolwiek nie byłby "prezesem z zewnątrz" i tak rozbije się o beton na pozostałych stanowiskach wysokiego szczebla w PZPNie.

Prezes krajowego związku piłkarskiego to kolejne, świetne stanowisko, na które może się wpraszać Dudek nie posiadając żadnego doświadczenia w dziedzinie. Poza tym, abstrahując od mojej niechęci do tej osoby po tym jak wyszło na jaw ile chciałby zarabiać, ktokolwiek nie byłby "prezesem z zewnątrz" i tak rozbije się o beton na pozostałych stanowiskach wysokiego szczebla w PZPNie.

TJ, chyba za szybko pochłonąłeś tą wiadomość . Bo okazało się , że to kłamstwo , z tym iż Dudek chce tak dużo zarabiać. Jurek nawet się bardzo wkurwił i chciał do sądu pozwać tego kogoś, kto tą informację wymyślił.

Rozumiem, że bezgranicznie wierzysz w to co napiszę Dudek na fejsbuku. Zdajesz sobie sprawę, że obie strony równie dobrze mogą mówić nieprawdę? Dudek pozwał kogoś? Nie? Jak nie to znaczy, że nie jest taki pewien że wygra (jak to było z KSW pozywającym Najmana).

A ja rozumiem , że Ty wierzysz w słowa pismaczków z brukowców ;)? Wolę wierzyć Jurkowi niż im , bo jak się przekonałem,w naszych większych mediach za grosz obiektywności nie ma. Jedynym portalem na którym redaktorzy piszą prawdę jest chyba tylko... MMArocks.

Powiedzmy, że moja decyzja komu tu wierzyć jest głębiej umotywowana niż tylko lekturą tekstu w PS i odpowiedzi Dudka.

Okej . Każdy ma prawo do swojego zdania.

Cristiano, Messi, któryś z Hiszpanów • Komu dałbyś Złotą Piłkę?

Interpretuję Złotą Piłkę jako nagrodę dla najlepszego piłkarza sezonu. W tej chwili wydaje się, że jest to nagroda za całą karierę lub zawsze przypada temu samemu piłkarzowi, którego wielu uważa za najlepszego. A mnie tłumaczyli, że jest to nagroda za sezon lub rok. Futbol ciągle jest sportem drużynowym i najważniejsze jest, która drużyna wygrywa. Dlatego dla mnie musi być to piłkarz, którego zespół zrobił coś wielkiego. A takimi są Chelsea, która wygrała Ligę Mistrzów, Real Madryt, który wygrał najtrudniejszą Ligę świata, i City, które wygrało fantastyczną Ligę, być może najbardziej pasjonującą w historii Premier League. Złotej Piłki nie musi wygrać piłkarz, który nic nie wygrał, mimo że jest bardzo dobry. Jak tę nagrodę może wygrać Messi, skoro nie zwyciężył ani w Lidze, ani w Lidze Mistrzów? Trzeba nagrodzić drużynę za fantastyczny sezon. Nie zmienię swojego myślenia, ale szanuję ludzi, którzy głosują.

Sergio Ramos, Casillas •

Oni również wygrywali i rozegrali niesamowity sezon. Cristiano także, dochodząc przy tym do półfinału Euro. Nie będę robić żadnej kampanii. Przyjmę wynik. Ale jeśli dajesz Złotą Piłkę któremuś z moich piłkarzy lub trofeum dla Realu, daj to drugie.

Cristiano czy Messi?

Obaj są bardzo dobrzy. Najlepszy jest jednak ten, kto ma więcej dobrych wyników ze swoim klubem w danym momencie i danym sezonie. Dwa lata temu Cristiano strzelił więcej goli, ale wygrał jedynie Puchar Króla. Messi strzelił mniej, ale wygrał Ligę i Ligę Mistrzów. Messi był lepszy. Teraz Cristiano strzelił mniej, ale wygrał Ligę, a z reprezentacją, która nie jest superpotentatem, dotarł do półfinału Euro. Kolektyw jest ważniejszy niż indywidualności, dlatego Cristiano jest lepszy.

EDIT: Dodałem 2 kolejne pytania. Warto wspomnieć , że Real wygrał 5:1 z LA Galaxy.

"Real Madryt, który wygrał najtrudniejszą Ligę świata" ahahhahahahahhahahahha , tak trudna ta liga ,że liczą się 2 zespoły, a trzeci traci do wicemistrza 30 punktów ,a do mistrza 40

już nie wspomne o ilosci strzelonych bramek 121/114 ,a cała reszta poniżej 60

Najtrudniejsza ze względu na Barcelone , najlepszą w swojej historii i przerwanie jej hegemonii,to miał raczej Mou na myśli. Sam jestem zdania , że najtrudniejsza jest Premier League.

Wygrali z Barcą , a City i każdy inny zespół mógłby nie dać rady ;]

Złota piłka jest za sezon indywidualny i dostanie ją Messi poraz 4.

Jeżeli za sezon indywidualny to wytłumacz mi jakim cudem mógł on ją dostać w 2011 roku? Wtedy indywidualnie lepszy był CR skoro tak. Ale dostanie i tak Messi , za nazwisko .

Ja jestem zdania , że ZP powinna byc tak rozdawana w poprzednich latach : 2009 (Messi) 2010 (Sneijder) 2011 (Messi) 2012( Cristiano). Tyle , nie widze innych opcji. W 2010 roku , przy całym szacunku dla tych dwóch geniuszy, ani Pchła ani CR nie zasługiwali na bycie na podium w ZP.

Back