Konflikt Rosja-Ukraina

Ten to standardowo widzę. Najpierw propsuje pierdolenie jakiś odklejeńców, a jak go ktoś skontruje, bądź pociągnie za język to wyskakuje z konfederacją, Korwinem, Braunem lub Rolą. XD

A więc mam na serio odpowiedzieć na wydawałoby się oczywiste pytanie

Czyli jakby na nas rosyjskie bomby zaczely spadac to NATO nic by nie zrobilo ?

Oczywiście, że by zrobiło ale lepiej żeby ruscy się zatrzymali na Ukrainie i nie próbowali rzucać na nas bomb, nawet jakby nam NATO miało od razu pomóc.
Masz w perspektywie:
a) Ruscy przejmują Ukrainę i idą dalej albo od razu negocjują nową architekturę bezpieczeństwa
b) Ukraińcy zatrzymują ruskich i Ruscy nie idą dalej i nie negocjują nowej architektury bezpieczeństwa

Trzeba być Braunem albo innym zdrajcą by wybrać opcję a)

Kiedy zakończy się konflikt?
Good Times Bad Times przygotowało różne scenariusze:
Scenariusz szef Głównego Zarządu Wywiadu Ministerstwa Obrony Ukrainy Generała Budanowa:
- w przyszłym roku, z granicami obejmującymi półwysep krymski

Z tym scenariuszem jednak nie zgadza się wielu amerykańskich analityków, uważających że nie należy Rosji przyciskać za bardzo by nie narazić się na konflikt nuklearny, należy usiąść przy stole i zgodzić się na terytorium bez Krymu i Donbasu.

Czy należy jednak ulegać szantażowi nuklearnemu? Czy to nie będzie sygnał, że tak można grać? Czy to nie zwiększy prawdopodobieństwa wojny nuklearnej w przyszłości?

Opór Ukraińców dał sygnał Chinom, że inwazja na Tajwan może być nieopłacalny. Każdy dolar wydany na Ukrainę okazał się dobrze zainwestowany. Snyder uważa, że korzyść dla USA spowodowana obrona Ukrainy jest ogromna.

Dla rzetelnego dziennikarza wannabe podawanie scenariusza szef Głównego Zarządu Wywiadu Ministerstwa Obrony Ukrainy Generała Budanowa bez pewnego dystansu do niego też wiele mówi. ukraińska propaganda nie jest tak prymitywna jak ruska, ale to wciąż propaganda.

Twierdzenie jakie to prorocze były słowa Budanowa też nie do końca kupuję, bo ukraińcy, wbrew ostrzeżeniom jankesów, prawie do końca nie wierzyli w ruską inwazję. A facet pełni funkcję od 2020 r.

Z tym, że: "każdy dolar wydany na ukrainie został dobrze zainwestowany" to największa i oczywista bzdura. Sami amerykanie, ich media, alarmowały, że nawet ponad 30% środków na broń i samej broni gdzieś po drodze wyparowuje i należy mieć nad tym ściślejszą kontrolę. Stąd specjalny wysłannik pentagonu i jego ekipa.

W ogóle ciekawi mnie fenomen tych you tubowych kanałów i analiz. Często nie wiadomo kto i co za tym stoi, ale rzesze ludzi bazują na nich często bez większych refleksji.

Materiał na pewno ciekawy, wygląda na profesjonalny, ale też zrobiony pod konkretną tezę i raczej stronniczy. W sumie bardzo zbieżny z tym, co w naszym mainstreamie – telewizji można zobaczyć i usłyszeć. W sumie to ponoć 40% ludzi w wieku 18-24 w naszym kraju woli czerpać wiedzę z tiktoka niż wyszukiwać na google, więc będzie tylko gorzej.

Tak czy inaczej na razie prawie wszystko na froncie od dłuższego czasu faktycznie idzie po myśli ukrainy. Pomijając zniszczoną infrastrukturę krytyczną i możliwość exodusu obywateli w związku z zimą i ogólną niemożnością ludzkiej egzystencji.

Jednym z najważniejszym pytań jest to, kiedy amerykanie schowają świnkę skarbonkę i każą się dogadać? Bo od nich tak naprawdę zależy rozwój sytuacji. A uszczuplenie środków na ukrainę też zależy od nacisków republikanów po wyborach. Ale też i sam biden łagodzi powoli swoją retorykę odnośnie wojny, bo inflacja, bo sondaże.

