Kulinaria

Dwa zimowe, proste, rozgrzewajace przepisy.

CHILI CON CARNE

PicsArt_11-25-08.54.30.jpg


Pol kilo mielonego wolowego
Duza cebula
4 zabki czosnk
Seler naciowy
Kukurydza
Czerwona fasola
Papryka chil
Czekolada gorzka 70%
Pomidory z puchy
Tymianek
Kumin
Ziarna kolendry

Smazymy miecho, szklimy srednio siekana cebule i dodajemy kumin w proszku oraz miazdzone nasiona kolendry.
Dorzucamy siekany czosnek i chili (ja daje jedna duza z nasionami i jest ogien)
Dodajemy seler naciowy i dusimy z 10 min. Dorzucamy pomidory, kukurydze, fasole i dwie kostki czekolady.
Sol pieprz do smaku.
Dusimy wszycho 20 min, odkrywamy i redukujemy az bedzie dosc geste.
Jemy.



Francuska zupa cebulowa z grzanką

PicsArt_11-25-08.55.08.jpg


4 cebule
Bulion
Biale wytrawne wino
Cayenne
Maslo
Tymianek
Biale pieczywo
Ser cheddar

Cebule kroimy w grube plastry i szklimy na sporej porcji masla przez 20 min w niskiej temperaturze. Ma sie rozpadac ale nie przypalic. Zalewamy winem gdy zacznie sie brazowic. Dodajemy swiezy tymianek i zwiekszamy ogien. Zalewamy bulionem.
Pieczywo rumienimy w tosterze lub na patelni z niewielka iloscia oliwy.
Doprawiona sola i pieprzem cayenne zupe wlewamy do zaroodpornego naczynia docelowego. Kladziemy na nia tosta, sypiemy cheddarem i tymiankiem. Zapiekamy na gornym grillu az ser sie rozpusci. Jemy.
 
Dwa zimowe, proste, rozgrzewajace przepisy.

CHILI CON CARNE

View attachment 5050

Pol kilo mielonego wolowego
Duza cebula
4 zabki czosnk
Seler naciowy
Kukurydza
Czerwona fasola
Papryka chil
Czekolada gorzka 70%
Pomidory z puchy
Tymianek
Kumin
Ziarna kolendry

Smazymy miecho, szklimy srednio siekana cebule i dodajemy kumin w proszku oraz miazdzone nasiona kolendry.
Dorzucamy siekany czosnek i chili (ja daje jedna duza z nasionami i jest ogien)
Dodajemy seler naciowy i dusimy z 10 min. Dorzucamy pomidory, kukurydze, fasole i dwie kostki czekolady.
Sol pieprz do smaku.
Dusimy wszycho 20 min, odkrywamy i redukujemy az bedzie dosc geste.
Jemy.



Francuska zupa cebulowa z grzanką

View attachment 5051

4 cebule
Bulion
Biale wytrawne wino
Cayenne
Maslo
Tymianek
Biale pieczywo
Ser cheddar

Cebule kroimy w grube plastry i szklimy na sporej porcji masla przez 20 min w niskiej temperaturze. Ma sie rozpadac ale nie przypalic. Zalewamy winem gdy zacznie sie brazowic. Dodajemy swiezy tymianek i zwiekszamy ogien. Zalewamy bulionem.
Pieczywo rumienimy w tosterze lub na patelni z niewielka iloscia oliwy.
Doprawiona sola i pieprzem cayenne zupe wlewamy do zaroodpornego naczynia docelowego. Kladziemy na nia tosta, sypiemy cheddarem i tymiankiem. Zapiekamy na gornym grillu az ser sie rozpusci. Jemy.
siemano przyjacielu czarliego
 
Dwa zimowe, proste, rozgrzewajace przepisy.

