Kryptowaluty

do… 10tys
ciekawe-skad-wzial-na-to-pieniazki-typowy-polak-nosacz-malpa.jpg

To prawda ALE od czerwca zupełnie nie opłaca się mieć IKE lub IKZE i inwestować zagraniczne przez wysrany mBank (sam tam mam i jestem w trakcie przenoszenia). Jest tak dlatego, ze obniżyli próg od którego pobierają opłatę za samo trzymanie zagranicznych aktywów z 500tys do… 10tys. Opłata nie jest duża ale w perspektywie 20-30, czy nawet więcej lat robi różnicę. Jeśli ktoś myśli o inwestowaniu zagranicznym przez IKE/IKZE to jedynie bossa. A jeśli nie przez IKE/IKZE to najlepsze jest xtb
Racja, w tej samej sytuacji jestem. Dlatego mówiłem niestety tylko wybór dwóch. Osobiście czekam jeszcze chwilę z przenosinami bo toczy się postępowanie UOKiKu i mBank się trochę zesrał, już nawet ankiety rozsyłali odnośnie inwestycji w aktywa zagraniczne. Chcą pewnie wybadać rynek. Daje im czas do października i jak nic w temacie się nie poprawi to też przenoszę. Co do innych inwestycji będę celował pewnie w xtb albo jakiś zagraniczny makler/broker do tego. Myślałem o IB/Lynx ale to muszę jeszcze rozeznanie zrobić

Racja, w tej samej sytuacji jestem. Dlatego mówiłem niestety tylko wybór dwóch. Osobiście czekam jeszcze chwilę z przenosinami bo toczy się postępowanie UOKiKu i mBank się trochę zesrał, już nawet ankiety rozsyłali odnośnie inwestycji w aktywa zagraniczne. Chcą pewnie wybadać rynek. Daje im czas do października i jak nic w temacie się nie poprawi to też przenoszę. Co do innych inwestycji będę celował pewnie w xtb albo jakiś zagraniczny makler/broker do tego. Myślałem o IB/Lynx ale to muszę jeszcze rozeznanie zrobić
Ogarniasz sprawy podatkowe przy zagranicznym brokerze? To mnie najbardziej zniechęca.

Ogarniasz sprawy podatkowe przy zagranicznym brokerze? To mnie najbardziej zniechęca.
Jak nie bawisz się w spekulację tylko długoterminowo trzymasz to raczej nie ma dużego problemu. Zresztą na polskich kontach jak np masz zagraniczne spółki dywidendowe to i tak musisz sam policzyć podatek od dywidendy.
Mnie zajbardziej zniechęca rozkminianie różnych opłat ukrytych itp.

Ja też z mBanku wykurwiam w okolicach października. Za tą zmianę w TOiP i formę informowania o niej (próba wprowadzenia klienta w błąd, że nie dotyczy IKE) podjebałem ich do KNF i Rzecznika Finansowego :cool:
Myślę że przejdę do BOSSy bo nie wiem czy będzie mi się chciało rozkminiać zagraniczne konta maklerskie.

lol, gdzie moje kryptojachty? Dlaczego kurs BAT spada? Z moich 2 dolarów zrobiło się 1,5!
XD
O nie, zmienność na rynku krypto! Jak mogło do tego dojść!?
Jak coś ma ruszyć w górę to dopiero po nowym roku.
Teraz nas czeka cyrk z koroną część 3 i ciekawa zima. To nie ma z czego węszyć wzrostów na jakichkolwiek aktywach :childcry:

chyba że lokaty Jak stopy wypierdolą na 10%:beczka:

Back