Konflikt Rosja-Ukraina

Jedyny ksiądz którego szanuję (oczywiście na pewno jest masa księży którzy też na uznanie zasługują) . Niech sobie będzie tym księdzem i wciska ciemnocie te religijne bajeczki, ale jako człowiek który walczy o prawdę o wołyniu jest w chuj kozakiem
Jednocześnie walcząc z rakiem. A te chuje obrzezane będą z niego robić ruskiego agenta a te poliniackie pelikany będą to łykać i powtarzać za nimi

Zawsze mnie zatanawia czy tacy funkcjonariusze kalkulują. Czy liczą na póżniejszą zbiorową amnezję obywateli a może właśnie na wybaczenie. Może się okazać przecież, że gdy Rzeczypospolita wróci nad Wisłę, będą musieli po ulicy chodzić chyłkiem. To samo z funkcjonariuszami gnojącymi obywateli za brak maski.

No cóż, póki co, wszystko wskazuje na to, że te wybory będą sygnałem dla nich, żeby zaczęli kalkulować.

Zawsze mnie zatanawia czy tacy funkcjonariusze kalkulują. Czy liczą na póżniejszą zbiorową amnezję obywateli a może właśnie na wybaczenie. Może się okazać przecież, że gdy Rzeczypospolita wróci nad Wisłę, będą musieli po ulicy chodzić chyłkiem. To samo z funkcjonariuszami gnojącymi obywateli za brak maski.

No cóż, póki co, wszystko wskazuje na to, że te wybory będą sygnałem dla nich, żeby zaczęli kalkulować.
Oni nie kalkulują, oni to mają we krwi. Mam kilku dobrych znajomych w psiarni i jak mówią mi co się tam teraz dzieje to klekajcie narody. Strach, podpierdalanie, zamordyzm, negatywna selekcja jeszcze gorsza niż zawsze. Ludzie, ktorzy byli spoko, albo pospierdalali na emeryturę albo siedzą cicho i się nie wychylają.

Ukraińcy uczą się od Polaków czy Polacy od Ukraińców takiej patologii?
FzoL7Q5WwAkr3Ei.jpg

– Podczas wojny każdy popełnia błędy. Robi dobre i złe rzeczy. To zupełnie inna rzeczywistość. Nie wszystko, co zrobiło UPA i OUN uważam za dobre, ale podkreślę jeszcze raz — to była wojna. My wtedy zrobiliśmy wiele złych rzeczy, ale Polacy też nie byli święci w historii. Jesteśmy w takim miejscu, kiedy powinniśmy sobie nawzajem przebaczyć. Pamiętać o tym, ale wybaczyć i stworzyć nowe relacje. Mamy przecież wiele kart wspólnej historii, które były dobre. Są też takie, które były złe i teraz to wiemy. Najwyższy czas to zmienić – mówi żołnierz Azowa.

To jakiś jeden z większych ukraińskich tygodników papierowych (ukazuje się od 1997) a i portal internetowy duży też mają.

"Redakcja „Kontroli Prawnej” z udziałem posłów ludowych, dziennikarzy, osób publicznych i działaczy antykorupcyjnych opublikowała raport „Korupcja w terenowych ośrodkach werbunkowych”. Oparta na otwartych źródłach, przedstawia fakty dotyczące korupcji i nadużyć podczas wojny. Jej celem jest zwrócenie uwagi opinii publicznej na fakt korupcji systemowej w TCK w czasie stanu wojennego, która nie tylko nie została przezwyciężona, ale wręcz stała się katastrofalna w czasie wojny.

Raport zawiera epizody prawdziwych faktów przekupstwa i nadużyć w czasie wojny. W szczególności sprawa skandalicznego komisarza wojskowego Odessy Jewgienija Borysowa , szefa punktu zbornego Kirowogradzkiego TCC, kapitana Jewgienija Sztanko, szefa komisariatu wojskowego obwodu jaworowskiego obwodu lwowskiego i lokalnych aktorów. przewodniczącego wojskowej komisji lekarskiej, aferę wokół lwowskiego obwodowego komisarza wojskowego Ołeksandra Tiszczenki , który jest jednocześnie deputowanym lwowskiej sejmiku z partii Sługa Narodu i inni.

„Analiza rejestru sądowego pokazuje, że korupcja wśród komisarzy wojskowych ma charakter systemowy. W całej Ukrainie ujawniane są przypadki, gdy komisarze wojskowi nie tylko nie wzywają pewnych osób do pieniędzy, ale wręcz przeciwnie, fałszują dokumenty o niezdolności do służby wojskowej i ułatwiają przekraczanie granicy” – czytamy w raporcie .

Publikacja zawiera również informacje z własnych źródeł „Kontroli Prawnej” oraz opowieści personelu wojskowego Sił Zbrojnych Ukrainy, według których prawie każdy komisarz wojskowy został „milionerem”.