CHILI CON CARNE

View attachment 5050

Pol kilo mielonego wolowego
Duza cebula
4 zabki czosnk
Seler naciowy
Kukurydza
Czerwona fasola
Papryka chil
Czekolada gorzka 70%
Pomidory z puchy
Tymianek
Kumin
Ziarna kolendry

Smazymy miecho, szklimy srednio siekana cebule i dodajemy kumin w proszku oraz miazdzone nasiona kolendry.
Dorzucamy siekany czosnek i chili (ja daje jedna duza z nasionami i jest ogien)
Dodajemy seler naciowy i dusimy z 10 min. Dorzucamy pomidory, kukurydze, fasole i dwie kostki czekolady.
Sol pieprz do smaku.
Dusimy wszycho 20 min, odkrywamy i redukujemy az bedzie dosc geste.
Jemy.



Francuska zupa cebulowa z grzanką

View attachment 5051

4 cebule
Bulion
Biale wytrawne wino
Cayenne
Maslo
Tymianek
Biale pieczywo
Ser cheddar

Cebule kroimy w grube plastry i szklimy na sporej porcji masla przez 20 min w niskiej temperaturze. Ma sie rozpadac ale nie przypalic. Zalewamy winem gdy zacznie sie brazowic. Dodajemy swiezy tymianek i zwiekszamy ogien. Zalewamy bulionem.
Pieczywo rumienimy w tosterze lub na patelni z niewielka iloscia oliwy.
Doprawiona sola i pieprzem cayenne zupe wlewamy do zaroodpornego naczynia docelowego. Kladziemy na nia tosta, sypiemy cheddarem i tymiankiem. Zapiekamy na gornym grillu az ser sie rozpusci. Jemy.
Dzięki za CHILI CON CARNE TAKIE COŚ WŁASNIE LUBIE !
 
Dwa zimowe, proste, rozgrzewajace przepisy.

CHILI CON CARNE

View attachment 5050

Pol kilo mielonego wolowego
Duza cebula
4 zabki czosnk
Seler naciowy
Kukurydza
Czerwona fasola
Papryka chil
Czekolada gorzka 70%
Pomidory z puchy
Tymianek
Kumin
Ziarna kolendry

Smazymy miecho, szklimy srednio siekana cebule i dodajemy kumin w proszku oraz miazdzone nasiona kolendry.
Dorzucamy siekany czosnek i chili (ja daje jedna duza z nasionami i jest ogien)
Dodajemy seler naciowy i dusimy z 10 min. Dorzucamy pomidory, kukurydze, fasole i dwie kostki czekolady.
Sol pieprz do smaku.
Dusimy wszycho 20 min, odkrywamy i redukujemy az bedzie dosc geste.
Jemy.



Francuska zupa cebulowa z grzanką

View attachment 5051

4 cebule
Bulion
Biale wytrawne wino
Cayenne
Maslo
Tymianek
Biale pieczywo
Ser cheddar

Cebule kroimy w grube plastry i szklimy na sporej porcji masla przez 20 min w niskiej temperaturze. Ma sie rozpadac ale nie przypalic. Zalewamy winem gdy zacznie sie brazowic. Dodajemy swiezy tymianek i zwiekszamy ogien. Zalewamy bulionem.
Pieczywo rumienimy w tosterze lub na patelni z niewielka iloscia oliwy.
Doprawiona sola i pieprzem cayenne zupe wlewamy do zaroodpornego naczynia docelowego. Kladziemy na nia tosta, sypiemy cheddarem i tymiankiem. Zapiekamy na gornym grillu az ser sie rozpusci. Jemy.
Będzie jedzone, mam nadzieję, że jutro.
 
Dwa zimowe, proste, rozgrzewajace przepisy.

