Konflikt Rosja-Ukraina

Co za pojebany typ to wrzucił. To poseł Fideszu? Więc wszystko jasne.
László Toroczkai jest węgierskim politykiemnacjonalistycznym. Założył skrajnie prawicowe ugrupowania HVIM (Ruch Młodzieżowy 64 Komitatów) oraz skrajnie prawicowy ruchu Hunnia. W latach 2003–2013 był głównym redaktorem i wydawcą pisma Magyar Jelen (Węgierska Współczesność).

Jest również założycielem i prezesem skrajnie prawicowej partii politycznej Ruch Naszego Domu.

Czyli rozumiem, że jak byłoby euro w Polsce to części i surowce byłyby tańsze bo kupowane w euro?
Po drugie jak importerom się opłaca wymieniać śmieciową złotówkę na Euro? Kurs PLN cały czas spada więc dostaną za nią mniej euro.

Nie było by tak gwałtownego skoku jaki notujemy przez ostatnie 17 miesięcy. Mniej więcej od tego czasu zacząłem liczyc dokładnie . Przykładowo pewna część którą kupuje zdrożała z 340 na 509 i to do stycznia tego roku w ciągu 13 miesięcy. Cześć płacona w dolarach. Co do ostatniego zdania to nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że bezposredni importerzy mają to w dupie jaki jest kurs i podnoszą cenę. Dajmy na to ja pracuję w branży motoryzacyjnej. Importer podnosi cenę i mozesz kupić i wymienic dany element lub zapierdalać butami zamiast samochodem. Zresztą nie mam zamiaru dłużej się produkować. otwórz firmę w tym kraju, zdobądź renomę i klientów to pogadamy. Powiedzmy że ja mam dość specyficzną grupę klientów która przetrzyma podwyżkę cen więc i ja jestem na wierzchu ale finalnie wiele firm świadczących usługi dla ludzi z dołu łańcucha pokarmowego padnie na ryj. Zresztą to już się dzieje

Ale ja mam firmę w tym kraju i też mnie bolą coraz wyższe raty leasingu, podnoszenie cen przez dostawców i mnóstwo innych rzeczy.
Tak jak pisałem wcześniej - słaba złotówka to wypadkowa wielu elementów, szczególnie od 2016 roku, a euro nas teraz nie uratuje.
Może gdybyśmy przyjeli w tych latach co Słowenia to byłoby teraz lepiej, ale to tylko gdybanie.

Ale ja mam firmę w tym kraju i też mnie bolą coraz wyższe raty leasingu, podnoszenie cen przez dostawców i mnóstwo innych rzeczy.
Tak jak pisałem wcześniej - słaba złotówka to wypadkowa wielu elementów, szczególnie od 2016 roku, a euro nas teraz nie uratuje.
Może gdybyśmy przyjeli w tych latach co Słowenia to byłoby teraz lepiej, ale to tylko gdybanie.
Pełna zgoda . Absolutnie nie powiedziałem o przyjmowaniu euro w obecnym czasie. Kiedy była szansa na w miarę bezbolesne dołączenie do strefy euro to nasze populistyczne rządy ani myślały podjąć tą sprawę. Teraz to już jesteśmy w dupie. Tylko firmy eksportujące mają teraz raj i to najlepiej jeśli wytwarzają z krajowych komponentów.

O co tu biega? Ukry nawaliły Polaka?

Już było o tym pisane. Nikt tam Ukraińców nie słyszał. Najprawdopodobniej gonili typa ludzie z ONR i 3drogi za to, że ta onuca się do nich spruła o ukraińskie flagi. Chociaż możliwe że z ONR szli jacyś Ukraińcy.
Ileś już komentarzy się o tym pojawia.
Pod tym wpisem po filmie który chodzi po sieci też, pod wpisem tego trolla i drugiego, gromdy.
Chodzi prawdopodobnie o to:

20221113_235043.jpg

20221113_235041.jpg

Chociaż sa naiwniacy którzy serio wierzą że Ukraińcy gonią Polaka krzycząc po polsku "chodzi tu kurwa, dawaj". Podobno chodź, dawaj i kurwa to już międzynarodowe słowa.

Ruskie dalej robią wrzutki o straszeniu, że USA zaraz może odciąć dostawy broni(Tucznik, to tylko Twoje przerośnięte ego. Ten tweet też nie jest do ciebie, więc nie musisz pokazywać jakim jesteś prostakiem i znowu mnie obrażać) ale też zaraz są odpowiedzi Amerykanów.

Podobno sondaze sprawdzajace nastawienie Polakow do Ukraincow sa takie zle, za zaden osrodek nie chce ich publikowac, a partie polityczne nie chca podejmowac tematu, bo nie wiedza co z tym zrobic.

