Piłka nożna

po tym roku jak RvP nie bedzie kandydatem jakims mocniejszym to zwatpie. :)

oczywiscie zakladajac taka forme Robina do konca sezonu (wiem, ze to malo mozliwe, ale Holender pokazuje na co go stac).

do tego kpina jest nazywanie ligi hiszpanskiej jako 'najwazniejszej', ale to juz pomine.

Jeśli to ma być nagroda indywidualna to nie wiem jakim prawem RvP nie był w trójce. W zeszłym sezonie niemal samotnie ciągnął przedszkole Wengera w tym jest ostoją Junajted przy złej grze obrony.

Swoją drogą znany futbolowy intelektualista i twórca maksymy "goals are overrated" Jonathan Wilson skrytykował sens nagrody indywidualnej w sporcie drużynowym: http://sportsillustrated.cnn.com/soccer/news/20130107/lionel-messi-ballon-dor/

Messi zasłużenie wygrał, nawet nie chce mi się o tym dyskutowac, napiszę tylko, że ten kto uważa, że Messi nie powinien wygrac naprawdę jest nieobiektywny.

Co do 11 to nawet się nie wypowiem, zaskoczony jestem, że wybrali wszystkich z ligi hiszpańskiej, co nie zmienia faktu, że ta liga jest obecnie chyba rzeczywiście najsilniejsza.

Messiemu nalezala sie ta nagroda jak psu buda-zdziwilbym sie gdyby bylo inaczej.

Natomiast jedenastka roku to zenada na maksa-gdzie Pirlo,RvP,Schweinie czy Moller?

Tak z ciekawosci do kolegow statystykow, zdarzylo sie kiedys tak ze w 11 roku nie bylo ani jednego zawodnika ktory nie bral udzialu w finale CL?

Nie kupujem tego

Co do 11 to nawet się nie wypowiem, zaskoczony jestem, że wybrali wszystkich z ligi hiszpańskiej, co nie zmienia faktu, że ta liga jest obecnie chyba rzeczywiście najsilniejsza.

I tu chodzi o to chyba
....

"Nie kupuje kłamstwa bo nie stać Mnie na to, nie daje w zastaw bo potem nie płacą..."

Dla mnie Messi może wygrać jeszcze Złotego fiuta, złota kaczke, oscara i plebiscyt gala najpiękniejsi, szanuje go, ale dla mnie jest tylko 1 najlepszy piłkarz na świecie (Ronaldo) i nawet setki trenerów, dziennikarzy i kapitanów mi nic innego nie wmówią... mam swój gust, swoją opinie, oglądam mecze, widze i czytam jak Ronaldo haruje, patrze jak ucisza Camp Nou... 91 bramek Messiego tego nie zmieni, to Ronaldo jest numerem 1 :) a i tak wiadomo, że głosowanie na ZP to głosowanie na tego kogo się najbardziej lubi, tak jak Mou powiedział w sporcie gdzie w 1 drużynie gra 11 piłkarzy (+rezerwa) nie można rozdawać nagród indywidualnych.

juz kiedys tu pisalem, ale to napisze jeszcze raz.

Złota Piłka FIFA, a dawna Złota Piłka FF, to zupełnie dwie różne rzeczy.

Jak kiedyś uważałem tę nagrodę za mega prestiżową i ogromne wyróżnienie, tak dzisiaj nie robi na mnie większego wrażenia,

komentator cyfry plus / kiedys polsat sport/ Przemysław Pełka stracil noge

narazie swieza sprawa , niewiadomo czy nowotwor czy wypadek

Pierwsze zgrzyty po gali Złotej Piłki. Thiago Silva, kapitan Brazylijczyków, przyznał, że głosował na pierwszym miejscu na Cristiano, a FIFA zaliczyła mu pierwszy głos na Messiego, a drugi na Cristiano. Z kolei portugalski selekcjoner Gabonu, Paulo Duarte, chciał głosować na Cristiano, ale FIFA nie wysłała mu papierów, chociaż o nie zabiegał.

to Messi i Ronaldo graja w ataku? :-)

dla mnie to nigdy nie beda typowe 9, Messi zapierdala od pomocy do bramki, CR od bramki do bramki. Falcao i RvP to typowi napastnicy.

