GameZone... czyli co sie kreci w czytnikach.

Clair pykło ponad 100k aktywnych graczy na steam, sprzedali milion kopii gry w ciągu 3 dni, do tego gra jest dostępna na gamę passie. Sukces to mało powiedziane.
Z ciekawostek, gra ma obecnie chyba rekordowy wynik metacritc czyli najwyższą ocenę graczy w serwisie :tellmemore:
Wiadomo, że wiele to hajp i fala entuzjazmu, ale być może właśnie sukces takiej gry może zmienić branże.

Last edited:
Nie wiem czy już to pisałem ale ostatnio odkurzyłem znowu Wieśka trzeciego. Nie mam za bardzo czasu na coś nowego co by mnie bardziej zaangażowało. Ot wieczorna sesja na 1,5-2 godziny. Patch 4.06 bardzo poprawił problemy z wydajnością które wystąpiły po next gen patch z włączonym RT. Poprawili też rozwój postaci i skalowanie wrogów. Nie jest oczywiście idealnie.
Ale nie o tym chciałem. Czytając tym razem wszystkie dialogi widać dokładne ile lewackiego spierdolenia jest w cdpr. W wielu misjach wręcz wylewa się to z ekranu. Mam małą nadzieję że opamiętają się w części czwartej a jeśli nie to życzę im anty woke pożogi w niezależnych recenzjach.

. Czytając tym razem wszystkie dialogi widać dokładne ile lewackiego spierdolenia jest w cdpr. W wielu misjach wręcz wylewa się to z ekranu. Mam małą nadzieję że opamiętają się w części czwartej a jeśli nie to życzę im anty woke pożogi w niezależnych recenzjach.
Będziesz grał kobietą, zgadnij

Nie wiem czy już to pisałem ale ostatnio odkurzyłem znowu Wieśka trzeciego. Nie mam za bardzo czasu na coś nowego co by mnie bardziej zaangażowało. Ot wieczorna sesja na 1,5-2 godziny. Patch 4.06 bardzo poprawił problemy z wydajnością które wystąpiły po next gen patch z włączonym RT. Poprawili też rozwój postaci i skalowanie wrogów. Nie jest oczywiście idealnie.
Ale nie o tym chciałem. Czytając tym razem wszystkie dialogi widać dokładne ile lewackiego spierdolenia jest w cdpr. W wielu misjach wręcz wylewa się to z ekranu. Mam małą nadzieję że opamiętają się w części czwartej a jeśli nie to życzę im anty woke pożogi w niezależnych recenzjach.
Po wieśku nr 2 się lekko narracja zmieniła
:roberteyeblinking:

Goście którzy stoją za modem do UFC 3 Undisputed (Undisputed Forever, nadpisują zawodników modelami nowszych, też obecne klatki I ring Rizin itp.) zapowiedzieli dwie rzeczy

Pierwsza, dokopali się do danych które pozwolą na większą kustomizację ruchów zawodników

Druga, tworzą podobny mod do Fight Night Champion
Ale że jak mod? Na x360?

Wykupiłem gejpasa to postanowiłem nadrobić ostatnie Call of Duty.
Dziwoląg w chuj. Ktoś wpadł na pomysł, żeby wprowadzić mocniejszych przeciwników, którzy mają jakieś dodatkowe zdolności i bossów rodem z jakichś gier sci-fi - oczywiście wszystko to gąbki na pociski.

W jednej misji zajebali motywy z Preya, Control i do tego odgrzali motyw z Black Ops i Cold War.

W innej misji był motyw z DLC do RE Village i jak ktoś nie lubi horrorów może się niemiło zaskoczyć.

Z drugiej strony były dwie fajne misje inflintracyjne niczym w przedniej produkcji szpiegowskiej.

Ogólnie mało Coda w Codzie i jak ktoś szuka gry militarnej przypominającej ich dawne produkcje to odradzam.

Sandfall Interactive pochwaliło się kolejnym kamieniem milowym osiągniętym przez Clair Obscur: Expedition 33. W trzy dni od premiery sprzedało się milion egzemplarzy gry.
Ciekawe jak to wygląda na tle takich hitów jak:
- ałała ud,
- assasin małpuke
- the failguard

można gdzieś zrobić takie zestawionko?

Sandfall Interactive pochwaliło się kolejnym kamieniem milowym osiągniętym przez Clair Obscur: Expedition 33. W trzy dni od premiery sprzedało się milion egzemplarzy gry.
Ciekawe jak to wygląda na tle takich hitów jak:
- ałała ud,
- assasin małpuke
- the failguard

można gdzieś zrobić takie zestawionko?
Patrząc na to że na samym steamie ma w peaku 2x więcej graczy niż ww crapy to jest ko. Uwzględniając dodatkowo budżety to rozmiar porażki jest wielokrotnie większy. Miód na moje serce. Jest pewna szansa że niektórzy się opamiętają. Schowają ideolo do szuflady mając perspektywę braku zarobku.

Patrząc na to że na samym steamie ma w peaku 2x więcej graczy niż ww crapy to jest ko. Uwzględniając dodatkowo budżety to rozmiar porażki jest wielokrotnie większy. Miód na moje serce. Jest pewna szansa że niektórzy się opamiętają. Schowają ideolo do szuflady mając perspektywę braku zarobku.
Nie no ogólnie to ja wiem tylko chciałem zobaczyć twarde liczby
:bleed:

Nie no ogólnie to ja wiem tylko chciałem zobaczyć twarde liczby
:bleed:
Chuja tam zobaczysz. Teraz nie podaje się liczby kopii tylko liczbę zaangażowanych graczy. Klęskę natomiast rozpoznaje się po wzroście ilości kolorowych zjebów w pośredniakach i rozszerzeniach portfolio chińskich gigantów.