Ogolnie fajne, i moim zdaniem trafne, spostrzezenia odnosnie naszego spoleczenstwa.

Jebac wszystkich pierdolonych ukrofilów

Ciekawie się robi. Najpierw onuce kłamały, że gonili go Ukraińcy za krzyczenie "tu jest Polska".
Teraz przynajmniej, złapani na kłamstwie, przyznają, że to byli polscy nacjonaliści a nie Ukraińcy, ale i tak dalej prubuja coś kręcić i wymyślać kolejne scenariusze tego co się wydarzyło, teraz już nie zaatakowali jednego gościa tylko całą grupę krzyczących jakieś hasła wymyślone przez onuce na TT. Cudowne sklonowanie.
Jebać wszystkie pierdolone onuce które to łykają. A potem robią kolejne fikołki xd

To przerażające jak Polska patoprawica łatwo sterować.

Last edited:
Podobno sondaze sprawdzajace nastawienie Polakow do Ukraincow sa takie zle, za zaden osrodek nie chce ich publikowac, a partie polityczne nie chca podejmowac tematu, bo nie wiedza co z tym zrobic.

Ogolnie fajne, i moim zdaniem trafne, spostrzezenia odnosnie naszego spoleczenstwa.

To typowa wyborcza, tekst ma być prowokacyjny ale podlany intelektualnym sosem. Poszukajcie sobie w necie sondaże nt. stosunku Polaków do Ukraińców.

To typowa wyborcza, tekst ma być prowokacyjny ale podlany intelektualnym sosem. Poszukajcie sobie w necie sondaże nt. stosunku Polaków do Ukraińców.

No, ale to podaj jakies. Jeszcze trafie na jakies prowokacyjne i podlane intelektualnym sosem. Powaznie, chcialbym poznac nastroje Polakow, zweryfikowane przez jakies zaufania godne osrodki.

Last edited:

Ciekawie się dzieje na tym półwyspie.

@vitas już mógłbyś się tak nie miotać tylko wziąć na klatę, że się myliles. Co do Ukraińców, bojówek, całej sytuacji. Jak już chcesz iść w zaparte mimo bycia wyjaśnionym czarno na białym także przez podobnych do ciebie antyukraincow, przez kolegę Szplina, to lepiej przemilczeć sytuację.

Ciekawie się dzieje na tym półwyspie.

@vitas już mógłbyś się tak nie miotać tylko wziąć na klatę, że się myliles. Co do Ukraińców, bojówek, całej sytuacji. Jak już chcesz iść w zaparte mimo bycia wyjaśnionym czarno na białym także przez podobnych do ciebie antyukraincow, przez kolegę Szplina, to lepiej przemilczeć sytuację.

Kiedy zostałem wyjaśniony? Ukry niby nie odwalają? Nie powodują wypadków i nie było przypadków pobić i panoszenia się?
Dziennikarka ukrainska od ambasadora-ruski agent,farmy trolli i to,że nie wysyłaliśmy ukrom węgla to tylko część kiedy popisałeś się debilizmem i brakiem wiedzy.
I serio wyzywasz nas od prostaków w tym kolegę Tucznika?
Większego debila i buca w tym dziale od ciebie nie było.
Co do Ukraińców, bojówek
Nic nie mówiłem o żadnych bojówkach,więc nie kłam.

Kiedy zostałem wyjaśniony? Ukry niby nie odwalają? Nie powodują wypadków i nie było przypadków pobić i panoszenia się?
Dziennikarka ukrainska od ambasadora-ruski agent,farmy trolli i to,że nie wysyłaliśmy ukrom węgla to tylko część kiedy popisałeś się debilizmem i brakiem wiedzy.
I serio wyzywasz nas od prostaków w tym kolegę Tucznika?
Większego debila i buca w tym dziale od ciebie nie było.

Nic nie mówiłem o żadnych bojówkach,więc nie kłam.

Czemu ty to robisz? Piszesz zupełnie o czymś innym. Znowu uciekasz od przedmiotu dyskusji gdy wiesz że nie masz racji.

Dostałeś ataku gdy tylko napisałem że najprawdopodobniej to nie Ukraińcy gonili typa tylko albo tajniacy, albo ONR, albo antifa.
Ty zacząłeś na mnie wjeżdżać za sam fakt iż mogę uważać, że to mogli nie być Ukraińcy. Wszystkie moje przypuszczenia poparłem konkretnymi argumentami. Ty i tak mnie za to jechałeś.

