Igrzyska Olimpijskie 2024

Kanadyjkarka Dorota Borowska została zawieszona za złamanie przepisów antydopingowych. W jej próbce pobranej pod koniec czerwca wykryto niedozwoloną substancję. To oznacza, że nie pojedzie na igrzyska olimpijskie w Paryżu, gdzie miała być jedną z polskich szans medalowych.
:benny:
:confused: :facepalm:

W organizmie skoczka wzwyż Norberta Kobielskiego, który jest w składzie reprezentacji na igrzyska w Paryżu, wykryto substancję zabronioną – potwierdziła PAP w dwóch niezależnych źródłach. Zawodnik w rozmowie z PAP zaprzeczył i powiedział, że normalnie przygotowuje się do olimpijskiego startu.

Co z Hurkaczem na igrzyskach? Lekarz nie ma dobrych wieści

Lepiej chyba nie ma co ryzykować, bo mecze już 27.07 a do tego na kortach ziemnych gdzie Hubert nie ma specjalnych sukcesów... 2x 4 r w RG ('22 i '24) wygrany tylko 1 turniej ATP 250 Estoril '24 gdzie pokonał (215, 171, 105 i 49. ATP).

Oho zaczyna się

W Paryżu, podczas patrolu w ramach operacji antyterrorystycznej Sentinelle, został zaatakowany i raniony przez nożownika francuski żołnierz. Jak poinformował szef MSW Gerald Darmanin, obrażenia, które odniósł wojskowy, nie zagrażają jego życiu. Napastnika aresztowano.

Do ataku doszło w poniedziałek około godziny 22 na Gare de l’Est, jednym z głównych paryskich dworców, 11 dni przed rozpoczęciem w stolicy Francji igrzysk olimpijskich. Napastnik dźgnął żołnierza nożem w plecy.

Według francuskich mediów, powołujących się na policję, wojskowego zaatakował 40-letni mężczyzna, obywatel Francji, znany już wcześniej organom ścigania i wymiarowi sprawiedliwości, m.in. w związku z zabójstwem, cierpiący na zaburzenia psychiczne.

Podczas ataku na patrol miał krzyczeć po francusku: „Bóg jest wielki!”. Po aresztowaniu miał powiedzieć policji, że atak na patrol był zemstą za francuską operację wojskową w Demokratycznej Republice Konga, kraju, z którego pochodzi.

Obecnie we Francji obowiązuje najwyższy poziom zagrożenia terrorystycznego. W ramach operacji Sentinelle uzbrojeni w broń szturmową żołnierze patrolują ulice Paryża i innych miast. Ze względu na zbliżające się igrzyska olimpijskie w stolicy Francji zwiększono także obecność sił policyjnych.

Oho zaczyna się

W Paryżu, podczas patrolu w ramach operacji antyterrorystycznej Sentinelle, został zaatakowany i raniony przez nożownika francuski żołnierz. Jak poinformował szef MSW Gerald Darmanin, obrażenia, które odniósł wojskowy, nie zagrażają jego życiu. Napastnika aresztowano.

Do ataku doszło w poniedziałek około godziny 22 na Gare de l’Est, jednym z głównych paryskich dworców, 11 dni przed rozpoczęciem w stolicy Francji igrzysk olimpijskich. Napastnik dźgnął żołnierza nożem w plecy.

Według francuskich mediów, powołujących się na policję, wojskowego zaatakował 40-letni mężczyzna, obywatel Francji, znany już wcześniej organom ścigania i wymiarowi sprawiedliwości, m.in. w związku z zabójstwem, cierpiący na zaburzenia psychiczne.

Podczas ataku na patrol miał krzyczeć po francusku: „Bóg jest wielki!”. Po aresztowaniu miał powiedzieć policji, że atak na patrol był zemstą za francuską operację wojskową w Demokratycznej Republice Konga, kraju, z którego pochodzi.

Obecnie we Francji obowiązuje najwyższy poziom zagrożenia terrorystycznego. W ramach operacji Sentinelle uzbrojeni w broń szturmową żołnierze patrolują ulice Paryża i innych miast. Ze względu na zbliżające się igrzyska olimpijskie w stolicy Francji zwiększono także obecność sił policyjnych.
Zachodnia otwartość i różnorodność :tellmemore:

To niech zaczną kurwa w końcu jej używać.

To niech zaczną kurwa w końcu jej używać.
OIP.QZy_GWFCebdwknGHd1NBzQAAAA

No ja mam inne zdanie. Chujnia. Grają tylko Ci co do normalnej odmiany się nie nadają. Słaby poziom.
Jakby wystąpili w 3x3 duże nazwiska ze swoich reprezentacji to co innego...
Chociaż w POL drużynie wystąpi teraz Sokołowski, były kadrowicz oraz Zamojski (10-17 r) a dzisiaj prawie 38 lat...
Taka koszykówka to coś bardziej dla zaistnienia dla mniejszych nacji koszykówki jak Holandia, Mongolia (czy nawet Madagaskar) gdzie wystarczy 4 zawodników na drużynę, a najlepsi i tak grają w kosza 5x5, coś jak piłka halowa czy Beach Soccer...