Następną kwestią jest to, jak będzie wyglądała ukraina po wojnie, miejmy nadzieję, że jak najszybciej zakończonej, uprzednio wybiciem jak największej ilości zębów pijanemu kacapskiemu niedźwiedziowi.

Odbudowa i reformy będą boleśniejsze niż się większości wydaje. Ponad 40% infrastruktury krytycznej jest zniszczone. W jednym z oficjalnych sondaży wyszło, że 88% Ukraińców uważa, że ich państwo za 10 lat będzie silnym, dobrze rozwijającym się państwem, członkiem UE. Jeżeli oni są tam takimi fantastami, to obawiam się, że może nastąpić szybkie zniechęcenie do reform i ponowna oligarchizacja państwa. Czyli de facto powrót do status quo sprzed konfliktu i skorumpowanego, upadłego tworu państwowego. Zakładając, optymistycznie, że system obecnie się wyzerował.

Last edited:

Ten to jest kolejny raz dzban. Reportaże robił niezłe, ale bawienie się w geopolityke już nie wychodzi. Raz, że wpisuje się w ostatnio tania propagandę sugerująca, że USA "już za momencik zmniejszy wsparcie dla Ukrainy", po czym okazuje się, że dostaną nowe, duże wsparcie i nawet republikanie deklarują, że go nie zmniejsza, dwa, to kolejny raz kiedy piszę takie czarnowidztwo,jak wtedy gdy po kolejnych sukcesach Ukraińców głosil, że przegrywają.
Ostatnio bardzo dużo mediów zaczęło kolportować tę wizję zatrzymania dostaw dla Ukrainy. Przez ostatnie miesiące było tej propagandy dużo, ale to był jednak margines w porównaniu z tym co w ostatnim tygodniu się pojawia. Ostatnio ruszyła ta akcja jakoś mocniej. I co ciekawe- w czasie gdy wiele krajów zachodu dostarcza więcej broni niż do tej pory, włącznie z "prorosyjskiemi Niemcami".
Jedyne na co się powołuje ta propaganda, to wypowiedź jednego czy dwóch oszołomów senatorów z USA, żadnych innych merytorycznych argumentów i analiz dlaczego USA miałoby zmniejszyć dostawy. Jeszcze przez długi czas będzie im się opłacać zbroić Ukrainę.

Ja tam nigdzie nie idę, pierdole ich :fjedzia:

Owszem, Ukraina jako bufor jest lepszym sąsiadem.
Lwów, a właściwie Cmentarz Orląt, jest przykładem jak bardzo ukry "kochają" Polaków. Owszem, dziś trudno wnioskować, żw Lwów powienien wrócić, ale nie można przemilczeć tego, że jednak ukry nie są nam braćmi.
Nie są i nigdy nie będą ale wolę żeby Amerykanie walczyli z rosją ukraińskimi rękoma a nie naszymi. Mam kilku znajomych w wojsku i duza cześć oddaliśmy ukrom za amerykańskie obietnice a abramsy wciąż nie jeżdżą .Lepiej dla nas wspierać Ukrainę i trzymac ruskich zbrodniarzy z dala od granicy.

Zobaczcie, co ten covidowy szympans teraz pierdoli w tv...

Mądrze powiedział

No tak. W dzień niepodległości naszego kraju karygodne są hasła o naszym kraju i narodzie, zamiast tego powinno się czcić obce państwo.
A pewnie obchodząc Boże Narodzenie powinno się czcić allaha?

Nikt nie powiedział, że karygodne.

"Niepokojące". Racja.

O skurwesyn. :antonio::DC:

:najmancoty:

Ale głupio pierdolisz

Ktoś tu się uczy trolowania od rentiera z Sanoka

Niczego takiego nie powiedział

Ten to standardowo widzę. Najpierw propsuje pierdolenie jakiś odklejeńców, a jak go ktoś skontruje, bądź pociągnie za język to wyskakuje z konfederacją, Korwinem, Braunem lub Rolą. XD

A więc mam na serio odpowiedzieć na wydawałoby się oczywiste pytanie

Oczywiście, że by zrobiło ale lepiej żeby ruscy się zatrzymali na Ukrainie i nie próbowali rzucać na nas bomb, nawet jakby nam NATO miało od razu pomóc.
Masz w perspektywie:
a) Ruscy przejmują Ukrainę i idą dalej albo od razu negocjują nową architekturę bezpieczeństwa
b) Ukraińcy zatrzymują ruskich i Ruscy nie idą dalej i nie negocjują nowej architektury bezpieczeństwa

Trzeba być Braunem albo innym zdrajcą by wybrać opcję a)
:pociesznymirek:

Skąd u żołnierzy UA taka miłość do symboli nazistowskich formacji bojowych?
Serio nie ma tam rozumnych dowódców, którzy choćby po to, żeby nie dawać anty-ukraińskim środowiskom paliwa, zabroniliby noszenia tego typu naszywek?