Dziś okazało się, że nawet ukrofobii nie twierdzą już, że to byli Ukraińcy, i przyznają że to byli Polacy. Nawet twój kolega Szplin to przyznał(tzn, zakładam że wrzucając tego tweeta i dodając swoją komentarz zgadza się z nim). Czyli: wszyscy przyznali, że ja miałem rację w tej sprawie, chyba nawet ty, bo wiedzę że dałeś lajka szplinowi w tym wpisie, i zamiast się do tego przyznać to dałeś taki wpis jaki dałeś.

Czyli zwyzywales mnie od najgorszych, podczas gdy okazało się, że miałem rację, więc sam przyznajesz idąc w zaparte, że jesteś gorszym debilem ode mnie. Kwestia Tucznika jest prosta- wbił tu żeby mnie obrazić, więc mam pełne prawo nazwać takie zachowanie prostackim. Tyle.

https://dorzeczy.pl/sondaz/332689/jak-ukladaja-sie-relacje-miedzy-polakami-i-ukraincami.html
https://www.rp.pl/rynek-pracy/art36890321-jak-polakom-pracuje-sie-z-ukraincami-wyniki-nowego-badania

Trudno znaleźć coś, co wprost odpowie na tezy z GW, ale raczej dramatu w relacjach nie ma. Pamiętam zapowiedzi, że jak entuzjazm Polaków, do pomagania opadnie, to dojdzie do poważnych problemów. Na razie nic się nie dzieje, i bardziej wygląda na to, że się społeczeństwo przyzwyczaiło do sytuacji.

Od strony 6 zaczyna sie ciekawie, a to tym, ze okolo 80% zyczy sobie aby uchodzcy wrocili do siebie po wojnie. 50% uwaza, ze gospodarczo na tym stracimy. Z checia przejrzalbym jakies aktualne badania.
Oczywiście, że uchodźcy powinni wrócić, co innego uchodźca, a co innego imigracja zarobkowa. Trzeba też zauważyć jak dobrze Ukraiński rząd prowadzi z nami komunikację, nazywając nas braćmi, Polskę siostrą, publikując te piękne filmy z okazji 11.11 itd.. Naprawdę świetnie zarządzają sferą informacyjną, nasi powinni wyciągać z tego wnioski.

Czemu ty to robisz? Piszesz zupełnie o czymś innym. Znowu uciekasz od przedmiotu dyskusji gdy wiesz że nie masz racji.
Tyle co się pomyliłem,że nieco ukrofili tam najebało,tego nie wiedziałem.Ty zacząłeś kombinować,że policja,a pózniej się potwierdziło,że było tam trochę polskich zjebów.Zresztą były głosy,ze Polacy też z Ukrami byli.
Wspomniałem o tamtych akcjach bo się zbłazniłeś,a wmawiałeś każdemu,że masz racje.
że jesteś gorszym debilem ode mnie
Nie da się.
Czyli zwyzywales mnie od najgorszych
:korwinwhat:

Tyle co się pomyliłem,że nieco ukrofili tam najebało,tego nie wiedziałem.Ty zacząłeś kombinować,że policja,a pózniej się potwierdziło,że było tam trochę polskich zjebów.Zresztą były głosy,ze Polacy też z Ukrami byli.
Wspomniałem o tamtych akcjach bo się zbłazniłeś,a wmawiałeś każdemu,że masz racje.

Nie da się.

:korwinwhat:

I idziesz w zaparte dalej. No rób jak uważasz :)

Pomyliłeś się w głównej kwestii. Twierdziłeś że to byli ukry, okazało się że to byli Polacy, o co toczyła się nasza kłótnia. Czyli pomyliłeś się całkowicie. Jak możesz kłamać i pisać, że tylko w szczególe się pomyliłeś? To wyparcie.
Napisałem że to może być policja, antifa lub nacjonaliści. Kilka postów później napisałem, że to prawie na pewno onr i ta druga grupa. Wrzuciłem zdjęcia grup które uważam za sprawców. Dziś okazało się to niemal w 100 % prawda, a ty prubujesz kłamać iż twierdziłem, że to była policja :) tak jak kłamiesz, że twierdziłem kiedykolwiek, że Ukraińcy nigdy nie powodują i nie powodowali wypadków, nikogo nigdy nie pobili. Tak, strasznie się zblaznilem - wymyślonymi przez ciebie rzeczami których nigdy nie twierdzilem. Dalej się widzę branzlujesz tym, że nie ma udowodnionych farm trolli ruskich w Polsce tylko w innych krajach. Tak, przyznałem, że nie ma bezpośrednich dowodów by były też w polskim firmach, przyznałem że mogą działać głównie lub tylko te z Rosji. Strasznie się zblaznilem i jestem debilem, że potrafię przyznać gdy nie mam racji. Ty za to kim jesteś, gdy, jak teraz, nie potrafisz przyznać że nie masz racji? ;)

Kurwa. Znowu ci się udało.

