Gierki od FromSoftware i inne soulsborne

Jeszcze tego nie zrobiłeś? :matt:
za drogo było
1000045822.jpg

Właśnie zainstalowałem Clair Obscur i nie powiem pierwsze wrażenie graficzne mega szkoda tylko że monitora nie mam i jestem zmuszony grać na telewizorze 75 cali.

Macie może jakieś rady na początek które pomogą mi wbić platynę w przyszłości?
Poziom trudności, jakieś pomijalne rzeczy na początku, podstawy jakieś. Z góry dzięki.

Właśnie zainstalowałem Clair Obscur i nie powiem pierwsze wrażenie graficzne mega szkoda tylko że monitora nie mam i jestem zmuszony grać na telewizorze 75 cali.

Poziom trudności, jakieś pomijalne rzeczy na początku, podstawy jakieś. Z góry dzięki.

1. Kluczowe są picto. Można je znaleźć w świecie lub kupić u handlarzy. Dają one najwięcej statystyk (więcej niż levele) i zawierają buffy do postaci. Jeżeli przypiszesz odpowiednie picto do postaci to po stoczeniu 4 walk, mając w składzie postać z danym pikto, buff staje się ogólnodostępny dla wszystkich postaci i można również wyposażyć w pasywną umiejętność inne postaci. W tym przypadku walutą są punkty luminy, które zdobywamy z ważniejszych walk lub możemy kupować u handlarzy. Polecam zawsze kupować!!!

Krótkie i warte zapoznania:

Luminy i picto można w dowolnym momencie dodawać i zdejmować z bohaterów, więc nie trzeba się przejmować jak się coś złego da.

2. Bronie ulepsza się katalizatorami, które są odpowiednikami odłamków tytanitu z serii DS, czy kamieni kowalskich z ER. Przypadek taki sam - levelowanie broni ważniejsze od levelowania postaci jeśli chcesz dobrze bić.
3. Samo levelowanie statystyk ma w tej grze mniejsze znaczenie. Każda broń skaluje się z jakimiś statystykami, więc warto pod bronie patrzeć co najlepsze.
4. Walka to klasyczne git gud. Ataki przeciwników można unikać albo je parować. Zdecydowanie polecam to drugie. Jest to trudniejsze, bo masz mniejsze okienko, ale kontry są bardziej satysfakcjonujące. Przy parowaniu polecam wsłuchiwać się w ataki, bo często przy wyprowadzaniu ataku są charakterystyczne dźwięki, które pomagają w nauce.

1. Kluczowe są picto. Można je znaleźć w świecie lub kupić u handlarzy. Dają one najwięcej statystyk (więcej niż levele) i zawierają buffy do postaci. Jeżeli przypiszesz odpowiednie picto do postaci to po stoczeniu 4 walk, mając w składzie postać z danym pikto, buff staje się ogólnodostępny dla wszystkich postaci i można również wyposażyć w pasywną umiejętność inne postaci. W tym przypadku walutą są punkty luminy, które zdobywamy z ważniejszych walk lub możemy kupować u handlarzy. Polecam zawsze kupować!!!

Krótkie i warte zapoznania:

Luminy i picto można w dowolnym momencie dodawać i zdejmować z bohaterów, więc nie trzeba się przejmować jak się coś złego da.

2. Bronie ulepsza się katalizatorami, które są odpowiednikami odłamków tytanitu z serii DS, czy kamieni kowalskich z ER. Przypadek taki sam - levelowanie broni ważniejsze od levelowania postaci jeśli chcesz dobrze bić.
3. Samo levelowanie statystyk ma w tej grze mniejsze znaczenie. Każda broń skaluje się z jakimiś statystykami, więc warto pod bronie patrzeć co najlepsze.
4. Walka to klasyczne git gud. Ataki przeciwników można unikać albo je parować. Zdecydowanie polecam to drugie. Jest to trudniejsze, bo masz mniejsze okienko, ale kontry są bardziej satysfakcjonujące. Przy parowaniu polecam wsłuchiwać się w ataki, bo często przy wyprowadzaniu ataku są charakterystyczne dźwięki, które pomagają w nauce.
Narazie sobie wyczytałem że w prologu trzeba stoczyć walkę z jakimś mimem i kupić klucz na straganie bo to bardzo ważne i wymagane do zdobycia pucharków

Narazie sobie wyczytałem że w prologu trzeba stoczyć walkę z jakimś mimem i kupić klucz na straganie bo to bardzo ważne i wymagane do zdobycia pucharków

Tak. Pamiętaj, że mima trzeba przełamać. Na początku nic mu zdrowia nie będziesz zabierał, ale będzie rósł żółty pasek pod zdrowiem. Jak się napełni to można go bić normalnie.

Może i ja kiedyś zagram. :frankapprove:

O ile jest to zabawne to zawsze mnie wkurwia jak oni specjalnie robią szopke z tym darciem pizdy pod publiczke. Też się nawkurwiałem przy tej grze przy pierwszym przejściu ale ja odziwo przyjmowałem to bardzo spokojnie bez darcia ryja czasem sobie pokurwiłem lekko pod nosem tu i uwdzie.
Drą mordę pod wyświetlenia. Sam też kurwami rzucałem, i to najbardziej nie przy Ishinie tylko przy sekretnym Sowie. :wtf2:

Drą mordę pod wyświetlenia. Sam też kurwami rzucałem, i to najbardziej nie przy Ishinie tylko przy sekretnym Sowie. :wtf2:
Mi sowa o dziwo bardzo sprawnie poszedł a Ishin dał popalić. Nawet dzisiaj jak czasami sobie odpalę Sekiro to z Sową umiem zrobić no hita a Isshin zawsze mnie czymś tam fartem trafi.

Sowa ojciec sprawia tyle problemów głównie dlatego że większość idzie na niego zaraz po pokonaniu Sowy na dachu. A to jest boss raczej zeskalowany na późniejszy etap gry (dostaje sie za niego wiecej expa niż za Prawdziwą Mniszkę). Ja przy pierwszym przejściu walczyłem z Sową po pokonaniu Smoka, który jest totalnym petem - przez co miałem +2 więcej siły ataku, więcej HP za zebrane koraliki i dodatkową tykwę. W ten sposób Sowa nie był żadną ścianą, padł gdzieś za 10 razem. Tak wiec, najlepiej jest odblokować lokacje z Sową ale dalej jej nie progresować, tylko zająć się główną fabułą (Źródlanym Pałacem) i dopiero potem wrócić na walkę z Sową

Takie pytanie odnośnie Clair Obscur. Tu serio jest tak pusto i tyle niewidzialnych ścian? Lokacje puściutkie a myślałem że będzie jakaś dobra eksploracja.

Jak w COE33 działa szybka podróż? Moge normalnie wracać nawet do początkowej lokacji by zbierać to co pominąłem?

Jak w COE33 działa szybka podróż? Moge normalnie wracać nawet do początkowej lokacji by zbierać to co pominąłem?

Tak. Można wracać, gdzie się chce. W obrębie lokacji można teleportować się pomiędzy flagami tak jak między ogniskami w Dark Souls. Natomiast na mapie świata są skróty do odblokowania, które umożliwiają przemieszczanie się bez ponownego wchodzenia do lokacji.
Im dalej w grze tym poruszanie po mapie będzie coraz łatwiejsze i przyjemniejsze za sprawą jednego sympatycznego przyjaciela :roberteyeblinking:
Esquie_color_1_2048x.jpg

Back