Depresja vs. Cohones

sukcesywne znęcanie sie psychiczne musiało sie tak skończyć, coś mi znów kliko w glowie, zero chęci do życia, nic kompletnie mnie nie cieszy, ciągły strach i lęk, jest gorzej niż tragicznie
na pewno nie cpaj więcej.
Nie jestem w temacie, ale sądząc po reakcjach chłopaków, coś było grane ? tak ?
Nie oceniam, nie jestem od tego, jedynie mogę powiedzieć że jeśli jechałeś krajówki albo innego śniegu czy wynalazków to ci mogło totalnie wyjebać neuroprzekaźniki, receptory i pętle/układ hormonalny dopaminowy/serotoninowy, OUN popsuty.

To co mogę ci doradzić to koniecznie udaj się do specjalistów od takich problemów.
Pierwszy i najważniejszy krok to kontakt, z psychiatrą lub poradnią leczenia uzależnień. Oni naprawdę wiedzą, jak pomóc w takim wyczerpaniu układu nerwowego. To nie jest kwestia słabej woli, tylko chemii mózgu, którą da się regulować. Póki szukasz pomocy, możesz wspierać swój mózg: postaraj się o regularny sen, nawet jeśli nie przychodzi łatwo. Staraj się jeść zdrowo , skomponować sobie dietę która będzie sprzyjała regeneracji. Unikaj ekranów i taniej dopaminy, które łatwo przeciążają głowę. I pamiętaj, że w każdej chwili możesz zadzwonić na bezpłatną linię wsparcia 116 123, żeby po prostu porozmawiać, nie ma żadnego wstydu szukać pomocy.

Jeśli chodzi o kwestię osób 3 to musisz zrobić gdzieś doraźnie detox od takich osób, czy bodźców, żeby nie przebywać w miejscach i wśród ludzi którzy to wyzwalają. Dać sobie czas zebrać siły by zmierzyć się z tym potem, wypoczętym w miarę możliwości, silniejszym, i zrobić to na własnych warunkach. I znów udać się po pomoc, bo widzę że masz nawroty i to ciężka jazda na tym etapie samemu to ogarnąć.

Co by nie mówili na forum, zdrowie psychiczne jest ważne, każdy zasługuje na drugą szansę jeśli jest normalnym cywilem z problemami, które okazały się subiektywnie większe i cięższe w twoim przypadku, nawet jeśli świadomie czy nie, sobie sami czasem dokopiemy bardziej.

Nie oceniam, nie jestem od tego, jedynie mogę powiedzieć że jeśli jechałeś krajówki albo innego śniegu czy wynalazków to ci mogło totalnie wyjebać neuroprzekaźniki, receptory i pętle/układ hormonalny dopaminowy/serotoninowy, OUN popsuty.

To co mogę ci doradzić to koniecznie udaj się do specjalistów od takich problemów.
Pierwszy i najważniejszy krok to kontakt, z psychiatrą lub poradnią leczenia uzależnień. Oni naprawdę wiedzą, jak pomóc w takim wyczerpaniu układu nerwowego. To nie jest kwestia słabej woli, tylko chemii mózgu, którą da się regulować. Póki szukasz pomocy, możesz wspierać swój mózg: postaraj się o regularny sen, nawet jeśli nie przychodzi łatwo. Staraj się jeść zdrowo , skomponować sobie dietę która będzie sprzyjała regeneracji. Unikaj ekranów i taniej dopaminy, które łatwo przeciążają głowę. I pamiętaj, że w każdej chwili możesz zadzwonić na bezpłatną linię wsparcia 116 123, żeby po prostu porozmawiać, nie ma żadnego wstydu szukać pomocy.

Jeśli chodzi o kwestię osób 3 to musisz zrobić gdzieś doraźnie detox od takich osób, czy bodźców, żeby nie przebywać w miejscach i wśród ludzi którzy to wyzwalają. Dać sobie czas zebrać siły by zmierzyć się z tym potem, wypoczętym w miarę możliwości, silniejszym, i zrobić to na własnych warunkach. I znów udać się po pomoc, bo widzę że masz nawroty i to ciężka jazda na tym etapie samemu to ogarnąć.

