Katolicyzm i inne religie

Nie wierzę, daj zdjęcie.
1z53mg3.jpg

Jak sie czujesz z tym, ze pochodzisz ze zwiazku kazirodczego?

Jak się czujesz z tym, że Adam to znaczy człowiek, a Ty o tym nie wiesz? :P

PS. Kain odszedł do innych ludzi kiedy zabił Abla. Jak to możliwe, skoro Adam i Ewa byli jedyni?

Jak się czujesz z tym, że Adam to znaczy człowiek, a Ty o tym nie wiesz? :P

PS. Kain odszedł do innych ludzi kiedy zabił Abla. Jak to możliwe, skoro Adam i Ewa byli jedyni?
No widzisz, skad mialem wiedziec? Nie widzialem nowych odcinkow i nie w temacie widac jestem ;)
Ja zawsze myslalem, ze byl jeden Adam. A jak to sie ma do Ewy? Z kazdego jednego Adama Bog bral po zeberku i lepil Ewe? A Kain i Abel?
Tez kazda parka miala po jednym?

Moze Kain poszedl do tych stworzonych przez allaha czy innego budde?
A moze w ramach ewolucji ludzie zyli w tym samym czasie w wielu zakatkach ziemi?
Wlasnie, co z ewolucja? Wypieramy sie?
Coraz wiecej pytan, coraz mniej logicznych odpowiedzi...

Jak się na czymś nie znam to się nie wypowiadam bo brak mi ogólnej wiedzy i tylko wyprowadzam ciosy w próżnie. Skąd człowiek ma wiedzieć jak powstał.

No widzisz, skad mialem wiedziec? Nie widzialem nowych odcinkow i nie w temacie widac jestem ;)
Ja zawsze myslalem, ze byl jeden Adam. A jak to sie ma do Ewy? Z kazdego jednego Adama Bog bral po zeberku i lepil Ewe? A Kain i Abel?
Tez kazda parka miala po jednym?

Moze Kain poszedl do tych stworzonych przez allaha czy innego budde?
A moze w ramach ewolucji ludzie zyli w tym samym czasie w wielu zakatkach ziemi?
Wlasnie, co z ewolucja? Wypieramy sie?
Coraz wiecej pytan, coraz mniej logicznych odpowiedzi...

Dla mnie logiczne jest to, że teoria ewolucja ma masę dziur i dla mnie jest bez sensu. :) Bóg stworzył człowieka. Tyle. :) (moja opinia, masz prawo mieć inną, ja wierzę w to i tylko to)

Dla mnie logiczne jest to, że teoria ewolucja ma masę dziur i dla mnie jest bez sensu. :) Bóg stworzył człowieka. Tyle. :)
Czyli miliardy lat ewolucji wykształcających coraz bardziej nowe formy życia to teoria bez sensu, natomiast teoria o tym, że Bóg zstąpił z nieba by ulepić z piasku człowieka ma sens?

Dla mnie logiczne jest to, że teoria ewolucja ma masę dziur i dla mnie jest bez sensu. :) Bóg stworzył człowieka. Tyle. :) (moja opinia, masz prawo mieć inną, ja wierzę w to i tylko to)

Dla mnie taka wiara to jak wiara jehowych-nauka mówi co innego ale ja krwi nie przyjmę bo wiara. Nie troluje ale wracanie do średniowiecza z zazdrości do protestantów z USA jest żałosne.

Czyli miliardy lat ewolucji wykształcających coraz bardziej nowe formy życia to teoria bez sensu, natomiast teoria o tym, że Bóg zstąpił z nieba by ulepić z piasku człowieka ma sens?

Czemu małpy nadal na drzewach a ryby w wodzie?

@Masu sory ale nigdy nie uwierzę, że człowiek - istota rozumna pochodzi od bakterii, które spadły na kamień razem z deszczem.

Nauka nie ma potwierdzenia na nieistnienie Boga, choćby dlatego skrajny cynizm jest tu nie na miejscu. Wiara w to, że Bóg istnieje ma taki sam sens jak w to że nie istnieje. Niech każdy wierzy w co chce.

@Masu sory ale nigdy nie uwierzę, że człowiek - istota rozumna pochodzi od bakterii, które spadły na kamień razem z deszczem.

W tym problem-ty to traktujesz jak wiarę.

Nauka nie ma potwierdzenia na nieistnienie Boga, choćby dlatego skrajny cynizm jest tu nie na miejscu. Wiara w to, że Bóg istnieje ma taki sam sens jak w to że nie istnieje. Niech każdy wierzy w co chce.

Dokładnie. Tak samo TEORIA ewolucji, to tylko teoria. Nie jest potwierdzona w żaden naukowy sposób. Aktualnie widzimy tylko jedną ewolucję w okół siebie i jest to mikroewolucja - tj. w jednym gatunku.

@Masu, Ty natomiast bierzesz teorię za pewnik, ale ona pozostaje teorią, taką samą jak teoria wielkiego wybuchu. ;)

Nauka nie ma potwierdzenia na nieistnienie Boga

Nauka nie ma na celu potwierdzanie, że coś nie istnieje. To ci co uważają, że coś istnieje powinni to wykazać. Boga wymyślili ludzie, więc jeśli chcą, żeby jego istnienie zostało potwierdzone, to powinni to udowodnić. W przeciwnym przypadku możemy mówić jedynie o wierze.

Ewolucja nie idzie przecież w jednym kierunku, jest jak drzewo. Np małpy poszły w innym kierunku, niż ludzie, bo to całkiem inne gatunki jednak (nawet jezeli z wspólnym przodkiem). Na ewolucję działa wiele czynników, np także to, że część gatunku napotyka gorsze warunki do życia. Musi sie do nich przystosować, na przestrzeni tysięcy lat sie zmieniając. Gdy zaczęliśmy myśleć (i to jako mała grupka ludzi), ewolucja przyspieszyła, gdyż włączają się nowe czynniki do selekcji naturalnej.

Zresztą początkowo człowiek nie myślał na takim poziomie. Gdyby ewolucja "zatrzymała się" na ich poziomie to wątpię czy wymyślilibyśmy komputery, czy latali w kosmos np.

Back