Internety już się zesrały. Graczom podoba się postać kobieca i już jest jazda o pedofilii :beczka:

20250428-164108.jpg

Wreszcie ktoś dał mi możliwość sterowania francuskiej 16tki, kolejny plus dla twórców ... niestety czekam na pacza pozwalającego na prawilny najazd kamery ;)

Internety już się zesrały. Graczom podoba się postać kobieca i już jest jazda o pedofilii :beczka:

20250428-164108.jpg

Wreszcie ktoś dał mi możliwość sterowania francuskiej 16tki, kolejny plus dla twórców ... niestety czekam na pacza pozwalającego na prawilny najazd kamery ;)

Typowe lewactwo. Transy mające styczności z dziećmi im nie przeszkadzają, ale jak zdrowy chłop zwróci uwagę na 16 to :triggered:

Swoją drogą ta postać wygląda trochę jak Claire Redfield z REmake 2.

20250428-164108.jpg

przecież 16stke można już pukać za jej zgodą :beczka:

:beczka:

Jeżu, ale ta gra jest cudowna. Oprawa wizualna, no i szczególnie dźwiękowa to jest peak :tellmemore:
Fabularnie też robi się ciekawie, mimo, że klimat ciężki to jest sporo humoru.
Walki z bossami są trudne, ale mega satysfakcjonujące. Jak wyjdzie idealny blok z kontrą to morda sama się cieszy. Z Maelle zrobiłem totalnego badassa :conorwalk:

:beczka:

Jeżu, ale ta gra jest cudowna. Oprawa wizualna, no i szczególnie dźwiękowa to jest peak :tellmemore:
Fabularnie też robi się ciekawie, mimo, że klimat ciężki to jest sporo humoru.
Walki z bossami są trudne, ale mega satysfakcjonujące. Jak wyjdzie idealny blok z kontrą to morda sama się cieszy. Z Maelle zrobiłem totalnego badassa :conorwalk:

U mnie Lune robi robotę,dobra lewitującą suka

Przeszedłem wczoraj prolog Clair Obscur i pod kątem wizualnym ciężko do czegoś to porównać.
Klimat jest niesamowity i dawno nie widziałem gry, z której wychodzi tyle emocji.
Jedynie z systemem walki będę musiał pokombinować, bo miałem już problemy z mimem i z Maelle :boystop:

Last edited:
Przeszedłem wczoraj prolog Clair Obscur i pod kątem wizualnym ciężko do czegoś to porównać.
Klimat jest niesamowity i dawno nie widziałem gry z. której wychodzi tyle emocji.
Jedynie z systemem walki będę musiał pokombinować, bo miałem już problemy z mimem i z Maelle :boystop:
Prolog jest niesamowity, później robi się jeszcze ciekawiej. Co do walki z mimem to wystarczyło użyć przeciążenia i nie było co zbierać, w innym wypadku chyba tylko idealne kontre i uniki mogłyby pomóc.
Ogolenie rozwój postaci jak i pomysł na pikto i luminy jest super, daje sporo możliwości i mega odświeża zabetonowany temat levelowania w grach. No i ważny tip to rozwój postaci pod kątem broni która posiada i możliwość testowania punktow. Maelle z fajnej fighterki stała się Rambo ;)

Co do walki z mimem to wystarczyło użyć przeciążenia i nie było co zbierać, w innym wypadku chyba tylko idealne kontre i uniki mogłyby pomóc.
Ogarnąłem to. To combo z trzech ciosów byłem w stanie uniknąć, ale jak atakował młotem to już mnie łapał.

Z Maelle na yt widziałem jak typ ją fajnie kontrował po jej pojedynczym ataku, ale ja tego jeszcze nie umiem.

W sumie to moja pierwsza turówka tego typu.

W sumie to moja pierwsza turówka tego typu.
Wydaje mi się, że właśnie przez dodanie elementów zręcznościowych i lekki soulsowy vibe, Clair jest powiewem świeżości wśród turówek, dzięki czemu trafi do szerszego grona odbiorców. W ogóle to jest mocny powrót do klasyki starych Finali, ale w zachodnim stylu czyli coś na co jaj i pomysłu nie mieli skośni ze Square Enix.

Wydaje mi się, że właśnie przez dodanie elementów zręcznościowych i lekki soulsowy vibe, Clair jest powiewem świeżości wśród turówek, dzięki czemu trafi do szerszego grona odbiorców. W ogóle to jest mocny powrót do klasyki starych Finali, ale w zachodnim stylu czyli coś na co jaj i pomysłu nie mieli skośni ze Square Enix.
Racja. Turówki też ostatnio Atlus próbował ożywić w Metaphor dodaniem elementów walki w czasie rzeczywistym.

Skośni z SE jednak mimo wszystko też kombinują, bo FF7 i Rebirth ma fajny system z tą pauzą, a FF15 i 16 to już bardziej slashery.

Na razie mam tylko wdzianko Maelle z tego filmiku i było testowane podczas kucania :awesome:

Dotarłem wreszcie do etapu gdzie opcjonalny boss to już dla mnie za dużo i wrócę jak przypakuje. W ogóle przyprawa przez Kamienne urwiska jest ciężka sama w sobie, a teraz jeszcze ten chuj z lampami :windu:

Na razie mam tylko wdzianko Maelle z tego filmiku i było testowane podczas kucania :awesome:

Dotarłem wreszcie do etapu gdzie opcjonalny boss to już dla mnie za dużo i wrócę jak przypakuje. W ogóle przyprawa przez Kamienne urwiska jest ciężka sama w sobie, a teraz jeszcze ten chuj z lampami :windu:
Ja w majówkę zamierzam mocniej przysiąść i pewnie też się powkurwiam na walkę :awesome:

Back