Jedyny dobry boss w tej grze to Erlang ale i tak chodzi mi tylko o aspekt wizualny bo ma nie fair moveset
Jeszcze do niego nie dotarłem, ale chyba już wiem czego moge się spodziewać. Chujni.
Ta gra stoi na bardzo wysokim poziomie wizualnym, ale mechanicznie bossowie są przeważnie fatalni. Większość jest prosta i pada za pierwszym, ale ci pozostali wymagający mają bardzo nieczyste zagrania. Twórcy nie potrafią robić bossów. Wymienię kilka największych bullshitów jakie odnotowałem:
1. Finałowy boss 2 aktu w 3 fazie przyzywa tornado, które lata po arenie i jeżeli wpadniemy w nie to przerywa nam nasze atak i dostajemy hita, oczywiście trzeba dalej uważać na ataki bossa, bo walka cały czas trwa. Czyli nie dośc, że trzeba się skupić na bossie, to jeszcze się dobrze pozycjonować, bo otoczenie również bije.
2. Finałowy boss w 3 akcie 2 razy w ciągu walki unieruchamia nas i łapie, wtedy załącza się cutscenka i co najlepsze otrzymuje się obrażenia. A co jest jeszcze lepsze? Nie da się tego uniknąć. Jest to w pełni oskryptowane.
3. Finałowy boss 4 aktu w 2 fazie spowalnia naszą postać przez co ruszamy się jak mucha w gównie + non stop spamuje AoE. Powodzenia w odbieganiu. Jedyny plus, że ta faza załącza się jak ma ok. 1/4 zdrowia, bo akurat pierwsza faza jest ok.
4. Teraz męczę się z żabą w 6 akcie, która zamienia się w kamień, przez co obrażenia jej nie wchodzą, bo się odbijamy i co najgorsze po ataku przez moment nie można rolować. A i jeden zajebisty ruch: żaba w stanie kamienia potrafi skoczyć i wbić się w ziemię, przez co pojawiają dookoła niej głazy. Raz w idealnym momencie zrollowałem. Co zrobiła gra? Okazało się, że po tym skoku żaba zaczyna krzyczeć, co unieruchamia naszą małpę i nie można dalej się ruszyć, a głazy w momencie znikania zadają obrażenia. Efekt: gra zamiast mnie nagrodzić idealnym unikiem, karze mnie 2 atakiem, którego nie można uniknąć.
Dodam jeszcze odnotowane u niektórych bossów niesygnalizowane AoE, graby, ataki. Odbieganie od nas, przez co to my musimy latać za bossem, a nie odwrotnie jak to powinno być.
Jak oni chcą całe serie Black Myth robić to niech robią notatki z gier od FromSoftware, Studio8, ShiftUp