Serio nie ma tam rozumnych dowódców, którzy choćby po to, żeby nie dawać anty-ukraińskim środowiskom paliwa, zabroniliby noszenia tego typu naszywek?

Przecież to propaganda ruskich troli, w UPAinie wszyscy są postępowi, walczą o wolności, równość i braterstwo.
Poza tym Polacy też noszą nazistowskie symbole.

Bo to spierdolony narod jest generalnie. Ludzie zapomnieli co się w tym kraju działo przed lutowym atakiem. Jaki ludzie maja tam mental, jaka polityka panstwa byla prowadzona przez zelenskiego. Perspektywa wojny nie zmieniła tego jakimi Oni są ludzmi tylko wssyscy przestali o tym mowic bo nie wypada. I akirat to jest zrozumiale, ze wszyscy sa za Ukraina ale to nie zmienia faktu co w tym kraju sie dzialo.
Polska to narod wspanialy tylko ludzie kurwy, a Ukraina to narod kurewski a ludzie jeszcze wieksze kurwy

Last edited:
Wracając do początku tematu bardziej adekwatny byłby konflikt USA - Rosja. Ua to tylko marionetka Ameryki a konflikt wpisuje się w tradycję sięgającą drugiej wojny światowej oraz zimnej wojny później. Zatrzymanie stalinowskich zbrodniarzy w połowie Europy, Kuba , Wietnam , inne mniejsze i większe wojenki w Azji, Afganistan ten pierwszy, nawet wojna na bałkanach w latach 90 i później Kosowo. Fakt że teraz Amerykanie za wszelką cenę postanowili dać opór Putinowi jeszcze przed granicą NATO. Skala cichej pomocy dla ukrow jest niespotykana. Polskie czołgi poszły na Ukrainę i to takie które za ciężkie pieniądze zmodernizowano. Z uwagi na działalność która prowadzę mam klientów z szerokiego spektrum i np jeden instruktor z zmechanizowanej twierdzi że nie mają teraz na czym szkolić bo wszystko pojechalo na Ukrainę. Sam widziałem pozną wiosną na autostradzie A2 konwój olbrzymich lawet z ciężkim sprzętem wojskowym zmierzającym na wschód. Można nie lubić Ukraińców i Amerykanów ale faktem jest że mamy wojnę za bliską zagranica i ww działania chronią też nasza dupę. Zadziwia mnie postawa "żeby nie drażnić rosji". Wystarczy elementarna wiedza z historii. Przed ll wojna zachód też nie chciał drażnić Hitlera . Czym to się skończyło wszyscy wiemy. Francuscy tchórze oddali dupę praktycznie bez walki a mężnych Anglików uratowała tylko logistyka czyli woda pomiędzy Francją a krolewstem. Niemcy już dawno sprzedali nas za rosyjski rurociąg pod Bałtykiem.

Wracając do początku tematu bardziej adekwatny byłby konflikt USA - Rosja. Ua to tylko marionetka Ameryki a konflikt wpisuje się w tradycję sięgającą drugiej wojny światowej oraz zimnej wojny później. Zatrzymanie stalinowskich zbrodniarzy w połowie Europy, Kuba , Wietnam , inne mniejsze i większe wojenki w Azji, Afganistan ten pierwszy, nawet wojna na bałkanach w latach 90 i później Kosowo. Fakt że teraz Amerykanie za wszelką cenę postanowili dać opór Putinowi jeszcze przed granicą NATO. Skala cichej pomocy dla ukrow jest niespotykana. Polskie czołgi poszły na Ukrainę i to takie które za ciężkie pieniądze zmodernizowano. Z uwagi na działalność która prowadzę mam klientów z szerokiego spektrum i np jeden instruktor z zmechanizowanej twierdzi że nie mają teraz na czym szkolić bo wszystko pojechalo na Ukrainę. Sam widziałem pozną wiosną na autostradzie A2 konwój olbrzymich lawet z ciężkim sprzętem wojskowym zmierzającym na wschód. Można nie lubić Ukraińców i Amerykanów ale faktem jest że mamy wojnę za bliską zagranica i ww działania chronią też nasza dupę. Zadziwia mnie postawa "żeby nie drażnić rosji". Wystarczy elementarna wiedza z historii. Przed ll wojna zachód też nie chciał drażnić Hitlera . Czym to się skończyło wszyscy wiemy. Francuscy tchórze oddali dupę praktycznie bez walki a mężnych Anglików uratowała tylko logistyka czyli woda pomiędzy Francją a krolewstem. Niemcy już dawno sprzedali nas za rosyjski rurociąg pod Bałtykiem.