Mogą być nawet jedynką nie dziewiątką, ale grają w Ataku to każdy wie :-)

Falcao i RVP to typowe dziewiątki, które nie udzielają się tak jak CR i LM, a mimo to mają znacznie mniej goli ( Falcao teraz goni Crisa).

ja bym tego tak nie nazwal, sa zawodnicy grajacy w ataku i zapierdalajacy po calym boisku. sam Mourinho bodajze wspominal, ze obojetnie gdzie wystawi CR'a, on i tak wie co ma robic i gdzie sie pojawiac. teraz zrobmy to samo z Falcao, RvP czy Lewandowskim. :-)

jesli porownujesz ilosc bramek z hiszpanskiej i angielskiej to troche jalowa dyskusja, dla mnie te ligi roznia sie mega, szczegolnie gra w obronie. fizycznosc ligi angielskiej, szczegolnie w grze obronnej nie sprzyja wielu bramkom. wystarczy spojrzec jak wygladaja srodkowi obroncy w hiszpanii a w lidze angielskiej. :-)

To jest bez znaczenia bo jak masz wystawić 11 roku to wiadomo, że nie dasz ich do pomocy. Na papierze grają w ataku, a reszta już nie ma znaczenia.

W lidze mistrzów też mają więcej goli, a obrońcy słabi nie są. A po za tym CR grał w Anglii i także miał Złotego buta jałowa dyskusja.

ale liga mistrzow to znacznie krotszy okres i moglo sie potoczyc roznie, wiadomo, ze ta dwojka kroluje. zreszta, jak sie ma asystenta jak Iniesta to wiadomo kto bedzie krolowal. nie zabieram nic LM i CR, sa najlepsi na swiecie, ale napastnikiem ich bym nie nazwal. RvP ma dobry sezon i zobaczymy w tej najwazniejszej fazie LM jak sobie poradzi United i ile jeszcze strzeli.

no, zloty but z iloscia 31 bramek. ile mial Messi w tamtym sezonie? :) 31 to troche mniej niz 50.

naprawde uwazasz, ze obroncy z hiszpanii graja podobnie do angielskich? widziales jakis mecz Stoke? Sunderlandu? te druzyny nie graja 'zbytnio' ofensywnie, w hiszpanskiej to wyglada inaczej.

ja nie pisalem, ze graja slabo. dla mnie to jest inny styl, graja ofensywnie, czesto wlaczaja sie do akcji, rozgrywaja. boczni obroncy graja prawie skrzydlowych, przykladem tu moze byc Alba. dla mnie angielska zawsze bedzie bardziej 'zachowawcza' liga, tam nie gra sie na hura, pilnuje wyniku, duzo walki. nie krytykuje hiszpanskiej, po prostu jest inna.

Liga hiszpańska jest najsilniejsza? Już widzę jak w Premier League Levante zajmuje 6. miejsce...

A ta XI roku to jakaś żenada. Podobnie jak obecność Guardioli w trójce najlepszych trenerów 2012 roku.

Ktoś tam wcześniej napisał, że to chyba najsilniejsza liga. Ja uważam, że jest absurdalnie przereklamowana i liczbę drużyn możnaby ograniczyć do 10 :D

Barca, Real, Atletico, Malaga + dawna Sevilla/ Valencia/ Bilbao.

Reszta to nie jest najwyższy poziom, ale w każdej lidze są słabsze kluby.

Z tym, że w Hiszpanii słabsze kluby są obecnie bardzo słabe. To czysto hipotetyczne stwierdzenie, ale uważam, że żaden z klubów Premier League nie broniłby się w Primera Division przed spadkiem.

@baju

Ostatnie wyniki w PL zaprzeczają Twojej teorii o obronie tej ligi.

Co do ligi hiszpańskiej- np taki MC, albo Chelsea nie miałyby łatwo dostac się do pierwszej trójki. Ogólnie kiedyś było więcej solidnych drużyn w tej lidze, takich jak Sevilla, Valencia, Villareal czy Athetic, teraz wygląda to gorzej.

to co, teraz ostatnimi wynikami sie tylko kierujemy? wiadomo, ze mowie ogolnie, nie tylko o tym sezonie. pisalem o solidnosci obrony i walce, ktorej w hiszpanskiej nie widze (az takiej). to subiektywna opinia. to, ze ostatnio dzieje sie duzo dziwnych rzeczy w angielskiej (najczesciej za sprawa Arsenalu, nie wiem o chuj im chodzi :-)) nie znaczy, ze teraz zacznie sie luz i gra mega ofensywna. wyjatek potwierdza regule?

dla mnie w hiszpanskiej panuje wiekszy 'luz' w obronie. a co do opinii na temat jaka liga jest najlepsza to chyba wiadomo jakie mam zdanie, ale nie chce tutaj sie na ten temat produkowac, kazdy ma swoj gust, jeden lubi to, drugi tamto. pomysl Escobara z 10 druzynami w hiszpanskiej dla mnie ma mega sens. :-)

Ostatnio dużo tych wyjątków, City, United, Arsenal :)

Kiedyś PL było tak jak mówisz, ligą defensywną, bardzo "siłową".

Kiedyś we włoskiej to dopiero była defensywa, z tego co pamiętam to tylko Milan grał ofensywnie i otwarcie, reszta catenaccio - dosłownie nie dało się oglądac. Teraz jest to nawet widowiskowa liga, Juve teraz gra bardzo fajnie.

Back