„Według jednego z wojskowych „w moim mieście komisarz wojskowy zwolnił już na podstawie zaświadczeń tyle osób z Odessy i Charkowa”. Prowadzone są zapytania za 12 tysięcy dolarów, mówią, że jesteś niezdolny do służby przez trzy miesiące, a właściwie wyjeżdżasz z nią. „Teraz Bóg jest w dystrykcie - komisarz wojskowy… Mają wzbogacenie. Teraz zarabiają normalnie na wojnę i upelyaet. Jeśli zacznie się coś gorszego niż wiosna zeszłego roku, jak w Kijowie, to już ich na Ukrainie nie będzie. Myślę, że każdy burmistrz i komisarz wojskowy ma już paszport cudzoziemca ”- cytuje się w raporcie wojsko.

Na podstawie przedstawionych w raporcie faktów autorzy zmuszeni są stwierdzić, że korupcja w TKK jest korupcją nr 1 na Ukrainie, a fakt ten podważa zaufanie społeczeństwa do nowopowstałych i zreformowanych organów, a także stanowi zagrożenie totalne.

„Korupcja jest niszczycielską siłą, która niszczy nasze państwo, podkopuje morale i niestety pokazuje, że ukraińska elita nie jest gotowa do zaakceptowania europejskich standardów zarządzania państwem, ale nadal wyznaje ideologię kolonialnego wzbogacania się na wzór sowiecki” – czytamy w artykule. podsumował .

Generalnie na wschodzie bez zmian. Sami się przyznają, że mają sowiecką mentalność. I sorry, ale tym razem nie chciało mi się translatora poprawiać. Tym bardziej, że tym razem to nie angielski, a nie znam rus/ukr i byłoby to karkołomne zadanie.

W tym kraju prawdę o Wołyniu ma odwagę pisać lewicowy i niszowy "Przegląd"

"Nie ma symetrii między ludobójstwem dokonanym przez OUN-B i UPA a operacją „Wisła"

"Czym był nacjonalizm ukraiński i dlaczego doprowadził do takich zbrodni? Był ukraińską formą faszyzmu nastawioną na współpracę z III Rzeszą, do której doszło podczas II wojny światowej. Jest to fakt historyczny i nie zmieni tego wybielanie ukraińskiego nacjonalizmu jako rzekomego ruchu demokratycznego i niepodległościowego, jak przedstawiano to na emigracji ukraińskiej po 1945 r. i jak to się dzieje w niepodległej Ukrainie po 2004 r."

"W latach 30. i na początku lat 40. XX w. przywódcy OUN uważali Polskę za głównego wroga."

Ryszard Szawłowski, politolog i specjalista z zakresu prawa międzynarodowego, który analizował zbrodnie nacjonalistów ukraińskich od strony prawnej, sklasyfikował zbrodnie ukraińskie na Polakach wyżej niż niemieckie i sowieckie, jako specjalnie kwalifikowaną zbrodnię ludobójstwa, którą określił łacińskim terminem genocidium atrox (ludobójstwo zwyrodniałe). Zakwalifikował tak zbrodnie popełnione przez OUN-B i UPA na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej, dlatego że było to ludobójstwo totalne” (całościowe), charakteryzujące się ponadto stosowaniem naj- bardziej barbarzyńskich tortur wobec zabijanych ofiar. Wyjątkowość ludobójstwa wołyńsko-małopolskiego polegała też na tym, że zostało ono dokonane nie przez aparat państwowy, ale przez organizację konspiracyjną na terenie okupowanym do 1944 r. przez Niemcy hitlerowskie.

Część ukraińskich elit politycznych zbudowała sobie przeświadczenie o szczególnych zasługach Stepana Bandery i jego ruchu politycznego dla powstania niepodległej Ukrainy (faktycznie nacjonaliści ukraińscy nie mieli żadnego udziału w odzyskaniu niepodległości przez Ukrainę w 1991 r.). Przy okazji wizyty prezydenta Andrzeja Dudy w Kijowie w maju 2022 r. Wjatrowycz pochwalił się na Facebooku, że obecnie 74% Ukraińców ma pozytywny stosunek do Bandery, a 81% uznaje UPA za bojowników o niepodległość. Inne dane podał w październiku 2022 r. Kijowski Międzynarodowy Instytut Socjologii, wedle którego pozytywnie oceniało UPA 43% Ukraińców. Ale i tak był to prawie dwukrotny wzrost w porównaniu z rokiem 2013, kiedy o UPA pozytywnie wyrażało się 22% Ukraińców"

"Jeżeli Kijów nie chce wydać zgody na ekshumację i pochowanie szczątków ofiar, to znaczy, że nie traktuje polskich polityków poważnie, bo i tak zawsze wszystko od nich dostanie"

Całe wydanie tygodnika w pdf 4.5 zeta. Naprawdę dobry tekst.