Sprowokowałes gówno wymianę zdań na nieporuszone tematy, by uciec od przedmiotu w którym nie miałeś racji od samego początku. A ja dalej do tej śmieciowej dyskusji dałem się sprowokować. Ty żyć bez tego nie umiesz?

tak jak kłamiesz, że twierdziłem kiedykolwiek, że Ukraińcy
Przecież pierwszy wpadasz ich bronić jak coś się na ukra wrzuci.
Tak, strasznie się zblaznilem - wymyślonymi przez ciebie rzeczami których nigdy nie twierdzilem.
Ok :DC:
Dalej się widzę branzlujesz tym, że nie ma udowodnionych farm trolli ruskich w Polsce tylko w innych krajach
Po prostu pokazało to twój sposób działania z wymyślaniem argumentów i tworzeniu narracji.
jestem debilem,
W końcu się w czymś zgadzamy.
Ty za to kim jesteś, gdy, jak teraz, nie potrafisz przyznać że nie masz racji? ;)
Udowodnij,że nie było tam ukrów.
a ty prubujesz kłamać
A ty może SPRÓBUJ się polskiego nauczyć.

Przecież pierwszy wpadasz ich bronić jak coś się na ukra wrzuci.

Ok :DC:

Po prostu pokazało to twój sposób działania z wymyślaniem argumentów i tworzeniu narracji.

W końcu się w czymś zgadzamy.

Udowodnij,że nie było tam ukrów.

A ty może SPRÓBUJ się polskiego nauczyć.

Odpowiem tylko na przedmiot dyskusji. Nie będę lechtal twojej atencji dając się prowokować w innych twoich wysrywach.

Pisałem już wczoraj, że pewnie byli z ONR jacyś Ukraińcy, to całkiem logiczne, więc czemu mam udowadniać, że nie było ich tam w ogóle? Ale jeżeli gdzieś źle złożyłem zdanie i tak zabrzmiało, to sorry.

Ja się nie zgadzam, że tekst jest prowokacyjny, jedynie tytuł można tak w jakimś stopniu odbierać -- i to jest uważany za prowokacyjny tylko dlatego, moim zdaniem, bo po prostu oddaje rzeczywistość. Takie czasy, że prawda w niewygodnych tematach jest uznawana za prowokację.

Natomiast sam tekst to już jest głównie tłumaczenie skąd się biorą takie a nie inne nastroje. Że nie wynika ona w sumie z niechęci do ukraińców, ale oni są ofiarami słabej gospodarczej koniunktury i pogorszenia się nastrojów Polaków. Ot, chłopcy do bicia. A drugim istotnym czynnikiem mają być te słynne jedynie zasłyszane anegdoty, rozdmuchiwane i nagłaśnianie bez weryfikacji ani refleksji. Bo przecież żaden z rozmawiających z socjologiem nie spotkał się z jakimś złym zachowaniem ukraińca -- wszystko to zostało im włożone do łbów przez złowrogi internet.

Tak więc właściwa, prawomyślna, narracja została utrzymana. Co jest podkreślone, choćby tym, że politycy z dwóch głównych partii, mając wyniki sondażu, nie podchwycili tego tematu. Pewnie, że politycy nie powinni szczuć na ukraińców, ale to powinno dać im do myślenia, że może warto bardziej skupić się na problemach rodaków i nie robić sobie ciągle wycieczek do kijowa.

Może polityczne młoty, jak i genialny socjolog, mogliby dojść do wniosku, że gdyby polskie władze były bardziej asertywne -- w stosunku do władz ukrainy i takich spraw jak: kult bandery, wołyń i szukanie polskich grobów, blokady polskich ciężarówek i wielu innych kwestii -- to i społeczeństwo inaczej by patrzyło na ukrainców w Polsce. A tak nasza spolegliwość jedynie zwiększa wściekłość na tych ukraińcach, którzy tu przybyli. Ale to za trudne połączyć to wszystko w całość.

Większość ukraińców pewnie chce tu spokojnie żyć. Ale udawanie na przykład tego, że nie rodzi to też problemów, że pewna ich mniejszość sprawia, że zwiększa się przestępczość, sprawia, że ludzie czują się oszukiwani i robieni w balona. To ciągłe wmawiania o bliskości kulturowej to jest momentami inżynieria społeczna. Bo są różnice kulturowe i to spore, ale można zaklinać rzeczywistość. Nie są to różnice nie do zasypania, ale potrzeba na to sporo czasu.