Co by nie mówili na forum, zdrowie psychiczne jest ważne, każdy zasługuje na drugą szansę jeśli jest normalnym cywilem z problemami, które okazały się subiektywnie większe i cięższe w twoim przypadku, nawet jeśli świadomie czy nie, sobie sami czasem dokopiemy bardziej.
Już to miał tłumaczone ale w podziękowaniu leciały balasy i stwierdzenia że nie wiemy kim on jest. On się na tym zna :fjedzia:

sukcesywne znęcanie sie psychiczne musiało sie tak skończyć, coś mi znów kliko w glowie, zero chęci do życia, nic kompletnie mnie nie cieszy, ciągły strach i lęk, jest gorzej niż tragicznie
Mordo, sprawa jest prosta. Jak @Benzi napisał, rozwaliłeś sobie układ dopaminy/serotoniny.

Odbudowa to pare miesięcy, jeśli nie lepiej.

Są jednak skróty. Po pierwsze:

Zero psychiatrów i psychologów. To wolna droga, zajmie kilka lat. A po drodze jest chujowo, w dodatku wcale nie pomagają - i tak zrobisz to sam, i tak. Szkoda czasu.

Zastosuj TRE, by szybko pozbyć się traumy od matki i zregenerować OUN. Najpierw do zera (z minusa na którym jesteś), a potem naładować na plus, jak mają normalni ludzie.

By to zrobić obejrzyj sobie filmik, zrób rozgrzewkę, a potem zrób to potrząsanie nogami.

Odpocznij i zrób to ponownie, ale rękami (w ręce wez np kijek, czy choćby koszulkę I napnij).

Potrząsaj pare minut, znajdź swoje tempo (ja robiłem najpierw szybko, ale wolno działa mocniej).

Jak się zresetujesz, daj znać. Powiem Ci co dalej. No i nie sięgaj jednak po twarde.

A od matki się wyprowadź, ASAP. Albo i szybciej. Ja np musiałem się od mojej rodziny mocno zdystansować, kontakt mam tylko z tymi dobrymi. Matka jest w moim schemacie osobą negatywną. Ostatni raz widziałem ją ponad rok temu. Nie brak mi.

Mordo, sprawa jest prosta. Jak @Benzi napisał, rozwaliłeś sobie układ dopaminy/serotoniny.

Odbudowa to pare miesięcy, jeśli nie lepiej.

Są jednak skróty. Po pierwsze:

Zero psychiatrów i psychologów. To wolna droga, zajmie kilka lat. A po drodze jest chujowo, w dodatku wcale nie pomagają - i tak zrobisz to sam, i tak. Szkoda czasu.

Zastosuj TRE, by szybko pozbyć się traumy od matki i zregenerować OUN. Najpierw do zera (z minusa na którym jesteś), a potem naładować na plus, jak mają normalni ludzie.

By to zrobić obejrzyj sobie filmik, zrób rozgrzewkę, a potem zrób to potrząsanie nogami.

Odpocznij i zrób to ponownie, ale rękami (w ręce wez np kijek, czy choćby koszulkę I napnij).

Potrząsaj pare minut, znajdź swoje tempo (ja robiłem najpierw szybko, ale wolno działa mocniej).

Jak się zresetujesz, daj znać. Powiem Ci co dalej. No i nie sięgaj jednak po twarde.

A od matki się wyprowadź, ASAP. Albo i szybciej. Ja np musiałem się od mojej rodziny mocno zdystansować, kontakt mam tylko z tymi dobrymi. Matka jest w moim schemacie osobą negatywną. Ostatni raz widziałem ją ponad rok temu. Nie brak mi.

nie pierdol tylko usuwaj konto :beczka:
Trzech użytkowników i trzy rady. @tinc którą bramkę wybierasz? :suchykarol:

Zdrowie psychiczne jest najważniejsze.