Kadra kosza USA 3x3...
✓ Canyon Barry (32 lata, 198 cm)
syn Ricka (NBA HOF)
Nie wybrany do NBA, grał w FIN, CZE i 4 lata w NBA G-League (18-22 r)

✓ Jimmer Fredette (35 lat,
#10. Draft '11
W NBA (11-15, 16, 19 r) i 5 klubów...
241 meczów w NBA (6,0 PPG, 13 MPG)

✓ Kareem Maddox (35 lat, 201 cm)
Nie wybrany do NBA...
Tylko NCAA, i ligi ENG, NED oraz POL
(Miasto Szkła Krosno) (16/17)

✓ Dylan Travis (31 lat, 191 cm)
Nie wybrany do NBA '16...
Grał w GER i AUS do '19
A dzięki 3x3 mogą wystąpić na IO czy MŚ w barwach USA...

Jak podaje "L'Equipe", na kilka dni przed igrzyskami olimpijskimi Amnesty International chce zwrócić międzynarodową uwagę na władze francuskie. Te w imię "zasady neutralności" zakazują francuskim sportowcom noszenia hidżabu podczas zawodów.

W 30-stronicowym raporcie opublikowanym we wtorek przez Amnesty International pod tytułem: "Nie oddychamy już. Nawet w sporcie nie możemy już tego robić" organizacja nie waha się mówić o "systemowej przemocy rasistowskiej i przemocy ze względu na płeć wobec muzułmańskich dziewcząt i kobiet we Francji"

A w krajach muzułmańskich to chyba jest na odwrót... i kobiety z innych krajów też nie mogą sobie paradować po ulicach z włosami powiewającymi na wietrze...

No ja mam inne zdanie. Chujnia. Grają tylko Ci co do normalnej odmiany się nie nadają. Słaby poziom.
No nie wiem, dużo bardziej streetbalowa gra, cały czas akcja i emocje - walka o każdy punkt vs czasem ciekawa końcówka a 90% czasu zamuła, może faktycznie topowi gracze nie grają, ale jednak grają ze sobą i są zgrani, wzięliby załóżmy 3ch randomów z NBA i dali miesiąc na przygotowanie to myślę że dostaliby wjeby od takiej zgranej Łotwy- którzy grają tylko 3x3

No nie wiem, dużo bardziej streetbalowa gra, cały czas akcja i emocje - walka o każdy punkt vs czasem ciekawa końcówka a 90% czasu zamuła, może faktycznie topowi gracze nie grają, ale jednak grają ze sobą i są zgrani, wzięliby załóżmy 3ch randomów z NBA i dali miesiąc na przygotowanie to myślę że dostaliby wjeby od takiej zgranej Łotwy- którzy grają tylko 3x3
Chyba że akurat byli by to goście z 1 klubu :wink: ... a tak to mogli by wygrać Ci z 3x3.
Ale tak samo jak w tenisie ziemnym najlepsi grają w singlu a tytuły wielkoszlemowe w deblu czy tym bardziej w mikście wygrywają często raczej anonimy z singla, lub zawodnicy starsi już po karierze w singlu (Hingis 6 tytułów W. Szlema w wieku 35-37 lat w mikście!)... zarobki dla par dużo niższe niż w singlu...
Iga z Alcaraz pewnie by przegrali z dużo słabszymi singlistami w miksta na RG... bo teraz coraz bardziej wkracza specjalizacja w sporcie.

Last edited:
Rekord igrzysk wyrównany! Startuje od 1988 roku!

Gruzińska strzelczyni Nino Sałukwadze wystąpi w igrzyskach olimpijskich w Paryżu po raz dziesiąty. Tym samym zrówna się z osiągnięciem kanadyjskiego specjalisty w jeździeckim konkursie skoków przez przeszkody Ianem Millarem.
:frankapprove:
55-letnia Gruzinka startuje w igrzyskach od 1988 roku, natomiast 77-letni Millar olimpijską przygodę rozpoczął w Monachium i kontynuował ją do Londynu.

Olimpijskie starty Gruzinka zainaugurowała w Seulu w 1988 roku (19 lat) zdobywając dla ZSRR dwa medale, złoty w pistolecie sportowym na 25 metrów oraz brązowy w pistolecie pneumatycznym na 10 metrów. Trzeci krążek w kolorze brązu w pistolecie pneumatycznym na 10 m dorzuciła w Pekinie 20 lat później, tym razem dla Gruzji.

Letnie IO w Seulu były pierwszymi które oglądałem... a teraz po tylu latach mistrzyni olimpijska wystartuje jeszcze w Paryżu... strzelectwo i jeździectwo to jednak sporty mocno długowieczne...

PS. W Paryżu wystartuje też Polka w jeździectwie (ujeżdżenie)... na 2 swoich IO po Londynie 59 letnia! Katarzyna Milczarek...

19-letnia Shoko Miyata straciła szansę na igrzyska przez alkohol i papierosy

Japonka Shoko Miyata, która miała być kapitanem drużyny gimnastyczek w igrzyskach olimpijskich w Paryżu, została skreślona ze składu po tym, jak przyłapano ją na piciu alkoholu i paleniu papierosów.

Kiedyś te turnieje wśród nacji miały sens, teraz tak wszystkich żydki pomieszali, że w ogóle już mnie to nie jara. Pamiętam jak dziadek oglądał zawsze olimpiady, ale wtedy to zupełnie inne czasy byli. Szkoda wspaniałej imprezy...

Kiedyś te turnieje wśród nacji miały sens, teraz tak wszystkich żydki pomieszali, że w ogóle już mnie to nie jara. Pamiętam jak dziadek oglądał zawsze olimpiady, ale wtedy to zupełnie inne czasy byli. Szkoda wspaniałej imprezy...

Aż dziwne że jeszcze wszyscy nie mówimy po hebrajsku i nie mamy obrzezanych fiutów …

Back