Konflikt Rosja-Ukraina

Oj, nie zesraj się, że odpowiem w języku twojego kolegi, którego debilizmy historyczne lajkujesz z automatu gdy mnie mają obrażać bez minuty zastanowienia nad treścią.

Ale miło mi że poświęciłeś taki elaborat dla mnie.

A teraz mykaj zobaczyć co Bartosiak opowie i przeczytać co w Onecie będzie.
Przestroga przed niekontrolowaną defekacją wyrafinowana, cenna i życiowo przydatna – zapamiętam. Gorzkie żale o „polubienia” czyichś komentarzy – tragikomiczne, świadczące o psychice tożsamej dla 12 letniej harcerki influecerki, która zresztą sama lubuje się w bezrefleksyjnych szyderczych emotikonach pod postami.

Uwagi odnośnie onetu – wezmę pod rozwagę, bo faktycznie to medium mimo wszystko nieobiektywne, strasznie proukraińskie jak na mój gust, często nie uwzględnia polskiej racji stanu. Absurdalne zarzuty pod moim adresem względem bycia rzekomym apologetą bartosiaka świadczą tylko o niezrozumieniu czytanego tekstu na podstawowym poziomie.

Tak czy inaczej, żyj sobie w zdrowiu – naprawdę życzę ci dobrze jako człowiekowi, który zdaje się udziela w różnych akcjach pomocowych, co się chwali – ale nie marnuj mojego i swojego czasu na kolejne próby interakcji. Niech każdy z nas cytuje to, co mu się podoba -- poza sobą nawzajem -- i nie wchodzi sobie w paradę. Pozdrawiam.

Last edited:
Pentagon podopobno poparł ataki dronami w głąb rosji

Putin zamierza w kolejnym roku przeznaczyć az 1/3 budżetu rosji na wojne na ukrainie.

Nato podobno ma interweniowac w sprawie barykad ustawionych w Kosowie.

Holendrzy apeluja do UE by ukarac serbie za nie sprzeciw wobec sankcji na ruskich

Poza tym nic ciekawego.

Najbardziej ciekawi ta 1/3 budzetu, ruscy chyba tam będą tynk ze ścian wpierdalac niedlugo jesli juz niektorzy nie zjedli

Tak, tak, będą tynk wpierdalać, Putin śmiertelnie chory, rubel zerowa wartość, oligarchowie odstrzelą Putina itp setki "karatekowo - halibutowych" scenariuszy na szybki upadek Rosji.
Udanego dnia :)

Tak, tak, będą tynk wpierdalać, Putin śmiertelnie chory, rubel zerowa wartość, oligarchowie odstrzelą Putina itp setki "karatekowo - halibutowych" scenariuszy na szybki upadek Rosji.

Jesteś dziwny. Żaden ekspert nie głosił jakiegoś natychmiastowego upadku Rosji. A tym bardziej ja. Wręcz przeciwnie, cały czas było mówione że efekty będą długofalowe. Czemu odpowiadasz na rzeczy które uroiles sobie w swojej głowie?

Ty też jesteś durny jak ci którzy zobaczą cieplejszy dzień w zimę i powiedzą "ha! Widzicie! Globalne ocieplenie! " Albo gdy zobaczą śnieg powiedzą "ha, widzicie! Nie ma globalnego ocieplenia!".
Urocze, ale naiwne. A teraz "ha, widzicie! Rosja jeszcze nie upadła! Czyli ma się super a żadne sankcje nie działają! "

Ty zawsze mi zarzucasz rzeczy których niegdy nie twierdziłem. Za to ja zawsze wykazuje twoja głupotę czarno na białym. Nie brnij. Nie każdy jest takim debilem jak Tucznik czy Szplin by każda głupotę bezrefleksyjnie lajkowac, atencjuszu :)

Nie twierdze ze rosja upadnie bo do tego bardzo daleko. Tam tez siedza cwani ludzie. Z tego co niby krąży z informacji w internecie to ruscy odłożyli wczesniej juz bardzo duze pokłady zlota i budżet na eksterminacje ukraincow. Mozna doszukac sie informacji ze na razie ledwo zużyli 1/3 tego co odłożyli do skarbonki na wojne, takze ciekawie nie jest w porownaniu do tego co juz sie dzieje tez na zachodzie.

Do poglądów wyzej wymienionych jest mi raczej daleko, nie bylbym takim optymista. Lecz tez nie uwazam by rosja byla az taka silna na jaka ja niektorzy probuja dalej kreowac, to dalej bardzo barbarzynski kraj gdzie jak cos nie wychodzi to sypia sie trupy, a gospodarka ruskich lepsza juz nie bedzie, moze byc gorsza co najwyzej po ostatnich wydarzeniach.

To trochę pokazuje jak sytuację widzą ruscy, którym na ich kraju zależy.

Żadne oficjalne dane o Rosji nie są prawdziwe, tam wszyscy oszukują w raportach i kradną na potęgę. Dlatego tak trudno coś wywnioskować, ale z tego co mówi Girkin, wesoło nie jest.

Do tego należy dodać kończące sie zapasy rakiet, gdzies w tym temacie niejaki halibut prezentowal dokladniejsze wyliczenia jak to wyglada z amunicja u ruskich .

Wywiad brytyjski twierdzi ze rosja nie poczyni wielkich postępów operacyjnych w trakcie zimy, jak ktos przesledzi sobie mapke jak poruszaja sie ruscy wzgledem czasu to wyglada to miernie.

Mozliwe ze jedyne na co ich obecnie stac to proby kontroli obwodow jak cherson czy lugansk gdzie do przejęcia wladzy jest jeszcze daleko.