Dwie są takie same, ale wiem że nie umiesz czytać ze zrozumieniem, w końcu do wora trafiają w większości ludzie z takim właśnie deficytem... :kawulpokapoka:
Jak poniższe się nie wyklucza to faktycznie może nie umiem czytać :sad: ewentualnie oznacza to że muszę odpisywać debilowi czego wolę unikać tak więc :kis:
Pierwszy i najważniejszy krok to kontakt, z psychiatrą

Zero psychiatrów i psychologów. To wolna droga, zajmie kilka lat.

jak wychodzę z domu to jakby świat sie zmieniał i jestem zupełnie inny, to aż do tego stopnia jest pojebane, no i źle dobrane leki, NFZ, łaskę robią i problemy, potrafią cie zwyzywać, a użeram się z nimi od lat, zero empati, jedynie medycy są mega

Po wieloletnim lataniu na kryształach i innych gównach mogę napisać tyle z własnych doświadczeń, że za każdym razem jak do tego wracałem po dłuższej przerwie to po kilku razach miałem łeb poryty i rozjebany bardziej niż po pierwszych 2-3 latach brania non stop. Dlatego polecam rzucić to raz na dobre, bo tylko pogłębiasz swoją deprechę i paranoje, frajdy nie masz już z tego pewnie żadnej, a mózg rozpierdalasz sobie w mig.

Po wieloletnim lataniu na kryształach i innych gównach mogę napisać tyle z własnych doświadczeń, że za każdym razem jak do tego wracałem po dłuższej przerwie to po kilku razach miałem łeb poryty i rozjebany bardziej niż po pierwszych 2-3 latach brania non stop. Dlatego polecam rzucić to raz na dobre, bo tylko pogłębiasz swoją deprechę i paranoje, frajdy nie masz już z tego pewnie żadnej, a mózg rozpierdalasz sobie w mig.
Tylko, że Ty jak latałeś to pewnie podobnie do mnie waliłeś towaru w opór. Kolega na lekach wychwytu zwrotnego sobie poprawiał zdrowie kreseczką. To jest buldożer dla mózgu.

Próbowałem tłumaczyć, a zostałem zwyzywany więc

:olewam:

Tylko, że Ty jak latałeś to pewnie podobnie do mnie waliłeś towaru w opór. Kolega na lekach wychwytu zwrotnego sobie poprawiał zdrowie kreseczką. To jest buldożer dla mózgu.

Próbowałem tłumaczyć, a zostałem zwyzywany więc

:olewam:
nie tylko dla mozgu, przede wszystkim dla jelit.. wyzarty mikrobiom.. kazda chemia proch, mineral czy piguly robia rozpierdol w jelitach.
Przeciez depresja nie bierze sie od samej glowy.

nie tylko dla mozgu, przede wszystkim dla jelit.. wyzarty mikrobiom.. kazda chemia proch, mineral czy piguly robia rozpierdol w jelitach.
Przeciez depresja nie bierze sie od samej glowy.
Tak jest, w jelitach powstaje choćby serotonina, kolejny hormon "szczęścia" prócz dopaminy. Dlatego trzeba z umiarem wszystko albo wcale. Jak walić alko, dragi to mieć świadomość że cię spłukuje dosłownie i w przenośni, elektrolity, witaminy, osłonki i dojście do siebie to podstawa.

Dlatego tylko sport i joint, to drugie nie za dużo i nie za często. Resztę jebać, ja kochałem melanż i latanie na wszystkim co diabeł wymyślił, ale życie na trzeźwo w treningu to najlepsza faza na świecie, trzeba być świrem i popierdoleńcem bez używek :robbie:

Dlatego tylko sport i joint, to drugie nie za dużo i nie za często. Resztę jebać, ja kochałem melanż i latanie na wszystkim co diabeł wymyślił, ale życie na trzeźwo w treningu to najlepsza faza na świecie, trzeba być świrem i popierdoleńcem bez używek :robbie:
joint tez robi rozpierdol w bani, tutaj znowu wazne jest jaka systematyke masz, jesli codziennie to nie jest dobrze, warto sobie robic przerwy

joint tez robi rozpierdol w bani, tutaj znowu wazne jest jaka systematyke masz, jesli codziennie to nie jest dobrze, warto sobie robic przerwy
Dopowiem że postarza bardzo mózg i utrudnia jego działanie, stąd ta "mgiełka" jaracza. Na dłuższą mete bardzo zamula jego działanie neuronalne i kognitywne.
Harakiri i ogłupienie na własne życzenie :/

