KorwinowałCzy to jest przykład tego na co dzisiejsza młodzież mówi że ktoś kogoś zmasakrowal?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
KorwinowałCzy to jest przykład tego na co dzisiejsza młodzież mówi że ktoś kogoś zmasakrowal?
Z tą sekta bezglutenowcow jest jak z antyszczepionkowcami. Żadne wiarygodne i rzetelne badania przeprowadzone przez naukowców nie są dla nich argumentem.
w chwili obecnej sa rowniez wiarygodne i rzetelne badania przeprowadzon przez naukowcow z ktorych wynika, ze jednak jest szkodliwy dla osob bez wrodzonego uczulenia
Nie od dzisiaj wiadomo, że białe pieczywo zalega i nie jest najzdrowsze. Ja się przerzucilem na pełnoziarniste i nie mam żadnych problemów. Trzeba we wszystkim znać umiar.Ja wczoraj owalilem porzadnego przennego burgera, ale na codzien i tak unikam wiec do sekty sie raczej nie zaliczam ale nie moge dopowiedziec, ze w chwili obecnej sa rowniez wiarygodne i rzetelne badania przeprowadzon przez naukowcow z ktorych wynika, ze jednak jest szkodliwy dla osob bez wrodzonego uczulenia. Jako, ze temat jest obecnie na topie to w przeciagu 2-3 lat pojawi sie spora ilosc badan, ktore obecnie sa w toku i wedlug "przeciekow" jest gluten nie jest taki slodki jak go maluja.
Kolejny raz dodam tez, ze kazdy ma swoj mozg, swoje cialo i moze sprawdzic czy na niego to cos dziala czy nie. Odstawic, zobaczyc czy sie lepiej czujesz i wtedy wyrokowac.
Umiar i rozsądne żywienie. Nadmiar nabiału jak i białego pieczywa, czy czegokolwiek innego nam nie służy. Nie trzeba przy tym wieszać obrazu Mauricza nad łóżkiem.Dokładnie, ja robie podobnie staram sie unikać i eliminować ale bez przesady. Mi dużo dużo większe odczuwalne korzyści dało odstawienie/ mocne ograniczenie wszelkich produktów mlecznych. Jadłem ich bardzo dużo teraz jem bardzo mało i jest naprawde lepiej w wielu aspektach.
Nie od dzisiaj wiadomo, że białe pieczywo zalega i nie jest najzdrowsze. Ja się przerzucilem na pełnoziarniste i nie mam żadnych problemów. Trzeba we wszystkim znać umiar.
Umiar i rozsądne żywienie. Nadmiar nabiału jak i białego pieczywa, czy czegokolwiek innego nam nie służy. Nie trzeba przy tym wieszać obrazu Mauricza nad łóżkiem.
Dwa opracowania tematu z linkami do badań w środku, konkretne papiery możesz potem odnaleźć w pełnej wersji na http://sci-hub.cc/
http://theness.com/neurologicablog/index.php/non-celiac-gluten-sensitivity/
https://www.sciencebasedmedicine.org/a-balanced-look-at-gluten-sensitivity/
i według mojej wiedzy nic nowego w temacie nie ma, nowsze ślepe+placebo wskazują ponownie, że NCGS, jeśli w ogóle istnieje, dotyczy FODMAPs
Kluczowe zdanie to: "In the case of NCGS, there may be something else in food to which some people are sensitive. Or, diet may not be the answer at all."
Autor badania z 2013 bodajże w 2011 przeprowadził i opublikował badanie, z którego wynikało, że gluten to ZUO. Po dwóch latach dokonał precyzyjniejszych badań, z których wynikło, że nie gluten a FODMAPs. To co tu wklejasz nie bierze tego pod uwagę. A jest to o tyle istotne, że taka dieta jest mniej restrykcja, mniej uciążliwa od gluten-free.
Piszesz, że "co rok ewentualny % osob, ktore moga miec NCGS sie zwieksza" - ale zdajesz sobie sprawę, że objawy NCGS mogą być równie dobrze wywoływane przez lęki? Im większa paranoja (pozdro Mauricz), tym więcej osób widzi coś, czego nie ma, jest to zupełnie normalne i oczekiwane, jesteśmy irracjonalnymi zwierzakami. Twierdzenie, że nowsze badanie jest lepsze to błąd poznawczy, ale proszę bardzo, lipiec 2016 i okazuje się, że hipnoterapia działa tak skutecznie jak dieta w przypadku IBS: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27397586
EOT, szkoda czasu, i tak wszyscy umrzemy.
Powtorze - Mauricz, Wierzbicka, Białowąs itd to z jednej strony deitetycy, a z drugiej biznesmeni. Mąka i sól to juz przebrzmiale "gwiazdy" wiec musieli znalezc nowego wroga zeby wybic sie z tlumu - padlo na gluten. To jest teraz na fali, wszystko nagle jest bezglutenowe, nawet platki sniadaniowe Nesqucik :D
Wiec dietetycy-biznesmeni na glutenowym szalenstwie zarabiaja nie mala kase, a fakty kazdy wyciaga swoje. Kolega z linku ktory podalem na przyklad doszukal sie informacji ze zaledwie 8% populacji moze miec problem z glutenem, a cos takiego jak nieszczelne jelito nie istnieje.
Bo tu chodzi o 'autorytet' - jak medialny Mauricz powie, ze jest tak i tak to wiadomo ze 99,9% zwyklych Kowalskich nie rzuci sie na poszukiwania artykulow naukowych, tylko mu uwierzy. To proste.
Bo wszystko rozbija sie o wojne artykuly naukowe vs artykuly naukowe. Undra znalazl 150 na poparcie tez proponowanych przez dietetykow "new age" w Polsce ktorych wymienilem. A kolega z mojego filmiku wszystko co mowi tez robi to na podstawie artykulow naukowych (jest doktorem chemii, ma do nich staly dostep, jesli robiles jakies studia to wiesz ze to proste i konieczne :)). I co? Kazdy ma swoje i w dodatku sobie przecza...
Wierzbica, Bialowas i Mauricz maja grono sportowcow, ktorzy osiagaja sukcesy - to prawda. Na swiecie jeszcze wieksze grono sportowcow odnosi jeszcze wieksze sukcesy, a nie sa ich podopiecznymi, wiec to zaden argument imo!
Mauricz debunked
Bylo w tym temacie, jakbys poswiecil chociaz 5 min na przejechanie jednej strony w tyl to bys wiedzial, ze miedzy innymi o tym filmie rozmawialismy. Pokolenie CTRL+C + CTRL+V ogarnijcie sie.
Model żywieniowy, wiadomo.IF to nie jest dieta.