Z ciekawszych to turcy znowu grożą grecji, erdogan wprost powiedzial ze jesli grecy kupia bron od usa czy innego panstwa to w stolice grecji moze cos uderzyc. Sygnal jest jasny.

Chyba najciekawsze, na bialorusi umarlo sie jednemu z czolowych propagandzistow Lukaszenki. Jeden rabin powie super drugi rabin powie ze te nagle smierci w bialoruskim mirze nie swiadcza o niczym dobrym dla nas. To juz drugi czy trzeci trybik rezimu Lukaszenki ktory ostatnimi czasy przyspieszyl swoj zywot. Tym bardziej ze ostatnio bialorus zaczela podpisywac umowy ktorych nie podpisywala od 10 lat.

Ewentualne wchloniecie bialorusi przez ruskich to bedzie dla nas katastrofa. Ukraina przy tym to maly chuj moze byc.

Nie twierdze ze rosja upadnie bo do tego bardzo daleko. Tam tez siedza cwani ludzie. Z tego co niby krąży z informacji w internecie to ruscy odłożyli wczesniej juz bardzo duze pokłady zlota i budżet na eksterminacje ukraincow. Mozna doszukac sie informacji ze na razie ledwo zużyli 1/3 tego co odłożyli do skarbonki na wojne, takze ciekawie nie jest w porownaniu do tego co juz sie dzieje tez na zachodzie.

Do poglądów wyzej wymienionych jest mi raczej daleko, nie bylbym takim optymista. Lecz tez nie uwazam by rosja byla az taka silna na jaka ja niektorzy probuja dalej kreowac, to dalej bardzo barbarzynski kraj gdzie jak cos nie wychodzi to sypia sie trupy, a gospodarka ruskich lepsza juz nie bedzie, moze byc gorsza co najwyzej po ostatnich wydarzeniach.
Można to chyba podsumować stwierdzeniem, które niektórzy powtarzają jak mantra, że: "rosja nigdy nie jest tak silna ani tak słaba jak się nam wydaje". Co zdałoby się pasować do tego nieszczęsnego wieczne autorytarnego i zepsutego tworu, w którym zawsze rządziły tajne służby, a co za tym idzie paranoja, podejrzliwość i skrajna konspiracja.

Stąd zapewne wynikają ciągłe pomyłki ekspertów odnośnie jej potencjału -- czy to przeszacowania czy niedoszacowania.

Zachód był zawsze zdecydowanie bardziej "otwarty" względem swojego potencjału militarnego czy gospodarczego.

Takie gówno mi dziś wyskoczyło na telefonie
Screenshot_2022-12-12-12-58-06-033_com.mi.android.globallauncher.jpg

Ojojo, ale sprzedał. Pierdoli o tym jawnie już od pewnego czasu:

O ile Jaki nie mówił głupio i mówił w sumie oczywistości o tyle Budzisz z tą swoją unia to fantasta.

Ale przesłucham czy Jaki tutaj też o tym fantazjuje. Bo jeśli tak to jednak dalej dzban.

A z mniej smiesznych to komisja europejska podobno obliczyła ze ta zima to luzik ale w następnej moze brakować nawet 30 miliardow metrow sześciennych tego surowca w unii. Takze jak w tym roku ludzie bali sie co to bedzie to w następnym juz radze szukac sobie jakiegos mieszkanka do wynajmu w portugalii na 3 miesiace, taniej wyjdzie.

Co to znaczy?

Co w duzej mierze moze oznaczać permanentna obecnosc ruskich soldatow na terenach bialorusi, co daje nam znacznie dłuższą linie ewentualnego frontu.

Kolejna sprawa jest to ze przy jakimkolwiek przełomie na bialorusi typu ala majdan wiadomo co beda robic ruskie z tymi ludzmi.

No i ostatnie, Lukaszenka juz od dawna nie ma jakiegos ogromnego wsparcia wojskowych w swoim kraju,na szczescie bialorusini maja rozumum jeszcze na tym szczeblu lecz mozliwe ze dojdzie do wypychania najwyszych ranga wojskowych na rzecz sowieckich baranow ktorzy juz podporzadkuja sie moskwie. Samo to ze relacje wojsko-rzad nie sa tam spójne daje moskwie duze pole manewru, tym bardziej kiedy maja trzymac tam wojsko na legalu.

"Z powodu braku amunicji wojna na Ukrainie staje się coraz trudniejsza nie tylko dla Rosji, ale również dla Zachodu, ocenia w poniedziałkowym dzienniku "Financieele Dagblad" profesor Rob de Wijk z Centrum Studiów Strategicznych (HCSS) w Hadze.

Amerykański przemysł zbrojeniowy produkuje miesięcznie 15 tys. 155-milimetrowych pocisków, natomiast zdarza się, iż Ukraina wystrzeliwuje ich nawet 7 tys. dziennie, twierdzi De Wijk. "Wojna w Ukrainie jest nie do utrzymania nie tylko dla Rosjan, ale także dla Zachodu"

Naukowiec twierdzi, że z tego powodu jest duże prawdopodobieństwo, iż w przyszłym roku "na froncie ucichną armaty", bo obu stronom będzie brakowało amunicji.

Profesor De Wijk twierdzi, że nie należy liczyć na trwałe porozumienie pokojowe, ale raczej na zamrożenie konfliktu, podobne do zawieszenia broni pod koniec wojny koreańskiej w 1953 r."

Jeżeli byłoby to zawieszenie tak trwałe jak w Korei, to byłby to jeden z najlepszych scenariuszy dla Polski. Choć obawiam się, że wtedy zamiast różnorakich środków na wojnę, nasz nierząd zacząłby sypać bezzwrotnymi pożyczkami na odbudowę sąsiedniego kraju...

Back