Establishmentowi nie przejdzie przez gardo, że imigracja to są potencjalne, długofalowe zalety dla zusu, gospodarki itp., ale też i zagrożenia. Bo przecież nie można uczciwie przedstawić sytuacji i trzeba ludziom sprzedawać uproszczoną, czarno-białą, wizję świata. Wszelkie niuanse są be, bo tłuszcza dostanie mętliku w tych swoich, już i tak wątłych, umysłach.

A ukraińskie władze -- te czy przyszłe -- będą wciąż cyckać polskich frajerów, co zresztą zapowiedział doradca zełeńskiego. Oni już się ustawili w pozycji: "polaczki muszą nas wspierać z całych sił bez względu na wszystko. Bo my ich uratowalim. I my nie musimy w stosunki do nich nic".

No i jednak gazeta.pl to nie jest wyborcza. Sam przeprowadzający wywiad, tj. Sroczyński, przeniósł się z redakcji wyborczej właśnie do gazeta.pl, bo nie pasowała mu linia redakcyjna.

Odpowiem tylko na przedmiot dyskusji. Nie będę lechtal twojej atencji dając się prowokować w innych twoich wysrywach.
Ja nie robie ankiet na swój temat,więc z tą atencją pudło.Zwłaszcza,że pierwszy ludzi zaczepiasz by następnie kota ogonem odwrócić.
I ciekawe. Wypomnialem ci, że kłamiesz iż twierdzę że Ukraińcy nigdy nic złego nie robia, nie powodują wypadków itd, i zamiast przeprosić za kłamstwo to dajesz emotke Cormiera xd
Przy okazji się wymigałeś się od odpowiedzialności za głupoty o chociażby ukrainskiej dziennikarce i farmach trolli.
Nie muszę tego opisywać bo każdy zainteresowany i tak wie jakie głupoty pieprzysz.
Zresztą nie mam czasu na nakurwianie elaboratów,bo siedzę w robocie i nie leże robiąc pod siebie jak ty.
Pisałem już wczoraj, że pewnie byli z ONR jacyś Ukraińcy, to całkiem logiczne, więc czemu mam udowadniać, że nie było ich tam w ogóle? Ale jeżeli gdzieś źle złożyłem zdanie i tak zabrzmiało, to sorry.
Pisałeś o policji,a pozniej polskich nacjonalistach.Chyba,że coś dopisałeś to nie widziałem.

@vitas nie ośmieszają się. To było dwie strony temu:
I skąd wiesz, że to ukry? Z filmu to nie wynika. To mogła być nawet policja sądząc po uzbrojeniu. Bez sensu tak wszystko łykać. Albo bojówki lewackie. Czemu założyłeś, że to Ukraińcy? Bo tak napisal anonim w necie? Lol.
Podejrzewam, że był z kolegami, zaczął coś pierdolić na manifestacje anarchistów czy innych lewaków, które mają swoje bojówki, bo zobaczył tam ukraińska flagę, i go pogonili. Stąd to jego "Ukraińcy mnie gonią". Lub byli to uczestnicy marszu(edit- czyli patrioci, nacjonalisci itd) którzy mieli obok polskich ukraińskie flagi, też ich zwyzywał, i zaczęli go polscy nacjonaliści gonić. A, że był debilem to uznał, że jak ukraińska flaga to muszą to być Ukraińcy. A inni to łykają bez obejrzenia filmu.
Tutaj ci przypomniałem to co wynika z pierwszego komentarza, czego nie zrozumiałeś, i dziś jeszcze nie umiesz zrozumieć mimo wyjaśnienia od razu:
I nie napisałem, że to była policja ale ze MOGLI to być tajniacy sądząc po ilości pal teleskopowych.

Tak. Na pewno nie twierdziłem iż to mogli być nacjonaliści, lecz, że policja. Pisałem o tym na początku dyskusji. W drugim komentarzu. W pierwszym nie pisałem że to była policja ale mogła byc. Jeżeli serio nie idziesz świadomie w zaparte to musisz być kompletnym imbecylem nie umiejącym czytać ze zrozumieniem.

@vitas nie ośmieszają się. To było dwie strony temu:

Tutaj ci przypomniałem to co wynika z pierwszego komentarza, czego nie zrozumiałeś, i dziś jeszcze nie umiesz zrozumieć mimo wyjaśnienia od razu:
Policja, a lewacka bojówka to chyba różnica nie sądzisz?
Widać próbowałeś trafić cały zakres,a nuż trafisz.Dobrze,że wojska nie podejrzewałeś.

Back