Dopowiem że postarza bardzo mózg i utrudnia jego działanie, stąd ta "mgiełka" jaracza. Na dłuższą mete bardzo zamula jego działanie neuronalne i kognitywne.
Harakiri i ogłupienie na własne życzenie :/
rozpierdala pamiec krotkotrwala i to poteznie.

jak wychodzę z domu to jakby świat sie zmieniał i jestem zupełnie inny, to aż do tego stopnia jest pojebane, no i źle dobrane leki, NFZ, łaskę robią i problemy, potrafią cie zwyzywać, a użeram się z nimi od lat, zero empati, jedynie medycy są mega
Wychodzę z klatki, mele rzucam na chodnik
Małolatki w tym czasie tapetują swój trądzik
Wieczorami się otre może o nie na balecie
Brzydsze w toalecie lepsze pała w wiejskiej mecie

Jadę do ziomka, oni jarają krakulca
Nosz kurwa, nie wyturlasz ich na skraj podwórka
Nawet, żeby przypierdolić w płuco jakąś trawę
Pod nogami mam Dębice, jebnę sę w pizgawicę.

:fingers:

:beczka:

Najnowsza książka doktora Ryana Martina na temat ogarniania problemów psychicznych.

### 1. Angażowanie się w sztukę
Metoda ta buduje samoocenę i pozwala zdystansować się od bieżących problemów poprzez skupienie uwagi na procesie twórczym lub estetycznym.

* **Kolorowanie:** Poświęcenie 10–15 minut dziennie na kolorowanie w kolorowance dla dorosłych, co pomaga wyciszyć umysł i daje poczucie tworzenia czegoś ładnego.

* **Rzemiosło:** Zajęcie się pracami manualnymi, takimi jak **dzierganie, praca w drewnie lub ceramika**, które dają satysfakcję z ukończenia konkretnego zadania.

* **Konsumpcja kultury:** Regularne chodzenie do kina, muzeów sztuki lub na koncerty symfoniczne w celu poprawy nastroju.

* **Sztuka społecznościowa:** Udział w zajęciach w studio artystycznym lub warsztatach, co dodatkowo pomaga walczyć z poczuciem samotności.

* **Realizacja małych projektów:** Podejmowanie i doprowadzanie do końca drobnych prac domowych lub napraw, co wzmacnia poczucie sprawstwa.

### 2. Przekuwanie emocji w kreatywność

Wykorzystanie energii płynącej z trudnych emocji jako „paliwa” do działań twórczych, co uczy tolerowania dyskomfortu zamiast uciekania przed nim.

* **Pisanie o doświadczeniach:** Tworzenie artykułów lub wpisów, w których analizuje się własne zmagania i szuka w nich lekcji dla innych.

* **Pisanie satyryczne:** Wykorzystanie humoru do opisania frustrujących lub przerażających sytuacji, aby zmienić ich narrację i je „rozbroić”.

* **Praca w ogrodzie:** Wykorzystanie energii złości lub napięcia do intensywnych prac w **ogrodnictwie**.

* **Majsterkowanie:** Przelewanie energii w konkretne projekty, takie jak **odnawianie starych samochodów**.

* **Twórczość cyfrowa:** Nagrywanie filmów na YouTube lub tworzenie innych treści online pomimo odczuwanego lęku czy niepewności.

### 3. Identyfikowanie kluczowych przekonań

Zrozumienie głębokich założeń, przez które filtrujemy rzeczywistość, pozwala osłabić ich wpływ na nasze reakcje.

* **Rozpoznawanie roli „ciężaru”:** Zauważenie u siebie przekonania „jestem dla innych obciążeniem” w sytuacjach stresu, np. gdy obawiamy się, że blokujemy kolejkę aut.

