Filmy - co obejrzeć a co omijać szerokim łukiem.

Właśnie sobie przypomniałem, że ucięli kolejny Polski wątek, a mianowicie ścięcie głowy Ludwika XVI, który przecież był prawnukiem króla Polski.

:arielcry:
Ale za to pokazali ścięcie Marii Antoniny w której żyłach płynęła krew polska na pewno w jakiś sposób

Właśnie sobie przypomniałem, że ucięli kolejny Polski wątek, a mianowicie ścięcie głowy Ludwika XVI, który przecież był prawnukiem króla Polski.

:arielcry:

Ale samo słowo Cesarz zawdzięczamy Polakom. Jeden historyk wielkolechicki tłumaczył mi, że Wielkolechici założyli Rzym i Etruskie królestwo.
A tam powstała idea cesarza.

Ale samo słowo Cesarz zawdzięczamy Polakom. Jeden historyk wielkolechicki tłumaczył mi, że Wielkolechici założyli Rzym i Etruskie królestwo.
A tam powstała idea cesarza.
Akurat idea Wielkiej Lechii to idiotyzm. Kiedyś przypadkiem kupiłem książkę Janusza Bieszka. Kuuurwaaa przecież to powinno być na dziale fantasy, a nie obok Jasienicy na historii.

Akurat idea Wielkiej Lechii to idiotyzm. Kiedyś przypadkiem kupiłem książkę Janusza Bieszka. Kuuurwaaa przecież to powinno być na dziale fantasy, a nie obok Jasienicy na historii.

Spokojnie. Taki Krecik wierzy w jeszcze grubsze fantazje.

O ile Wielka Lechia nie jest jeszcze tak żałosna jak ktoś próbuje bronić, że przed Mieszkiem 100 czy 200 lat było tu zorganizowane państwo silne(co też jest bujdą) to już głoszenie, że Aleksander Macedoński pochodził od Lechitów, czy Etruskowie - to nie rozumiem jak ktoś świadomie może w to wierzyć.

Spokojnie. Taki Krecik wierzy w jeszcze grubsze fantazje.

O ile Wielka Lechia nie jest jeszcze tak żałosna jak ktoś próbuje bronić, że przed Mieszkiem 100 czy 200 lat było tu zorganizowane państwo silne(co też jest bujdą) to już głoszenie, że Aleksander Macedoński pochodził od Lechitów, czy Etruskowie - to nie rozumiem jak ktoś świadomie może w to wierzyć.
@Siedem

Ty mapy prowokatorze :p

By nie zaśmiecać wątku -
Strasznie polecam książkę "Nadzy i Rozszarpani", polskiego autora, o kinie eksploatacji z lat 60-90.
Piękna synteza. Nie opisuje samych filmów lecz robi całą analizę i syntezę społeczna i kulturowa każdego kolejnego nurtu.
Pięknie się to czyta i daje inspiracje filmowe. Bez tej książki nie obejrzał bym np zwariowanego "Wyścigu Śmierci 2000".

Raczej pochwałę, i 60 orderów. :śmiech:

4A1ADFA1-F7A8-428A-83EB-5989580ED009.jpeg

Podobno nowa Godzilla dorównuje arcydziełu oryginalnemu(mówię o wersji nieprzemontowanej na rynek zachodni). Był ktoś?

W niektórych Multikinach jeszcze jutro grają. Jaram się jak gówniarz.

Last edited:
Czeka na nas świat" - film ważny i dobry chociaż zapomniany. Paradoksalnie scena w urzędzie pracy jest sławnym viralem, memem od lat.
Główny bohater, utrzymywany całe życie przez matkę, jest zmuszony zacząć zarabiać na siebie.
Początkowo jest całkiem zabawnie. Jednak szybko produkcja ta staje się brutalną, smutna satyrą społeczną opisująca absurdy życia lat dwutysięcznych. Najstraszniejsze jest to, że wiele scen, które w zamyśle mają być przerysowane lub takie się wydają - w rzeczywistości były codziennością. Wszystko okraszone jest klimatem Górnego Śląska. Występują tu nawet lokalni bezdomni i słynna stara prostytutka z ul. Francuskiej.
Wiele scen zapada w pamięć jak chociażby bogacz, któremu lekarz zabronił dużo jeść, więc kupuje tony drogiego żarcia tylko po to by je przeżuwać i wypluwać.
Film przeraża, gdyż mam wrażenie, że ta rzeczywistość może się powtórzyć.

Back