357706893_842232450822526_8863681320478853549_n.jpg

Last edited:
Ukraińcy zawsze kłamali, oszukiwali i łamali umowy. To jest podły naród i każdy tutaj Wam to powie. Nie z artykułów, nie z książek chuja Wiatrowycza tylko z życia i z pokolenia na pokolenie.

Siedzę sobie właśnie na jednej z takich wiosek. Moja babka (matka ojca) żyła jeszcze w 2014 (dziadek już nie), z oczami jak spodki i blada na twarzy (kobieta ponad 80 lat wtedy) mówiła mi: "o Boże, jeszcze będziemy mieli tu z nimi problemy". Zmarła niedługo później. Czuję pewną ulgę, że dziadek i babka nie dożyli tego co się teraz odpierdala.

Nikt mi, kurwa, nie będzie mówił, że Ukraińcy to moi bracia, żaden śmieć z Sejmu ani youtuba.

Ani @Halibut 2.0 nie będzie mnie, kurwa, pouczał w tym temacie, nie mając o nim żadnego pojęcia. Znajomości z pojedynczymi Ukrami nic nie znaczą jeśli później swoje teorie opierasz o publikacje tych suczysynów, pokroju Wiatrowycza właśnie, pewnie nawet nie pamiętasz, że się na niego powoływałeś bo cała Twoja merytoryczność polega na googlowaniu i wklejeniu takiego właśnie gówna bez czytania nawet.

Tym ludziom nigdy nie można zaufać ani na nic z nimi umawiać.

Wstyd mi dzisiaj i mam zajebisty żal, nawet nie do tych chujów obrzezanych przy władzy, bo po nich niczego innego bym się nie spodziewał ale za moich rodaków, prawdziwych braci, którzy okazali się zwykłymi kurwami bez godności tylko po to żeby ich na pejsbukach nie nazywali onucami czy szurami. Trzeba mieć charakter zbudowany z gówna żeby tak łatwo dać się zgnoić ludziom stojącym dużo niżej moralnie.

Boli mnie to w chuj.

Wiem, że jeszcze jakieś gorzkie żale miałem wylać ale przyszła żoncia i obgadujemy przy ogniu sprawy bieżące więc zapomniałem :)

Dzisiaj cały dzień jestem ogniomistrz.
Nie dajcie się zwariować.
Połączcie kropki :lesnarhappy:

Attachments

• IMG_20230708_224232.jpg
    IMG_20230708_224232.jpg
    309.5 KB · Views: 32
Ukraińcy zawsze kłamali, oszukiwali i łamali umowy. To jest podły naród i każdy tutaj Wam to powie. Nie z artykułów, nie z książek chuja Wiatrowycza tylko z życia i z pokolenia na pokolenie.

Siedzę sobie właśnie na jednej z takich wiosek. Moja babka (matka ojca) żyła jeszcze w 2014 (dziadek już nie), z oczami jak spodki i blada na twarzy (kobieta ponad 80 lat wtedy) mówiła mi: "o Boże, jeszcze będziemy mieli tu z nimi problemy". Zmarła niedługo później. Czuję pewną ulgę, że dziadek i babka nie dożyli tego co się teraz odpierdala.

Nikt mi, kurwa, nie będzie mówił, że Ukraińcy to moi bracia, żaden śmieć z Sejmu ani youtuba.

Ani @Halibut 2.0 nie będzie mnie, kurwa, pouczał w tym temacie, nie mając o nim żadnego pojęcia. Znajomości z pojedynczymi Ukrami nic nie znaczą jeśli później swoje teorie opierasz o publikacje tych suczysynów, pokroju Wiatrowycza właśnie, pewnie nawet nie pamiętasz, że się na niego powoływałeś bo cała Twoja merytoryczność polega na googlowaniu i wklejeniu takiego właśnie gówna bez czytania nawet.

Tym ludziom nigdy nie można zaufać ani na nic z nimi umawiać.

Wstyd mi dzisiaj i mam zajebisty żal, nawet nie do tych chujów obrzezanych przy władzy, bo po nich niczego innego bym się nie spodziewał ale za moich rodaków, prawdziwych braci, którzy okazali się zwykłymi kurwami bez godności tylko po to żeby ich na pejsbukach nie nazywali onucami czy szurami. Trzeba mieć charakter zbudowany z gówna żeby tak łatwo dać się zgnoić ludziom stojącym dużo niżej moralnie.

Boli mnie to w chuj.

Wiem, że jeszcze jakieś gorzkie żale miałem wylać ale przyszła żoncia i obgadujemy przy ogniu sprawy bieżące więc zapomniałem :)

Dzisiaj cały dzień jestem ogniomistrz.
Nie dajcie się zwariować.
Połączcie kropki :lesnarhappy:

Czemu mam się nie opierać na własnych doświadczeniach, i innych, z Ukraińców, ale ty i ukrofoby mogą opierać się na doświadczeniach z Ukraińcami?

Back