CHILI CON CARNE

View attachment 5050

Pol kilo mielonego wolowego
Duza cebula
4 zabki czosnk
Seler naciowy
Kukurydza
Czerwona fasola
Papryka chil
Czekolada gorzka 70%
Pomidory z puchy
Tymianek
Kumin
Ziarna kolendry

Smazymy miecho, szklimy srednio siekana cebule i dodajemy kumin w proszku oraz miazdzone nasiona kolendry.
Dorzucamy siekany czosnek i chili (ja daje jedna duza z nasionami i jest ogien)
Dodajemy seler naciowy i dusimy z 10 min. Dorzucamy pomidory, kukurydze, fasole i dwie kostki czekolady.
Sol pieprz do smaku.
Dusimy wszycho 20 min, odkrywamy i redukujemy az bedzie dosc geste.
Jemy.



Francuska zupa cebulowa z grzanką

View attachment 5051

4 cebule
Bulion
Biale wytrawne wino
Cayenne
Maslo
Tymianek
Biale pieczywo
Ser cheddar

Cebule kroimy w grube plastry i szklimy na sporej porcji masla przez 20 min w niskiej temperaturze. Ma sie rozpadac ale nie przypalic. Zalewamy winem gdy zacznie sie brazowic. Dodajemy swiezy tymianek i zwiekszamy ogien. Zalewamy bulionem.
Pieczywo rumienimy w tosterze lub na patelni z niewielka iloscia oliwy.
Doprawiona sola i pieprzem cayenne zupe wlewamy do zaroodpornego naczynia docelowego. Kladziemy na nia tosta, sypiemy cheddarem i tymiankiem. Zapiekamy na gornym grillu az ser sie rozpusci. Jemy.
O, tego mi było trzeba, proste i smaczne (pewnie).
Nie mam ostatnio czasu, żeby robić coś trudnego, daję okejkę.
 
Dwa zimowe, proste, rozgrzewajace przepisy.

CHILI CON CARNE

View attachment 5050

Pol kilo mielonego wolowego
Duza cebula
4 zabki czosnk
Seler naciowy
Kukurydza
Czerwona fasola
Papryka chil
Czekolada gorzka 70%
Pomidory z puchy
Tymianek
Kumin
Ziarna kolendry

Smazymy miecho, szklimy srednio siekana cebule i dodajemy kumin w proszku oraz miazdzone nasiona kolendry.
Dorzucamy siekany czosnek i chili (ja daje jedna duza z nasionami i jest ogien)
Dodajemy seler naciowy i dusimy z 10 min. Dorzucamy pomidory, kukurydze, fasole i dwie kostki czekolady.
Sol pieprz do smaku.
Dusimy wszycho 20 min, odkrywamy i redukujemy az bedzie dosc geste.
Jemy.



Francuska zupa cebulowa z grzanką

View attachment 5051

4 cebule
Bulion
Biale wytrawne wino
Cayenne
Maslo
Tymianek
Biale pieczywo
Ser cheddar

Cebule kroimy w grube plastry i szklimy na sporej porcji masla przez 20 min w niskiej temperaturze. Ma sie rozpadac ale nie przypalic. Zalewamy winem gdy zacznie sie brazowic. Dodajemy swiezy tymianek i zwiekszamy ogien. Zalewamy bulionem.
Pieczywo rumienimy w tosterze lub na patelni z niewielka iloscia oliwy.
Doprawiona sola i pieprzem cayenne zupe wlewamy do zaroodpornego naczynia docelowego. Kladziemy na nia tosta, sypiemy cheddarem i tymiankiem. Zapiekamy na gornym grillu az ser sie rozpusci. Jemy.
W pizdę:tiphatb:
 
Ej, przymierzam się do kuraka w marynacie wg receptury DobregoSkuna sprzed kilku stron wcześniej. Mam do Was pytanie - czy sos ostrygowy można zastąpić sosem rybnym, czy to zupełnie inny smak?
 
Widze ze gowno na forum sie wylewa hektolitrami wiec dla zluzowania sytuacji zarzuce przepis.

Domowej roboty spaghetti z mielonym indykiem w sosie grzybowo smietanowym.