* **Analiza wpływu otoczenia:** Świadome odnotowanie, że gorszy nastrój może wynikać z **pogody lub przebywania w brzydkim pomieszczeniu**, a nie z ogólnej jakości życia.

* **Wykrywanie wzorców reakcji:** Analizowanie powtarzalnych sytuacji stresowych, aby odkryć, jakie głębsze wartości lub lęki za nimi stoją.

* **Rozróżnianie praw od zachcianek:** Refleksja nad tym, co faktycznie nam się należy, a co jest tylko naszym oczekiwaniem wobec świata.

### 4. Diagramowanie emocji

Rozbicie silnej reakcji na części składowe pomaga zauważyć, gdzie mamy realną kontrolę i jak uniknąć eskalacji.

* **Rejestrowanie wyzwalacza i nastroju:** Zapisanie, co dokładnie nas zdenerwowało oraz w jakim stanie (np. głód, niewyspanie) byliśmy chwilę wcześniej.

* **Oddzielanie faktów od interpretacji:** Wypisanie „opowieści”, jaką stworzyliśmy w głowie (np. „On mnie ignoruje”), i skonfrontowanie jej z suchymi faktami.

* **Analiza „post-mortem”:** Przeanalizowanie trudnej rozmowy lub kłótni po jej zakończeniu, aby wyciągnąć wnioski na przyszłość (podobnie jak sportowcy analizują nagrania z meczu).

* **Wczesne wykrywanie pętli:** Ćwiczenie diagramowania w celu wyłapywania cykli martwienia się, zanim przerodzą się w paraliżujący lęk.

* **Analiza ekspresji:** Przyjrzenie się różnicy między samą emocją (np. żalem) a naszym zachowaniem (np. wycofaniem się), aby móc zareagować konstruktywniej.

### 5. Komunikacja asertywna

Umiejętność wyrażania potrzeb przy jednoczesnym szacunku do praw innych ludzi, co pomaga naprawiać kluczowe relacje.

* **Prośba o zmianę terminu:** Bezpośrednie i uprzejme zapytanie o możliwość przełożenia spotkania, gdy obecny czas nam nie pasuje.

* **Wyrażanie potrzeb w związku i rodzinie:** Jasne komunikowanie partnerowi, czego potrzebujemy, zamiast liczenia na to, że sam się domyśli.

* **Wyznaczanie granic:** Stanowcza, ale kulturalna odmowa wykonania zadań, które naruszają nasze osobiste prawa.

* **Bezpośrednie proszenie o wsparcie:** Formułowanie konkretnych próśb o pomoc w sytuacjach, w których czujemy się przeciążeni obowiązkami.

### 6. Porzucenie oczekiwania zmiany zachowania u innych

Skupienie się na własnych działaniach i słowach, co redukuje frustrację wynikającą z braku wpływu na innych.

* **Kontrola nad komunikatem:** Uświadomienie sobie, że możemy kontrolować tylko **co i jak mówimy**, ale nie mamy wpływu na to, czy druga osoba nas posłucha.

* **Akceptacja odmowy:** Przyjęcie do wiadomości, że ktoś może nie zmienić swojego zachowania mimo naszej prośby, i zaprzestanie traktowania tego jako osobistego ataku.

* **Koniec z „czytaniem w myślach”:** Rezygnacja z przypisywania innym złych intencji (np. „nie zrobił tego, bo mnie nie szanuje”) w sytuacjach, gdy nie reagują tak, jak chcemy.

W sumie to całkiem spoko pomysły, choć żaden z nich nie zrobi porządku u podstaw, ale pozwoli go przywrócić.

Ja nadal uważam żeby zacząć od TRE, a potem już można sięgać po takie metody.

PS. Punkty 3, 4 i 5 są do wprowadzenia jak najszybciej.

Co tam ćpyki ? Tylko te marichuaniny i mefedrony a żaden wariat na benzo czy opiatach nie latał? :mamedwhat:

comment_zp3CTr12Fcpd02jBRJXE1XlNzJtzKONW (1).jpg

Back