A jednak teraz nawet Niemcy i Francja dają duża pomoc, cicha, Ukrainie. Sytuacja się zmienia na korzyść Ukrainy , skoro nawet Niemcy wysyłają pomoc wartości, chyba już 1,5 mld dolarów. Stosunkowo antynatowska Hiszpania nawet ja zwiększa. Dlatego jestem spokojny wbrew propagandzie i klickbajtom, że USA i zachód zaraz odetnie dostawy, "rura mięknie" i naiwnym ludziom którzy się na to nabierają.

Edit:

O kurwa. Dugin przeciwko Putinowi. Tego jeszcze nie grali xd

A jednak teraz nawet Niemcy i Francja dają duża pomoc, cicha, Ukrainie. Sytuacja się zmienia na korzyść Ukrainy , skoro nawet Niemcy wysyłają pomoc wartości, chyba już 1,5 mld dolarów. Stosunkowo antynatowska Hiszpania nawet ja zwiększa. Dlatego jestem spokojny wbrew propagandzie i klickbajtom, że USA i zachód zaraz odetnie dostawy, "rura mięknie" i naiwnym ludziom którzy się na to nabierają.

Edit:

Pomoc jest bez precedensu. Konwencjonalnymi środkami Putin nic nie wskóra. Mam nadzieję że nie dojdzie do żadnego aktu desperacji . Zachód bardzo późno zauważył że nie wystarczy prowadzić z nim interesów aby ucywilizować ruskiego bandytę.

Druga sprawa że np Niemcy chyba do końca nie wierzyli w wojnę na Ukrainie. Np szmelcwagen bardzo się zdziwił kiedy z dnia na dzień stanęła produkcja półproduktów do samochodów które były wytwarzane na Ukrainie. Myśleli że Putin żartuje i tam nie wjedzie?

Oczka się otwierają, ale na co? Bo nie ma opisu żadnej sytuacji. Czyżby to było jak u Czarodzieja? "Widziałem jak robią rozpierdol, ale nie napiszę jaki bo by coś wymyśleć to jestem za głupi".

Wszedłem na ich FB i też nic nie ma. Za to jest wpis o Polce
która wózek jaki dostała w ramach pomocy wystawiła na sprzedaż. Może jej się pomyliło i chodziło o Polaków którzy tam robią rozpierdol? I ośrodek chce pomagać tylko Ukraińcom?

Last edited:
Oczka się otwierają, ale na co? Bo nie ma opisu żadnej sytuacji. Czyżby to było jak u Czarodzieja? "Widziałem jak robią rozpierdol, ale nie napiszę jaki bo by coś wymyśleć to jestem za głupi".

Wszedłem na ich FB i też nic nie ma. Za to jest wpis o Polce
która wózek jaki dostała w ramach pomocy wystawiła na sprzedaż. Może jej się pomyliło i chodziło o Polaków którzy tam robią rozpierdol? I ośrodek chce pomagać tylko Ukraińcom?

A, doczytałem. Chodzi o "jedną" sytuację. Niezli debile musieli się na to złapać i nabrać. Najpierw pisze o "sytuacjach" a zdanie później prawda wyszła na jaw i chodzi o jedną sytuację.

Czyli cały elaborat to czysta propaganda. Może nawet ta jedna sytuacja jest zmyślona.

Edit:

Jest takie coś co się nazywa ratowanie wizerunku, tą kartą zagrały szwaby.

FhUNgDgXEAAXmZ6 (1).jpeg

Back