PicsArt_12-17-09.10.17.jpg



Makaron:
mąka durum-semolina 300 g
3 jajka
ciepla woda
Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie spozywcza i na godzine do lodowy.
Walkujemy na cienko, podsypujemy maka i zwijamy rulon.
Kroimy w cienkie paski na spaghetti, w grubsze na taghliatelle.
Obsypujemy maka i suszymy na blacie godzine lub dwie.

Makaron mozna pominac i kupic gotowy syf ale nie polecam.

Sos
Na patelni topimy maslo i szklimy drobno siekana cebule i biala czesc pora.
Odkladamy na talerz.
Smazymy grzyby (u mnie brazowe pieczarki) i jak beda ladnie spieczone dorzucamy cebule z porem. smazymy mieso mielone z indyka (moze buc kazde inne) i dorzucamy do grzybow.
Dodajemy siekany zabek czosnku, chili i po chwili zalewamy smietana 20% z odrobina wody. Dodajemy groszek z puchy (pozdro Michal) lub mrozony.
Wrzucamy makaron do gotujacej wody.
Makaron sie gotuje, sos sie redukuje i jak bedzie git to nakladamy na talerze, posypujemy swiezo siekana kolendra i jemy.
Pozdro chopaki i wiecej luzu!
 
Widze ze gowno na forum sie wylewa hektolitrami wiec dla zluzowania sytuacji zarzuce przepis.

Domowej roboty spaghetti z mielonym indykiem w sosie grzybowo smietanowym.

View attachment 5296


Makaron:
mąka durum-semolina 300 g
3 jajka
ciepla woda
Wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie spozywcza i na godzine do lodowy.
Walkujemy na cienko, podsypujemy maka i zwijamy rulon.
Kroimy w cienkie paski na spaghetti, w grubsze na taghliatelle.
Obsypujemy maka i suszymy na blacie godzine lub dwie.

Makaron mozna pominac i kupic gotowy syf ale nie polecam.

Sos
Na patelni topimy maslo i szklimy drobno siekana cebule i biala czesc pora.
Odkladamy na talerz.
Smazymy grzyby (u mnie brazowe pieczarki) i jak beda ladnie spieczone dorzucamy cebule z porem. smazymy mieso mielone z indyka (moze buc kazde inne) i dorzucamy do grzybow.
Dodajemy siekany zabek czosnku, chili i po chwili zalewamy smietana 20% z odrobina wody. Dodajemy groszek z puchy (pozdro Michal) lub mrozony.
Wrzucamy makaron do gotujacej wody.
Makaron sie gotuje, sos sie redukuje i jak bedzie git to nakladamy na talerze, posypujemy swiezo siekana kolendra i jemy.
Pozdro chopaki i wiecej luzu!


w chuj roboty, a porcyjka na dwa widelce czyt. jak dla dziecka.
 
Stołuję się w pewnym punkcie gastronomicznym przy uczelni. Jedną z moich ulubionych surówek jest COLESLAW.

Dzisiaj patrzę na paragon, a tam wbite... KOLESŁAW !!!

:mjsmile:

:wtf2:

:DC:

Myślałem, że tam jebnę ze śmiechu. Mogli jeszcze dopierdolić bardziej i nazwać ją CZESŁAW

:DC:
 
Stołuję się w pewnym punkcie gastronomicznym przy uczelni. Jedną z moich ulubionych surówek jest COLESLAW.

Dzisiaj patrzę na paragon, a tam wbite... KOLESŁAW !!!

:mjsmile:

:wtf2:

:DC:

Myślałem, że tam jebnę ze śmiechu. Mogli jeszcze dopierdolić bardziej i nazwać ją CZESŁAW

:DC:
Tak naprawdę Coleslaw nie jest polską nazwą i skoro wszyscy wymawiają "KOLESŁAW" co jest błędem to tak samo ktoś sobie może spolszczyć nazwę w pisowni. Tak mi się wydaje. Coś jak keczup itp.
 
Back
Top